Interview
Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Lykke Friis

De værste og de bedste læseoplevelser, prorektor og tidligere minister Lykke Friis har haft, har været på tysk
Moderne Tider
21. september 2013

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Schweizeren Friedrich Dürrenmatts Den gamle dame kommer til byen. En bidende samfundskritisk komedie om, hvordan vi hurtigt alle kan blive medløbere. Bogen skal naturligvis læses på originalsproget, og udtrykker derfor også et andet håb, nemlig at flere danskere behersker det sprog, der er så afgørende for vor samhandel og politiske indflydelse.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Her er vi også i det tyske. Jeg er halvt tysk og tilbragte en stor del af min barndom med at høre på børn i folkeskolen hviske ’nazisvin’. Derfor var det en befrielse at læse Inge Scholls Den Hvide Rose om søskendeparret fra München, der gjorde oprør mod Hitler ved at uddele flyveblade. Deres skæbne i guillotinen gjorde stort indtryk på mig – og viste med al tydelighed, at der også var ’gode tyskere’.

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Uden konkurrence Hitlers Mein Kampf. Jeg læste den i gymnasiet – i en originaludgave, jeg havde lånt af min tyske venindes far, der netop havde gemt den til skræk og advarsel. Når man læser den, fatter man ikke, hvordan f.eks Neville Chamberlain kunne sige »Peace for our time«. For Hitler lagde jo kortene på bordet i Mein Kampf. Men hvor var den dårligt skrevet, med lange knudrede sætninger.«

Hvilken type læser er du?

»Altædende. Jeg læser uhyggeligt mange fagbøger og biografier, men bruger også meget tid på skønlitteratur. helst på originalsproget. P.t. læser jeg Sidsel-Jo Gazans nyeste roman og Lise Nørgaards biografi, da jeg skal være mødeleder for hende. Som oftest har jeg gang i tre bøger samtidigt.«

Hvornår læser du?

»Mest sent på aftenen, men jeg er også blevet rigtig god til at få læst i fly og tog, når det alligevel er lidt svært at skrive notater eller kronikker.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her