Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Christian Mørk

Man skal læse af lyst og ikke, fordi en bestemt bog måske anses for ’fin’ det gode selskab, siger forfatter Christian Mørk, der netop har udsendt romanen ’De forhadte’
7. september 2013

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Den bog, de virkelig har lyst til at læse, frem for én, de har indtryk af enten er oppe i tiden og må læses eller – endnu værre – én, de fornemmer har fået ridderslag som værende litterært genial, og som de derfor føler sig nødsaget til at læse for ikke at blive stemplet som lavkulturelle, selv om de måske keder sig bravt. At snobbe enten nedad eller opad for at søge optagelse i det gode selskab har fortvivlende lidt med ægte begejstring at gøre. Desuden har selskabet kun foragt tilovers for dem, der prøver.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Marguerite Duras’ Elskeren: sparsom, poetisk, nådeløs, præcis, vidunderlig. Hun beskriver sin fattige ungdom i fransk Indokina uden sentimentalitet, men med en nådeløs skarphed. Hun var forkætret i Frankrigs finere litterære saloner, fordi man mente, hun var for tilgængelig. (Se ovenfor.) Et geni. Husk i øvrigt at udtale S'et i hendes efternavn, ellers kalder du hende for ’rotte’ på fransk.

Hvad er den værste bog, du har læst?

Dan Browns Da Vinci-mysteriet, som min daværende agent gerne ville have, jeg skulle læse. Jeg slog op på side et, nåede til side to, hvor der stod: »En stemme hviskede, isnende tæt på: ’Rør dig ikke!’« Isnende tæt på, tænkte jeg – vrøvl, han gider jo ikke engang engagere mig. Jeg nåede kun til side to og kom aldrig videre, men smed bogen hen ad gulvet i arrigskab over den slappe dialog. Min agent var fortvivlet, for hun havde læst min De ti herskere, der var skrevet længe før Browns, men hun har vel villet skubbe mig ind i en thriller-bås. Der ville jeg ikke være.«

Hvilken type læser er du?

»Som alle andre er jeg en troløs læser, der kræver, at selv min yndlingsforfatter fornyer sig og ikke tager mig for givet, når vedkommende udgiver sin nyeste bog. Ellers er jeg en nysgerrig, altædende, begejstret læser, som ikke skeler til, i hvilken genre, jeg får dækket mit behov for at opdage noget nyt.«

Hvornår læser du?

»Hele tiden. Bortset fra, når jeg selv står og skal udgive noget, for da er jeg for nervøs, indtil det er gået godt. På fly læser jeg ikke, men i tog er jeg i trance, og kører mere end en gang for langt.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu