Læsetid: 11 min.

Forsangeren

Mette Frederiksen bliver Socialdemokraternes næste formand. Hvis hun ellers vil. Det er efterhånden en vedtaget sandhed i regeringspartiet. Men hvorfor overlever netop beskæftigelsesministerens popularitet anklagerne om højredrejning og løftebrud?
Socialdemokarternes kronprinsesse, Mette Frederiksen.

Socialdemokarternes kronprinsesse, Mette Frederiksen.

Sigrid Nygaard

28. september 2013

De skal lige til at afsynge sidste vers i Oskar Hansens »Når jeg ser et rødt flag smælde«, da Mette Frederiksen rejser sig og udbryder: »Skal vi ik’ lige op at stå?« Og så rejser 100 socialdemokrater sig og synger:

»Det er sliddets slægters fane
over fronten vid og bred.
Den skal ungdommen ildne og mane,
den skal knuse hvert grænsernes led.
Den var forrest i fredelig færden,
den var forrest i stormklokkens klemt;
den er fanen, der favner hele verden
– i dens folder er fremtiden gemt.«

Denne søndag formiddag, en uge inden weekendens socialdemokratiske kongres i Aalborg, synes partiets dårlige meningsmålinger for en stund at være glemt ved bordene i Reehs Baghus i Ballerup, hvor den lokale partiforening skyder kommunalvalgkampen i gang.

Ganske vist står Ballerups socialdemokratiske bykonge Ove E. Dalsgaard for første gang siden 1970 ikke længere på stemmesedlen. De fleste af de fremmødte nærmer sig også pensionsalderen – eller har passeret den. Og den naturlige afgang kombineret med en beskeden tilgang af nye unge medfører med lokalformand Jan Anklers (65) ord, at medlemstallet er »forsigtigt vigende«.

Men ifølge en matematisk udregning samme dag i Politiken, som Mette Frederiksen har medbragt til mødet, er Ballerup én af kun tre kommuner, hvor der er 100 procent sandsynlighed for, at der også efter valget vil være en socialdemokratisk borgmester – de to andre er Herlev og Albertslund.

»Det værste, vi kan gøre, tror jeg, er at blive det, som på moderne dansk kaldes selvfede,« lyder Mette Frederiksens advarsel, da hun får ordet efter afsyngningen af den socialdemokratisk slagsang.

»Det er at tro, den er hjemme. Og ligegyldigt hvad vi siger og gør, så skal sejren nok komme i hus. Nej, for sådan er det nemlig ikke. Vi skal hver eneste dag gøre os fortjent, – og det ved jeg som regeringsrepræsentant – « her afbrydes Mette Frederiksen af latter, »til danskernes opbakning«.

Popularitetsmåling

Midt i vælgerflugten er der da også én socialdemokrat, som ikke bare holder på vælgerne, men får flere og flere: Ballerupkredsens folketingsmedlem, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Det på trods af at netop Mette Frederiksen om nogen vel burde være mål for anklagerne om højredrejning og løftebrud. Mette Frederiksen, som fik øgenavnet ’skrigeskrinken’. Som Dansk Folkepartis Jesper Langballe mente »altid holder 1. maj-taler« – uanset datoen, stedet og antallet af tilhørere. Og som Ekstra Bladet beskrev var udstyret med en volumenknap, der kun har tre indstillinger: »meget højt«, »øredøvende« og »tinnitus«.

Alligevel skåner både Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, og Verner Sand Kirk, direktør i a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, Mette Frederiksen for personlig kritik.

»Der er to sider: Den politiske og den personlige. Og det er den personlige, jeg er begejstret for. Hun har nogle evner, og jeg har tit tænkt: Hold da kæft, tænk, hvis hun også skulle sælge en god politik! Havde jeg været hende, havde jeg sagt fra forlængst: Men det er muligvis prisen for at komme frem i Socialdemokratiet,« siger Christian Juhl.

Verner Sand Kirk kalder det et »paradoks«, at beskæftigelsesministeren er sluppet for kritik, når hun ovenikøbet er ansvarlig for administrationen af såvel efterløn- som dagpengeforringelserne.

»Men det kan man bare konstatere, at hun gør. Det tror jeg skyldes, at Mette Frederiksen i hvert fald udstråler, at hun har forstår folks situation. Og det er selvfølgelig kun gætværk, men jeg tror ikke, at hvis Mette Frederiksen bestemte, at hun ville have fastholdt så voldsomme stramninger. Det tror jeg altså ikke på,« siger Verner Sand Kirk.

Ifølge tidligere beskæftigelsesminister Inger Støjberg er det svært at sige, hvorfor hendes efterfølger på posten slipper godt fra det.

»Mette Frederiksen har bevaret en illusion om, at hun reelt måske stadig mener det samme – men bare gennemfører en anden politik. Det er jo heller ikke altid, at hun har været ude og tage de store slagsmål om regeringens overordnede økonomiske politik,« siger Inger Støjberg.

Senest viste en meningsmåling, Epinion har lavet for Danmarks Radio, at Mette Frederiksen er den mest populære af samtlige ministre, partiformænd og politiske ordførere. Samlet har 21 procent af vælgerne et positivt syn på Mette Frederiksen, hvorimod tallene er 15 procent for Lars Løkke Rasmussen og otte procent for Kristian Thulesen Dahl og Henrik Sass Larsen, som deler tredjepladsen.

Tal, som dækker over en anden og måske vigtigere historie om Mette Frederiksen. Beskæftigelsesministeren, som alle engang hadede eller elskede at hade, støder nemlig ikke længere lige så mange vælgere fra sig, som hun tiltrækker.

Hvor 52 procent af vælgerne ser positivt på Lars Løkke Rasmussen, så opvejes det til dels af, at 36 procent har et negativt syn. Hvorimod 47 procent ser positivt på Mette Frederiksen, mens kun 26 procent har et negativt syn på hende. 58 procent har til gengæld et negativt syn på Helle Thorning-Schmidt, hvilket forklarer hendes placering som tredjesidst i målingen med et samlet minus på 26 procent. Kun Annette Vilhelmsen og Lars Barfoed er mere upopulære end statsministeren).

Ikke nok med det.

Mette Frederiksen er i dag så vellidt i de tre rivaliserende kaffeklubber i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hendes eget »Netværket«, venstrefløjens »Bjørnebanden« og højrefløjens »Morgenmadsklubben«, at flere i folketingsgruppen vurderer, at hun ville vinde et formandsvalg. Både hvis Helle Thorning-Schmidt trak sig. Og hvis Mette Frederiksen valgte at udfordre den siddende partiformand og statsminister. Hvis det kom så vidt.

Men hvordan er det kommet dertil?

Hvalen Jens

Historien er ofte fortalt: Hvordan Mette Frederiksen er fjerdegenerationssocialdemokrat (farfar var viceamtsborgmester i Nordjylland og far medlem af amtsrådet). Hvordan hun som 12-årig meldte sig ind i ANC Youth efter at have set en udstilling om Sydafrika på biblioteket i Aalborg. Og hvordan Mette Frederiksen sponserede hvalen »Jens«. Inden hun som 14-årig meldte sig ind i DSU. Da Mette Frederiksen mange år senere blev spurgt, hvad hun ellers interesserede sig for som barn, lød svaret: »Dét«. Og ikke andet.

Det gjorde, at den daværende ungdomskonsulent i LO i 2001 kunne skrive MF på visitkortet (hvilket senere blev suppleret med titlerne B.A. i administration og samfundsfag og M.A. i Afrikastudier).

Forinden havde Mette Frederiksen stemt 15.000 dørklokker i Ballerup forud for valget i 2001 (tallet 10.000 er også blevet nævnt, men hvem tæller). Her fik hun med egne ord »råt for usødet at vide, hvad der optager folk«.

Efterfølgende er Mette Frederiksen og ægtefællen Erik Haar, som hun mødte i LO, flyttet til Ballerup med deres to børn »for skal man repræsentere et område og nogle mennesker, så skal man bo der og have sin daglige gang i hverdagen«.

I dag er forældrene også flyttet til Ballerup for at været tættere på datteren og hjælpe med børnepasningen.

Selv gav Mette Frederiksen fra starten af karrieren på Christiansborg netop ’råt for usødet’, da det nyvalgte folketingsmedlem krævede et opgør med med Karen Jespersens udlændingepolitiske linje – »Den linje, hun står for, er færdig. Helt færdig« – og hvad hun beskrev som ’Erik Meier Carlsen-logikken’: at Socialdemokraterne kun kan vinde vælgerne tilbage fra Dansk Folkeparti ved at kopierede pianisternes politik.

Allerede fra 2003 begyndte Mette Frederiksen da også at blive betegnet som kronprinsesse i avisartikler, og det blev fast kliché i pressen, at »Mette Frederiksen brænder igennem«.

At alle i Socialdemokratiet ikke så sådan på Mette Frederiksen, kom dog frem i 2004, hvor Dansk Metal forsøgte at fremskaffe et billede af hende fra valgkampen i 1998. Det år havde den daværende DSU-formand i Nordjylland valgt at optræde på en valgpjece kun iført en stor rød badebold med et socialdemokratisk ’A’.

Var det ikke dobbeltmoralsk, når den daværende socialdemokratiske ligestillingsordfører harcelerede mod den såkaldte pornoficering af det offentlige rum? Den samme anklage ramte hende i 2010, da hun havde fravalgt den lokale folkeskole til fordel for en privatskole. I 2005 havde Mette Frederiksen nemlig udtalt, at »det nytter simpelthen ikke, at forældre med overskudsbørn sender deres børn i privatskole, så snart der er problemer i folkeskolen«.

Mogens Lykketoft mente til gengæld efter sit valgnederlag samme år, at Mette Frederiksen havde, hvad der skulle til for at afløse ham som partiformand. Mogens Lykketoft afsluttede gerne samtaler med at spørge partifæller, om de ikke syntes, Mette Frederiksen var talentfuld. Men derfra og til at se den dengang kun 27-årige Mette Frederiksen som formand for Socialdemokratiet var der et stykke vej, tænkte mange. Og sådan havde Mette Frederiksen det også. I 2005.

»Er I klar over, at det, I siger, er, at jeg ikke skal have flere børn?« udbrød Mette Frederiksen, da Mogens Lykketoft på et møde en sen aften i februar gjorde et sidste – forgæves – forsøg på at overtale hende. Men for sig selv tænkte Mette Frederiksen også:

»Det her er sgu et parti i krise.«

I stedet stemte Mette Frederiksen på Frank Jensen i formandsvalget – uden at hun siden har villet fortælle hvorfor. Hun har blot henvist til, at »det ligger år tilbage og er ikke aktuelt længere«.

Der skal flyde blod

I baren i Reehs Baghus står den tidligere formand for den socialdemokratiske partiforening, den 70-årige Tonny Rönnborg, og serverer vand og øl. Tonny Rönnborg husker, hvordan Socialdemokraternes daværende partisekretær, Willy Stig Andersen, tilbage i 1999, da Ballerupkredsen ledte efter en ny folketingskandidat efter Helle Degn, havde sagt: »Der er altså en pige, du skal kigge på.« Pigen var Mette Frederiksen.

»Herude tror vi på Socialdemokratiet. Det er lidt mere problematisk med dem inde på Borgen, som fører lidt for meget liberal politik. Det kan vi sgu ikke lide. Fruen derinde er blevet lidt for liberal. Når papirerne løftes, så skal der flyde blod. Socialdemokraterne er blevet for pæne. Man er jo loyal over for regeringen, men Mette kan da godt have sine egne synspunkter,« siger Tonny Rönnborg.

Hverken Tonny Rönnborg eller de andre socialdemokrater kan eller vil denne septemsøndag dog sige, hvilke afvigende synspunkter Mette Frederiksen måtte have. Men de tror, nej de ved, at Mette Frederiksen mener og vil noget andet og bedre end SRSF-regeringen.

»Mette Frederiksen har de rigtige socialdemokratiske meninger. Men hun er jo bundet af et regeringssamarbejde i dag, ikke? Derfor kan man jo ikke føre en 100 procent socialdemokratisk politik. Folk kan bare godt lide hende. Sådan er det,« konstaterer den 82-årige Vagn Henriksen, som har været kasserer i lokalforeningen de seneste 28 år.

Efter mødet står den 68-årige John Larsen og hans jævnaldrende hustru, Grethe, ved udgangen i Reehs Baghus, mens de knapper tøjet.

Grethe Larsen stiller op til byrådet i Ballerup.

»Mette Frederiksen kalder en spade for en spade, og en skovl for en skovl. Og så er hun en ægte socialdemokrat ... Det er de små i samfundet, hun snakker om. Og det er det, folk kan lide,« forklarer Grethe Larsen.

»Det, man hører fra mange andre, det er jo sort snak. Det er det ikke fra Mette« svarer John Larsen.

»Jeg tror, at Helle Thorning-Schmidts tale er sådan,« siger Grethe Larsen og hæver højre arm, »for højt oppe, hvorimod Mettes er nede på arbejdernes plan eller funktionærernes – det er jo ikke arbejdere mere. Og så tænker folk også, når hun siger det: Nå, ja, de har jo heller ikke flertal. Nå, Mette, nu står jeg og roser dig! Han spørger, hvorfor du stadig er så populær på trods af alt det, regeringen har lovet. Det er fordi, at du snakker et sprog folk kan forstå.«

Mette Frederiksen er på vej ud af døren sammen med sin datter, som har været med til mødet.

»Ja, det prøver jeg da i hvert fald på.«

»Man kan godt se din baggrund, ikke? Hvor du kommer fra!«

»Ja, forhåbentlig.«

»Det er derfor!«.

»Jeg bliver nødt til at løbe, jeg har en utålmodig 10-årig.«

Vestegnen tur-retur

Næste dag er beskæftigelsesministeren atter på besøg på Vestegnen på rengøringsvirksomheden Elite Miljø, hvor Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen, fortæller om kommunens samarbejde med private virksomheder om at sikre at erhvervsuddannelser til de unge. Albertslunds borgmester, Steen Christiansen, viser på Voksenskolen, hvordan voksne med læse- og stavevanskeligheder og ordblinde får en ny mulighed.

I en pause trækker Mette Frederiksen ind i et mødelokale på Herlev Rådhus. Sætter sig ned i sofaen og prøver at forklare sin popularitet:

»Nu, ved jeg jo ikke, hvilke ord andre sætter på, når du spørger dem. Jeg er selvfølgelig glad for opbakningen og håber, at den er udtryk for, at folk kan se, at jeg gør mig umage. Men hvad enten det går godt eller dårligt for regeringen, så er vi jo et kollektiv og tager, forhåbentlig, sejre og nederlag på vores kappe hver især og i fællesskab ...«.

Én ting afviser Mette Frederiksen. At den tidligere angiveligt så røde beskæftigelsesminister i dag er blevet blå. I stedet henviser Mette Frederiksen til, at hun allerede i 2008 i forbindelse med sine såkaldte 10 teser slog til lyd for, at pligter er vigtigere end rettigheder.

»Nej, den køber jeg ikke. Borgerlig bliver jeg ikke. Jamen, der er vel flere ting ... For at samfundet kan hænge sammen, skal rigtig mange af os yde rigtig meget. Så er der fejlagtigt nogle af mine politiske modstandere, som stopper der. Som tænker: De, der ikke gør det, er dem, som ikke tager sig sammen. Der er – i al ydmyghed – min sociale indsigt en anden. Tingene er noget mere nuancerede. Derfor prøver vi også i kontanthjælpsreformen særligt at hjælpe unge enlige forsørgere. Jeg kan godt regne ud at det er sværere at tage en uddannelse, hvis du er 19 år, ikke har færdiggjort 9. klasse og allerede har to små børn, end hvis du bor nord for København og har et stærkt netværk. Det er sværere for mange unge på Vestegnen«.

Mette Frederiksen anno 2013

Netop vestegnsborgmesterne er i mange år blevet betragtet som kanariefuglene i den socialdemokratiske mine. Dem, som først lugter fare og allerede i 1990’erne advarede om, at Socialdemokraternes udlændingepolitik kostede kernevælgere. Og i dag har ingen en bedre lugtsans end Thomas Gyldal Petersen. Herlevs borgmester var en af betalingsringens banemænd, han advarede i foråret om, at det var nødvendigt at finde en dagpengeløsning, og for nylig støttede han beslutningen om at opgive den øremærkede barselsorlov til mænd.

Thomas Gyldal Petersen var oprindeligt »meget langt« fra Mette Frederiksen, men kan i dag godt se hende som formand for Socialdemokratiet. Hvis det skulle komme dertil:

»Mette Frederiksen har formået at fastholde sin sociale samvittighed og sin holdning om, at politik skal gøre en forskel for almindelige mennesker, samtidig med at hun faktisk også var en af de første, som i oppositionstiden var ude og snakke om danske virksomheders konkurrenceevne, og at en stærk privat sektor er forudsætningen for, at vi kan have et velfærdssamfund. Hvilket hun har forsøgt at understøtte som beskæftigelsesminister. Så Mette Frederiksen anno 2013 rummer ikke noget, som kan forskrække hverken socialdemokratiske kernevælgere, Dansk Metal eller Thomas Gyldal Petersen. Tværtimod,« siger han

Selv om der på Christiansborg spekuleres i, om ikke Mette Frederiksen forud for partiets forventede valgnederlag må komme med en række markeringer, der – i hvert fald efterfølgende – kan fritage hende for ansvaret for nederlaget, så tyder intet foreløbig på det. Og hvorfor skulle beskæftigelsesministeren egentlig gøre det, så længe alle blot tror, at hun ikke er helt enig regeringens politik. Som det er blevet sagt, så bliver de fleste af os mindre bevæget af ideer end af følelser; mere af musikken end af ordene.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Flemming Scheel Andersen

Masochismen i socialdemokratiet synes uendelig i tid og af voldsomme proportioner i styrke.

Dorte Sørensen

PS: mht at MF er sluppet fra kretik af at administerer forringelserne af efterlønnen og dagpeneordning skyldes vel, at det er sager, der er trukket ned over hovedet på S og SF af DF, V, K , LA og R.

Derudover lod MF en kattelem stå åben for de lokale lærerforeninger , så de kan indgå lokale arbejdstidsaftaler. Det skete selv om BC i forening med OVK arbejde hårdt for at hindre en sådan kattelem. Ligeledes fik MF med stor hjælp af EL og et DF der nu så deres fordel ved at støtte en blødere overgang ved indførslen af den nye og ringere dagpengeordning.

Lars B. Jensen, Karsten Aaen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

At skifte Helle Thorning ud med Mette Hjorth Frederiksen vil være som at omrokere dækstolene på Titanic. Mette er selv bærer af samme nyliberalistiske syge som statsministeren, og vil derfor kun fortsætte dødsmarchen mod spærregrænsen.

Hvis Socialdemokratiet igen vil være et politisk relevant parti, er de nødt til at rydde godt og grundigt op i politikken, og fyre den nuværende ledelse. Ude i lokalafdelingerne, må der findes nogen rigtige socialdemokrater, som kan få de ledige poster. Hvis socialdemokratiet igen vil komme i nærheden af magten, så skal de gøre som de gjorde, den gang de fik mellem 30 og 40 % af stemmerne - De skal begynde at føre arbejdervenlig politik, give det brede flertal bedre livsvilkår og mere indflydelse på egen tilværelse. De skal kort sagt vende 180 grader rundt, og opgive den umulige drøm om at blive betragtet som "ansvarlige" af de blå-borgerlige.

Olav Bo Hessellund, Laust Persson, Leopold Galicki, Lykke Johansen, Hugo Pieterse, n n, Morten Buch, Torben Nielsen, Carsten Mortensen, Peter Larsen, Jørn Petersen, Per Torbensen, Claus Jørgensen, Steffen Gliese, Rune Bang, Michael Galanakis, Rasmus Knus, Michael Nielsen, lars abildgaard, Morten Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Jens Kofoed, Jens Overgaard Bjerre, Jesper Wendt, Bo Carlsen, Anders Jensen, Henrik Jensen, Brian Rosberg og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Socialdemokraterne har sat alle på ét bræt i denne regering.
Mette Frederiksen som har hånet ledige, som jeg ikke husker det er sket tidligere af en minister, er ingen undtagelse.
Mette Frederiksen har måske evnen til fastholde nogle medlemmer og måske tiltrække nogen andre. Men med hvilken politik? Hvilken etik?
Det er meget vanskeligt at få øje på, om socialdemokratiet overhovedet kan præsenterer politikere, der troværdigt kan vende partiets forhånelse mod de dårligst stillede i samfundet.

