Baggrund
Læsetid: 2 min.

Trenchcoat

[tchrensh-kåut ]. Substantiv, fælleskøn, fra engelsk: skyttegravs­frakke. Vandtæt frakke med bælte og skulderstropper, fremstillet til Første Verdenskrig. Ikonografisk uniform for spioner og hemmelige agenter, indtil de begyndte at optræde som 29-årige computergenier
Sammensat af 26 stykker garbadinestof, skulder- og håndledsremme og et bredt mavebælte med D-ringe til håndgranater. Trenchcoaten blev oprindeligt designet til britiske soldater under Første Verdenskrig.
	Grafik.: iBureauet

Sammensat af 26 stykker garbadinestof, skulder- og håndledsremme og et bredt mavebælte med D-ringe til håndgranater. Trenchcoaten blev oprindeligt designet til britiske soldater under Første Verdenskrig.
Grafik.: iBureauet

Moderne Tider
24. august 2013

Der er to britiske firmaer, der strides om, hvem der egentlig kom først med at producere forlægget for trenchcoaten. Både Aquascutum og Burberry mener at have designet den første frakke tilbage i slutningen af 1800-tallet, men sikkert er, at Thomas Burberry satte det slidstærke og vandtætte gabardinestof, frakkerne blev produceret, af i masseproduktion, og det var også Burberry, der solgte sit design til den britiske hær op mod Første Verdenskrig, hvor navnet også finder sin oprindelse – trench betyder skyttegrav.

Den oprindelige trenchcoat var en knælang frakke sammensat af 26 stykker stof, 12 crossover-knapper og store brede flipper, der kunne knappes op og dække halsen og det nederste af ansigtet. Ved hvert ærme var håndledsknapper, der tjente til at holde ærmerne på plads og hænderne fri, men også blev brugt til at fastgøre handsker. På skuldrene havde Burberry med forlæg fra tidligere krigsuniformer sat to stropper, hvor man kunne fastgøre dokumenter, kort eller bære sine våben, og langs det brede hoftebælte sad de såkaldte D-ringe, der kunne bruges til håndgranater og andre håndvåben. Den oprindelige farveskala var i camouflagefarverne kaki, beige, støvet grøn eller mørk grå og sort.

Hjemvendte veteraner efter krigen beholdt ofte deres uniformer på og hurtigt blev trenchcoaten højeste mode i hjemlandet. Med en em af national stolthed og heltemod blev den meget populær blandt unge mænd, der ikke havde været i krig, og kvinder, der på den måde kunne signalere, at deres mand var krigsveteran, eller at de bakkede op om hæren.

Som den internationale krise spidsede til op gennem 30’erne, begyndte andre landes hære også at udvikle trenchcoats med hver der kendetegn. Både Frankrig (marineblåt), Tyskland (sort læder), Rusland (rustrød) og Holland (grå) fik deres egne mærker, og selv om den kortere jakke var mere praktisk, forblev trenchcoaten briternes fortrukne uniform under Anden Verdenskrig. Herhjemme blev særligt de lyse frakker også sabotørernes uniform – muligvis som en hilsen til de britiske soldater.

Det er også under krigen, trenchcoaten når populærkulturen og får sit helt store folkelige gennembrud. Det sker naturligvis i 1942 med Humphrey Bogart som Rick Blaine i Casablanca, og siden har trenchcoaten ikke været den samme. Herefter røg den bredt ud i hele verdens modehuse og i 1950’erne og 60’erne begyndte Wall Street og erhvervslivet at tage den til sig. Dels på grund af det praktiske i at kunne bære et jakkesæt under den, men også for at bruge historien og det tidløse design, der signalerer seriøsitet og dybde. Som naturligt modtræk tog også 1970’ernes punkbevægelsen frakken til sig.

Men trenchcoatens kvalitet og store udbredelse, gjorde dem også på en gang mystisk og anonym. Man kunne ubemærket glide ind i mængden. Og det er her forbindelsen til spionage opstår, for sammen med anonymiteten kunne man have mange spændende kameraer, dokumenter og våben under den store frakke. Af samme årsag har den også været populærkulturens foretrukne uniform til detektiver, politikommissærer, gangstere og for den sags skyld intellektuelle, der købte ideen om det tidløse design og var for klog til at ligge under for tidens modeluner. Og sådan har vi det også her på Moderne Tider. Alle burde have sig en trenchcoat. Også spionerne.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her