Læsetid: 3 min.

Højt skum: På sporet af en nordisk ølsmag

Moderne Tider
8. juni 2013

Der brygges mange øl i Norden. Men findes der i dag en nordisk ølkultur forstået som en unik smag eller genre, der skiller sig ud med eget særpræg i øluniversets brede genrespektrum? Den sørgelige sandhed er nok nærmest nej, selv om nogle vil hævde, at den i dag næsten glemte skibsøl var en original dansk sort. Glemt og borte er det meste af den præindustrielle ølkultur, og det er længe siden, H.C. Andersen skrev om de humlehaver, der sammen med æblegårde var typiske for det Danmark, i hvilket man var født og havde hjemme.

Men er det svært at generobre en tabt oprindelighed, er det ikke for sent at konstruere en ny. Endda gør den internationale sejrsgang for nordic cuisine tidspunktet gunstigt. Sådan ser i al fald Anders Kissmeyer, Per Kølster og Christian Andersen på det. Sammen har de som et trekløver af dogmebrødre fostret Nordic Beer Project, efter at førstnævnte formulerede ideen i Scandinavian Brewers Review.

Det centrale dogme i jagten på et nordisk ølsprog er så afgjort dogmet om at finde landskabets unikke smagsaftryk svarende til det, vi i vinens verden kender som terroir. Dette princip, viser det sig, er der allerede mere end en håndfuld bryggere i alle nordiske lande, der eksperimenterer med. På et seminar i forbindelse med Københavnske Øldage havde Deres mundskænk lejlighed til at teste mange spændende bud på ’nordiske øl’, deriblandt disse:

Arktisk timian, røllike og havtorn

Snorri nr. 10 er noget så sjældent som en krydderøl fra Island, hvor al salg af øl var forbudt fra 1915 til 1988. Her kan man tale om at udvikle noget fra grunden. Men hvilket unikt terroir-aftryk kan man finde på en vulkanø, hvor humle ikke gror og bygmalt kun med besvær? For Sturlaugur Jón Björnsson fra Reykjavik-bryggeriet Borg er løsenet arktisk timian, og det giver et specielt og raffineret udtryk: bleggul, tør og let diset med en syrligfrisk aroma af citrusfrugt, og krydderurt og hvedemalt. Smagen er sød, krydret, floral og dertil noget i retning af citronpastil. Vel er vi i Nordatlanten, men i smagsregistret tæt på en belgisk klassiker som Blanche de Namur. Immervæk en delikat øl, der sætter Island på ølverdenskortet.

HippoFæ – den spøjse titel på et dansk-svensk joint-venture bryg, hvor Anders Kissmeyer og Göteborg-mikrobryggeriet Dugges har ledt og fundet ingredienser som røllikke, det gulorange bær havtorn og hyben til at præge et deres bud på nordisk smagsislæt – har ikke noget at gøre med de fra besættelsestiden så berygtede hipposvin, men er en afledning af den latinske betegnelse for havtorn (hippophae). Vi er i genren forårssæson, og visuelt er udtrykket måske en smule grumset, men bouqueten er en god oplevelse med sit trylleri af citrus, hvid peber, orangeskal og hvidvinsdrue – elementer, der iblandet ingefær, havtornesaft og tobak også dukker op i smagen. Her er vi mere ude i terra incognita, synes jeg, men fortsæt endelig videre ud ad dette spor.

Birk, ahorn og enebær

Nordisk terroir kan man også efterspore i løv- og granskove, det gør jo i Danmark især bryggeriet Skovlyst i Hareskoven med deres birke- og ahornbryg. I Norwegian Wood har norske Haandbryggeriet dog ikke kig på træsafter, men på vildtvoksende enebær, som var almindelige i de gårdbryg, man angiveligt bryggede i Norge i gamle dage, så her er vi dog en øl, der skuer tilbage. Den florale duft er enebærrenes væsentligste aftryk – i smagen fornemmes de også som en interessant undertone – og står distinkt i en profil af røget bacon, tørv og træ, med i smagen tillige nødder, karamel og mere røg. Finishen er tør og humlet. Ganske kompleks skovtrold.

At udvikle en nordisk genreøl, der kan hævde sig som unik i verden, bliver nok ikke let, og under alle omstændigheder fødes ingen klassiker fra den ene dag til den anden. Men at terroirdogmet er frugtbart for fantasien er hævet over enhver tvivl. Projektet ønskes al mulig medvind og vil fortsat blive dækket fra disse spalter.

 

5/6: Borg Brugghús: Snorri nr. 10. 33 cl. smagt på ølfestival, men hjemtages evt. af Nordisk Ølhandel, Victoriagade 3, Kbh. V
 

5/6: Kissmeyer/Dugges: Hippofæ. 33 cl. 29 kr. Systembolaget eller kissmeyer.dk
 

6/6: Haandbryggeriet: Norwegian Wood. 50 cl. 30 kr. Nordisk Ølhandel

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her