Læsetid: 16 min.

Mit navn er Amerika, og jeg er dataholiker

Verden risikerer en informations­apokalypse, når sko, tandbørster og andre ’smarte’ informationsenheder bliver allestedsnærværende, og person­data handles som enhver anden vare på markedet. Så kan selv ikke de bedste love sikre internettet og beskytte vores privatliv
Samarbejde. Mens Silicon Valley administrerer, opdaterer og tjener penge på den digitale infrastruktur, tapper den amerikanske efterretningstjeneste det for data efter behov, skriver Evgeny Morozov

Samarbejde. Mens Silicon Valley administrerer, opdaterer og tjener penge på den digitale infrastruktur, tapper den amerikanske efterretningstjeneste det for data efter behov, skriver Evgeny Morozov

André Leit/iBureauet

3. august 2013

Problemet med den syge, neurotiske supermagt, som Edward Snowden har synliggjort, er, at den ikke kan udtale den ene replik, den må sige for at komme videre:

»Mit navn er Amerika, og jeg er dataholiker.«

For amerikanske spioner er big data så afhængighedsskabende som crack-kokain og selvforblændelsen lige så åbenlys: Bag illusionen om storhed og narcissistisk almagt – se, vi har forhindret et nyt 11. september! – har realitetssansen lidt skade. Forhindre et nyt 11. september? Når to store drenge med omfattende tilstedeværelse på de sociale medier kunne sprænge en bombe ved Bostons maraton? Hvad nytter så den omfattende dataindsamling? Ingen tvivl om, at Amerikas overvågningsafhængighed er reel og har konsekvenser. Og ingen tvivl om, at alle ville være bedst tjent med, at Amerika blev sendt på big data-afvænning.

Men vi kan lære mere af Snowden-affæren: Den har punkteret en række myter, der kun perifert har med overvågning at gøre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Espen Bøgh
 • Benno Hansen
 • Jacob ...
 • Ulla Holger
 • Heinrich R. Jørgensen
 • Mogens Højgaard Larsen
 • Thomas B
 • Laust Persson
 • Brian Pietersen
 • Rune Biskopstö Christensen
 • Marianne Rasmussen
 • John Vedsegaard
 • Per Jongberg
 • Torben Arendal
 • Morten Lind
 • randi christiansen
 • Vibeke Rasmussen
 • Søren Peter Langkjær Bojsen
 • Alan Strandbygaard
 • Kim Øverup
 • Lise Lotte Rahbek
 • Kristen Carsten Munk
 • Lars Dahl
 • Henrik Darlie
 • odd bjertnes
 • Torben K L Jensen
 • Torben Wilhelmsen
 • Erik Jensen
Espen Bøgh, Benno Hansen, Jacob ..., Ulla Holger, Heinrich R. Jørgensen, Mogens Højgaard Larsen, Thomas B, Laust Persson, Brian Pietersen, Rune Biskopstö Christensen, Marianne Rasmussen, John Vedsegaard, Per Jongberg, Torben Arendal, Morten Lind, randi christiansen, Vibeke Rasmussen, Søren Peter Langkjær Bojsen, Alan Strandbygaard, Kim Øverup, Lise Lotte Rahbek, Kristen Carsten Munk, Lars Dahl, Henrik Darlie, odd bjertnes, Torben K L Jensen, Torben Wilhelmsen og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

peter fonnesbech

Tak for en interessant artikel.

Big data er enhver kontrolspykotikers store våde drøm, og vi vil forhåbentlig komme til at høre meget til dette fænonem, som er en ny socialvidenskabelig diciplin i hastig udvikling.

Det siger sig selv at denne diagnose, ( kontrolpsykose) altid er at finde i magtens inderste cirkler, ligegyldigt om de er hos kommercielle interesser , statslige eller en blanding af de 2.

Simon Gramstrup, Lise Lotte Rahbek, John Vedsegaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Spændende artikel, som indeholder en fascinerende blanding af klarsyn og rablende vanvid.

Vi skal hellere i første omgang se på det "nære miljø" - i Danmark har vi vores personnumre, som på trods af, hvad man sagde da de blev indført, er blevet en nøgle til alle informationer - bankkonti, betalingstransaktioner , sygehusjournaler, forsikringsoplysninger, skatteforhold, kriminalregister, folkeregister og meget, meget andet.

Nogle af os er udsat for identitetstyveri, og man kan åbenbart ikke få et nyt personnummer, hvis kriminelle har stjålet ens identitet. DET ER DATA AFHÆNGIGHED I ET SAMFUND , SÅ DET BASKER - OG DET ER I VORES EGET LAND.

Myndighederne i Danmark får automatisk alle informationer om ens indtægter, så en størstedelen af os behøver ikke at tænke på at skrive selvangivelse - det er super overvågning i det daglige.

Læg dertil alle de love, hvor diverse kontrolmyndigheder har lov til uden retskendelse at "gå ind" i "det private".

Vi har selv på demokratisk vis villet denne overvågnings-udvikling, og den gør mange ting så umådeligt meget lettere - men vi er over tid gradvist blevet villige til at accepterer ting, som man ville have strittet imod for bare en menneskealder siden.

De store hemmelige og / eller kommercielle datasamlinger skal sikres mod misbrug - men man kan næppe nå til en sikring før alle lande er demokratiske og dertil villige til en slags traktat , der lægger overordnede kontrollerede rammer for staternes dataaktiviteter, så ingen snyder.

Der var engang nogen, der ved dampmaskinernes fremkomst mente, at de burde afskaffes - og det kunne man selvfølgelig ikke .

På samme måde kan man ikke skrue data-"artisteriet" tilbage - hvis USA kan finde ud af det, så kan og vil andre lande også gøre det samme. De lande , der er bedst til det vil være fremtidens "vindere".

John Vedsegaard, Vibeke Rasmussen, Alan Strandbygaard, Flemming Scheel Andersen og Lars Dahl anbefalede denne kommentar

Igen. En artikel med pointer som fortjener en dansk bearbejdelse for at trække relevansen for os op i et kendt perspektiv. Jeg synes det er fint, at artiklen er fundet frem. Men det er alligevel min tanke, at 'vi/de' der læser den slags sagtens selv kunne læse den originale udgave. Man kunne da sagtens referere til artiklen i en dansk re-analyse.
Vi mangler netop denne form for perspektiver på privatiseringens konsekvenser for demokratioplevelsen, -forståelsen og virkeligheden i vores eget land. Men her nøjes vi med at henvise til grundloven og selv-prise os, som bedre end alle andre. F.eks.: Vi poster offentlige penge i private sygehuse, der overlader ansvaret for fejloperationer mv. til det offentlige. Vi poster penge i private aktiveringsforanstaltninger, som ikke løser opgaven, men overlader konsekvenserne til det offentlige.
I den politiske debat er deregulering stadig en slagvare, og samtidig ser vi udgifterne til kontrol eksplodere uden at virke. Pengene kanaliseres uden de store sværdslag fra 'varme' til 'kolde' hænder.
Der er meget mere kritisk indsigt at hente i den udmærkede artikel, som tager afsæt i privatiseringen af datahåndtering, men som også peger afslørende ind i alle mulige andre sider af det danske samfunds udvikling pt. Dét kunne Information godt bruge tid på.

Anders Krog, John Vedsegaard, randi christiansen, Vibeke Rasmussen, Alan Strandbygaard, Jesper Wendt, Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

... det næste bliver vel at samtlige hustande skal have installeret et kamera som overvåger en i brusekabinen for at se om der er nogle der har Al-Quaj-da tatoveringer på kroppen,.. men det gør jo ikke noget for vi/du har jo ikke noget at skjule?.

John Vedsegaard, randi christiansen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

- Hvordan ligger det med at bruge fornuften og sørge for at indskrænke os. Var det ikke en idé?

- Jo, hvis de andre starter først. Vi kan jo ikke have at de får mere magt end os, vel?

- Kunne det ikke arrangeres ved at gennemføre effektive kontroller?

- Nej, der er jo lande der ikke har styr på noget som helst. Andre igen kan vi slet ikke stole på.

- Jamen, kan vi ikke lave en fælles aftale på verdensplan? Lad os sige at alle lande forpligter sig til at decimere deres befolkniger med 50%?

- Nej, nej, vi stoler ikke på dem. Der er altid nogen der skal rage til sig og som vil bestemme det hele. Hvis nu ikke kineserne følger trop, så varer det jo ikke længe inden de er verdens største magt. Og jeg vil i hvert tilfælde ikke leve under kinesisk herredømme. Det er helt sikkert. De er jo barbarer og korrupte.

- Hvorfor kommer du på den idé, at der altid er nogen der vil dominere og overtage magten? Tænker de alle sådan, eller er det kun fordi du gør det, at de tænker sådan?

- Nej, sådan er vi jo bare. Mennesker er jo grådige og magtbegærlige. En agressiv race, ikke sandt?

- Jamen vi er da intelligente. Vi har da forstand og evner?

- Jo, sandelig da. Vi mennesker er de klogeste og smarteste af alle dyreracerne. Ingen tvivl om det. Vi er næsten guddommelige og perfekte i forhold til alle andre.

- Åbenbart ikke så smarte og intelligente at vi kan stoppe vor egen undergang, ser det ud til?

- Pyt! Vi skal nok overleve. Naturen ordner det hele for os. Det har den altid gjort. Nu skal vi bare nyde vort højt udviklede samfund med alle de goder der er.

- Vil det sige der ikke er noget at gøre?

- Jo, vi kan lave en rask lille verdenskrig. Få tyndet ud i rækkerne. Eller designe et nyt virus der slår halvdelen af os ihjel. Og så skal vi bare være parate til at indtage de lande hvor befolkningerne er uddøde. Smart ikke!?

- Tjah...

Lise Lotte Rahbek og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

… og hvordan får man danskere, der hjernedødt (undskyld, men det mener jeg) fastholder, at overvågning, og stadig mere udvidet overvågning, ikke generer dem, for "jeg har ikke noget at skjule", til at forstå, at det er ikke noget de nødvendigvis selv bestemmer!

Niels Mosbak, Erik Jensen , Simon Gramstrup, Lise Lotte Rahbek, John Vedsegaard og Thomas Borghus anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Endnu en vinkel der understreger nødvendigheden af helhedsorienteret, globalt koordineret miljø-og socioøkonomisk bæredygtighed > verdensøkonomiens rubikterning som ingen ved sine fulde fem kunne drømme om at ødelægge, fordi det er den enkle, geniale og eneste løsning på 'Den store Omstilling' på en Plan for Planeten, som er nødvendig, hvis maskineriet ikke skal bryde sammen til mikroniveau og livsprocesserne begynde helt forfra i en ny cyklus.

Iflg nyeste kosmologiske teorier går informationerne ikke tabt ...

Mogens Højgaard Larsen og Simon Gramstrup anbefalede denne kommentar
Georg Christensen

NSA?. Hvem er de mon?.

Efter min mening kan et "godt tilbud" være: Verdens største "terroist organisation", (her spiller "al-Quada" ,kun bagatel rollen), skabt af småtbegavede politikere, som med deres hemmelige tjenester nyder "hæmmeligheds kræmmeriet".

Et "kræmmermarked", som nu viser sig er kommet fuldstændig ude af kontrol, og kun fordi et lille enkelt "led" ikke virkede.

NB: Det kan vi lære noget af. Når "magtbegærdet" får alt for megen frihed ødelægger "LIVET" sig selv. "Åbenhed", er vejen frem.

Peter Andersen

- måske et lille tillæg til menneskerettighederne var ønskeligt.
Frihed til anonymitet og for overvågning.

Vibeke Rasmussen

Nogle links fra den originale artikel i Franfurter Allgemeine Zeitung:

"Smart toothbrushes that monitor how often we brush our teeth":
http://news.cnet.com/8301-17938_105-57563875-1/beam-brush-lets-you-share...

