Læsetid: 9 min.

... som på Jorden, således også på nettet

Mænd og kvinder og drenge og piger bruger ikke nettet og de sociale medier til at udvikle nye veje væk fra kendte kønsroller. Tværtimod er kommunikationen en reproduktion af de mønstre, der præger klasseværelset, arbejdspladsen og middagsbordet
Tegning: Jan Danebod

Tegning: Jan Danebod

Moderne Tider
15. juni 2013

Der er sket noget med Denise Bovee. Hun tager stadig billeder af sine to døtre med krøllet hår og sommerkjoler, af sit hus og sin have med de kulørte lamper og gardiner, der flagrer i vinden, af kaktusserne i ørkenen i det sydlige Californien, som hun kører igennem med vennerne i autocamper, af et solstrejf gennem vinduet og af hunden, der ligger på et tæppe ved havet. Det er ikke, fordi der egentlig er sket et skift i billederne på Instagramprofilen, der tilhører den 30-årige Denise Bovee, amerikansk fotograf, der mest arbejder med at undervise sine børn derhjemme. Alligevel er der en fornemmelse af, at noget er galt.

Det ved man, når man som jeg er en af hendes 44.000 følgere og dermed ser det liv, hun lægger op på det sociale billeddelingsmedie Instagram.

Hun er begyndt at tage billeder af sit ansigt – med lukkede øjne og solen, der rammer hendes hår – hvor hun pludselig skriver citater som »Keep your head up, keep your heart strong« og »Vi kender den ægte død, den vej, alt levende skal gå«. Et enkelt billede fortrød hun. Det var et billede af hende selv – en såkaldt selfie – hvorunder hun havde skrevet: »Selfies are my therapy right now«. Flere hundrede havde kommenteret det. At de tænkte på hende, at det måtte være en hård tid og at hun nok skulle klare det, uanset hvad det var, hun gik igennem. At hun var smuk og god. En af hendes barndomsvenner skrev, at hun håbede, at hun havde taget billedet i bilen på vej til hende, men de fleste andre var mennesker, der kun kender Denise Bovee ved at følge hende på Instagram, og som derfor ikke aner, hvad der er galt.

Billedet er der ikke mere, måske blev det for privat. Så privat, som hendes mand, Jbovee, aldrig ville blive på sin profil. Der er der kun billeder af fugle, flere hundrede billeder af fugle kun afbrudt af en lille håndfuld billeder af de krøllede døtre. Han kommenterer ikke billederne, og der er ingen, der siger, han er smuk. Jbovee er naturfotograf, og det er det eneste, han viser på Instagram.

Kvinder fylder

Sådan bliver ægteparret Bovee ganske ufrivilligt eksempler på den mandlige og den kvindelige bruger af sociale medier.

»Der er generelle forskelle i kommunikationsmønstre mellem mænd og kvinder, og de slår også igennem i de sociale medier,« siger Jakob Linaa Jensen, der er lektor i medievidenskab på Aarhus Universitet, hvor han både har set på sociale medier specifikt og netdebatter generelt.

Selvfølgelig gælder det ikke alle kvinder, ligesom det heller ikke gælder alle mænd, understreger han, men »generelt kan man sige, at kvinders kommunikation har en mere forhandlende karakter, mens mænds er mere resultatorienteret. Mænd har den assertive, lidt selvhævdende kommunikationsform, mens kvinder er mere interesserede i, at samtalen skal glide og i at pleje sociale relationer. Det ser man også på nettet.«

Det gælder både i forhold til de sociale medier, vi bruger, og den måde, vi bruger dem på. For eksempel viste en undersøgelse fra 2013 fra amerikanske Pew, at kvinder dominerer på de sociale medier: 72 procent af kvinderne er på Facebook, mens 62 procent af mændene er det, 16 procent af kvinderne er på Instagram, mod 10 procent af mændene og 25 procent af kvinderne er på Pinterest, en slags opslagstavle, hvor man kan lægge billeder ud, mod fem procent af mændene. Til gengæld var der langt flere mænd end kvinder på LinkedIn, der er et erhvervsorienteret socialt netværkssite, hvor man knytter kontakter med tidligere og nuværende arbejdsrelationer. Kvinder var altså mest på de sociale medier, der handlede om debat og kommunikation, mens mænd dominerede i de foraer, der havde et jobmæssigt eller interessemæssigt sigte. Så det ser ud til, at vi tager de kønsroller, der er i virkeligheden, med os på nettet.

Facebook er virkelighed

Eller som internetpsykologen Anders Colding-Jørgensen påpeger, så er de sociale medier virkeligheden.

»Når vi har gjort det på Facebook, har vi jo gjort det. Jeg kan ikke komme med en racistisk bemærkning eller springe ud som bøsse og så bagefter sige, at det jo kun var på Facebook,« siger han og understreger, at det vil ske på en lidt anden måde. Anatomien i Facebook er anderledes, der hersker andre regler, og når der bliver skrevet noget på Facebook eller Instagram, er der flere hundrede, der ser det, du skriver, som de så kan kommentere på eller ’synes godt om’. På den måde bliver hverdagens forhandlinger overført til de sociale medier, der igen bliver brugt i en daglig praksis.

»Det sociale medie tilføjer altså ikke så meget nyt i hverdagskommunikationen. I stedet bliver det enormt tydeligt, hvordan mænd og kvinder kommunikerer i hverdagen, fordi det foregår online, og fordi der er tale om en permanent form for kommunikation,« siger Jakob Linaa Jensen, der er i gang med forskningsprojektet Offentlighedens nye grænseflader.

»I vores surveys kan vi se, at kvinder i højere grad bruger de sociale medier som en forlængelse af hverdagen, og derfor er der ofte en mere umiddelbar emotionel kommunikationsform, hvorimod mænd – og nu generaliserer jeg – oftere kommunikerer med et ironisk tvist. Man kan som mand ikke bare sige ’nej, hvor er du smuk’; det kan man som kvinde,« siger han og påpeger, at kvinder også har en tendens til at bakke hinanden mere op på Facebook eller Instagram med kommentarer om, hvor smuk man er, hvor søde børn man har, og hvor lækker maden ser ud.

»Det nye er ikke kommunikationsmønstrene. Det nye er, at man kommunikerer med publikum, og der er mænds tilbøjelighed til gerne at ville vise sig fremherskende, måske også fordi de virker mere bevidste om, at de netop kommunikerer med publikum. De ser det som et sted, hvor de skal være sjove eller kommunikere med en ironisk distance. Det afspejler i meget høj grad, hvad vi generelt ved om kønsforskelle i kommunikation.«

Mænd snakker

Hans Ladegaard offentliggjorde i 2005 resultater fra en stor undersøgelse, der punkterede myten om, at kvinder generelt taler mere end mænd. Sociolingvisten, der i dag er professor på Hong Kong Baptist University og arbejder med sprog, identitet og magtrelationer i forhold til migrantarbejdere, optog samtaler ved middagsbordet hos danske børnefamilier og kom frem til, at mænd optager 65 procent af taletiden i familien.

»Kvinderne var dem, der faciliterede samtalen, og dem, der holdt samtalen gående ved ofte at spørge ind til begivenheder – hvordan børnene havde haft det i skolen for eksempel,« siger han og understreger, at det selvfølgelig ikke altid forholder sig sådan, og at kvinder selvfølgelig ikke altid taler på én måde, mens mænd taler på en anden.

»Men generelt synes manden at være mere resultatorienteret. Hvis han stiller et spørgsmål, skal han typisk bruge en konkret oplysning som eksempelvis: Hvornår er der fodbold i morgen. På den anden side er det også mændene, der står for de længere narrativer, de optager altså en langt større del af taletiden, hvor kvindernes bidrag ofte er langt kortere,« siger han. Kvinder stiller altså hyppigt spørgsmål, hvilket kan give det indtryk af, at hun taler meget, men når manden så endelig tager ordet, har han det ofte i meget længere tid. Til gengæld peger begge køn på kvinden ved spørgsmålet om, hvem der taler mest.

Frygten for det seksuelle

»Jeg tror, det handler om, hvordan vi opfatter hinanden og om, hvordan vi vil opfattes. For eksempel fremgik det af en spørgeskemaundersøgelse om sprog, høflighed og køn, at mænd og kvinder giver komplimenter på meget forskellige måder. Hvis du skal sige noget pænt som mand, skal det optræde som en joke. Da vi for eksempel spurgte, om en mand kunne sige til en anden mand, at han havde en flot frisure eller en pæn bluse, så svarede de nej, hvis ikke det var formuleret som joke. Man kunne kun sige noget pænt til en mand, når det handlede om præstation, ikke når det handlede om udseende eller væremåde,« siger han og forklarer det med, at mænd måske er bange for at blive opfattet som feminine og følelsesladede. Deres udtalelser tyder på, at de er bange for ikke at virke tilstrækkeligt maskuline.

