Læsetid: 3 min.

Dråbefangst: Halloween med Bloody Mary

19. oktober 2013

Hvordan det er lykkedes Tivoli (og med dem flere) at bilde børnefamilier ind, at Halloween pudsigt nok ligger lige i danske folkeskolers efterårsferie, det må guderne vide. Eller ånderne? Det er i hvert fald en bedrift, om end ikke en gloriøs en af slagsen, al den stund, at Halloween altid er den 31. oktober, altså ret langt væk fra den gamle kartoffelferie.

At vi tager amerikanske mærkedage til os er efterhånden et gammelt fænomen, på trods af at vi i Danmark har tilsvarende dage, man kunne fejre. Mors Dag og Valentines Day er to andre fjollede amerikanske eksempler, som vist begge er opfundet af blomster- og chokoladehandlende. Jeg plejer at give min kone en buket blomster, når jeg har lyst, og hun har fortjent det. Det er sjældent den 14. februar. Og min mor opfører sig hverken værre eller bedre den anden søndag i maj.

Men lad nu det ligge. Jeg ved, jeg som en anden Don Quixote kæmper mod vindmøller og riddere med spejle, og som Alonso Quijano har jeg svært ved at få opbakning til mit korstog. Jeg spiller med. Så er det trods alt nemmest at vinde.

Jeg er ret sikker på, man kunne lave en god cocktail med tynd, godt krydret græskarsuppe med vodka. Men jeg er ikke kok, og vil afholde mig fra forsøget. Faktisk kan man – i hvert fald i England og USA – købe en græskarvodka, så man kan lave en Pumpkin Vodka Martini, men jeg er ikke meget for vodka med tilsat smag, så jeg holder mig til halloweentemaet og laver i stedet en uhyggelig god Bloody Mary.

Drik med forfatterne

Der er almindelig uenighed om, hvorfor det egentlig hedder en Bloody Mary og hvem, der har opfundet den. Nogen mener, den er opkaldt efter den grusomme engelske dronning fra 1600-tallet, andre at det var den canadiske stumfilmstjerne Mary Pickford, der lagde navn til. Mary Pickford grundlagde i øvrigt filmselskabet United Artists med bl.a. Chaplin. (Bonusinfo).

Opfinderen er efter al sandsynlighed den legendariske bartender Fernand Petiot (kaldet Pete af stamkunderne) fra vel nok den mest berømte og berygtede cocktailbar i verden, Harry’s New York Bar i Paris, hvor alverdens berømtheder er kommet, siden skotten Harry MacElhone grundlage baren i Rue Daunou nær operahuset Palais Garnier. Blandingen af tomatjuice, krydderier og vodka var oprindelig tænkt som en tømmermandskur. Rejs dig ved det træ, du er faldet, som parolen lyder. For mondæne tømmermænd var der mange af i Paris i 1910’erne og 20’erne, hvor bl.a. de amerikanske forfattere Hemingway og Scott Fitzgerald havde slået sig ned. Og slået sig på flasken.

Hvis jeg virkelig skal forkæle mig og mine venner, så laver jeg min Bloody Mary helt fra bunden. Med friske, søde og økologiske tomater, som jeg skolder, flår og blender til juice, men efterhånden kan man få god økologisk tomatjuice flere steder. Jeg kan ikke anbefale, at man bruger de præfabrikerede Bloody Mary-tomatblandinger. Der er altid såkaldt sellerisalt i, og det smager af gammel hengemt suppeterning, og det er jo ikke meningen.

Vodkaen er ikke så vigtig

De fleste bartendere rører deres Bloody Mary. Jeg synes den skal rystes med masser af isterninger. Og med hensyn til vodka er der ingen grund til at købe et dyrt mærke. En slavevodka fra Netto eller Brugsen er glimrende. Den skal ikke give smag, kun alkoholstyrke. Og der skal heller ikke bruges for meget Tabasco. Drinken skal ikke være überstærk, blot have bid.

Ægte Bloody Mary

5 cl vodka

10 cl økologisk tomatjuice

Saften af økologisk citron

2 stænk Worcestershire-sauce

1 stænk Tabasco

Lidt peber og salt

1 bladselleristængel

Kom samtlige ingredienser på nær selelristænglen op i en shaker fyldt med isterninger. Ryst kraftigt i 10 sekunder og hæld op i et longdrinkglas. Server med selleristænglen som rørepind og snack.

Så for alle jer blodtørstende halloween-ramte fædre og mødre, lav bare et par stykker her i weekenden. Og alle vi andre venter til den 31. oktober.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu