Baggrund
Læsetid: 19 min.

Til døden os skiller

Der findes 37 officielle familieformer i Danmark, men de er alle monogame. Polyamorøse, åbne parforhold, swingere og kollektiver med fælles bollerum er så få, at de ikke kan ses i statistikkerne, og normen – det monogame parforhold – er lige så altdominerende, som det altid har været. Men hvorfor det forholder sig sådan, kæmper forelskede, sårede, parterapeuter og videnskabsfolk stadig med at forstå
Sven og Karin Dassau har været sammen i over 40 år. Overetagen i villaen har de lejet ud en stor del af tiden, som regel til mænd, der er blevet skilt, ofte for at finde tilbage til deres partner eller ind i et nyt monogamt forhold med de samme faldgrubber som det gamle.

Sven og Karin Dassau har været sammen i over 40 år. Overetagen i villaen har de lejet ud en stor del af tiden, som regel til mænd, der er blevet skilt, ofte for at finde tilbage til deres partner eller ind i et nyt monogamt forhold med de samme faldgrubber som det gamle.

Tor Birk Trads

Moderne Tider
19. oktober 2013

I 2012 valgte omkring halvanden million danskere ikke at gå fra deres partner. De valgte at blive sammen i en lukket cirkel af tosomhed for at leve videre i den ramme, mennesker har levet i, siden man har kunnet kalde den aberace, vi tilhører, for mennesker: I det monogame parforhold. O.K, så var der også cirka 30.000 danskere, der blev skilt fra deres partner det år. Det gjorde jeg selv, og det var, da jeg læste de tal, jeg for første gang i mit liv begyndte at føle mig som en minoritet. Jeg følte mig som en fiasko.

Ikke at jeg var holdt op med at abonnere på tosomheden eller det monogame parforhold. Jeg havde ingen planer om at skulle til at leve som polyamorøs, swinger eller i et åbent parforhold – tværtimod, og muligvis gjorde det min følelse af fiasko endnu stærkere.

Men en tur rundt på min villavej her i København, hvor jeg bor, fik det hurtigt til at gå over. Den slags mønstre er vist helt normale.

Her ser ellers fredeligt ud sådan en efterårsmorgen, hvor disen ligger hen over gule blade og bugnende æbletræer. Gamle smukke rønnebærtræer løber på hver side af de lukkede veje, her er affaldssortering, ladcykler og familiebiler, vejfester med kagekonkurrencer og legende børn, der skyder ind og ud af hinandens haver gennem huller i hækkene. Når der en gang imellem er et hus til salg, er det også nogenlunde det, ejendomsmæglerne forsøger at få beskrevet: »Familievenligt«, skriver de, men det er ikke helt sandt.

I de få år, jeg har boet her, er fire par blevet skilt i de nærmeste seks huse, og i det femte bor en fraskilt mand. Fysisk set må det være et af de steder i landet, der lægger mest op til monogami og tosomhed, men noget tyder på, at vi har svært ved at holde det ud.

Omvendt tyder lige så meget på, at vi har svært ved at lade være, for husene er igen fyldt ud med par, og de skilte finder sammen med nye kærester, lever videre monogamt og springer over i en ny kategori af de i alt 37 familieformer, som Danmarks Statistik for to år udkrystalliserede som det, vi danskere levede i – alle sammen monogame.

For selv om det ikke står lysende klart for biologer, primatologer, neurologer og zoologer hvorfor, er de næsten alle sammen enige om, at monogamien ligger dybt i vores dna.

»Det er en gennemgribende hjernekonstruktion,« forklarer neurolog Larry J. Young, der er professor og leder af Center for Transnational Social Neuroscience på Emory University i Atlanta og er verdens førende hjerneforsker i monogami.

Eller som den danske primatolog og evolutionspsykolog Jill Byrnit fra Syddansk Universitet udtrykker det:

»Vi har jo sådan set haft fri mulighed for at leve på andre måder end den monogame i mange år, men der er ingen, der lever 100 procent promiskuøst. Det her er så svært at gøre noget kulturelt ved – det er kernen i evolutionen: det er selve forplantningen. Du kan kæmpe imod det. Men du vil altid tabe.«

Et problem for forskningen

Kun tre procent af alle pattedyr lever monogamt, og for forskerne er det stadig ikke helt kortlagt, hvorfor mennesket er blandt dem. Om det er genetisk eller kulturelt, om vi har det bedst med den samme hele livet, med seriel monogami, eller om vi i virkeligheden skulle i gang med at ændre vores syn på samliv mere grundlæggende. Det sidste er der dog ikke megen forskning, der tyder på.

»Monogami er stadig et problem for forskningen,« forklarede professor i zoologi Dieter Lukas fra Cambridge University efter en stor konference om monogami i forrige måned.

Det er et evolutionært mysterium, mente han ligefrem, selv om en del af hans kolleger tilbyder en række forklaringer. Den meste udbredte opfattelse synes at være, at menneskets afkom er så hjælpeløst de første år, at man har brug for flere forsørgere. Det skal igennem flere vintre uden selv at kunne finde føde endsige gå, og som Jill Byrnit endvidere peger på, har forhistoriske mennesker heller ikke haft pels, hvorfor barnet ikke selv har kunne holde sig fast på kvinden. Kvinden har derfor ikke haft hænderne fri til selv at finde tilstrækkelig føde og har haft hårdt brug for en mand.

Det forklarer imidlertid ikke, hvorfor det skulle være begrænset til én. Men dét forklarer andre med, at kvinderne på et tidspunkt fik brug for at forfine deres fødevarer, efterhånden som hjernen udviklede sig og fik mere og mere brug for vigtige proteiner.

På det tidspunkt begyndte kvinder at sprede sig mere, blive mere territoriale for at forsvare fødeemnerne, hvilket gjorde det umuligt for mændene at forsvare mere end én kvinde og sit afkom. Og forsvar var der brug for. Som nye studier fra University College of London peger på, var barnemord hos nogle primater meget udbredt. Disse arter kunne ikke blive drægtige under amning, så for en ny han handlede det om hurtigst muligt at få det fremmede afkom væk, så hunnen igen kunne føde.

Jeg går over til et par på min vej, som jeg ved, har været sammen i over 40 år. De må kende monogamiens anatomi indefra.

»Jeg har aldrig haft lyst til at blive skilt, men jeg har tit haft lyst til at slå hende ihjel,« siger Sven Dassau og slår en stor latter op. Han er en snakkesalig, tæt og muskuløs mand midt i 70’erne, der for efterhånden en del år siden lod sig pensionere som murer. Hans kone Karin sidder over for ham i det køkken, de selv byggede for snart 40 år siden. Hun ler ikke helt så højt, men smiler lidt. Måske har hun hørt den før.

»Vi har set virkelig mange skilsmisser gennem vinduerne her gennem de år,« siger hun. »Det kan godt være lidt trist, men det underlige er, at de lever videre på den samme måde. De gør det bare med nogle nye – forhåbentligt lidt bedre eller lidt på en anden måde.«

Karin og Sven mødte hinanden inde i byen i 1967. Hun var pædagogstuderende og engageret i studenteroprøret, og Sven var søn af en tysk kommunistisk flygtning fra krigen, så de fandt hurtigt fælles politisk ståsted. I starten var de bare almindelige kærester, men efter et års tid eller to flyttede de sammen i en lejlighed på Dronningensgade.

»Jeg tror godt, hun kunne lide, at jeg var lidt stærk. Hvis vi var ved stranden, kunne jeg lægge mig ned på maven og så skubbe al sandet væk med armene og kroppen og lave vores egen gryde,« siger han og laver bevægelserne her i deres køkken.

»Ja, han var meget stærk. Jeg kunne godt lide, at han var lidt mandig, men det var også virkelig vigtigt for mig, at vi kunne tale om de ting, der optog mig også – politik og litteratur.«

Efter nogle år i lejligheden købte de grunden, som deres hus ligger på, og Sven gik i gang med at bygge det selv.

»Han sagde, det ville tage et år,« siger Karin.

»Og jeg er stadig i gang,« ler Sven.

Sven byggede en lejlighed på førstesalen til sin mor, der flyttede ind sammen med parret i starten af 70’erne. Her boede hun, indtil hun døde i 90’erne, og siden har der næsten udelukkende boet fraskilte mænd.

»Nogle af dem finder andre, nogle har drukket for meget, og nogle er også gået tilbage til deres kone,« forklarer han, og hun supplerer:

»Vi havde én, der brugte flere måneder på at sætte alt i stand. Han spurgte, om han ikke måtte, hvis vi betalte materialerne, og det syntes vi selvfølgelig var fint. Vi hørte ikke et muk deroppe fra i måneder. Han gik helt stille for sig selv og spartlede og ordnede. Da det hele stod færdigt, og lejligheden lignede en ny, gik han hjem til konen. Det var vel hans terapi – det rum han havde brug for.«

»Vi har altid haft vores eget og samtidig vidst, hvor hinanden var. Jeg tror, der er mange af de skilsmisser, som kommer i de her år, der har forsømt det. Ting bliver så vigtige. Alt bliver så alvorligt. Arbejdet kræver mere, ægteskabet kræver mere, dine forældreegenskaber, du kræver mere af dig selv og folk omkring dig forventer mere. Der er ikke meget, der bare sådan bliver taget for givet længere,« siger Karin Dassau om samlivet med Sven.

»Vi har altid haft vores eget og samtidig vidst, hvor hinanden var. Jeg tror, der er mange af de skilsmisser, som kommer i de her år, der har forsømt det. Ting bliver så vigtige. Alt bliver så alvorligt. Arbejdet kræver mere, ægteskabet kræver mere, dine forældreegenskaber, du kræver mere af dig selv og folk omkring dig forventer mere. Der er ikke meget, der bare sådan bliver taget for givet længere,« siger Karin Dassau om samlivet med Sven.

Tor Birk Trads

En dejlig stor alfahan

Socialt set lever aber på mange vidt forskellige måder, forklarer evolutionspsykologen Jill Byrnit, »men det gælder dem alle, at deres liv er styret af yngelplejen, og det er også her, vi skal finde vores monogame ophav.«

Mennesket har helt exceptionelt krævende yngelpleje, fordi det er komplet hjælpeløst, og fordi vores hjerner er så store og kræver så megen næring, at vi har været nødt til at få kød og protein. Det har også betydet, at manden i højere grad end hos de fleste andre pattedyr har taget del i yngelplejen, ligesom man ser det hos næsten alle fuglearter.

»Derfor har der været et stort evolutionært pres for at finde mænd, der ikke føjter, men kommer hjem igen, og kvinder, der ikke laver børn med andre,« forklarer hun. Det har efterladt os med et – i hvert fald serielt – monogami, men, som Jill Byrnit forklarer det, også med »snigere«, hvor enten manden eller kvinden har givet efter for sine seksualdrifter og haft udenomsægteskabelige forhold.

»Det gælder i lige så høj grad kvinder som mænd, at hun kunne liste ud og finde sig en dejlig stor alfahan, hvorefter hun så fandt hjem igen.«

Kun 17 procent af alle verdens kulturer lever i dag i et rendyrket monogami, mens de fleste tillader og indlejrer både sidespring og flere partnere serielt, mens det heller ikke er et ukendt fænomen, at nogle mennesker er i stand til at leve parallelt monogamt i årevis med flere – dog uden at deres partnere kender til deres dobbeltliv.

Omvendt er der ingen samfund, der lever polygamt. Selv i de kulturer, hvor det er tilladt, er det kun få procent, der gør brug af muligheden og endnu færre, der praktiserer det med mere end én foretrukken partner. Så mennesket er så langtfra trofast af natur. De største undersøgelser i den vestlige kultur viser, at op mod 10 procent af alle kvinder og 16 procent af alle mænd har været deres partner utro.

Og alle disse adfærdsmønstre kan også måles hormonelt og neurologisk, forklarer både Jill Byrnit og professor Larry Young.

Noget af det fysisk mest iøjnefaldende, der tilkendegiver monogami, er mænds penisstørrelse, siger Jill Byrnit.

»Blandt polygame pattedyr er både testikler og penisser meget store i forhold til kropsvægten, og her gør det modsatte sig gældende for mennesket. Hannen med den største penis og mest sæd har i polygame kulturer haft størst sandsynlighed for at bringe sine gener videre, og det kan ses hos polygame dyr.«

Derudover adskiller monogame dyr sig ved at have en meget stor koncentration af hormonet oxytocin i kroppen. Det er det, der populært kaldes kærlighedshormonet, og det, der også frigives, når kvinder ammer deres børn, eller mænd bliver fædre, forklarer Larry Young.

Han har især foretaget undersøgelser på ørkenrotter, der både kan være monogame og polygame, afhængigt af hvilken race der er tale om.

»Hos de monogame rotter ser vi – ligesom hos mennesker – en meget stor koncentration af oxytocin, som vi slet ikke finder hos de polygame rotter,« siger Larry Young.

Mænd slår deres koner ihjel af jalousi

De monogame binder sig til én fast partner, men hvis man i laboratoriet går ind og blokerer rottens receptorer af oxytocinen, mister den med det samme interessen for sin partner.

