Brevkassen: Min syge mor fornægter, at hun skal dø

Moderne Tider
12. oktober 2013

Mette C., 2100 Ø

Min mor på 64 er ved at dø. Hun nægter bare at indse det selv. For tre år siden fik hun konstateret brystkræft, og efter to operationer viste det sig, at det nu har bredt sig til lymfekirtlerne og knoglerne. Lægerne siger, at der er ikke er mere at gøre, og hun næppe har mere end et halvt år tilbage at leve.

Det er den situation, hun nægter at se i øjnene. Hun fastholder, at hun klarer den og pisker land og rige rundt for at finde alternativer til det danske sundhedssystem. Nu er hun så ved at gøre klar til at brænde en formue af på en privat hospitalsbehandling i USA.

Det står hende selvfølgelig frit for, men som datter er det svært at se på. Dels fordi, det er så håbløst og fornægtende, og dels fordi, det er så svært at få sagt ordentlig farvel til én, der nægter at skulle væk. Og jeg føler hele tiden, det er mig, der skal give hende dødsdommen og kynisk fortælle hende, at hun skal opgive håbet. Har I nogen tanker eller erfaringer, jeg kan bruge?

Svar I:

Det er din mors liv – det, hun måtte have tilbage at leve. Det tilkommer ikke dig at afsige nogen dødsdom over hende – endsige at eksekvere én.

Det sidste kan du meget nemt komme til, hvis du spænder ben for hendes forsøg på at finde en kur. Både lægelig og almenmenneskelig erfaring siger, at kræftsyge patienter holder sig i live ved at kæmpe mod deres sygdom. Opgiver de den kamp, falder de hen, og så er det hurtigt forbi. Vær opmærksom på, at din uvilje mod, at din mor ’brænder en formue af’ på sit liv, kan have sammenhæng med din status som arving.

Hvad mener du i øvrigt med at ’få sagt ordentligt farvel’? Tror du, at det er noget, din mor har brug for, at hendes nærmeste begiver sig ud i? Eller er det snarere dig, der har et behov for at få afskrevet din mor, mens hun endnu er i levende live?

Min egen erfaring med døende mennesker – indbefattet mine egne forældre – er, at de meget gerne vil have sig frabedt sådanne farvel-scenerier. Er der noget, der skal siges, skal de nok selv sørge for selv at få det sagt. Det kan til gengæld være noget, deres børn ikke bryder sig om at høre.

Men det må man som barn bære. Det er faktisk en del af det at blive voksen. Ligesom det er det, når man må acceptere, at ens forældre afviser døden.

- David Rehling

Svar II:

Det er ikke dig, der har afsagt dødsdommen. Det er sygdommen. Og hvis nogen nogensinde skulle fortælle mig om min dødsdom, ville jeg gerne have, det skulle være min datter.

Så det er det første.

Det andet er, at jeg fandeme heller ikke kan holde ud at tænke på, at jeg skal dø. Vi har jo som samfund glemt, hvordan man håndterer døden – andet end ved at prøve at udsætte den. Og det er et kæmpe tab, at så få dør en god død, fordi vi bare vil glemme, at døden findes. Men sådan er det. Og det er lidt hårdt at kræve, at du helt alene skal bekæmpe den kultur ved at skære igennem over for din syge mor.

Jeg er lidt i tvivl om, om du er mest bekymret for din mor eller for dig selv? Og begge dele er jo fair. Men hvis du er mest bekymret for din mor, skal du måske overveje, hvad du tror, der vil gøre hende mest lykkelig, og lade din tilgang afhænge af det.

Hvis hun nu f.eks. kun er glad, når hun er aktivt subjekt i sit eget liv og udviser handlekraft og kæmper, er det måske lige meget, at hun fyrer sin opsparing af på alternativ behandling. Fordi dødserkendelsen bare ville få hende til at visne. Et helere menneske burde måske kunne håndtere hårde nyheder og kontroltab – men det er bare er lidt sent at opdrage på hende nu.

Hvis du derimod tror, at din mor egentlig godt kan klare erkendelsen, og at det kan bringe jer frem til en god afsked, og også hjælpe dig med at leve videre bagefter – så skal du tage den hårde samtale. Hun kommer ikke til at tænke, at dommen er dit ansvar. Men hun kommer garanteret til at være glad for, at du er i nærheden, når hun forstår den.

- Lotte Folke Kaarsholm

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg mener faktisk, man godt kan sige, at de nærmeste til en døende har en form for pligt til at bringe de vanskelige emner på bane sammen med vedkommende. For at bryde ensomheden og på den måde gøre denne sidste fase af livet mindre ubærlig og angstfyldt for den døende. Ja simpelthen for at åbne muligheden for, at det kan blive en god tid.
Dette mener jeg udfra en overbevisning om, at ingen døende, der er ved sine fulde fem, kan være uvidende om sin egen situation. Det er utænkeligt. Og her er det så, at jeg synes, at det ikke er okay ikke at være med til at sætte ord på.
Eller rettere, være med til at gøre den monolog, jeg ikke kan forestille mig andet end allerede foregår i den døendes indre, til en dialog, som kan pege ud over isolationen.
Jeg tror, at mange - de fleste - døende har en stor blufærdighed overfor deres allerinderste angst, tanker, billeder og følelser angående deres livafslutning og forestående død. Her er det, at man bør lette den døende ved at lade vedkommende se, at der ingen grund er til nogen blufærdighed. Og at de tanker og den angst den døende gennemlever, også er tilstede hos de tilbageværende.

Noget andet er, at jeg tror, at vi idag - socialt; kulturelt - lægger et stort overlevelses- og fighterpres på mange døende, så de først til allersidst får fred til at dø. (Her tænker jeg på alle dem, der i en alt for tidlig alder bliver ramt af uhelbredelige sygdomme.) Dette pres behøver på ingen måde at være et virkeligt pres. Det er tilstrækkeligt, at det hos den døende findes som en forestilling. Altså, at det for den døende opleves som en pligt ikke blot at kæmpe til det sidste. Men at kæmpe langt forbi dér, hvor realiteterne slipper op. Eller, udtrykt anderledes, at håbe hinsides håbløsheden.

I det aktuelle tilfælde her skulle det ikke overraske mig, om den syge mor kunne blive lettet af en samtale, der gav hende bedre tid til at dø ved at befri hende fra et håbløst håb og i bytte give hende fred.
Samt forsikre hende om, at hendes pårørende har samme behov for i den sparsomme tid, der måtte være tilbage, at kunne ses og være sammen kærligt og åbent og uden flimrende omsvøb.

Siden jeg var midt i livet, jeg er nu i sidst i halvfjerdserne, har jeg været afklaret med min død. Livet fik en helt anderledes glød, samtidig fik jeg bevidstheden om, at jeg 'kunne slippe' herfra - på et eller andet tidspunkt - hvis - mit liv - mistede sin tillokkelse.

Afhængig af synsvinkel, har jeg derfor diskuteret og reflekteret med en række mennesker ang. spørgsmålet i en lang årrække. Min erfaring er, at tilgangen til den enkeltes død kan INGEN gøre sig klog på, det er og bliver en ensom 'oplevelse' hvorfra intet pålidelig empirisk erfaret er tilgængelig, so far.

Det, MAN KAN, er at støtte og hjælpe den døende på den døendes betingelser! Uanset om den syge/døende har erkendt sin situation, er ved sine fulde fem eller ej, så har det at være ved sine fulde fem ALDRIG afskåret nogen fra at fortrænge, selv langt mindre ultimative kendsgerninger end dette at skulle dø!

Brian Pietersen, Torben Selch, claus knudsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg er døende. Om 30-40 år forventer jeg ikke at være her mere. Og jeg forsøger at leve mit liv derefter.

Sådan har det ikke altid været. I mange år troede jeg at jeg var udødelig. Og levede mit liv derefter.

Erkendelsen af min egen dødelighed har været berigende. Blandt andet har det hjulpet mig til at se verden, ikke som en uretfærdighed rettet mod mig personligt, men som en mulighed for mine børn og børnebørn og børnebørnebørn etc.

Men jeg har stor forståelse for brevskriverens mor. Hun ved sikkert godt inderst inde, at hun skal dø en dag. Hun vil bare ikke acceptere at det skal være lige nu.

Så længe der er håb er der liv. Så længe der er liv er der håb.

sikke nogle fine kommentarer. Jeg håber også jeg en dag kan opnå en afklaring som den, Laust Holst beskriver.

Bente Simonsen

Jeg er også døende, om ca. fem år er jeg her ikke mere.
Men jeg har ingen arvinger, som jeg kan overlade mine få kroner og ejendele til. Og ingen behøver at bekymre sig om, jeg lever ekstravagant.

Derfor skal jeg rejse 'ruppet' op, og når tiden kommer, om årsagen nu er sygdom (jeg vil ikke skæres i eller udsættes for langvarige behandlinger) eller bare en hurtig blodprop i hjernen, så skal jeg dø med fred i sindet i forvisning om: Jeg gjorde det så godt jeg kunne med den ballast (Karma), jeg nu havde skabt ...

Niels Engelsted

Det her kan man ikke brevkassedømme om. Der er to strategier. Man kan sige som digteren Oh, lær mig oh skov at visne glad. Eller man kan sige, som en anden digter: Rage, rage against the dying of the light. Begge dele kan være lige rigtigt, og måske noget tredje med.

Michael Kongstad Nielsen

Alle syge mostre er værd at forsvare til det sidste. Brevkassen er dog en af dem, jeg ikke ville forsvare.