"Smart shoes that tell us when they are about to get worn out":
http://techcrunch.com/2013/01/24/apple-patents-smart-shoes-that-feature-...

"Smart umbrellas that go online to check when it will rain and warn us to take them with us on leaving the house":
http://www.pcmag.com/slideshow_viewer/0,3253,l=204399&a=204399&po=3,00.asp

"… they don’t have to install a security camera in your kitchen to know what you’ve been eating: they can figure it out by tinkering with the smart toothbrush in your toothbrush or the smart trashbin in your kitchen":
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2000566/Smile-Youre-bin-cam-The-...

Miinome:
http://www.wired.com/business/2013/03/miinome-genetic-marketplace/

Simon Gramstrup

Hele denne problematik er en naturlig konsekvens af et profit orienteret konkurrence samfund, og den majoritet der generelt kun får den samme information, fra samme vinkel, fra de samme store hjemlige medier.

Det er interessant at de her konsekvenser ikke er grundviden i det ganske land. Der findes allerede open source værktøjer, hardware og software som gør at vi alle kunne være helt anonyme og være gratis på nettet - eks.v. fra http://project-byzantium.org/, men de ting er ikke kendt eller benyttet.

Der er også adskillige alternativer til hvordan man driver samfund, men igen er de hverken kendt, undersøgt eller benyttet.

Det ser ud til at majoriteten inkl. partierne på tinget, sidder fast i en perspektiv 'lomme' - en religion, et memeplex - som de ikke kan eller vil se ud over. Lidt synd at vi ikke bruger en videnskabelig og teknisk indgang til at drive vores lokale/globale samfund.

peter fonnesbech og Mogens Højgaard Larsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Forleden kunne man læse følgende beretning af Michele Catalono, hustru og mor i en familie, der nok ikke selv mente, at de havde noget at skjule, men som ikke desto mindre pludselig en dag fik uventet besøg af seks agenter fra det amerikanske anti-terror-korps:
https://medium.com/something-like-falling/2e7d13e54724

Hun gættede efterfølgende på, at besøget havde skyldtes, at 'Terrorism Task Force' havde opdaget: at hendes søn havde googlet oplysninger om, hvordan man laver bomber; at hun selv havde googlet 'trykkoger'; og at hendes mand havde googlet 'rygsæk'. Altså altsammen noget, der kunne relatere tilbage til attentatet under Boston Marathon.

I en senere opdatering oplyser Michele Catalono dog, at 'besøget' muligvis også, hvad hun ikke oprindeligt havde været klar over, havde at gøre med nogle google-søgninger hendes mand tidligere havde foretaget på sin forrige arbejdsplads. Men hvad de havde drejet sig om, kommer hun ikke nærmere ind på.

Men dét, i hendes beretning, der især fik mig til at studse, var følgende:

"They never asked to see the computers on which the searches were done. They never opened a drawer or a cabinet. They left two rooms unsearched. I guess we didn’t fit the exact profile they were looking for so they were just going through the motions.

They mentioned that they do this about 100 times a week. And that 99 of those visits turn out to be nothing. I don’t know what happens on the other 1% of visits and I’m not sure I want to know what my neighbors are up to."

Altså nærmest en rutineundersøgelse, som ikke synes at have været særlig grundig. Og man profilerer åbenbart stadig eventuelt mistænkte, men hvis de så ikke lige passer ind i profilen, er de ikke længere mistænkte alligevel? Og hvis man foretager 100 sådanne undersøgelser om ugen, hvor grundig kan man så egentlig regne med, at hver enkelt er?

Så ikke nok med at man foretager grænseoverskridende overvågning af borgerne og iværksætter tilsyneladende ubegrundede husundersøgelser, man prøver også ved disse handlinger at indgyde befolkningen en falsk fornemmelse af tryghed. Eller er der, når det kommer til stykket, måske snarere tale om at indgyde befolkningen frygt?

Jens Thorning

Hvis bare ét 9-11 kan forhindres, så ... men det, der forties og tales uden om, er jo, at det handler om industrispionage og økonomisk spionage: Tyskerne skal ikke overhale USA.

Benjamin Bach

Evgeny Morozov er forfatter af bogen To Save Everything, Click Here: The Folly of Technological Solutionism, hermed anbefalet.

Michael Nielsen

USA er ikke dataalkoholiker. Ej heller USAs efterretningstjenester. Begge entiteter er underlagt et konspiratorisk netværk. Det er Danmark også.

Selvom efterretningstjenesterne står for overvågningen, så udgør de ikke selve alkoholikeren. De er blot tjenester der tjener alkoholikeren, som består af et oligarkisk netværk af konspiratorer. Et hemmeligt netværk.

Så i forhold til Alkohol-Analogien, så ser virkeligheden således ud:

1. Alkoholen er dig og mig.

2. Overvågningssamfundet er flasken der omgiver alkoholen.

3. Alkoholikeren er det konspiratoriske og magtfulde netværk der drikker af flasken. Dele af netværkets magt kommer netop af at kunne drikke af flasken.

Så Ødelægger vi flasken (overvågningen) så ødelægger vi dele af netværkets magt, over os.

-
Præsident Eisenhower, Præsident Kennedy og Præsident Rosewelt advarede os alle om dette magtfulde netværk.

Rosevelt og Kennedy blev udsat for åbenlyse attentatforsøg. Rosevelt kom tæt på at blive udsat for et militaristisk kup. USA blev udsat for et kup med drabet på Kennedy.

Præsident Regan blev også udsat for et attentatforsøg, der så at sige fik ham ind på den rette bane. Præsident Nixon blev ført bag lyset af netværket og udsat for et blødt kup resulterende i hans resignation. Præsident Clinton blev udsat for en stærk smædekampagne indtil også han rettede ind.

Præsident George Bush blev muligvis udsat for et kup den 11. September 2001.
Præsident Obama står muligvis overfor samme trussel.

-

Præsidenter der åbenlyst advarede os:

- I -
1961 speech Eisenhower Warns us of New World Order
https://www.youtube.com/watch?v=rd8wwMFmCeE

- II -

John F. Kennedy Speech That Got Him Killed
https://www.youtube.com/watch?v=29NIlZxSsSs

- III -

Roosevelt: "I welcome their hatred"
https://www.youtube.com/watch?v=DmR9b56GOac

- IV -

Eisenhower Speaks About Murder of JFK (1963)
https://www.youtube.com/watch?v=KyGzVQGgdqw
Lyt ved 3:17, hvor Eisenhower taler om attentatforsøget på Rosevelt.

Når netværket vurdere at en person udgør en reel trussel, så plejer attentatforsøg, kupforsøg, smædekampagner m.m at følge i kølvandet.

Sidste offer for netværket var en journalist med navnet Michael Hasting. Han døde denne sommer. Michael Hasting var en journalist af den ægte vare. Han fik ram på en amerikansk general med en artikel i Rolling Stones. Obama brugte artiklen til at få generalen til at træde tilbage. Generalen er enten en del af netværket, eller opfattes som en positiv støtte af det.

Netværket er alkoholikeren. Ikke Amerika.

Ære være rigtige journalister. Ære være alle borgere der står op imod netværket.

Georg Christensen

Dataholiker? måske bare en lille smugle pædofeli? (jeg kender ikke et bedre ord til betegnelsen) , ( en sygdomstilstand, som endnu ikke er udførlig beskrevet), medens reklameindustriens illusioner ,øredøvende forvirrer vores tilstandsfornemmelser.. Med viden om, hvad fortden gav, kan jeg måske ændre fremtiden, medens "nutiden" flyder forbi?.

Når åbenhed kun eksisterer bag lukkede døre, kommer jeg i tvivl om åbenhedsbegrebet.

Michael Nielsen

# Georg Christensen

Var det DSL forbindelsen eller en anden forbindelse der røg her. Tabte tråden i dit indlæg. Har du lyst til at uddybe?