Lignende forsøg er foretaget på mennesker, forklarer Larry Young og henviser til en tysk undersøgelse, hvor man havde givet en række mænd i fast parforhold henholdvis oxytocin og placebo og herefter ’udsat dem’ for en meget tiltrækkende kvinde. Langt størstedelen af oxytocin-mændene reagerede ved at gå i forsvarsposition og bede kvinden om at træde tilbage, mens de andre var mere med på spøgen.

»Vi ved faktisk en hel masse om, hvad der sker i den menneskelige hjerne i de her processer, og det tyder helt klart på, at vi er kodet til at leve med én partner ad gangen,« siger Larry Young.

»Det er de samme stoffer der er i gang, når vi taler om afhængighed, sex og den livsvigtige binding til sit afkom, og det er ikke noget, man umiddelbart kan undslippe, selv om der altid vil være nogle mennesker, der er kodet til at opføre sig mere monogamt end andre.«

– Så mennesket er genetisk kodet til naturlig monogami?

»Hm, altså når jeg refererer til monogami, ser jeg på en parringssæson eller opfostringen af børn, og her binder vi et særligt bånd, der får os til at samarbejde. I naturen er seksuelt monogami ultrasjældent. Jeg kan kun lige komme i tanker om en enkel fiskerace, hannen bider sig fast på hunnen for at blive siddende der, til han dør. Så man kunne sige, at vi ikke er monogame, fordi mennesket også fra naturens hånd har flere seksualpartnere og er utro. Men vi danner et bånd til nogle mennesker, der går langt længere end ejakulation. Vi kalder det kærlighed.«

Derfor er jalousi heller ikke en ligegyldig følelse, når man skal forstå menneskets natur, mener Jill Byrnit. For selv om vi har et samfund, der i en vis udstrækning accepterer seriel monogami, sidespring og til tider også polygami, står den grundlæggende følelse af jalousi stadig i vejen.

»Mænd slår stadig deres koner ihjel af jalousi,« påpeger hun.

»Jalousi er en ret grundlæggende følelse, som ikke tillæres, og som vi ser i alle kulturer, med det simple formål at holde på vores partner. Jalousien skal få os til at opføre os sådan, at partneren bliver, hvor han eller hun skal blive. Kvinden skal sørge for, at manden bliver hjemme, og manden skal slå konkurrenter ned – helt fysisk. I dag er vi bare så civiliserede, at det bliver opfattet som problem, hvis man er jaloux, og flere forhold går i stykker end holder sammen på den baggrund. Men det er måske en helt anden problematik.«

Sven og Karin har ikke kendt til jalousi i deres forhold, fortæller de mig. Men det har de også været meget bevidste om. Sven tager lidt kolesterolsænkende margarine på et rundstykke og lader Karin overtage hans sætning:

»Man skal helt lade være med at give hinanden noget at være jaloux over. Det er sådan en ødelæggende følelse,« siger hun.

»Ja, man kan lige så godt droppe det,« bryder Sven ind.

»Hvad mener du?« spørger Karin.

»Ja, altså droppe det med andre eller at tænke på, at den anden skal have noget med andre. Tag nu mig,« siger han og kigger op på mig.

»Jeg bryder mig jo ikke om at være alene. Jeg hænger jo sammen med Karin – vi passer ligesom på hinanden.«

»Og så tror jeg meget på at give hinanden plads,« siger Karin.

»Vi har altid haft vores eget og samtidig vidst, hvor hinanden var. Jeg tror, der er mange af de skilsmisser, som kommer i de her år, der har forsømt det. Ting bliver så vigtige. Alt bliver så alvorligt. Arbejdet kræver mere, ægteskabet kræver mere, dine forældreegenskaber, du kræver mere af dig selv, og folk omkring dig forventer mere. Der er ikke meget, der bare sådan bliver taget for givet længere.«

Parforhold i Geneve-konventionen

Laura Kipnis er sociologiprofessor på North-western University i Chicago og forfatter til bogen Against Love, der afsøger monogamiet og kærlighedens grænser. Men det første, hun bemærker direkte adspurgt til monogamiet er, at hun stadig ikke begriber den.

»Jeg har dedikeret en hel bog og en stor del af min forskning til at finde ud af den, men jeg kan stadig ikke nå til bunds i den,« fortæller hun.

»Jeg forstår det faktisk ikke.«

Til gengæld får man hurtigt en fornemmelse af, at hun ikke er stor fan af parforholdet, som det ser ud i dag i hvert fald. Hun anser det nærmest for masochistisk:

»Læg mærke til, hvordan hele fabriksmetaforikken er indlejret i parforholdet. Det hele handler om arbejde, om at kæmpe og få tingene til at virke. Hvornår gled fabriksmetaforikken ind i kærlighedens sprog?«

En del af hendes forskning har været at foretage observationer og lingvistiske analyser af par, hvilket har efterladt hende med »et helt katalog af social kontrol, befalinger og straf, så restriktivt og ondskabsfuldt, at det får en til at undre sig over, hvorfor der ikke er en protokol for parforhold i Genève-konventionen,« forklarer hun og kommer med en lang række observationer fra sin forskning:

Du kan ikke efterlade opvasken til senere eller bare sjuske med at vaske op, ikke bruge sæbe, drikke direkte af mælkekartonen, krumme uden at tørre det væk med det samme eller fylde opvaskemaskinen på den måde, der giver mest mening for dig – det skal ske i overensstemmelse med din partners metode. Du kan ikke lade med være at rede sengen og ikke lade være at udtrykke taknemmelighed, når en anden gør det – også selv om du er bedøvende ligeglad. Du må ikke sove for dig selv, du må ikke gå i seng på det tidspunkt, der passer dig bedst, og du kan ikke falde i søvn på sofaen uden at blive vækket og bedt om at gå i seng. Du må ikke spise i din seng, du må ikke stå ud af sengen lige efter sex, og du kan ikke ligge søvnløs uden at blive mødt med irritation eller med bekymring om, hvad der egentlig er galt. Parforholdet kommer med indbygget overvågning, undertrykkelse og forbud. Det er som at leve i en politistat.

Men måske skal ægteskabet ses som en slags træningslejr, hvor man lærer at begå sig i samfundet, anfører hun, og hvis vi bare lærer at omgås det på en bedre måde, kan vi måske gå en bedre fremtid i møde.

»Det er her, utroskab muligvis har sin plads,« foreslår hun.

»Utroskaben er den mest direkte protest mod det moderne parforhold. Det er en sit-down-strejke mod den inhumane sociale kontrol, der er påført dig. Det er den elskendes oprør mod kærlighedslivets arbejdsetik.«

Skilsmisser gentager fejlene

Modsat er det med en simpel skilsmisse, mener Laura Kipnis. Her adresserer man ægteskabelige utilfredsheder ved blot at indgå i nye, monogame parforhold, og på den måde kommer man aldrig til at gøre endeligt op med de kulturelle normer, der undertrykker os i parforholdet. Det opgør kræver en mindre revolution i vores blik på ægteskabet, medgiver hun, men måske man kunne afhjælpe det ved at arbejde mere kontraktligt med sit ægteskab end ved blot at se på det som en livslang overgivelse.

»Man kunne årligt genforhandle den kontrakt, måske,« foreslår hun.

Hun ser ikke noget problem i at statslige organer eller officielle institutioner tog den rolle på sig .

»Ligesom de jo allerede gør,« siger hun. »På skilsmissestatistikkerne kan vi jo bare se, at det ikke går så frygtelig godt, så man må tænke alternativt, hvis man vil have det tal bragt ned og glæden tilbage i parforholdet.«

Kipnis er fuldt ud klar over, at hendes standpunkter er polemiske og radikale, og at de kan ses som et opgør eller en trussel med og mod parforholdet, men egentlig er hun slet ikke imod monogamiet. Hun opremser også en masse fordele ved at leve sammen i par – herunder også den regelmæssige sex.

»Delt husholdning, børnepasning, sammenhold, forudsigelighed,« og den slags arrangementer, der for de fleste mennesker giver stabilitet i tilværelsen.

Ifølge Kipnis bør man bare være klar over og villig til at medregne det store bedrag, der ligger i kærlighed, ægteskab og forelskelse. Og så frem for alt insistere på at genvinde passionen og udrydde fabriksmetaforikken. Ellers ser hun ingen fremtid for parforholdet.

I sin bog redegør hun også for nogle af de kønsmæssige skævheder, der er indlejret i parforholdet. Blandt andet ville hun gerne gøre op med forestillingen om, at det særligt skulle være mænd, der kunne føle trang til sidespring, og det synspunkt fik hun stærk biologisk opbakning til, da den amerikanske videnskabsjournalist Daniel Bergner i foråret udgav bogen What Women Want, der redegør for den nyeste forskning omkring kvinders seksualitet.

Utroskab som ventil

I århundreder har det været velkendt og til tider accepteret, at mænd havde sidespring, og historisk set har vi også haft lettere adgang til det. Det har været mere eller mindre kulturelt acceptabelt med konkubiner, elskerinder og prostituerede, men da kvinderne fik en idé om seksuel ligestilling, mistede manden de privilegier. Bergners bog bygger oven på den ligestilling ved at dokumentere, at kvinder har en endnu større drift mod udenomsægteskabelige forhold og beskriver blandt andet en lidelse, der på amerikansk kaldes hypoactive sexual-desire disorder eller H.S.D.D., der kort fortalt betyder, at man mister lysten til sin partner. Fuldkommen.

Kvinder, i langt højere grad end mænd, får denne diagnose, hvilket har fået psykiatere til at tro, at kvinder om ikke i større grad end mænd, så i lige så høj grad som mænd har svært ved at holde sig til én seksualpartner.

 Gennem et metastudie med mere end 800 forskellige studier har psykologerne Jennifer L. Petersen og Janet Hyde fra University of Wisconsin blandt andet dokumenteret, at det oftest er kvinden, der mister lysten til sex i parforhold, og at kvinders sexlyst og masturbationsfrekvens generelt varierer voldsomt mellem kulturer på en måde, der indikerer, at jo mere socialt acceptabel kvinders lyst er, jo større er den også blandt kvinderne.

Et tysk studie gennemført af psykiateren Dieter Riethmacher på Hamborg Universitets medicinske afdeling, har vist, at kvinder og mænd har lige stor lyst til hinanden i begyndelsen af et forhold, men at lysten svinder meget hurtigere for kvinden end for manden.

Men der er unægtelig en række problemer forbundet med det åbne parforhold, som måske sender os tilbage til Jill Byrnit og Larry Youngs forskningsresultater med vores forfædre. For det viser sig, at mennesker muligvis er kodet til utroskab, men til gengæld er vi ikke kodet til at acceptere det hos vores partner. I samtlige af de kulturer, hvor der findes data om emnet, er den altoverskyggende grund til skilsmisser utroskab. Det har gjort argumentationen svær for dem, der tror på det åbne parforhold. Særligt for sexologerne.

Åbne forhold virker ikke

På University of Virginia har man oprettet et helt institut, der har til formål at se på ægteskabet. The Marriage Project hedder det, og sociologiprofessor Bradford Wilcox er leder. Han tror helt basalt set heller ikke på det åbne ægteskab, og modsat professor Kipnis, der mener, man skal tage et opgør med parforholdet, mener han, der er grund til at tænke den modsatte vej og én gang for alle slå tanken om det åbne ægteskab ud af hovedet:

»Der var en mindre bevægelse i starten af 70’erne, der troede på det, men ingen af statistisk betydning har kunnet gennemføre det. Det findes ikke og leder kun til én ting: skilsmisse,« understreger han.

Han henviser til amerikanske undersøgelser, der understøtter den europæiske, hvor mere end 80 procent af både mænd og kvinder stadig anser utroskab for at være »meget forkert«.

»Det virkede så smart, da man introducerede ideen dengang, men siden har flere og flere amerikanere vendt tankegangen ryggen.«

Utroskaben er ifølge omfattende undersøgelser helt generelt faldet i USA op gennem 90’erne og især i 00’erne og ligger nu på under 10 procent. Bradford Wilcox medgiver, at det åbne ægteskab kan virke tilforladeligt, men giver sig til at opremse fem hovedårsager til, hvorfor det blot er en dårlig idé i vores samfund, i punktform:

1) Kvinderne bliver gravide. Selv i dag, påpeger Wilcox, bliver op mod 10 procent af de 15-44-årige kvinder, der har et almindeligt sexliv uden at være i fast parforhold, uønsket gravide over et år.

2) Monogame par har generelt bedre sex. Ifølge den omfattende Chicago Sex Survey har både mænd og kvinder bedre sex med én seksualpartner end dem, der har gang i flere seksualpartnere, der ofte er mere tilbøjelige til at føle angst, nervøsitet og skyld og til at have depressive tendenser end folk i faste parforhold.

3) Folk har sjældent gjort sig klart, hvad det egentlig vil sige at indgå i et åbent parforhold: at det er dyrt, tidskrævende og i øvrigt for langt størstedelens vedkommende også følelsesmæssigt en stor belastning, der går hårdt ud over det parforhold, man er i.

4) Risikoen for seksuelt overførbare sygdomme stiger.

5) Børn i åbne ægteskaber bliver i langt højere grad end andre børn udsat for psykisk, fysisk og især seksuelle overgreb. Desuden, anfører Wilcox, kender man intet til disse børns generelle psykiske tilstand.

»Derudover er enlige forsørgere ekstremt dyre for samfundet. Specielt i velfærdsstater som de skandinaviske, hvor de koster enorme summer i overførselsindkomster og særordninger,« siger Brad Wilcox.

