Interview
Læsetid: 5 min.

Læserne spørger: Raske penge

»Hvorfor musikscenen er så mandsdomineret? Piger får anerkendelse for sociale egenskaber og udseende, og drenge tilskyndes nok mere til at blive gode til fodbold eller nørde musik eller noget. Bare mit gæt ...«
Moderne Tider
29. juni 2013
Rasmus Poulsen. Aka: Raske Penge. Musiker. Født 1977, Aalborg. Bedst kendt for sangene ’Intelligent’, ’Rundt’ (m. Klumben), ’Original Bang Ding’ og ’Faxe Kondi’ (m. Klumben), som har modtaget tre priser som Årets Hit. Arbejder også som DJ og har tidligere arbejdet som journalist på bl.a. P1. Sammen med Andreas Rosforth Johnsen instruktør på dokumentarfilmen ’Man Ooman’ om dans og kønsroller på Jamaica (2008). Forfatter til bøgerne ’Graffiti i Danmark’ (Klematis, 1997) og ’Natasja’ sammen med Karen Mukupa (Politikens Forlag, 2010).

Malte Kristiansen

Synes du der mangler musik, der er meget eksplicit politisk, som vi kender det fra 70’erne? Findes det overhovedet i dag?

Det findes skam. Det er f.eks. aldrig gået af mode i punk. Hør bare den nye plade med Dårligt Selskab. Men næ, jeg synes sgu, det er ok uden et dogme om, at man helst skal være politisk. Det kan nemt blive uærligt og moderigtigt. Og det kommer der ikke hverken god musik eller bedre politik ud af, tror jeg.

Vi er ganske vidst i en periode med en helt historisk rungende tomhed i populærmusik. Men der bliver lavet masser af fed og relevant musik alligevel. Og når så meget musik er så tomt i dag, så skal der ikke så meget til, før folk synes, man er den helt store samfundsrevser. Og det er jo meget fedt for mig.

Hvad er der så fedt ved al den dyrkelse af vinyl?

Det er ikke dyrkelse af vinyl for mig. Det er dyrkelse af musik. Af indspillet musik, kan man sige. Og jeg elsker bare gode plader. Også på bånd, cd og lydfil. Men grammofonpladen er bare et overlegent lagringsmedie til musik. Det lyder godt, og er enormt holdbart. Plader går ikke i stykker af sig selv lissom bånd, cd’er og harddiske. Og der er lavet så mange af dem, og de sælges tit billigt, at man har råd til at gå på opdagelse. Plus at man kan scratche med dem.

Er det vigtigt for dig at synge på dansk og hvorfor?

Musik på dansk rammer mig hårdest. Jeg tror, mange har en særlig modtagelighed over for musik på det sprog, man blev skældt ud af sin mor på. Men jeg kan også godt lide at høre f.eks. svensksproget musik. Jeg foretrækker nok musik på kunstnernes modersmål. Endda også når det er et sprog, jeg ikke selv forstår.

Der har været konflikter i reggaemiljøet i mange år om homofobisk indhold i de sange, I spiller. Hvad er din holdning til det – bør man spille det eller ej? Hører du det, når du er alene?

Jeg hører masser af politisk ukorrekt musik derhjemme. Både homofobisk, racistisk og sexistisk. Men som DJ undlader jeg at spille hadske sange. Jeg spiller dog gerne andet af samme kunstner. Hvis jeg kommer til at spille en sang, jeg synes er problematisk, så skruer jeg ned, der hvor det fucker op eller råber noget i mikrofonen hen over. Det er en ret normal politik.

Jeg synes det er vigtigt og rimeligt at forholde sig kritisk til den musik, man formidler. Men det er også vigtigt ikke at forkaste al musik, man er uenig med. Intet avler fordomme som uvidenhed. Og vi døjer sgu alle sammen med et vist mål af bl.a. racisme. I øvrigt synes jeg, det er mere relevant at kritisere sexisme og homofobi fra f.eks. danske komikere, rappere og radioværter end i musik fra lande, hvor man stadig har det syn på køn og seksualitet, som europæiske kolonimagter indførte. Eller endnu bedre at bekæmpe hatecrimes på gadeplan eller diskrimination af transkønnede herhjemme.

Der er sgu forskel på intolerance fra dansk middelklasse og så når det kommer fra et sted, hvor det ville være decideret risikabelt ikke at udtrykke sig homofobisk. Det gør det ikke i orden selvfølgelig. Men man kan lære noget af at interessere sig for, hvorfor musik er så macho rundtomkring. Og så bruge det som anledning til at tage stilling. Homofobi i jamaicansk musik har i hvert fald gjort reggaemiljøet herhjemme ret så optaget af den problematik.

Har internettet ødelagt muligheden for at tjene penge for mange musikere?

Måske. Til gengæld har det gjort det billigere at være musiknarkoman.

Hvad tjener du selv dine penge på? Livekoncerter eller salg af musik?

Jeg lever mest af koncerter for tiden.

Lars Løkke Rasmussen citerede din sang til Folkemødet. Blev du ikke sur?

Næ. Jeg syntes, det var meget sjovt. Det eksponerede en sang, jeg er stolt af – »Intelligent«. Og så fik jeg anledning til at kalde ham for en fadbamse-bilags-fusker bagefter på Facebook. At jeg skrev det, kom dog åbenbart til at virke ret surt. Så det blev citeret i både TV 2 News og Ekstra Bladet, som skrev, at jeg havde hældt »lort« ud over Lars Løkke. Masser af trafik på min Facebook-side den dag! Udmærket spin, hvis jeg selv skal sige det. Endda på dagen inden jeg udgav min nye single. Det var måske også derfor, Information ringede. Den nye single hedder forresten Yndlingsstof og er pissefed! Tjek videoen på YouTube og køb sangen, hehe.

Du er også radiomand. Har radio og musik noget tilfælles?

Ja da. Begge dele er lavet af lyd og kan fortælle historier og være irriterende.

Hvordan har du det med, at Faxe Kondi har fået så meget gratis radioreklame på grund af jeres sang?

Blandet!

Hvad betyder ’Faxe Kondi’ for dig?

Det er en fjollet sang om fjolletobak, som er stukket helt af fra mig og Klumben. Men den har også gjort meget godt for os. Man skal sgu være glad, hvis man har lavet noget, der gør andre glade. Og det har den gjort. Hurra.

Burde du ikke få kontraktpenge ligesom Beyonce, når nu du har gjort Faxe Kondi-sodavand så hip blandt unge?

Jo, dét burde jeg! Men jeg tror desværre, det kræver en aftale før sangen. Og at man er smadderkendt i forvejen. Og det ville jeg sikkert ikke have lyst til alligevel, hvis det var.

Hvad er det fede ved at være skæv?

Hm ... det er for det første ikke lige så fedt som at være lige. Det er bare anderledes. I nogle situationer er det, som om det forstærker oplevelsen af f.eks. musik.

Hvad er dit første barndomsminde?

Det kan jeg ikke huske. Måske var jeg skæv.

Hvad er det sidste stykke musik, du har lyttet til?

Lige nu sidder jeg og hører sangen »The Vision« med bandet Exuma. Lige før hørte jeg en sang på samme plade. Den hed »You Don’t Know What’s Going On«. Fed plade!

Din musik er nogen gange lidt dybere end meget af det dancehall, som florerer – er det, fordi du er ældre end de fleste af de andre?

Tak, det er jeg glad for, du synes! Og ja, det er nok derfor. Og så fordi jeg bruger røvlang tid på mine tekster. Alle andre jeg kender, skriver hurtigere. Det kan til gengæld give en umiddelbarhed i teksterne, som jeg nok mangler.

Hvorfor er musikscenen så mandsdomineret?

Godt spørgsmål! Jeg tror, det er noget med, hvordan vi bliver opdraget – hvilken adfærd hos børn der giver point fra voksne og jævnaldrende. Piger får anerkendelse for sociale egenskaber og udseende, og drenge tilskyndes nok mere til at blive gode til fodbold eller nørde musik eller noget. Bare mit gæt.

Hvem er dit største musikalske forbillede?

Natasja.

Du har et markant skæg, hvorfor?

For at slippe for barbering.

Du har lavet mange ting – musik, dokumentarfilm, radio ... Hvad er du mest stolt af?

Musikken.

Hvad synes du om den danske musikscene?

Den er fed!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Borghus

Ynglingsstof: https://www.youtube.com/watch?v=7rXfUGVM7MQ - Fedt track.

Sjovt interview. Jeg får respekten tilbage,selvom det kan være svært efter man har hørt Faxe kondi sangen, som jeg nok mest havde opfattet som et plat forsøg på at sprede dancehall budskabet til de akademikere der ikke fattede en skid af det hele. Det lykkedes jo meget godt men jeg var forarget over den kommercielle undertone der lå i sangen. Nå men når det så er sagt, er det jo for en gangs skyld rart at Information interviewer en som faktisk har prøvet at ryge det mest fornuftige man kan blande sin smøg op med og ikke bare snakker om hvordan det er, thumbs up herfra.