Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Skal jeg betale entre til min vens bryllup?

Moderne Tider
17. august 2013

Jesper, 35, København

Jeg har en ven, der snart skal giftes, men tilsyneladende er det ikke tilladt at komme med en gave, man gerne vil give. I stedet har brudeparret lavet en specifik ønskeliste på nettet, hvor man kan krydse af, så to gæster ikke køber det samme. De ønsker sig blandt andet en Stelton-brødkniv, Le Creuset-stegepande, pyntepude fra Hay, sengetæppe fra Hay, Royal Copenhagen-stel til seks personer, Georg Jensen-termokande. Jeg synes, at hele det her gavecirkus er usandsynlig flabet, og er blevet så sur, at jeg har lyst til at melde fra til brylluppet. Jeg føler det, som om jeg skal betale (dansk design)-entre for at komme med til festen. Er det et spil, jeg bare skal smile og sige ja tak til, eller skal jeg give dem noget, de virkelig ikke ønsker sig?

Svar I:

Jeg forstår godt, at du er blevet sur. Man kan da ikke beordre, hvilke gaver gæsterne skal give. En ægte, kærlig gave udtrykker også noget om giveren. Gaven fortæller noget om det bånd, der er mellem giveren og modtageren.

Hvis det ikke er en særlig nær ven, der skal giftes, synes jeg, at du roligt kan finde et påskud til ikke at deltage i udskejelserne. Var der flere, der sagde fra, kunne vi forhåbentlig få afskaffet det tvangsgaveorgie, som højtider i menneskers liv er ved at udvikle sig til. Det er vel en uheldig påvirkning fra materialistisk fikseret amerikansk kultur, befordret af opulente tv-serier.

Er det en nær ven, er sagen mere sprød. Er du sikker på, at du ikke kan finde på en gave, som parret alligevel vil værdsætte? Det bør du overveje grundigt. Og er der tale om en virkelig nær ven, bør du indvie din ven i dine overvejelser. Måske skal gavelisten bare forstås som en kærligt ment hjælp til opfindsomheden.

- David Rehling

Svar II:

Jeg vil starte med at takke dig. Takke dig med hele mit hjerte, der så ofte har grædt i Inspirations afdeling for bestik. Der igen og igen er sunket sammen i mødet med varmemuren i Magasins indgang ved juletid. For nu har jeg en unik mulighed for at sende et signal til hele min familie og de venner, der har sådanne tilbøjeligheder: Jeg vil gå til verdens ende for at møde jer, som I ønsker at blive mødt, men jeg vil kraftpetervæltemig ikke købe, hvad I ønsker jer. For det er et af forbrugersamfundets allerværste figenblade, at lister over ting knyttes til udveksling af tilkendegivelser mellem elskede.

Så nej. Selvfølgelig skal du ikke betale Hay-told ved kirketrappen. Men du skal da heller ikke melde afbud. Du skal bare ignorere deres dumme liste og i stedet kigge dybt i dit eget livs bagkatalog og finde den bedste gave i kærlighed, pakke den ind med kærlighed og give den med endnu en røvfuld kærlighed.

For videnskabelige undersøgelser viser, at vi producerer flere af de dejlige hormoner ved at give en gave end ved at modtage den. Men denne smukke effekt, der burde ligge til grund for politik på allerhøjeste niveau, udebliver totalt, hvis man skal give en gave, som ikke har bund i dig. Som barn brugte jeg hele december på at stjæle de ting, som betød mest for min mor såsom hårbørste, pas og smøger og pakkede dem så fint ind og lagde dem under træet. Ah, men hun blev så utrolig glad, og jeg følte mig som en meget god datter. Jeg har endnu ikke fundet en voksen-pendant, der ikke pisser folk af, men jagten fortsætter. Hyg dig til brylluppet

- Anna Sperling

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Det her minder jo om et beskæftigelsesprojekt. Det kommende brudepar sætter gæsten i arbejde.