»Der er få ting i samfundet, der er lige så stabiliserende som det monogame parforhold, og alene af den grund er der grund til at lægge alle kræfter i for at bevare det i vores kultur. Der er heller ikke noget, der tyder på, at vi kan lade være.«

Tilbage står Bradford Wilcox dog stadig med et problem: sexdriften og den dalende lyst i parforholdet. Men Bergner anfører måske en fremtidig løsning, der er under udvikling i medicinalindustrien. ’Lybrido’, kaldes en lille ny pille, der angiveligt skulle give kvinder deres sexlyst tilbage. Måske helt tilbage i den monogame dobbeltseng. Men er det så helt naturstridigt?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ægteskabet? - ..."et helt katalog af social kontrol, befalinger og straf, så restriktivt og ondskabsfuldt, at det får en til at undre sig over, hvorfor der ikke er en protokol for parforhold i Genève-konventionen," - netop, bare en institution opfundet af kvinder for at kunne dressere manden ...

Lise Lotte Rahbek

Jamn bette Weis dog - der er vel ingen kvinde, som kunne drømme om at tvinge dig til at gifte dig med sig. Du skal bare sige nej.

Til artiklen: Sammenblandingen af bologiske dogmer, sædvaner og kultur, amerikanske forhold og medicinske forsøg gør emnet til en underlig pærevælling, som er svært at forholde sig til.
Det er synd.

Jack Jönsson, Charlotte Sarah Stuhr, Jens Falkesgaard, Annika Tiin Nielsen, Anne Eriksen, Inger Sundsvald, Jens Lerdorf, lars abildgaard, Karsten Aaen, Mette Serritzlev og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar

Mit indtryk er at økonomi er den helt store synder, det berøres meget overfladisk.

Jack Jönsson, Jens Falkesgaard, Nis Jørgensen og Morten Sørensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ja, det er jo et interessant emne, der kan trække lange tråde. Svært at sige noget nemt om, det skal ligesom leves. Men som weekenden stunder til vil jeg ikke undlade at komme med et lille bidrag.

Viggo Stuckenberg, hvis kone forlod ham for 100 år siden, kunne bl.a. skrive:

"Thi to, som elsker hinanden,
kan volde hinanden mer' ondt
end alle de argeste Fjender,
som hævner sig Jorden rundt;

og to, som elsker hinanden,
kan læge de ondeste Saar
blot ved at se paa hinanden
og glatte hinandens Haar."

Den findes også i en mere moderne version med Kim Larsen:
http://www.youtube.com/watch?v=DuiIWjrQBdA

Inger Sundsvald, Christian Harder, Brian Pietersen, Per Torbensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Et hav af påstande som man ikke kan bruge til noget som helst.

Jens Falkesgaard, Claus Jensen, Jens Lerdorf og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Ingenting overgår vores begribelser
som andres os irrelevante forlibelser (Piet Hein)

P.S. Hvis du vil elskes uden forbehold, så anskaf dig en hund og vær god mod den (Edith Rode)

Thomas Steensen, Per Torbensen og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Mon ikke zoologien viser svaret?

Det er nemlig rigtig,havde 2 sorte labrador hunde Molly Malone og Joe som dreng,har aldrig
været elsket på samme måde sidenhen.

Michael Kongstad Nielsen

Molly Malone var dog et lagt hundenavn, en hunhund må man formode, opkaldt efter den legendariske fiskerpige i Dublin, der råbte "hjertemuslinger og blåmuslinger" dagen lang som hendes forældre havde gjort det.
http://www.youtube.com/watch?v=5ylT6RjXst8

Michael Kongstad Nielsen

De to muslingetyper har det tilfældes, at hvis de berøres på en måde, de ikke bryder sig om, klapper de i med en lukkemuskel, som selv guderne må dem misunde. Så hårdt kan de lukke sig i, at selv tonstunge maskiner ikke kan ændre på tilstanden, men varme kan få musklen til at slappe af og dyret til at åbne sig. Varme havstrømme fyldt med næring får isen til at smelte.

Anne Eriksen, Søren Peter Langkjær Bojsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Kære Michael Kongstad Nielsen.

Ja Molly var moderen sønnen Joe ,to prægtige hunde,som jeg luftede som dreng for familien Bille Brahe,tæt på Nordisk film,hustruen var datter af Ole Olsen,grundlæggeren af filmselskabet og ejer af Saga Biograf,de var fascineret af Irland og dets kultur og alt der havde tilknytning til over there,en lykkelig barndom med ubegrænset adgang til film i biografen.

Søren Peter Langkjær Bojsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Elsker du skønhed,så elsk ikke mig,
for alle i verden, er skønnere end jeg.
Elsker du rigdom, så elsk ikke mig,
for alle i verden, er rigere end jeg.
Men elsker du kærlighed, så elsk kun mig,
for ingen i verden, elsker dig højere end jeg.
- ukendt

Frida Henningsen

Jeg kan nok ikke stille nogen helt præcis diagnose, men gift på 23. år med den samme giver på mange måder en fantastisk ballast og tryghed. Ikke altid dans på roser, men altid langtfra at give op, som alt for mange andre...... lidt stolt har man lov at være :o)

Udover den slags navlepilleri, synes jeg, at artiklen var ganske interessant.

Søren Jessen, Marianne Christensen og Jens Lerdorf anbefalede denne kommentar

Måske har parterapeuter og videnskabsfolk overset vores ur-instinkter.

På mange punkter er mennesket jo stadigvæk på stenalder stadiet og tak for det vil jeg tillade mig at hilse og sige.

Fra modermælk, bær og rod samlere med ægte sund 'flermættets' fed kost (omega 3), til korn og kød opdræt med alt for meget omega 6 fedt, der jo til stor jubel for medicin industrien, gør os mere og mere syge, er der da ikke noget at sige til, at det monogame parforhold stadigvæk er den mest dominerende livsstil, de fleste foretrækker, når det handler om menneskelig trivsel.

P.S. selvfølgelig alt med måde.

Men det er altså en sund kost skrøne at vi skal undgå flermættets omega 3 fedt stoffer og fylde os med margarine og syntetisk sukker erstatning, der så i den grad sætter turbo på celle nedbrydningen. Så spis ur-sundt og brug ægte smør, kokos, oliven, avocade og hørfrø olie og totalt drop sukkeret, margarine, solsikkeolie og andre umættet fedtstoffer, man alligevel får rigeligt af i de færdige mad, korn og kød produkter, vi køber.

Der hvor vi tit går forkert - af hinanden i parforhold og i en lang række andre af livets forhold - er, at vi som regel overser, at vi som enkelt individer er langt, langt mere specifikke end vore fællestræk som gruppe (befolkning, kultur) lader ane.

Artiklens forfatter må nødvendigvis kigge gennem videnskabens og statistikken briller for at kunne 'anslå' konklusioner på forsvarligt grundlag, velvidende (formoder jeg) at udsagnene ikke passer på én éneste af os?

Flere gange henvises til at monogami og parforhold (jeg er hverken for eller imod nogen af dem) savner en rationel begrundelse? Måske overser man begrebet 'kemi' (hvordan det så ellers KAN overses?) det som alle ved hvad er, som ikke lader sig beskrive i detaljen, hvis tilstedeværelse muliggør næsten alt, hvis fravær forkludrer alt, næsten!

Hvis nogen kender opskriften på at tilvejebringe den, vil jeg 'skrabe' alle mine spareskillinger sammen for at få den;-)

steen ingvard nielsen

Jeg har altid følt mig suspekt fordi jeg er dedikeret tilhænger af det monogame forhold, jeg har altid troet på at det kunne give ligeså meget spænding og en større livskvalitet hvis man udvikler sig i et fælleskab med den rigtige partner. Her er så statistisk og videnskabelig begrundet bevis, selv fra en skeptiker. Hvor mange må nu som jeg selv med fortrydelse konstatere at de er noget så ordinært som normale.

Søren Jessen, Karsten Aaen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Så det ligger i menneskets DNA at være monogam? Så tag lige til Asien, Afrika eller Sydamerika :D

Denne artikel må være lidt mere af 1984 og Brave New World :) Meningsdannelse. 95% af verdens befolkning horer rundt fra morgen til aften. Kun her i Vesten har vi tradition for monogami. Jeg ved ikke hvorfor. Men generelt er alt i Vesten jo temmelig anderledes end alle andre steder i verden. På alle mulige måder.

Vrøvleartikel.

Inger Sundsvald

Jeg kan godt se, at det er skrækkeligt mange krav til mænd om, hvad de ikke må.
Så er det nemmere for kvinden, hun skal bare være som en hund.
Så forstår man jo så godt, hvorfor så mange ægteskaber mislykkes.

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Anne Eriksen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Evolutionspsykologer der snakker kernefamilie i jægerstenalderen gør mig så træt. Der er mange ting omkring menneskeliv i jægerstenalderen, som vi ved lidt eller intet om, og familiemønstre er en af dem. Byrnit antager uden videre at kernefamilier sad på deres egne ressourcer ("På det tidspunkt begyndte kvinder at sprede sig mere, blive mere territoriale for at forsvare fødeemnerne, hvilket gjorde det umuligt for mændene at forsvare mere end én kvinde og sit afkom."), men det kan præcis lige så godt have været storfamilier eller stammer, der sad på ressourcerne. Eller alle tre, forskellige steder. Vi ved det ikke med sikkerhed, men sørgeligt mange evolutionspsykologer skriver gladeligt nuværende forhold og ikke mindst idealer tilbage på fortidens uvished. At det nemt leder til cirkelslutninger burde dog være åbenlyst.

Og Wilcox's "Marriage Project" ser for selv en overfladisk googling ud som konservativt, politisk bestillingsarbejde. Den undersøgelse (lavet af Wilcox), som angiveligt viser misbrug af børn i poly forhold, er i alt fald under undersøgelse for akademisk uredelighed. Journalister, tjek lige jeres kilder før I bruger dem som sandhedsvidner, tak!

Sören Tolsgaard, Thomas Steensen, Jens Falkesgaard, Morten Pedersen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Nis Jørgensen, Anne Eriksen og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Hvis man er ligeglad med hvad man får at spise eller ikke gider gøre sig umage, så får man formentlig noget hundeæde, og så er det nemt at miste appetitten. Sådan er det også med sexlyst. Der behøves ikke nogen pille, kun lidt entusiasme og gensidig grundlæggende sympati, hengivenhed, solidaritet m.v. - også kaldet kærlighed.

Michael Kongstad Nielsen
Smukt digt af Viggo Stuckenberg, i betragning af at han var en rigtig dårlig ægtemand og huggede hans kones manuskripter!

Michael Kongstad Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

Anne Eriksen

hvor har du de oplysninger fra ??

Maj-Britt Kent Hansen

Det med Stuckenberg er vist almindelig kendt, men ellers kan man få færten af det ved at slå Ingeborg op.

Brian Pietersen

Maj-Britt

ok, jeg har nemlig læst en del om Viggo på diverse sider og der er intet om emnet, har læst bl.a. her

http://www.adl.dk/adl_pub/fportraet/cv/ShowFpItem.xsql?ff_id=37&p_fpkat_...

Maj-Britt Kent Hansen

Brian - nej, det nævnes ikke rigtigt ifm. ham, men her er en reference til Ingeborg: http://www.kvinfo.dk/side/170/bio/1334/.

Michael Kongstad Nielsen og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

Maj-Britt

takker for link.

Det er ikke tydeligt hvad hun har lavet og ikke at han har "hugget", og der "menes", og det kan pludseligt ende i kønskamp og det er måske berettiget.

Under alle omstændigheder har de ikke haft et lykkeligt ægteskab... og uanset hvem der har skrevet det, så kan jeg kun nikke genkendende til teksten Michael har gengivet.

Maj-Britt Kent Hansen

Brian - velbekomme!

Nu er hverken "hugget" eller "menes" mine ord, men kvinder - ikke mindst tidligere - kunne nok have deres vanskeligheder med være andet og mere end bagland og inspiratorer for kunstner-/forfattermænd.

Selv har jeg altid godt kunnet lide digtet der. Nok især for dets vemod.

Brian Pietersen
Jeg hørte om det i en litteraturudsendelse på P.1 Det drejede sig om at man ville finde kvindelige forfattere, som har været forholdsvis ukendte og overhørte på anden vis.
Min søgefunktion virker ikke lige nu - nok ikke Java - jeg hører næsten kun P1 med genudsendelser og det hele, men har glemt hvad det hed!

"De største undersøgelser i den vestlige kultur viser, at op mod 10 procent af alle kvinder og 16 procent af alle mænd har været deres partner utro"

Sådanne tal er en stående vittighed blandt statistikere. Hvor kommer alle disse kvinder fra, som mændene er utro med? har disse kvinder da ingen partner? jo selvfølgelig, statistisk set må lige så mange af dem have partnere som mændene.

"Reproduktiv fitness" er ikke at få mange børn, men at få mange børnebørn. For de fleste dyr kommer dette mere eller mindre ud på et. Det gælder ikke for mennesker. Der kræves ca. 20 års "investering" i et barn for at få børnebørn. Denne "investering" kommer ikke ud af den blå luft. I samfund med begrænsede ressourcer er menneskets evolution derfor drevet af konkurrence mellem kvinder. Kvinder der kan inddrage en mands ressourcer, har en reproduktiv fordel. Mændene har intet andet valg end at indordne sig. De kan få børn ved at gøre en kvinde gravid og løbe deres vej. Men det fører ikke til børnebørn.

Michael Kongstad Nielsen

Nille Torsen skriver bl.a.: "Mændene har intet andet valg end at indordne sig."
Det lyder ikke rart, og ikke befordrende for det gode ægteskab.

Michael - så er vi bare tilbage ved mit første polemiske indspark - hvor der naturligvis mangler et ... :-)

Michael Kongstad Nielsen

Yes, yes, husk altid smileyen.

Marianne Christensen

Er det så svært at forstå.

Det er rart at dele store oplevelser med en anden.

Få børn.
Opbygge et hjem.
Have fælles venner.

Have fælles minder.
Have delt glæder og sorger i familien.

Intet er mere trist end at sidde på en femstjernet michelinrestaurant alene

Michael Kongstad Nielsen

Det er fuldstændig rigtigt, Marianne Christensen. Sådan tror jeg også, at Viggo og Ingeborg Stuckenberg tænkte, og alle andre, der begiver sig ind i den hellige ægtestand. Vi ved fra litteraturen, at ikke alle har haft held med det.

Sören Tolsgaard

Nille Torsen -

Der eksisterer ikke nødvendigvis den symmetri i utroskaben, som du postulerer. Muligvis forholder sagen sig således, at flere mænd end kvinder har én eller enkelte udenomsaffærer, mens flere kvinder end mænd har talrige sexuelle forhold (læs: prostituerede).

Hos manden synes trangen til sidespring således at være en tilbøjelighed, der hænger sammen med hankønnets pattedyrsfortid som haremsholder, mens kvindens tilbøjelighed i promiskuiøs retning oftere synes formet af muligheden for materiel vinding eller simpelthen overlevelse. Der kan være flere grunde til at antage, at kvinders motiver i denne henseende ofte har været formet af tvang eller nød, mens mændenes i højere grad har været formet af lyst, libido og aggession. I vor tid nærmer kønnenes motiver sig dog antagelig i højere grad hinanden.

Evolutionen mod mere monogame forhold - som er usædvanlig blandt pattedyr, men dog også ses hos vores nære slægtning orangutangen - hænger naturligvis sammen med vores mentale evner, formet af en langstrakt oplæringsproces, som kun har kunnet udvikle sig i kraft af begge forældres - samt stammens - mere eller mindre koordinerede indsats. I den henseende har vores udvikling lighed med visse fugles - som gæs, traner, storke, rovfugle og albatrosser - der danner livslange partnerskaber som grundlag for en langstrakt yngelpleje. Kinesisk filosofi har ofte fremhævet disse fugle som et ideal for menneskets pardannelse.

I moderne tid er der så yderligere sket det, at samfundet har overtaget en lang række af de funktioner, som tidligere fandt sted i parforholdets regi, idet først manden og siden kvinden i stadig højere grad er blevet inddraget i erhvervslivets kollektive proces, mens yngelplejen, opdragelsen og uddannelsen er overgået til særlige faggrupper. Denne specialisering har tilsyneladende overflødiggjort eller nedjusteret familiedannelsens betydning, idet alternative samlivsformer, skilsmisser og singleliv er blevet mainstream, især i de økonomisk førende kredse, mens der dog også kan spores udbredt fortvivlelse over den rodløshed og manglende kontinuitet, som mange nu oplever som følge heraf.

Det vil formentlig i stadig højere grad gøre sig gældende, at erhvervslivets krav om tempo og konkurrence står i modsætning til barnets essentielle behov for tryghed og ubetinget omsorg. Forsøgene på at indplacere stadig yngre børn i professionelle rammer udtænkt med henblik på at optimere deres præstationsevner, risikerer at udspille sig på bekostning af vitale menneskelige egenskaber, som accept, kærlighed og kontinuitet.

Gør vi os ikke dette klart, vil familielivet og menneskeligheden smuldre, mens erhvervslivets bestræbelser på at gøre os til stadig mere effektive slaver og robotter vil munde ud i en ekstrem form for åndløs magtstruktur. Familiedannelsen holder disse større magtstrukturer i skak og er individdets stærkeste værn imod den totale fremmedgørelse.

Sören Tolsgaard rammer nogle meget centrale pointer - familielivet er - som så meget andet - stærkt under negativ påvirkning af hele den kapitalistiske produktionsproces - ligesom samfundet og de forskellige klassers dagligliv under stadig forandring ...

Dette er her ikke pladsen til en udførlig gennemgang af denne fortræffelig bog - kan stadig fås for cirka en hund -

Lena Dalgaard: "Familiens udvikling og funktion under kapitalismen". 1974. Speciale.

Jens Nørhave Larsen

PletSKUD ud til fotografen. <3

Brian Pietersen

Anne Eriksen

Det er ok, andre har svaret for dig, så tak til dem også. :-)

Sören Tolsgaard

Frida Henningsen

Nu er jeg ikke marxist og kan ikke svare for Jan Weis, men kapitalismen synes på mange måder at være det store dyr i åbenbaringen, idet frontalangrebet på kapitalismen har en åndelig pendant i urkristendommen, som i alle måder advarer mod griskhed, selviskhed og selvtiltrækkelighed, mod at begære denne verdens goder, idet man glemmer den åndelige side af tilværelsen, at elske Herren sin Gud og at elske sin næste.

Monogamiet som institution synes i høj grad knyttet - ikke blot som Peter Nielsen ovenfor har gjort gældende til Vesten - men til den kristne kulturkreds. Det monogame ægteskab sætter grænser omkring det driftsliv, som ikke bør overskygge menneskets åndelige gøremål, men tværtimod indordnes under disse. Klostervæsenet, som helt fornægter driftslivet, er således også karakteristisk for denne religøse strømning i oldtiden.

Mens andre religioner betragter det som et naturligt privilegium, at særlig (de mandlige) herskere kan have flere hustruer og elskerinder, tog urkristendommen afstand fra sådanne forhold. Dens ledere måtte som forbilleder for menigheden være afholdende eller i hvert fald mådeholdne. Senere tider gav ganske vist køb på disse principper og degenererede totalt, hvorved kirken mistede indflydelse på de verdslige ledere, og førkristelige skikke atter blev fyrsternes og adelens privilegium.

Pga. den udbredte kristelige kultur, som selv almuen har forståelse for, har det dog aldrig siden været muligt at vinde gunst for adelens udskejelser. Det er langtfra en folkesag i den kristelige kulturkreds, når magthaverne fører sig frem, hverken i form af sexuelle sidespring eller i form af et umådeholdent forbrug.

I andre verdensdele stræber ambitiøse ledere mere åbenlyst efter en overdådig livsstil og fører sig frem hermed, idet de lader den verdslige prunk være udtryk for en magt, som den jævne befolkning forventes at lade sig imponere af.

Det er der heldigvis mange i vores del af verden, som ikke gør, hvad enten det skyldes socialistisk kapitalismekritik og/eller en grundlæggende kristelig indstilling.

Per Torbensen, Dennis G. M. Jensen, Jens Falkesgaard, Jan Weis og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Sublimt fotografi, Tor Birk Trads!

Michael Kongstad Nielsen

Med hensyn til fotoet synes jeg, at det er alt for tæt på, og det gælder næsten alle fotos i aviserne i disse år. Man kommer alt for tæt, meget tættere, end man ville komme i virkeligheden, i det private såvel som i det offentlige rum.

Michael Kongstad Nielsen

Jan Weis (01.38):
"- kan stadig fås for cirka en hund -"
Forhåbentligt ikke en skibshund.

Roald Andersen

Da jeg læste historie 70'erne regnede man med at ca. 8-10 % af børnene i Danmark havde en anden biologisk far end ham der var udlagt som far. Det har næppe ændret sig meget, selv om prævention naturligvis gør det meget lettere.

Diverse forfægtere af monogami har grebet til dyreriget for at finde sig bekræftet af naturen i monogamiets lyksaligheder. Således kan man også i denne artikels faktaboks læse at op mod 90 % af fugle er monogame.
Jeg tror fremtidig forskning vil vise at det er en sandhed med modifikationer. De fleste fugle er overvejende monogame, men dna-undersøgelser viser undertiden at det langtfra altid gælder i virkeligheden. Til eksempel kan nævnes en koloni af monogame spurve som ved nærmere undersøgelse har vist sig at være meget lidt monogame. 25 % af ungerne var ikke fra den sociale far.
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/utro-spurve-giver-nyt-syn-pa-mo...

Michael Kongstad Nielsen

Helt galt er det med gøgen. Den tager sig ikke engang af afkommet, lægger bare ægget i en lille sivsangers rede eller lignende, som til gengæld må lide den tort, at egne unger smides ud af reden, når gøgeungen vokser sig til. Naturen er grum.

Sören Tolsgaard

Roald Andersen -

Nu er artiklens forfatter jo ikke mere ensidig forfægter af monogami, end at han tillige nævner, at 97 pct. af alle pattedyr (-arter) ikke lever monogamt.

Herudover opererer han med en temmelig rummelig definition af begrebet monogami, som for dyrene indbefatter samliv gennem en parringssæson, mens det for mennesket omfatter både seriel monogami og såkaldte "sidespring" - hvilket netop er den form for "monogamt" samliv, som en del - især mindre og kortlivede - fuglearter praktiserer. Den monogame adfærd, som de to samlevende afkræver hinanden, brydes af og til på en skjult eller "lusket" måde, som ofte vil føre til et brud, hvis den anden part opdager det.

Det er faktisk ikke væsensforskelligt fra den adfærd, som mennesker ofte udviser i tilsvarende situationer. Man forsøger at skaffe sig nogle (genetiske / økonomiske / driftsmæssige) fordele på den anden parts bekostning, idet denne gøres til sorteper i et fordækt spil. Dyrene er i den henseende i deres drifters vold, mens man for menneskets vedkommende kan tale om en etisk eller moralsk problematik.

De - især større og langlivede - fuglearter, som har overvundet denne problematik, og virkelig lever monogamt i dette ord dybere betydning - livslangt og uden sidespring - er karakteriseret ved, at deres kurtiseringsperiode er langvarig og kompliceret (Hexagram 53 "Chien" = Gradvis udvikling, i visdomsbogen I Ching) hvilket gør det umuligt for mere opportunistiske partnere og rivaler at drive et bedragerisk spil. Og det har sine naturlige og evolutionære grunde, at disse arter har udviklet sig dertil, idet deres yngelpleje og forældreskab er en alt for stor investering til at lade sig forstyrre eller afbryde af andre og mere kortsigtede strategier.

http://www.akirarabelais.com/i/i.html#53

Også hos mennesket er denne problematik et væsentligt omdrejningspunkt for hele vores evolution. Mange metoder er udtænkt for at sikre, at kvinder ikke bedrog deres mænd med snigende rivaler, og genetiske analyser er i vor tid den ultimative garanti, som kan tages i anvendelse. Der er ingen tvivl om, at bedrageri til tider har haft fatale konsekvenser, både for ægtefæller og børn, som ikke fik sandheden at vide.

Vender vi tilbage til pattedyrene er der mange ekempler på, at hanner ligefrem dræber de unger, som de ikke selv er fædre til, idet de har stærke instinkter i den henseende. Andre - både mennesker, pattedyr og fugle - lader sig vel narre, men så længe bedraget lever videre som en genetisk eller kulturel disposition, er der basis for dybe interessekonflikter og stridigheder mellem kønnene.

Disse konflikter synes løst hos de virkelig monogame fugle, som samarbejder uden vaklen, og hvor man kan konstatere en form for sorg, når den ene part forsvinder eller dør.

Så længe kvinden lystrer, så skal ægteskabet nok holde :-)

Jeg sidder og glæder mig over at man i dag (i modsætning til i 2009 da jeg altid skulle forklare det sære ord jeg skrev om i bogen Hvem er du utro?), kan skrive "polyamorøs" i en avisartikel uden at forklare hvad det betyder. Jeg glæder mig dog ikke over at der åbenbart er opstået sådan en kamp om hvilken samlivsform der er bedst. Det svarer til at diskutere om det er bedst at være hetero eller homo. Men måske det netop er problemets kerne - at nogen synes de bør være enten det ene eller det andet, og så forsøger at leve op til det, i stedet for at erkende hvad de faktisk *er*, og leve efter det.

@Michael Kongstad Nielsen: med at "indordne sig" mente jeg ikke på det personlige niveau, men på det evolutionære niveau. Mænd der investerer ressourcer i deres afkom, fremfor at investerer i mængden af afkom, får i gennemsnit flere børnenbørn. De andre har det muligvis sjovere, men bidrager ikke så meget til genpuljen.

@Sören Tolsgaard: "Der eksisterer ikke nødvendigvis den symmetri i utroskaben, som du postulerer. Muligvis forholder sagen sig således, at flere mænd end kvinder har én eller enkelte udenomsaffærer, mens flere kvinder end mænd har talrige sexuelle forhold (læs: prostituerede)."

Det er naturligvis en indlysende mulighed, men efter hvad jeg har læst kan prostitution slet ikke forklare forskellen. Prostitution tiltrækker sig megen opmærksomhed netop i kraft at det er usædvanligt. Det udgør en forsvindende del af den samlede seksuelle aktivitet.

Sider