Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Arne Bro

’Staten og revolutionen’ var en forbryderisk oplevelse, siger Arne Bro, der netop har sendt et nyt hold dokumentarister ud fra Filmskolen
Moderne Tider
29. juni 2013

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Frem til midten af 1970’erne fandtes der i telefonbogen en oversigt over hele statsapparatet, fra minister og departementschef og ned til den enkelte rådgiver eller udøver under hvert ministerium. Oversigten gav indsigt i statens virke og konstruktion og fremstod som et præcist og demokratisk instrument for enhver borger. Oversigten er nu fjernet, hvilket er et tab for demokratiets centrale beslutningstagere: Alle almindelige mennesker.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg læste Jorge Luis Borges’ Fiktioner i en periode, hvor jeg arbejdede på Døgnkontakten for konfliktramte børn og unge. En novelle beskriver en ung marxist, der har sluttet sig til de irske oprørere. Han befinder i en villa, omringet af engelske soldater og foretager en korrekt analyse: Det fornuftige ville være at overgive sig. Den ældre irske frihedskæmper, han er sammen med, svarer: ’En gentleman kæmper kun for en sag, der er umulig at vinde.’ Sætningen rystede mig dengang og er stadig foruroligende.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Som ung læste og rettede jeg Lenins Staten og revolutionen. Den omskrevne bogs forbrydelse bestod i dens forføreriske evne til at fremstå som interesse for fattige og vanskeligt stillede, og samtidig være uimodsigelig forudsætning for opbygningen af et despotisk og morderisk magtapparat.«

Hvilken type bøger læser du?

»Jeg læser med interesse i alle typer bøger – først og fremmest deres indholdsfortegnelse – i håbet om at få et overblik over mulige verdener og mulige måder at fremstille disse på. Indtil videre er indholdsfortegnelsen til Pascals Tanker den mest tankevækkende, skarpt fulgt af Løgstrups til serien Metafysik

Hvornår læser du?

»I øjeblikket læser jeg Entropy and Art – An essay on Disorder and Order af Rudolf Arnheim, tidligere professor i kunstens psykologi ved Harvard. Den handler om sprogets indre orden og dets ordnende betydning i fysikken, samfundet og menneskesindet. Jeg har lige nu begrænset tid til læsning, fordi Filmskolen udgiver sine afgangsfilm, så bogen flytter rundt mellem soveværelse, toilet og køkken, så jeg kan samle et afsnit op i de pauser, der nu findes.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her