Giv dem, hvad du synes, at de skal have (om overhovedet noget) - eller giv dem penge. Slet og ret. Så kan de selv rende i forretninger og slæbe mærkevare-gaverne hjem.

køb en kasse øl til gommen ,så får han da noget som han ønsker sig .for ALT DET ANDET SKRAMMEL ØNSKER HAN SIG IKKE .

uffe hellum, Jack Jönsson og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det er et spil, du bare skal smile og sige ja tak til, selvom du kan vælge at gøre noget andet. Det er et spil, der hører til dansk kultur. Hvis du er heldig, kan de nævnte mærker købes på tilbud.

Sikke nogle sure svar...:o(

Hvem er det egentlig man gerne vil glæde ved at give en gave...? Sig selv...? eller brudeparret...?

Et bryllup har altid været et tidspunkt, hvor parret håbede at få en gave, som de kunne bruge, og der er stadig mange par, som ikke har samlet (som det var tradition i 1950'erne) og derfor vil de være dybt taknemmelige, hvis der blandt gæsterne vil være nogle givere, som kan give dem lige de tallerkener, de drømmer om, eller lige den skål eller noget i den serie, som ellers er uopnåelig i et måske stramt budget.

Så, hvis man ikke kender brudeparret rigtig godt, og hvis man ikke lige har "den mest fantastiske og forrygende smukke gaveide", ja, så bør man - hvis man holder af dem - så lige tage et kig på gaveidelisten og blive inspireret.

Så tag dig lige lidt sammen, og lad være med at være tøsefornærmet!

Du bliver inviteret fordi brudeparret holder af dig. Ikke fordi de ønsker en særlig gave, men fordi de holder af dit selskab og gerne vil glæde dig med en invitation.

Din opgave er - hvis du altså holder af dem - at give dem noget, som de ønsker sig - naturligvis efter din pengepungs volumen...:o)

Lars Villumsen

Selvfølgelig skal du give dem det de ønsker. Sådan fungerer verden i dag.

Du må ikke tænke selv, så bliver du ekskluderet og mister din gode ven.

Vær "mainstream" og gør det de andre gør, så er du populær og får lov at deltage i festen.

Alle gør det, alle vil være populære og ikke mindst undgå at være besværlige.

Hvorfor tror du vi pumper vores børn med Retalin når de leger lidt for meget Cowboy og Indianer - de må ikke være besværlige og vi vil så gerne være populære blandt vores venner, så et godt skud "kokain" ind i vores børns blodbaner og hjerneceller og alle er tilfredse.

Journalister er et andet godt eksempel på populære mennesker, de skriver ikke kontroversielle artikler mere - du kunne metaforisk sige, at de ikke kommer slæbende med egne udtænkte gaver til brylluppet - de vælger fra ønskelisten og skriver det, der vil læses af de enige aviskøbere/redaktøren/kollegaerne.

Og sådan er det hele vejen igennem, vi nærmer os en tilstand af homo idiotens og der er ingen tegn på at farten vil speede ned. Min datter fortalte mig netop, at hendes veninde ringede til hendes forældre efter arbejde i går og bad om at blive hentet i bil, da hun var træt efter en lang aften. Mor og far dukkede op, datter ind i bilen, far ud og op på datterens cykel og pedalerede de 2000 meter hjem, så den kunne stå klar hjemme næste morgen til Gudinden. Idiotisk, men hold kæft, hvor blev de populære, de to idioter af forældre.

Så køb den største Stelton brødkniv du kan finde, prop kniven dybt ind i et langhævet, økologisk speltbrød og hvisk sagte, når du overrækker gaven til parret: "brug den, den dag I ønsker at bryde ud af idiotanstalten."

Og forlad så selskabet - du er nu kun populær og afholdt af dit eget jeg.

Steffen Gliese

Bryllupsgaver er formålsgaver, de skal hjælpe brudeparret til at få de ting, der skal til i en ny husholdning.
Selv skulker jeg dog også og giver hellere en kurv med noget, jeg ved, de sætter pris på - nemlig mad og vin. Jeg importerer det selv fra spændende netbutikker i Frankrig og Italien.

Kære Jesper

Royal Copenhagen stel til seks personer? Sig mig, er dine venner blevet kongelige?

Mit forslag er at du køber to af de kongelige krus, se her: http://www.royalcopenhagen.com/da/butik/shop-series/1/dinnerware/8/flute... Køb evt. et par, et i i blåt og et i rødt (du ved, hans og hendes) eller måske et i rødt og grønt (komplementærfarver, du ved). Og skriv så en lille besked om enten forskellen på mand/kvinde eller om hvordan disse to krus komplementer, fuldender, facetterer og spiller op mod hinandens farver, og det gør dine venner også... (ps: det bedste er prisen: cirka 300 kr. for to krus). Og så er det gave de kan bruge hver dag....og mindes dig, deres ven, når de drikker af de her krus.

Og nej, dette spil hører aldeles ikke dansk kultur til: for 30 år siden da min storesøster blev gift fik hun og hendes mand vist to eller tre kartoffelskrællere, mindst to køkkenmaskiner og to toastere. Se, det var tider. Men i 1990erne og bestemt i 00'erne, fik folk den ide, at alle brudepar mv. skulle være registeret forskellige steder, så to gæster ikke kunne købe den samme gave. Og hvor er den idé mon kommet fra? Sandsynligvis, eller helt sikkert fra USA: alle disse romantiske komedier hvor brudeparrene netop registrerer sig...for ikke at få to af den samme slags gave. Der var eller er nu noget ved at bliver overrasket.....når man får gaver....

NB:
Hvis du gerne vil give dem en brødkniv, så giv dem en rådvad brødkniv eller en japansk zwillingekniv; de er meget bedre end steltons.

En ønskeliste er det ordet siger, nemlig en liste over det man ønsker sig. Det er ikke en indkøbsliste og en seddel med ordrer til familie, venner og bekendte man har inviteret!

Jeg er også modstander af at få dikteret hvad man kan tillade sig at komme med til bryllupper, ja, til snart alt... fødselsdage, barnedåb osv. osv. For det er at blive dikteret at få en liste stukket ud til Inspiration fx. Hvem i alverden siger jeg vil handle i Inspiration (bare for at tage et eksempel).

For mig at se er gaverne og gaveræset (for det er det) kommet alt for meget i centrum med de indkøbslister man kan lave. Er selve vielsen, gæsterne og det at folk vil komme og dele ens største glæde med en ikke det vigtige ved et bryllup?

jasper bertrand

Ønskelister er latterlige, måske knap så meget til bryllupper, hvis det er folk der flytter sammen.
Men ellers er det nemt, giv noget spiseligt drikkeligt, eller beslut dig for hvad du vil give for, så kan du gå ind i Magasin eller Illums Bolighus og bede ekspedienten finde en gave, ikke for fysisk stor, så du skal slæbe for meget. Så kan de selv bytte den!

En god flaske stærk sprut til gommen, han får brug for det fremover.

Mads Kjærgård

Ville da skide gaver et langt stykke! Bare man fik en god fest med mennesker man kunne lide, Og så synes jeg generelt at man skal give gaver, der passer til personerne, noget unikt! Personligt vil jeg hellere have en gammel bog eller anden ting til en Femmer fra et loppemarkedet, hvis det er noget jeg finder interessant frem for et noget hundedyrt møg fra Illum, det kan man jo altid købe.

Christian Holm

Ønskelister er sgu ikke en del af dansk kultur Børge Rahbek.
Hvor hulen har du det fra???

Disse ønskelister er ganske som forfatteren udlægger det. Flabede og udtryk for en irriterende forkælethed.

Majbritt Nielsen

Øj, den ønske liste fik en del i blækhuset. ;)