Læsetid: 3 min.

Værs’go’ og spis: Til kaffen og sommerbesøg

6. juli 2013

Det er sommer, og mange er ude i landet, i kolonihaven eller holder hjemmesommer. De fleste har for tiden lidt ekstra af den og måske er det tid til et sommerbesøg hos gamle venner, naboer og slægtninge. Måske er det lidt gammeldags at melde sin ankomst til kaffe, men det kan være hyggeligt at ses for en lidt kortere og uformel stund.

Sødt bagværk kan stort set ikke købes i bagerbutikker, men er relativt let at bage hjemme, f.eks. en god gammeldags kringle af en fed gærdej med smør.

En kringle og en citron-sandkage skal være friskbagte, mens småkager kan stå klar i en dåse, til det er tid Og så vil jeg lige slå et slag for den sprøde fedtkage, der ikke bør være en historisk kage, men en kage der burde være med i bøger om at spise alt fra dyret – altså en slags nose to tail-kage.

Kringle med marcipanfyld– til 15-20 stykker

250 g smør

125 g fuldkornshvedemel (grahamsmel)

250 g hvedemel

25 g gær (en halv pakke)

1/2 dl vand

2 spsk. rørsukker

3 æg

Fyld:

50 g smør

50 g rørsukker + 50 g muscovado (eller 100 g brun farin)

100 g rå ren marcipan

3 spsk. korender eller rosiner

Pensling: 1 sammenpisket æg og drys med perlesukker

Smuldr små stykker smør med de to slags mel – evt. i en foodprocessor.

Rør gæren ud i vand med sukker og sammenpiskede æg. Rør det i melblandingen og ælt dejen, til den er sammenhængende. Del den i to. Rul ud til aflange plader, som er ca. 1 cm tykke, ca. 25 cm bredde og 40-50 cm lange. Læg dem på en bageplade med bagepapir.

Rør fyldet sammen. Rør blødt smør med sukker, groft revet marcipan og korender eller rosiner.

Læg fyldet på midten af de to stykker dej. Fold siderne om fyldet. Lad dem efterhæve ca. 45 min.

Pensl med æg og drys godt med perlesukker. Bag ca. 40 min. i midten af en 200 grader varm ovn. Lad kringlen afkøle lidt på en bagerist.

 

Citron-sandkage– til 12-5 skiver

250 g smør, blødt ved stuetemperatur

250 g sukker

2 usprøjtede citroner

4 æg

250 g hvedemel, evt. halvdelen kartoffelmel

1 dl mælk

Glasur:

100 g flormelis

1-2 spsk. citronsaft

Pynt: Blade fra vilde roser, evt. hybenroser

Rør smør med sukker, til det er hvidt og skummende. Tilsæt fintrevet citronskal.

Tilsæt et æg ad gangen, og rør godt mellem hvert æg. Vend melet i skiftevist med citronsaft og mælk.

Hæld dejen i en smurt sandkageform på 1,5 l. Bag i 50-60 min. i en 175 grader varm ovn. Bagetiden er ca. 20 mindre, hvis man bruger en randform. Stik et træspyd i midten af kagen. Den skal bage videre hvis der hænger dej på.

Rør glasuren sammen og pynt kagen, f.eks. med friske rosenblade.

 

Brune og hvide fedtkager – til ca. 70 stykker

250 g svinefedt ved stuetemperatur

250 g sukker

500 g mel

1 tsk. hjortetaksalt

2 spsk. kakao

Ælt fedt, sukker og hjortetaksalt sammen. Tilsæt mel lidt ad gangen – hvis den bliver for smidig tilsættes lidt ekstra mel.

Del dejen i to portioner og ælt kakao i den ene.

Tril dejen ud i kugler på størrelse med en lille valnød. Sæt dem på bagepapir, og tryk dem lidt fladere med tommelfingeren. Bag kagerne ca. 10 min. i en 160 grader varm ovn.

 

Ingenting – en ægte sønderjysk småkage, til ca. 75 stykker

375 g hvedemel

250 g smør

2 æggeblommer

2 spsk. piskefløde

Toppen:

2 æggehvider

300 g sukker

1-2 tsk. citronsaft

2 spsk. mandelmel eller 20 g mandler

Smuldr smør i melet og tilsæt æggeblommer og fløde. Ælt hurtigt dejen sammen. Læg den koldt en time.

Rul dejen ud, og udstik den i runde kager med en udstikker eller et lille vinglas, ca. 6 cm i diameter. Læg kagerne på bagepapir.

Pisk hviderne stive med sukker, og tilsæt citronsaft og ultrafint hakkede mandler.

Læg en skefuld af denne masse på hver af de udstukne kager.

Bag småkagerne i en 150 grader varm ovn i ca. 10 min.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu