Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Amalie Smith

Læste bøger skal stå i reolen som et vidne
3. august 2013

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

Jeg tror ikke, jeg kan ønske det, men jeg kan forestille mig en fremtid, hvor alle i verden har læst Sapphos fragmenter i Anne Carsons oversættelse; If Not, Winter, og nu bevæger sig rundt med en vild fornemmelse af tid, som kommer af fragmentformen; en dobbelt følelse af sammenhæng og brist. Og samtidig har det regnet i årevis, og alle offentlige skulpturer er begyndt at vokse i regnen som i billedkunstneren Dominique Gonzalez-Foersters installation i Tates turbinehal TH: 2058. Hos hende læser man sci-fi i køjesenge uden madras.

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

En bog, der har haft stor betydning, er Theresa Chas Dictee fra 1982. Det er en hybridbog med billeder, breve, fortællinger, digte, plancher; en udvidet familiehistorie, som handler om en række kvindeskikkelser, eksil og sprog, men som er lige så interesseret i, hvad bogen som medium kan; de ting er forbundne og må undersøges gennem hinanden. Vanskeligheden ved at tale og ved at læse. Det var en bog, der fik mig til at tænke på bogen som andet og mere end en passiv beholder for tekst.

Hvad er den værste bog, du har læst?

Jeg kan ikke huske at have læst en dårlig bog til ende.

Hvilken type læser er du?

En distraherbar og overfølsom læser. Jeg bliver nemt skuffet og nemt begejstret og nemt smittet af en bog, så jeg tænker på bogens måde, også når jeg har lagt den fra mig. Jeg læser langsomt og måske derfor selektivt og primært efter det, jeg selv kan bruge. På den måde er jeg vel en professionel læser, selv om det ikke føles særligt professionelt eller struktureret. Jeg læser klatvis og troløst og har mange bøger i min reol, jeg ikke har læst. Jeg er også en glemsom læser; hvis ikke jeg har bogen fysisk, glemmer jeg den, når jeg har læst den. Den bliver nødt til at stå i reolen som et vidne om sig selv eller som et løfte om fremtidige læsninger.

Hvornår læser du?

Om sommeren læser jeg om dagen i byens parker. Resten af året om morgenen eller aftenen i en sofa ved vinduet. Jeg læser også tit før jeg skal sove, men ikke særligt længe.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Det er altså en meget indforstået facon, når Information gang efter gang i denne serie "Læser du bøger" ikke med så meget som nogle få ord kan fortælle, hvem personen, der interviewes er, og hvad denne er kendt for.

Amalie Smith! Der ringer absolut intet. Intet.

Bevares, jeg kan gurgle, men hvorfor skal jeg det? Hvad med, at redaktionen tænkte lidt over formidlingen i stedet for?