Læsetid: 3 min.

Værs'go' og spis: Hvad skal barnet hedde?

Lige nu smager agurkerne af agurk, salaterne har grøn, ærteagtig smag, friske skaldyr er lækre og smager af sommer – hvis man kender til oplevelsen!
22. juni 2013

I USA er der børn, der får navn efter store firmaer som Nike, Prada, Gucci. Herhjemme virker det urealistisk, at børn skulle løbe rundt med navne som Danfoss, Novo eller Arla. Navngivning er ikke uvæsentligt for et menneske og slet ikke for en vare, der skal handles. Igennem de senere år har store brands støttet hinanden ved at bruge to firma- eller produktnavne samtidigt. Eksempler er isvafler og brownies fra velkendte firmaer med M&M’s i stedet for små chokoladestykker eller med Dajm i stedet for karamel med lys chokolade. Flødeosten Philadelphia er blevet markedsført med Marabou i stedet for flødechokolade. Der er flere eksempler på dét, jeg vil kalde dobbelt branding. To velkendte brands eller mærker bruger hinanden i markedsføringen.

Det er interessant, at man, når der skal sættes ord på noget smagsmæssigt og non-verbalt, er afhængig af sin referenceramme. Det giver ikke mening, når en vin beskrives som ’våd hestesaddel’ eller ’kostald’, hvis man aldrig har været i nærheden af en hest eller en stald. Og ej heller for dem, der ikke har spist Marabouchokolade eller ved, hvad Daim er. Sproget for duft og smag kræver en fælles reference. I dag kender flere After eight end schweizisk mynte og mørk chokolade, ligsom chokolade-hasselnød kendes som Nutella. På denne måde går sprogbrug og billederne på smag og duft hen og bliver støtte for og del af et kommercielt marked.

Lige nu smager agurkerne af agurk, salaterne har grøn, ærteagtig smag, friske skaldyr er lækre og smager af sommer – hvis man kender til oplevelsen!

Blomkålshoved med friskkogte rejer og dilddressing – 4 portioner

500 g friske og levende fjordrejer eller hesterejer (evt. 300-400 g pillede rejer)

3 l vand, 2 spsk. groft salt og 1 spsk. sukker

1 blomkålshoved (evt. to små)

2 tsk. groft salt pr. l kogevand

Dressing:

2,5 dl ymer

100 g god mayonnaise

2 tsk. dijonsennep

1 spsk. fint klippet purløg

1 stort bundt dild

ca. 1 spsk. citronsaft

ca. 1 tsk. groft salt

friskkværnet hvid peber

Tilbehør: godt hvedebrød og citron

Dressing: Rør en dressing af ymer, mayonnaise, sennep, purløg, dildduske, og hak dildstilkene fint, det smager godt. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Rejer: Bring vand i kog, tilsæt salt og sukker. Kom rejerne i. Kog 1-2 min., til vandet lige akkurat når kogepunktet igen. Hæld rejerne i et dørslag, og pil dem, når de er friskkogte og afkøle til stuetemperatur.

Blomkål: Fjern yderbladene fra blomkålen og skær stokkens nederste del fra. Skær et lodret kryds i stokken – det forkorter kogetiden. Bring rigeligt vand tilsat salt i kog. Kog blomkålshovedet under låg ca. 10 min. Bedøm om det er mørt med en spidskniv. Hæld kogevandet fra.

Lad blomkålen dryppe godt af og læg den på et fad el.lign. og hæld dressing over, drys med rejer.

Spis med det samme!

Sprøde stegte fjordrejer med salat

Beregn 10-15 friske og levende rejer til hver eller 40-50 g

Lidt hvedemel, salt og friskkværnet peber

Olivenolie til stegning

Tilbehør: mayonnaisedressing og salat – se nedenfor

Stegte rejer: Kom rejerne i et dørslag. Bland lidt hvedemel i, så det lige lægger sig rundt om rejerne. Krydr med salt og peber.

Varm 2-3 spsk. olivenolie godt op på en pande så den næsten ryger. Steg rejerne hurtigt, til de er lysebrune og sprøde på begge sider. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Steg kun til 2-3 portioner af gangen – hvis temperaturen på panden falder for meget, begynder rejerne at koge, og så bliver de ikke sprøde.

Spis rejerne nystegte med et drys salt og dressing af mayonnaise rørt med frisk hakket basilikum og hvidløg.

Blandet salat med agurk og olie-eddike-dressing

Grønne og røde friske salatblade, faste agurker og solmodne tomater

Olie-eddikedressing, cirka 0,5 liter:

2 spsk. dijonsennep

1 dl eddike f.eks. sherry-, balsamico- eller hvidvinseddike

1 tsk. groft salt

friskkværnet hvid peber

4 dl ekstra jomfruolivenolie

evt. krydderurter, hvidløg eller lidt honning

Rør dijonsennep, eddike, salt og peber sammen. Tilsæt gradvis olien under omrøring, som når man laver mayonnaise. På denne måde bliver dressingen tyk og forholdet mellem eddike, olie og krydderierne bliver ensartet. En olie-eddike-dressing er en uholdbar emulsion – den holder sig ikke tyk så længe. Hæld dressingen på en flaske og ryst den sammen igen, når den skal bruges. Man kan også blende den sammen, hvis det er en større portion. Opbevares mørkt og køligt.Vend skyllede afdryppede salater med lidt olie-eddike-dressing og skiver eller stykker af agurk og tomat.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu