Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Jeg bliver bange af tømmermænd

Moderne Tider
5. oktober 2013

Festdrankeren, 26, København

Hver gang jeg drikker mig fuld, vågner jeg op næste dag med tømmermandsangst. Jeg tænker over, om jeg har været pinlig, hvad jeg har sagt, om jeg har dummet mig, og jeg kan ofte hverken huske alting i detaljer eller vurdere, om jeg har været pinlig, eller om det har været lige meget. Det kan vare dage, før det går væk, og jeg går og spekulerer over det.

Jeg er ikke en, der normalt tænker så meget over, hvordan folk ser mig, men det kontroltab, der sker, når jeg drikker mig fuld til en fest eller en middag, sætter åbenbart et eller andet igang i mig, som gør, at jeg – ihvertfald dagen efter – bliver usikker og selvbevidst.

Jeg er kun 26, så at lade helt være med at drikke eller skære meget kraftigt ned kan have store sociale konsekvenser, og det er egentlig heller ikke, fordi jeg har lyst til at lade helt være. Jeg har bare lyst til at bekæmpe angsten over tabet af kontrol med situationen.

Svar I:

Det er tegn på stor selvindsigt, at du underskriver dig med ’festdrankeren’. Ifølge flere misbrugseksperter er blackouts første tegn på alkoholisme. Din hjerne er overbelastet. Den beder dig tage en slapper. Havde du et overbelastet knæ, ville du nok også gøre ruten lidt kortere.

Hvis du alligevel fortsætter, er det angsten for kvajeriet, du skal gøre op med. En mulighed er at kvaje sig med fuldt overlæg. Da min bror var ingeniørstuderende, opfandt han udtrykket ’den knorrenborgske hånd’. Han fortalte vidt og bredt, at hans højre hånd fik sit eget liv, når drukfesten gik i blodet. Han kunne simpelthen ikke gøre for, at den gramsede på damerne.

Mange fnisefulde damer syntes, det var topsjovt. Pinelighederne var blevet en del af en større fortælling. Ingen – heller ikke damernes kærester – var sure eller ærgerlige dagen derpå. Så køb dig en klovnenæse og drik videre, til du bliver voksen.

Bliver din hjerne ved med at advare dig, må du blive voksen lidt hurtigere. Få dig en gæld – gerne med F1-lån og afdragsfrihed – det giver mere spænding i livet end shots, og samtidig bliver man nødt til at opretholde en vis disciplin, hvis ikke det hele skal ramle. Pludselig har man ikke tid til at ligge med hovedet i en spand.

– Susan Knorrenborg

Svar II:

Vi lever i en alkoholkultur, hvor det opfattes som utidigt at advare. Det gør jeg alligevel, da jeg går ud fra, at du i din bekymring vil have oprigtigt råd. Når du ikke kan huske detaljer, det vil sige huske ret meget, når du har været fuld, og du vågner med ulidelig bondeanger, så er det givetvis, fordi du drikker mere end rimeligt. Det skal du passe på med. Jeg får mistanke om, at du ikke kan kontrollere dit festdrikkeri og ikke ved, når du har fået nok. Sådan har nogen det.

Du mener, at du kan skære ned under festerne. Prøv dét. Du er imidlertid bange for at tilbageholdenhed kan få sociale konsekvenser. Det er ikke rigtigt. Ingen lægger mærke til, at du drikker mindre end vanligt, derimod bemærker alle, når du drikker for meget. Sker det hver gang, bliver det dit image, som er svært at slippe af med igen. Har du en god ven eller veninde, som du kan spørge, hvordan du opleves en sådan aften?

Dæmp nu tørsten næste gang. Hvis du så vågner med sædvanligt hukommelsessvigt og ubærlig angst og anger, skal du alvorligt overveje at feste uden druk, for så er det, fordi det løber af med dig. Det skal du tage alvorligt.

Alternativt kan du opsøge et alkoholambulatorium. De vil formentlig give dig samme råd.

– Georg Metz

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Træls dilemma.
Hvis du holder dig fra alkohol, bliver det ikke så rart at være i nærheden af dem, som drikker sig fulde. Så er det nemlig dig der skal høre på festdeltagere, som er pinlige og dummer sig og ikke kan huske alting dagen efter. Og de bliver utrygge ved dig af samme årsag.
Hvis du derimod gør som du plejer, så får du fortsat tømmermænd ala bondeanger hver gang.

- Du kunne finde dig en hobby som også omfatter weekendaftener, hvor man er ædruelig, og på den måde bruge i al fald hver anden weekend på andet end fest og tømmermænd. Skydning, f.eks eller noget andet, hvor man skal kunne koncentrere sig og holde hænderne i ro.
- Du kunne fake en sygdom som gør dig ude af stand til at drikke mere end 4 genstande på en aften... men dine venner og medfestere vil stadig være utrygge ved dig.
- Du kunne også bruge festerne til at lede efter en partner eller andre ligesindede, som også er lorne ved fulderiet og forsøge at få indført noget festsjov, som er bedst i nogenlunde ædru tilstand. Spil eller sådan noget.

Husk at tage dig selv alvorlig, når der er noget, som gør dig bange. Dine fornemmelser er klogere end du tror.

Tom Paamand, Heinrich R. Jørgensen og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Lavpraktisk råd: Fyr en fed og drik en liter vand *inden* du går på druk. Af en eller anden grund begrænser denne kombination alkoholindtaget, i hvert fald for mig og de mennesker jeg har talt med om emnet.

Et andet trick som jeg lærte i Grønland: Hav altid en tom øldåse ved siden af den, du drikker af. Hver gang folk siger skål, "drikker" du fra den tomme dåse, på den måde styrer du din brandert selv.