Marie Jensen, Laust Persson, Lykke Johansen, Hugo Pieterse, Torben Nielsen, Anne Eriksen, Lilli Wendt, Carsten Mortensen, Curt Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Hans Larsen, Bo Carlsen, Per Torbensen, Claus Jørgensen, Vibeke Rasmussen, Michael Nielsen, lars abildgaard, Mike Hanson, Steffen Gliese, Marianne Rasmussen, Peter Ole Kvint, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Rasmus Kongshøj: " Ude i lokalafdelingerne, må der findes nogen rigtige socialdemokrater.."
Det tror jeg ikke, du skal regne med !
De "rigtige" socialdemokrater betegnes nu som DFere!

Hugo Pieterse, Torben Nielsen, Jesper Bjørk, Jesper Wendt og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Midt inde i artiklen ligger svaret, for så vidt der er et spørgsmål: »Mette Frederiksen kalder en spade for en spade, og en skovl for en skovl. Og så er hun en ægte socialdemokrat ... Det er de små i samfundet, hun snakker om. Og det er det, folk kan lide,« forklarer Grethe Larsen.

Jeg er tilbørlig til at give Grete Larsen ret. MF har aldrig, heller ikke før hun blev minister, lovet de arbejdsløse noget. det være sig skovl elle spade. På den måde er hun sådan set både et frisk pust og undtagelsen der bekræfter reglen.

De skal nok belave sig på de 16-20% mere bliver det ikke til over en anseelig årrække, og uden magten vil de ikke kunne påvise de rent faktisk kan være troværdige, så 12-15% på den lange bane er måske mere realistisk. Hvis de så samtidig holder fast i en neo-liberal dagsorden, så kan de blive marginaliseret.

Det nye K?

Rasmus Kongshøj, Peter Nielsen, Flemming Scheel Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Så længe hun ikke har meldt sig ud af Socialdemokraterne, det tidligere Socialdemokrati, så er der ingen grund til at tro på, at der vil ske nogen ændringer i partiets popularitet. At Mette Frederiksen har bedre tv-tække end Helle Torning Schmidt, er hun ikke ene om. Statsminister Schmidt har overhovedet ingen. Men at tro man kan bygge et parti op på en kønt ansigt og et godt snakketøj, uden en tilhørende traditionel socialdemokratisk politik, er naivt.

Lykke Johansen, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, Peter Nielsen, lars abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Hold nu op, hvis man skal have bare én at hæfte sit håb op på, hvad har man så at vælge imellem? Nej, vel. Så selvfølgelig må det blive Mette Frederiksen. Oddsene er ikke gode, okay, men det er de faktisk heller ikke, når vi køber lottokuponer, og man kan jo aldrig vide.

Michael Nielsen

Tak for en inspirerende artikel. Det er muligt at Mette Frederiksen kan hæve partiets højde hos danskerne igen, men det vigtigste spørgsmål er desværre ikke mere om hvem der bliver den nye formand for S, men hvorledes de socialdemokratiske værdier ikke går tabt under resten af partiets selvmords kurs. For bliver det Dansk Folkeparti der overtager hovedparten af dem, så bliver de utvivlsomt nationalsocialistisk præget, hvilket betyder at velfærdssamfundet bliver nationalistisk. Bliver det Venstre der overtager hovedparten af dem, så forsvinder de stille og roligt. De vil blive liberaliseret, privatiseret om man vil, indtil den dag danskerne ikke mere kan huske hvordan de engang var.

SF og EL står naturligvis som mulige kandidater, men begge partier er ikke store nok til at kunne sætte den altafgørende dagsorden, hvilket muligvis vil positionere dem yderligere ud som protestpartier, og dermed ødelægge deres fremtidspotentiale som eventuelle regeringsparate røde partier.

Nej spørgsmålet om hvem der bliver den nye formand for S er ikke mere vejen frem. Spørgsmålet er hvilket parti, eller kombination af samme, der skal være formand for de socialdemokratiske værdier der stadigvæk ligger til grund for den samfundstype vi har i Danmark anno 2013.

Husk på masseovervågningssamfundet. Som en tyv i natten, på kun sølle 10 år, har det udfordret de værdierne om borgernes ret til anonymitet. Samme kan ske med de socialdemokratiske værdier. Mit bud er 10 til 15 år. Så har en ny og afgørende værdi-konstellation, konsolideret sig i det danske politiske landskab. For en rød vælger som mig selv, ser fremtiden på nuværende tidspunkt, ikke rød nok ud.

Hvad dælen gør vi på venstrefløjen?

Anne Eriksen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj, Curt Sørensen, Niels Engelsted, Claus Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

På baggrund af den røde regeringens blå politik, vil det uden tvivl forårsage store forskydninger til kommunevalget.

Enten høster de borgerlige sammen med DF rigtig mange stemmer. Eller også i vinder Enhedslisten stort mange stemmer fra A+SF+R

Eksempelvis står Enhedslisten til at få et kanonvalg i Københavns kommune med op til 20% af stemmerne, og ligger til at få to borgmesterposter.

erik mørk thomsen

Se ikke på,hvad folk, siger, de vil, men se på, hvad de gør, sagde socialkammaraterne i min ungdom.
Også dumper hun.
Ministerløn/bil er er for vigtig for hende, til at hun vil sige fra!

Lykke Johansen, Torben Nielsen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Helle ---- eller Mette!!!

Det er ikke et valg mellem pest eller kolera.

Det er et valg mellem vaccuum eller valium...

Leopold Galicki, Hugo Pieterse, n n, Carsten Mortensen, Henrik Darlie, lars abildgaard, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

-who cares?
Socialdemokrabaterne har længe været et overflødigt parti af smådumme, småparanoide folk i for små sko med små for visioner og for lidt indsigt.

Hugo Pieterse, Claus Jørgensen, Per Andersen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Jesper Bjørk anbefalede denne kommentar

Jeg kan ikke se hvad der er så fantastisk ved Mette Frederiksen. Hun ser sød ud og hun har de rette socialdemokratiske holdninger. Men leveringen er ikke overbevisende i min optik. Jeg erindrer ikke et eneste væsentligt indlæg eller mindeværdig tale fra hendes side. Hun er for kedelig.

Alan Strandbygaard

Jeg var helt vild med Mette Frederiksen...FØR valget.

Jeg oplevede hende i nogle situationer. Den sidste var demonstrationen i Aarhus.

Efter at have set hende bøje sig for den neoliberale kurs Helle Thorning har afstukket, så vendte min henrykkelse sig til det modsatte.

Jeg ved dog at hun også har haft nogle svære peioder. Blandt andet da Corydon fremlagde planerne om den lavere selskabsskat. Der var hverken hun eller andre informeret. Og så vidt jeg husker blev hun temmelig vred.

Jeg spekulerer på om hun har det godt?
Men tør man tage chancen når hun eventuelt bliver formand? Er hun ikke blevet godt og grundigt inficeret, lige som de andre? Er hun stadig den lille mands forkæmper?

rene bolvig, Karsten Aaen, n n, Claus Jørgensen, Steffen Gliese, Henrik Jensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Hvis man går ud fra at MF er en reel politiker, som har hjertet på rette sted og blot har måttet bøje nakken for at bevare magten og indflydelsen, hvordan skulle en formandspost så ændre noget ved den nødvendighed??
Vil der ikke altid være en undskyldning for at føre "den nødvendige politik" og bøje nakken for magtens skyld og så undgå at gøre det rette og det man tror på??

n n, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Alan:

Jeg var nu holdt op noget før.

Da Mette sendte sine egne unger på privatskole - efter alt, hvad hun nu eller havde stået for: Folkeskole. Inklusion. Integration. Og og og...jeg ved ikke, jeg kan ikke respektere politikere, der prædiker vand til folket - og selv drikker Barolo.

Olav Bo Hessellund, Lykke Johansen, Hugo Pieterse, n n, Torben Nielsen, Jesper Bjørk, Per Andersen, Rasmus Kongshøj, Jens Illum og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar

Hvis Mette er forsangeren, kan hun efter valget blive gårdsanger. Mette eller Helle?
Gammel vin på nye flasker. Vi kan tilføje - kvinder i politik "vorherre bevares".

Se dog, hvordan hun optræder nu om dage. Der har været så pamperagtige, overskudssituationer på TV, hvor en oppustet selvfedhed simpelthen må have bragt andre ægte socialdemokrater til fortvivlelse over at se idealistens udsalg - udtrykt på det tidspunkt med et skrækkeligt nyt hår. Det var temmelig symbolsk.

Lykke Johansen, n n, Anne Eriksen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Det, der kendetegner, er manglen på engageret debat, altså når Mette Frederiksen bare slår tingene hen som bagateller, så afslører hun sig selv.

Det forskrækkeligste er dog at høre de tilbageværende socialdemokraters opbakning til partilinjen og deres efterplapren om krise. Danmark har ikke været så lidt i krise i de sidste 30 år som nu. 00erne var jo også en krise, et overforbrug for lånte penge, hvor en skruppelløs regering påførte de almindelige borgere statens gæld igennem boligmarkedet for at dække over stagnation i produktionen og skabe grobund for større social spredning end den lighed, der faktisk fik Danmark til at køre på skinner.
Socialdemokrater skal anfægte selve den logik, der tilsiger kapitalejerne at lægge afstand til levemåden i samfundet Iøvrigt.

Karsten Aaen, Anne Eriksen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Vi skal hver eneste dag gøre os fortjent, – og det ved jeg som regeringsrepræsentant – « her afbrydes Mette Frederiksen af latter, »til danskernes opbakning«.

De griner satme - er de sindsyge ?

Flemming Berger, Lykke Johansen, Claus Jørgensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

I et kapitalistisk samfund bestemmer kapitalen. Uanset hvilke gevandter det regerende parti måtte finde det for godt at optræde i. Fri os fra falske syndefaldsmyter. Og fra myter i det hele taget. Drøm sødt, men tro ikke, at der findes en vej uden om kapitalens diktatur uden at skabe et radikalt anderledes samfund, hvor kapitalen bliver vist vintervejen. Når det går godt for kapitalen, ser det ud som om at næsten alt er muligt. Hvornår gik sidste gang det godt for kapitalen? Mette, Poul, Anker, you name it. Kommer der nogensinde igen konjunkturer i den kapitalistiske udvikling, som kunne give plads til illusionen om at denne skulle kunne rumme mulighed for en 'speciel socialdemokratisk' variant af vanviddet? Mette er bedre end Helle, javel, men til hvad. Hvis det var et personspørgsmål, ville det også være muligt at henvise til en stat i det almindelige gråmelerede billede, som stråler rødt mens den administrerer kapitalismen. Hvor findes den? Nå, ja men Mette er bedre end Helle. Til hvad? Til at få kapitalismen til at fungere til alles tilfredshed? Skyd ikke på pianisten.

Leopold Galicki, Torben Nielsen, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Menneskets opgave er at afskaffe magtens ret, men desværre støder vi hele tiden på forhindringer fra dem, der tror, de har større udbytte af at vælge instinktet.

Niels-Holger Nielsen

Nej Henrik Darlie, de er ikke sindsyge, men men illusionen om, at kapitalismen kan administreres på radikalt forskellige måder uden at antaste sammes grundlag, lader sig kun opretholde ved lidt fnisen i krogene. I praksis vil en socialdemokratisk politik altid kræve sit skålpund kød. Det ved både Helle og Mette, de er jo ikke dumme, eller specielt amoralske ud over hvad den almindelige reverens for KAPITALISMEN kræver. Det er selvfølgelig lige så opportunt at gøre det til et personspørgsmål, som det er at opretholde myten om en speciel socialdemokratisk variant af kapitalismen. Kan man narre alle folk hele tiden? Bliver myterne aldrig tyndslidte? Sidste salgsdag er passeret, men noget skygger for overblikket; jeg tror ikke, at det er skyklapper, men frygten for noget virkeligt nyt og anderledes. De fleste vil helst have det tilvante, dog helst uden det tilvantes nødvendige følgesvende.

Socialdemokratisme; se illusionisme*.

*mens du følger deres læber tager de dig i røven.

Olav Bo Hessellund, Flemming Berger, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Alle -ismer skaber dogmatiske trossamfund, og kapitalismen gør dette ved det, der engang var en simpel infrastruktur, der kanaliserede driftsmidlerne hen, hvor aktiviteterne krævede dem. Men ligesom der nu er for mange biler på vejene, så - !

Niels-Holger Nielsen

'Socialdemokratiske værdier' er vel først og fremmest at de bredeste skuldre skal bære mest til fordel for det fællesskab, vi alle er, eller burde være, en del af? Hvornår var det nu, det var. Pas på øvhornet.

Claus Jørgensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg troede engang på at Mette Frederiksen var klog, kompetent og med en vilje til at gøre en positiv forskel i samfundet.

Hendes handlinger og udtalelser desværre har vist, at jeg må revidere min opfattelse.

I debatprogrammer er hun blevet retorisk mester i ikke at forholde sig til spørgsmålene, og i forhold til mediernes grove beskyldninger mod de svageste, så er hun klar 5 minutter efter deres udokumenterede påstande til at erklære sig enig og love lovændringer mod de svageste - vel at mærke uden at tjekke fakta først.

Trist - meget trist.

Kan i øvrigt anbefale følgende læsning i forhold til Helle Thornings udtalelser om at "det er jo bare et ord"...

http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/essay-om-over-danmarks-hetz-a...

Karsten Aaen, Vibeke Rasmussen, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Til kamp for et udogmatisk samfund, hvor vi indbyrdes tager mest muligt hensyn til hinanden, indretter os, så der tages mere hensyn til virkeligheden end ideale forestillinger.
I dag går alt ud på at udgrænse og straffe det mindste fejltrin, selvom det er noget, der sker for alle, og som man derfor burde tage højde for og minimere skaderne ved.
Et eksempel er det at komme for sent til en time. Der føres nidkært fravær - undskyldningen er den, i dag, at de jo modtager en ydelse fra det offentlige, for SU-modtagere ovenikøbet nærmest lønnes; men det er ikke for andres skyld end eleven, at han deltager, og det kommer derfor til at svie til ham selv, hvis han går glip af undervisning, han havde brug for. Desuden er det i hovedreglen ham selv og hans familie, der har betalt, ikke "samfundet", der blot administerer denne families og alle andre familiers penge til fælles fordel for samfundet.
Men lad os sige, at vedkommende elev kommer 7 minutter for sent ind i et dansk klasselokale. Det ville være i alles interesse, at han kunne liste ind i baggrunden med mindst mulig forstyrrelse af den øvrige klasse; desværre har man de fleste steder en indretning af et sådant lokale, at entréen foregår oppe ved tavlen, til størst mulig gene for alle, formodentlig blot med det sigte netop at udstille forsømmeligheden. Hvem vinder ved det? Hvem skal i øvrigt gøre sig til herre over, at eleven kommer for sent med god eller dårlig grund?
Overalt i samfundet er denne knirkende gammelmandsmoral på spil, uden demokratisk sans for folks egen ret til at bestemme selv. For mange synes denne tanke at leve op til andres forventninger at være lig med "at tage ansvar"; men hvem kan med nogen rimelighed i forhold til voksne mennesker, dvs. over myndighedsalderen, bestemme, hvad deres ansvar er?

Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

"at det er sager, der er trukket ned over hovedet på S og SF af DF, V, K , LA og R"

De har da selv valg at lade sig trække ned over hovedet! Der er ingen (tror jeg) der har tvunget dem til at danne regering. Havde de undladt, havde de stået tifold stærkere i dag!

n n, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Da jeg for mange år siden var i seminariemiljøet, kunne man se at pædagogens 2 CV gradvist blev skiftet ud men en Dyane når timetallet steg. Så senere en Citroen BX hvis man blev souschef.

Det samme er sket med Socialdemokraterne.

Partiet er fyldt med overløbere der ikke vil vedkende sig deres dybt borgerlig observans.

Det farlige er at de selv tror på deres socialistiske tilhørsforhold.

MF er en af dem.

Flemming Berger, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Torben Nielsen, Alan Strandbygaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Per Dørup Jensen

Det hjælper naturligvis ikke Socialakrobaterne at skifte Thorning ud med en anden højre-socialdemokat som Mette Frederiksen - som ikke engang har læst Marx, og som hun "bestemt heller ikke vil lade sig vejlede af."
Så meget om en potentiel ny socialdemokratisk leders teoretiske bevidsthed om den ideologi og person som mere end nogen anden udgjorde det teoretiske grundlag for Socialdemokratiets opståen og legitimitet!
Men hvem vil MF så lade sig vejlede af? Blair, Clinton?
Har MF i det hele taget en bevidst ideologisk og visionær ledetråd?

Rasmus Kongshøj.
" Ude i lokalafdelingerne, må der findes nogen rigtige socialdemokrater ... ".
Det gør der næppe længere alle steder.
Jeg kender tillidsfolk, som i mere end 30- 40 år har været medlem af partiet, men nu er meldt ud.
Hvor de politisk sætter deres kryds, kan jeg simpelthen ikke gennemskue.
Resultatet kan meget vel blive, at en stor del af befolkningen ikke længere deltager i kommunal- og folketingsvalg som i Tyskland, hvor 30% af befolkningen igennem snart mange år ikke har deltaget i Forbundsdagsvalg.

Steffen Gliese, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, n n, Flemming Scheel Andersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Per Pendikel

Jeg har anbefalet din kommentar fordi jeg mener du korrekt påpeger et muligt og eskalerende demokratisk underskud.

Henrik Brøndum

Og jeg mener jo stadigvaek at det er Helle Thorning Smith staerkeste kvalifikation - at f.eks. Mette Frederiksen faar mulighed for at udfolde sig saa staerkt politisk som hun goer. Anfoereren behoever ikke at vaere den bedste spiller paa holdet - bare hun har respekt.

Peter Hansen skriver: "Se dog, hvordan hun optræder nu om dage. Der har været så pamperagtige, overskudssituationer på TV, hvor en oppustet selvfedhed simpelthen må have bragt andre ægte socialdemokrater til fortvivlelse over at se idealistens udsalg - udtrykt på det tidspunkt med et skrækkeligt nyt hår. Det var temmelig symbolsk."
Her er hun med Ida Auken-kopihår:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Mette_Frederiksen_201...

Du har ret, Peter Hansen. Frisuren var skrækkelig og temmelig symbolsk for hendes kopier- Corydons-politik!

n n, Steffen Gliese og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Lykke Johansen, hvis jeg skal karakterisere den måde at tale på, som la Frederiksen anlagde til lejligheden, så var den som en jysk kræmmer.

Leopold Galicki

For ikke at synge falskt:

"Den skal ungdommen ildne og mane,den skal knuse hvert grænsernes led."

Så skal man kunne forstå og forholde sig kritisk til en situation hvor der hersker:

"Til kamp mod ismerne, Peter Hansen. Men til kamp FOR hvad. Længe leve
ismeløshedsismen."(Niels-Holger Nielsen),

og spørge højt:

"Men hvem vil MF så lade sig vejlede af? Blair, Clinton?
Har MF i det hele taget en bevidst ideologisk og visionær ledetråd?" (Per Dørup Jensen).

Kløgtige betragtninger fra den snart to år gamle artikel:

»Der er to sider: Den politiske og den personlige. Og det er den personlige, jeg er begejstret for. Hun har nogle evner, og jeg har tit tænkt: Hold da kæft, tænk, hvis hun også skulle sælge en god politik! Havde jeg været hende, havde jeg sagt fra forlængst: Men det er muligvis prisen for at komme frem i Socialdemokratiet,« siger Christian Juhl.

Verner Sand Kirk kalder det et »paradoks«, at beskæftigelsesministeren er sluppet for kritik, når hun ovenikøbet er ansvarlig for administrationen af såvel efterløn- som dagpengeforringelserne.

Sider