»Dybest set tror jeg, det handler om frygten for at blive set som homoseksuel. Mænd vil ikke opfattes som feminine og bløde, og det samme gør sig måske gældende, når mænd kommunikerer på de social medier. Kvinder behøver ikke at bekymre sig på samme måde. For dem er det helt ufarligt med intimitet, nærhed og forståelse, det har ikke de samme potentielt farlige seksuelle implikationer. Kvinder får måske oven i købet bonuspoint, fordi de er modige og udstiller deres svagheder,« siger han og pointerer, at kvinder generelt har større frirum til at indrømme fejl og svagheder, når de eksempelvis kommunikerer på Facebook, mens mænd ofte er mere konkurrencebetonede.

»Mænd vil ikke opfattes som svage eller underlegne, netop fordi det som regel betyder meget for mænd at kommunikere kompetence og magt. Magt er i de fleste sammenhænge langt vigtigere for dem.«

Som i klasseværelset

De mønstre ser man allerede i teenagealderen, siger Malene Charlotte Larsen, der er adjunkt på Insititut for Kommunikation ved Aalborg Universitet. Hun har skrevet ph.d.-afhandling i unges brug af sociale medier i aldersgruppen 12 til 18.

»Jeg spurgte dem om, hvad den bedste besked de havde fået var og hvorfor de var blevet glade for den, og et flertal af både piger og drenge nævnte ’jeg elsker dig’ som den bedste besked, de have fået,« siger hun. Men hvis der var en forskel, så var det den, at drengene bliver nødt til at være seje.

»Drenge krydrer beskederne med slang og sejt sprog. De kan ikke bare sige ’jeg elsker dig’, de bliver nødt til at skrive ’jeg elsker dig homie’ eller ’jeg elsker dig bro’. De har en mere maskulin måde at kommunikere på, men samtidig bekræfter de også hinanden. Det er gennemgående, at det er vigtigt at bekræfte hinanden for begge køn. Meget af det, der sker på Facebook handler om, hvor meget man kan lide hinanden,« siger Malene Charlotte Larsen, der i sit nyeste projekt interviewer drenge og piger separat.

»Piger er meget mere orienterede imod at holde fællesskabet kørende og er mere bekymrede for konflikter, mens drengene er mere ubekymrede. Pigerne klør hinanden lidt mere på ryggen, og det gør de vel i virkeligheden også, når de er sammen i klasseværelset. Det gælder også mellem kvinder, vil jeg mene. De er mere orienterede mod samværet,« siger Malene Charlotte Larsen, der så, at pigerne i syvende klasse var enormt optagede af sociale medier, mens drengene mere så det som noget, man er på af nødvendighed.

»Pigerne går også mere op i, hvem der er deres bedste venner end drengene, og de skriver typisk mere om veninderne end om sig selv for på den måde at bekræfte sig selv. De siger, at det er vigtigt ikke at være selvfed, så i stedet hjælper de hinanden ved at uploade billeder af veninden, så andre kan se, hvor fantastisk veninden og dermed hun selv er. Man udstiller sine fællesskaber og at andre kan lide hende.«

Både Malene Charlotte Larsen og Hans Ladegaard forklarer kønnenes forskellige kommunikative adfærd med samfundsnormer. Det handler om at konstruere os selv som mænd og kvinder, identiteten er ikke en given størrelse, men skabes i interaktion med andre mennesker, siger Hans Ladegaard. Men netop her sker der i disse år et skred, ifølge Malene Charlotte Larsen.

»Jeg har set på den her gruppe i mange år, og der er sket noget, jeg ikke så i begyndelsen, og det er, at kærlighedskulturen også har ramt drengene. Den er kommet snigende.«

Nu kan drengene også sige ’jeg elsker dig’ til deres venner. Det kan godt være, der er hægtet et bro’ på. Men det er der.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Mændene er sådan. Kvinderne er sådan. Information er sådan. Alle vil have faste rammer for, hvordan de er. Nå nej, ikke hvordan de er, men hvordan de skal være, for at være ligesom de andre. Dybt godnat. "Pigerne klør hinanden lidt mere på ryggen", står der ved gud. En tynd artikel.

Sten Victor, Anders Kristensen, Simone Bærentzen, Jens Kofoed, Karsten Aaen, John Vedsegaard, Peter Ole Kvint og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Fri mig!

olivier goulin

Glem dig selv - og vær dig selv!

/O

lars abildgaard, Michael Madsen, Anders Reinholdt, Ib Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jesper Frandsen

Hvor mange gange kan man dog bliver "overrasket" over at hovedindholdet "på nettet" svarer nogenlunde til hvad der står skrevet på indersiden af offentlige toilet-båse ?
Tænke engang : Er det virkelig rigtigt at internettet afspejler hvad der sker inde i os mennesker - FANTASTISK "videnskabelig" afsløring.
Det eneste der kommer "bag på mig" er at det kommer "bag på andre" !

Christian Pedersen, Mette Olesen og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Kasper Hviid

For øvrigt er det en rigtig lækker illustration!

Lise Lotte Rahbek

Mænd taler 65% af tiden.
HAH.
Det tænkte jeg nok.

John Vedsegaard

Højest besynderligt, nettet er fremstillet af mennesker for mennesker, hvorfor skulle det være anderledes end så meget andet.. lol

Kristian Rikard og Børge Rahbech Jensen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Social medier er bare nye midler til kommunikation. Jeg tilslutter mig John Vedsegaards undren. Udover internettet er fremstillet af mennesker for mennesker, ændrer de sociale medier ikke grundlæggende de liv, der skildres.

Selv er jeg ikke på Instagram, fordi jeg ikke har anskaffet en mobiltelefon med kamera, som kan bruges på Instagram. Derimod er jeg på Facebook og Twitter, men skriver ikke særlig meget om mit liv, og har ingen "followers" på Twitter. Mit liv er i øvrigt stort set det samme, uanset om og i så fald hvordan jeg fortæller om det.

Vibeke Rasmussen

"Det ved man, når man som jeg er en af hendes 44.000 følgere og dermed ser det liv, hun lægger op på det sociale billeddelingsmedie Instagram."

44.000 følgere! Hvad? Det kan man da kalde en 'stalking', der vil noget. ;-)

jens peter hansen

Mænd og kvinder og drenge og piger bruger ikke nettet og de sociale medier til at udvikle nye veje væk fra kendte kønsroller.

Jamen det står der. Hvor er det nedslående, ja nærmest oprørende at det ikke forholder sig omvendt.
En forsker i flueknepperi er kommet til samme resultat. Jo der er lang vej endnu.

@Johannes Aagaard:
Til det du siger med manglende sociale kompetencer:
Som autist har jeg gennem hele min barn- og ungdom fået tudet ørene fulde med, at jeg er socialt handicappet (måske ikke lige DE ord), og at jeg skal lære at omgås andre mennesker. Derfor har jeg i dag altid det udgangspunkt, at jeg i en gruppe af mennesker er den ringest socialt fungerende.
Denne tanke har jeg selvfølgelig også med, når jeg er til valgfags- fagprøveundervisning på CPH West i forbindelse med min kontoruddannelse. Jeg ved ikke, om segmentet på CPH West bare er mindrebemidlede og mindre åndeligt beriget, men jeg oplever gang på gang eksempler, der beviser, at man også kan være "socialt handicappet" som "normal".
Det værste eksempel var, da en af mine lærere til valgfagsundervisning fortalte en historie om en af hans tidligere hold, hvor der sad en hel række af piger og snakkede om barbering, og emnet nærmede sig mere og mere intime detaljer. Ja, det er åbenbart helt socialt acceptable samtaleemner, dels i et offentligt rum, dels i en undervisningssituation? Læreren sagde i hvert fald, da det blev for meget, selv for ham, at de "skulle stoppe deres snak om intimbarberinger". Og her kommer det værste: En af pigerne klagede til kontoret over, at han havde sagt "intimbarbering"!

Det kan selvfølgelig godt være, at CPH West bare tiltrækker nogle af de værste White Trash segmenter; andelen af rygere er i hvert fald over 50 %, cykelskuret står halvtomt, men til gengæld er parkeringspladsen, og alle parkeringspladser i området, altid propfyldte. Hvordan man har råd til en bil med elevløn, ved jeg ærlig talt ikke (måske bankerne bare er for rundhåndet, hvorfor vi er i en finanskrise?). Men der er rigtig mange af dem, jeg har gået på hold med, som bor tættere end mig, men som tager bilen, mens jeg tager toget eller cyklen.
Men jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, som du siger, at Facebook ødelægger folks intelligens, og hvad man kan tillade sig at snakke om i et offentligt rum, i sin kroniske teenage-hunger efter opmærksomhed.

Lars Peter Simonsen, Niels Duus Nielsen og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

Artiklens udgangspunkt må være at en del akademikere er nervøse over at der er forskel på mænd og kvinder.

@Morten Pedersen:
Det er i hvert fald værd at være bekymret over, at der stadig eksisterer et hav af kulturelle kønsroller, som en majoritet af befolkningen følger, og som ikke har udviklet sig siden den mørke middelalder.

