Læsetid: 3 min.

Værs’go’ og spis: Gæster, rabarber og jordbær

8. juni 2013

Når jeg inviterer gæster for første gang, er jeg de seneste år begyndt at spørge, om der er noget, de ikke spiser, så jeg kan tage hensyn til det. Har man allergi for røde skaldyr, har man et religiøst regelsæt, er man vegetar ... ja, så er det ud fra velkendte regler, at man planlægger maden. Men for tiden er der en mangfoldighed af kurer og diæter, der varierer fra at spise efter blodtype, stenalderkost uden brød, nul smør, olie og fløde, ingen tilsat sukker osv. Det gør det ikke lettere at få skruet et måltid sammen, alle kan dele, og hjemmekøkkenet har ikke samme omfang som et professionelt restaurantkøkken. Det er snart længe siden, at jeg til middagsselskaber har vovet mig ud i en pot au feu eller anden sammenkogt eller blandet ret. Er retten opdelt, er man garderet hvis der en der ikke spiser et eller andet uforudset.

Hvordan undgår man som vært at havne i buffet-helvedet, hvor alle kan plukke, hvad de vil, når ens ide med at bringe mennesker sammen om bordet også er at nyde sammen? Jeg har ikke noget svar. Men jeg synes det er tid til at nogen nyder desserter med rabarber og jordbær sammen.

Rabarbertrifli – 4 peroner

Mandelmakroner (ca. 10 personer – så er der til to dage):

125 g mandler, økologiske usmuttede

300 g lyst rørsukker

2-3 æggehvider (1 dl)

Rabarberkompot:

250 g rabarber (uden blade, renset vægt)

125 g rørsukker

0,5 tsk. hel anisfrø

Triflicreme (vaniljecreme med flødeskum):

En halv stang vanilje

2,5 dl sødmælk, gerne maxisødmælk

2 æggeblommer

15 g majsstivelse (maizenamel)

20 g rørsukker + lidt til drys

1 dl piskefløde som flødeskum

Drys: 1 håndfuld hele mandler

Makroner: Tænd ovnen på 125 grader. Blend mandlerne og sukker meget fint i en foodprocessor. Tilsæt gradvist æggehviderne og stop, når det har en passende, grødagtig konsistens.

Kom dejen i en sprøjtepose eller en frysepose, hvor et hjørne er klippet af. Tryk dejen ud i cirkler på 2-3 cm. Bag dem ca. 20 min. Kan opbevares i tætsluttende glas eller kagedåse.

Rabarberkompot: Skær rabarberne i stykker på 1-2 cm. Læg dem i et ovnfast fad, og bland sukker og anisfrø. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader 10-15 min. til rabarberne slipper lidt væske. Lad dem køle af.

Triflicreme: Flæk vaniljestangen og kom kornene og den tomme vaniljestang i en gryde med mælk, sukker, æggeblommer og majsstivelse. Pisk det godt sammen. Kog cremen under omrøring ca. 4 min. Si cremen over i en skål. Drys cremen med sukker, så den ikke trækker skind. Sæt den i køleskabet. Når cremen er kold, vendes let pisket flødeskum i.

Læg afkølede makroner i portionsglas med rabarberkompotten og dens saft. Kom triflicreme på toppen og drys med hakkede mandler.

Marengslagkage med jordbær (8-10 stykker)

750 g-1 kg danske jordbær

Marengsbunde:

150 g rørsukker

0,5 dl vand

4 æggehvider

50 g rørsukker

Fyld:

200 g cremefraiche 38 pct.

2,5 dl piskefløde

2-3 spsk. flormelis

0,5-1 stang vanilje afhængig af sort

1 håndfuld frisk citronverbena (jernurt) eller lidt frisk mynte

Drys: pistacienøddekerner eller maccadamia

Marengsbunde af italiensk marengs: Kog sukker og vand, til temperaturen er 120 grader (målt med sukkertermometer), eller til boblerne er seje og store. Pisk æggehviderne stive med den næste portion sukker med håndmikser eller i røremaskine, hæld den varme sukkerlage i æggehvideskummet, og pisk videre for fuld kraft ca. 5 min. til en tyk og fast masse.

Tegn på bagsiden af bagepapir tre cirkler med en diameter på ca. 24 cm. Fordel marengsdejen indenfor. Sæt otte skefulde dej på hver, og flad dem lidt ud med en palet. Bag i ovn med varmluft ved 90 grader i ca. en time til halvanden.NB: man skal ikke bage marengs i en ovn, hvor der lige er lavet mad, der danner fugt. Ovnen skal være tør fra start og bundene opbevares i et tørt rum.

Lad bundene køle af på bagerist et tørt sted. Træk bagepapiret af. Fugt det forsigtigt med vand på bagsiden, så det er lettere at få af.

Fyld: Pisk fløde og cremefraiche (den skal have en fedtprocent på 38 for at kunne piskes) med kornene af vanilje og flormelis, til det er cremet og tykt. Tilsæt hakket citronverbena eller mynte, og smag, om det er passende.

Smør halvdelen af cremen på den ene bund. Fordel skyllede jordbær skåret i halve eller kvarter, drys med nødder og læg en marengsbund oven på. Fordel resten af cremen, jordbærstykker og nødder på den og læg den sidste bund på toppen. Nyd kagen frisklavet og sprød.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu