Læsetid: 5 min.

Enspænderen er blevet en latterlig figur

Mediernes flertalstyranni og en selvforelsket civilisation gør det nødvendigt for den intellektuelle at trække sig tilbage til rollen som idiot, skriver den berygtede radikalkonservative tyske forfatter Botho Strauss i nyt essay
Offensiv. Dramatikeren Botho Strauss har nok en gang forfattet et kontroversielt essay, der blandt andet retter et angreb mod internettets horisontale, hierarkiløse univers.

Paul Swiridoff

10. august 2013

Dette er en pessimistisk dom:

»I begyndelsen af det 21. århundrede er outsideren som type så godt som forsvundet fra både litteratur og samfund. Enspænderen, der holdt sig langt væk fra nye fora, har ingen prestige i dag, men forekommer for de fleste at være en latterlig figur.«

Den fældes af den berygtede tyske forfatter Botho Strauss, der i et nyt essay med titlen Plurimi-faktoren. Bemærkninger om outsideren lancerer et sortrandet og lyrisk frontalangreb på det sociale netværk og massekulturens tyranni. Selv kunsten, der før i tiden kunne yde aristokratisk modstand mod kravet om tilgængelighed er uhjælpeligt fanget i en nedadgående spiral, hvor synlighed i medierne, kvoter, underholdningsværdi og udbredelse er afgørende.

»Den æstetiske urfejl hidrører fra plurimi-faktoren,« skriver Strauss med henvisning til det latinske ord for ’flertallet’ eller ’majoriteten’. Denne fundamentale fejl er klart defineret:

»At gøre de fleste til den øverste interessesfære. At erklære, at bredden er toppen.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ulf Timmermann
 • Christian Svenstrup Harder
 • Benny Jensen
 • Rasmus Kongshøj
 • kim jensen
 • Rasmus Knus
 • Tom Paamand
Ulf Timmermann, Christian Svenstrup Harder, Benny Jensen, Rasmus Kongshøj, kim jensen, Rasmus Knus og Tom Paamand anbefalede denne artikel

Kommentarer

Krig og kærlighed er blevet separeret, selvom det høre sammen, det er blevet erstattet med sociale mediers overfladiske fred - og den isnende, kalkulerende, rationalitet blæser også i bedste velgående, som f.eks en religionsforskers nylig udgivelse med tesen om, at gud eksistere ikke, og herefter havner på bestsellerlisten og kommer i alle medier, alt er som det skal være, mens enspænderen drukner i folkelig passiv dynamik.