Lars Peter Simonsen, Mette Olesen og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Johannes Aagaard,

"Efter fremkomsten af de sociale medier på nettet, har jeg aldrig oplevet så mange isolerede, ensomme og dybest set ulykkelige mennesker, der har et ekstremt uopfyldt behov for direkte, fortrolig og nær kontakt med andre; uden filter. "

Den sætning giver ikke mening. Hvis første "efter" erstattes af "før", giver den mere mening og bliver triviel. Før fremkomsten af de sociale medier kom du næppe i berøring med de isolerede, ensomme og dybest set ulykkelige mennesker, og oplevede dem derfor ikke. Det ligger ligesom i begreberne 'isolerede' og 'ensomme'. Hvordan du så møder dem på sociale medier, er uklart. På Facebook skal hver enkelt bruger selv aktivt søge kontakt for at få den, og i Twitter er kontakten også begrænset til de, den enkelte bruger selv vælger at følge, og beskeder videresendt af de, der følges. Instagram og andre sociale medier kender jeg ikke, men antager, det samme gælder for dem.

Dennis Baggers Laursen,
Hvordan kan sociale medier tænkes at ændre disse påståede kulturelle kønsroller? De er jo netop kun medier, som groft sagt kun leverer det, brugerne fylder i dem.

Kristian Rikard, Morten Pedersen, Christian Pedersen og Flemming Pedersen anbefalede denne kommentar

@Børge Rahbech Jensen:
De sociale medier vil næppe kunne fjerne de kulturelle kønsroller; de vil nærmere konsolidere de kulturelle kønsroller. De sociale mediers effekt på samfundet og mennesket kan i det hele taget kun beskrives som negative.

Børge Rahbech Jensen

"De sociale mediers effekt på samfundet og mennesket kan i det hele taget kun beskrives som negative. "

Ja, det opfattes tydeligvis som negative effekter, at nogle mennesker møder mennesker og læser om noget på sociale medier, som de ellers aldrig ville møde. Det undrer mig så bare, at de mennesker, der ikke gider 'isolerede, ensomme og dybest set ulykkelige mennesker' følger mennesker, de ikke gider, på sociale medier, og de ikke gider høre el. læse om den trivielle hverdag, som formentlig udgør det meste af langt de fleste menneskers liv. På Facebook, Twitter og formentlig også andre sociale medier er det ikke tvunget at følge alle andre brugere. De, der ikke gider 'isolerede, ensomme og dybest set ulykkelige mennesker ' på socaile medier, gider nok heller ikke sådanne mennesker ude i samfundet, og de bruger jo nok sociale medier, fordi de ikke vil nøjes med mere direkte sociale relationer. De vil forarges, eller de ønsker blot at fremhæve sig selv ved at fremhæve nogle, der har det værre, end de selv har.

Et andet spørgsmål er, hvorfor det angiveligt er et problem, at de sociale medier ikke løser en opgave, de ikke kan løse.

Lars Peter Simonsen, Michael Madsen, Kristian Rikard, Morten Pedersen, Majbritt Nielsen, Christian Pedersen og Flemming Pedersen anbefalede denne kommentar

Ja, ja, ja: Der er forskel på mænd og kvinder og drenge og piger.
Det har man vidst siden Adam og Eva.
What else is new?

"Twitter is for idiots, and Instagram is for idiots who can't read".

... gadens parlament, gammeldags heksebrænder osv. er flyttet over på de sociale medier, hvor det ikke altid er så vigtigt at være faktuelt korrekt sålænge man kan sætte CAPS på og så skråle evt. injurier ud om "sidemanden", trist udvikling men forhåbentlig i sidste ende, kunne det være med til at nogle måske begyndte at se med kritiske briller hvad deres egen adfærd på nettet/sociale medier angår.

Niels Duus Nielsen

Helge Berg, jeg deler din pessimisme, men ikke din optimisme. Hvis du ser på de tre løbende marathondebatter om muslimer og håndtryk er der i hvert fald endnu ikke nogen her på informations kommentarsektion, der er begyndt at se med kritiske øjne på deres egen adfærd på nettet. Tværtimod.

I en anden tråd tillod jeg mig for eksempel at påvise en logisk brist i et argument. Det blev hurtigt afvist af argumentets indehaver som værende "forskruning" og "vridning" fra min side. Der var ikke een, der satte sig ned og tænkte over, om jeg mon havde ret.

Når jeg bliver mødt af denne form for stupid afvisning, farer der en troll i mig - man må jo hyle som de ulve man er iblandt. For det meste fanger jeg impulsen i opløbet og forlader debatten. Men jeg når det ikke altid.

Men jeg begynder alvorligt at frygte, at informations debatsider, som var et af de sidste steder tilbage, hvor man kunne få en god og seriøs debat på dansk, er ifærd med at blive overtaget af "the Twitter crowd".