Læsetid: 3 min.

Til biddet: Jagten på lykke

Moderne Tider
7. september 2013

Ved sidste uofficielle sammentælling – det vil sige sidst jeg spurgte et par menne sker nede på bodegaen – viste det sig, at antallet af jægere i Danmark nu er ved at nå op på siden af en af de andre store folkebevægelser, nemlig golfspillernes.

Begge ligger dog stadig noget under natpissernes vagtparade og antallet af jyder, som synes det er noget køwenhavneri, at sådan et Melodunte Grand Prix ikke kan blive holdt i vores boks, som dælenskisme nok er nogen ting pænere end sådan et skide konkursbo, de har derovre på Djævleøen …

Undskyld digressionen. Kom i øvrigt lige til at tænke på, at fællesmængden her formentlig er så markant, at bodegastatistik bliver lidt upålidelig. Stadig dog, erfaringsmæssigt, ikke meget mere usikker end de fleste andre former for prognosticering.

Hvorom alting er: mange mennesker går på jagt, og hvis du kender nogen, der også ind imellem rammer noget, kan du netop nu få fine skovduer.

Steg dem på spid og server dem med en smule sky og par kartoffelkroketter. Med god bourgogne i glasset kommer overliggeren ikke meget højere.

Prøv også et par mere:

Due med hvidløg og lavendel

Brun en due pr. person i olivenolie og pak dem i en kocotte med masser af hvidløg og lavendel. Hæld lidt fond ved, læg låg på og stil ind i en varm ovn i 20 minutter. Ud og op med fuglene, lad dem hvile. Brysterne kan evt. hvile for sig, mens lårene får 10 minutter mere. Kog fonden ind og pisk den op med olivenolie. Servér omgivet af bagte hvidløgsfed og ledsaget af gnocchi, der er trillet i olivenolie og drysset med parmesan.

 

Duebryst i hovedsalat med krebs.

Duerne sukkersaltes 3-4 timer, aftørres for sukker-saltblandingen og blancheres. Brysterne tages af, og lår og skrog koges i lys bouillon med urter, svampeaffald og skallerne af 6 krebs pr. person (eller jomfruhummere), som først er kogt i bouillonen. Efter bouillonen er blevet brugt til skaldyr og afkogning af lår og skrog, sies den og bruges til at pochere et salathoved pr. person. De yderste, grove blade har du ikke brug for. Tag salathoveder op og stil dem på stokken, så bladene falder ud til siderne. Pochér brysterne et par minutter i bouillonen. Beregn to bryster pr. person. Læg brysterne ind i midten af salaten og fold bladene op omkring dem. Stil salathovederne omvendt i et smørsmurt, ovnfast fad. Kog bouillonen ned til passende smag og konsistens med fed, økologisk cremefraiche, solmodne tomater (minus skræl og kerner) og en smule rosenpaprika. Blend saucen og hæld den omkring salathovederne og læg låg på. Braiseres i ovn 10-12 minutter – det sidste minut i selskab med de kogte krebsehaler og rigeligt med smørsauterede kantareller.

Hvis du nu bevæger dig i cirklerne omkring de mange jægere, som sjældent træffer andet end hinanden tidligt om morgenen, når der skænkes Gammel Dansk rundt, så foreslår vi en gammeldags forloren hare. Når det bliver gjort rigtigt, med lige dele piskefløde, sødmælk og kærlig omsorg, så er den lige så god, som den efterhånden er ved at være sjældent.

 

Forloren hare

Et kilo hakket flæskesmåkød røres med salt, peber, fire-fem æggeblommer, 100 gram knivhakket røget flæsk og 200 gram afskorpet sandwichbrød, som er udblødt i piskefløde. Farsen formes til et brød og lægges i en smurt bradepande eller et ildfast fad og spækkes med røgede flæsketern. God brun fond hældes omkring til en højde af et par centimeter, og fadet sættes i ovnen ved 180 grader i 35-45 minutter. Fire-fem gange undervejs tilfører du overfladen en deciliter blandet piskefløde og sødmælk, som glider ned og blander sig med fonden til den herligste flødesovs. Når det er færdigt, sies sovsen ned i en gryde og koges ind til passende smag og konsistens – meget gerne med assistance fra din foretrukne frugtgelé. Haren skæres i skiver, lidt sovs hældes over og resten i en sovsebåd. Serveres med aspargeskartofler, både hvide og brune, hvis det skal være, waldorfsalat, geleen og hele udtrækket af syltede godbidder fra mormors viktualieskab.

OK, vi indrømmer, at det er lidt for tidligt til hjemmesylt, men derfor kan man jo godt få trang til en hare i utide.

 

Bær til dessert

Til dessert plyndrer du haven for hindbær, brombær, boysenbær, og hvad der ellers myldrer frem lige nu. Alt det koger du lynhurtigt til et let sylt, som klæder både soufflerede pandekager og kræmmerhuse med flødeskum. Eller måske en sorbet? Man kan selvfølgelig også sætte bær på bordet sammen med creme double og en smule sukker. Åh, hvor er det svært …

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her