Læsetid: 8 min.

Et overblik over livet i et helt uset omfang

Sensorer i vores mobiltelefoner og GPS’er i biler betyder, at vores bevægelsesmønstre kan kortlægges som aldrig før. Byplanlægning og trafikregulering kan blive mere intelligent og forskningsmæssige landvindinger kan opnås ud fra dataen. Men dataen er fortsat kontrolleret af store aktører, der ikke nødvendigvis vil dele
Trafik. I Abidjan i Elfenbenskysten blev der brugt data fra 2,5 milliarder opkald fra fem millioner kunder hos teleselskabet Orange i byplanlægningen. Det resulterede blandt andet i anlæggelsen af to nye busruter.

ISSOUF SANOGO

8. juni 2013

I den teknologi, vi hele tiden har på os, sidder små sendere, der registrerer, hvor vi bevæger os. GPS i biler og mobiltelefoner bruger vi til at finde vej, købe billetter i offentlig transport og talrige andre tjenester. Men også mobiltelefonens forbindelse til sendemaster kan bruges til at fastlægge, hvor du er, og selv telefonens søgen efter trådløse netværk og bluetoothenheder kan registreres og udnyttes til at kortlægge dine bevægelser. Overvågningsmæssigt er det naturligvis en historisk revolution, at alle borgere går rundt med sendere, der kan registrere deres bevægelser. Men for forskning og styring er der også tale om et kæmpe potentiale, som vi først lige er begyndt at få øjnene op for.

»For videnskaben er det meget interessant, at det for første gang i historien er muligt for forskere at få adgang til data om den menneskelige afdfærd i så stor skala. Det har aldrig været muligt før,« siger Dino Pedreschi, der er professor i Computervidenskab på Universitetet i Pisa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer