Professor: Ingen ved, hvad ulovlig cannabis indeholder

Professor Finn Sellebjerg vil som sclerosespecialist gerne ordinere cannabis, men kun i godkendt klinisk form
Moderne Tider
13. juli 2013

»Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal bruge en plante, vi ikke ved, hvad indeholder, i stedet for de kemiske udgaver, der er kontrolleret,« siger Finn Sellebjerg, professor ved Københavns Universitet og sclerosespecialist på Rigshospitalet.

Han anerkender, at cannabis har medicinske egenskaber, men han foretrækker afgjort de to midler, der er godkendt, pillen Marinol og sprayen Sativex.

»Sativex er lavet i England som en oprenset version af to af cannabisplantens aktive stoffer, som er blandet sammen i en kontrolleret mængde. Marionol er syntetisk fremstillet,« forklarer Finn Sellebjerg.

— En sclerosepatient med erfaring fra Sativex har sagt, at han nyder den bivirkning, det er at blive skæv?

»Det kan sagtens være. Det kan også være, at hans dosering med Sativex ikke er optimal. Eller det kan være, at han bruger en meget kraftigere dosering ved at ryge hash.«

En kompleks proces

»Hvis man skulle lave forsøg med rigtig cannabis, så skulle man vide, hvad man giver, altså den præcise kliniske sammensætning af netop det produkt. Men vi ved ikke, hvad der er i det, som du kan købe. Dertil kommer, at det også skulle ske i en kontrolleret mængde,« siger Finn Hellebjerg.

— Hvad gør cannabis?

»Lige som med andre mediciner er der tale om kemiske stoffer, de såkaldte cannabinoider, som vi desværre ikke ved så meget om. Men de har nogle modtagemolekyler, som kroppens egne cannabinoider bruger. I hjernen stimulerer cannabinoiderne så nogle af systemerne. Det er ret komplekst, og cannabinoiderne manipulerer med kroppens egne signalstoffer. Der er ret mange stoffer i cannabis, der kan binde sig med de signalstoffer, og det er afgørende for effekten. Cannabis er med andre ord rigtigt godt til at aktivere og ændre nogle af systemerne i hjernen. Effekten er generel sløvhed, øget appetit, nogle gange hallucinationer og dertil en dæmpelse af smerter og muskelstivhed,« forklarer Finn Sellebjerg.

medicinsk cannabis

Seneste artikler

  • ’Ingen evidens for, at medicinsk cannabis virker’

    8. november 2013
    Før der er klarhed over bivirkninger og effekt, bliver medicinsk cannabis ikke godkendt, siger sundhedsministeren – hvis parti under VK-regeringen gik ind for en generel frigivelse
  • Pusherstreet er blevet et alternativt lægehus

    22. oktober 2013
    Kræftpatienter og andre syge udgør en ny kundegruppe i Pusherstreet på Christiania. Her kommer de for at købe medicinsk cannabisolie. ’Det er en helt ny og helt anderledes gruppe af kunder, end vi plejer at se,’ siger pusherne fra tre boder
  • Debatten om medicinsk cannabis kører i udlandet

    21. oktober 2013
    I USA er medicinsk brug af cannabis lovligt i 21 stater. For nylig satte en af USA’s anerkendte mediepersonligheder på sundhedsområdet, dr. Sanjay Cupta, igen gang i debatten om plantens medicinske virkning, da han på tv undskyldte for sin tidligere modstand
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Liliane Morriello

Mon ikke den kære professor forveksler cannabis med hash.

Det er de færreste der med 100% sikkerhed kan sige hvor potent den enkelte plante er, men vi ved dog alle at planten indeholde er række kemiske forbindelser. der alle og hver især har betydning for cannabis'ens virkning ved medicinsk brug.

Hash derimod er et resin, der sælges som klumper, og der kan der ske mange sjove ting og sager under produktionen af dette resin, hvor man ikke har garantier for hvad det indeholder udover cannabis.