Interview
Læsetid: 4 min.

Læserne spørger: Mille Dinesen

»Nej, jeg er ikke så utjekket som Nynne og ikke lige så konfliktsøgende som Rita. Det er jo et af privilegierne ved at være skuespiller – at få lov at spille en anden«
Mille Dinesen. Skuespiller, født 1974. Uddannet fra Statens Teaterskole 2004. Har bl.a. givet liv til to kvindefigurer: Nynne i filmen og tv-serien af samme navn og den anarkistiske skolelærer Rita i tv-serien, der nu er i gang med sin anden sæson.

Mille Dinesen. Skuespiller, født 1974. Uddannet fra Statens Teaterskole 2004. Har bl.a. givet liv til to kvindefigurer: Nynne i filmen og tv-serien af samme navn og den anarkistiske skolelærer Rita i tv-serien, der nu er i gang med sin anden sæson.

Per Arnesen

Moderne Tider
5. oktober 2013

Hvordan havde du det med at ryge på Rita-plakaten?

Det havde jeg det meget fint med. Det diabolske samspil mellem smøgen, røgglorien og teksten, synes jeg, er indbegrebet af Rita.

Hvad synes du om, at Kræftens Bekæmpelse mener, at du opfordrer unge til at ryge?

Jeg er selvfølgelig ikke interesseret i at være med til at opfordre unge til at ryge. Og jeg tror heller ikke på, at en antiheltinde, der ryger på en plakat er med til det. Rita er en fiktionskarakter. Hun er politisk ukorrekt og strunter i reglerne, men hun er samtidig en passioneret lærer, der til hver en tid kæmper for sine elever. Jeg synes, man skal passe på ikke at blive lidt for hysterisk. Og måske hellere få debatten til at handle om at hæve prisen på smøgerne – blandt andet.

Hvem var din egen yndlingslærer, og hvad betød hun for dig?

Sådan en havde jeg desværre ikke. Det ville jeg gerne have haft.

Har du selv gået i folkeskole eller privatskole?

Efter seks år i folkeskolen blev jeg rykket over på en privatskole. Jeg lærte simpelthen ikke nok, og engagementet var ikke altid i top. Her var alt anderledes. Der var engagerede lærere, der behandlede os med respekt og formåede at se hver enkelt af os. Det var de bedste skoleår, jeg havde. Det, der så ofte kan være et problem, er, at privatskolen er for de bedrebemidlede familiers børn. Jeg tror på, at det er vigtigt at gå på en skole med en så blandet flok som muligt – socialt, kulturelt osv. Det er en forberedelse på at komme ud i samfundet.

Hvad tror du børnene lærer mest af? Sådan en Rita-lærer eller en mere klassisk, streng lærer?

En Rita-lærer. Rita er jo også streng og nådesløs. I første sæson er der en dreng, der stammer. Ham tager hun ikke fløjlshandskerne på over for, men kaster ham ud på dybt vand. Men hun har en plan med det og kæmper for ham. Det er at møde børn i øjenhøjde og med respekt. Det gjorde mine lærere på privatskolen også. De var også autoritære, men engagementet gjorde, at jeg fik lyst til at lære efter min tid i folkeskolen, hvor trætte lærere, der bare tænkte på at komme hjem kl. 15, havde gjort mig skoletræt.

Du virker meget tryg i rollen. Er du selv lige så utjekket som Nynne og Rita?

Manuskriptforfatteren Christian Torpe havde allerede til første sæson kreeret et så præcist portræt af en kvinde, at jeg med det samme kunne se og mærke hende 100 procent, og jeg var meget vild med hende fra første færd. Måske er det det, der skinner igennem. Og så har jeg jo været i selskab med hende over en lang periode og lært hende endnu bedre at kende her i anden sæson.

Jeg synes, Nynne og Rita er to meget forskellige karakterer. Jeg ser ikke Rita som utjekket på nogen måde. Hun er konfliktsøgende, og det har selvfølgelig konsekvenser, men hun dealer med dem og har hele tiden øjet på bolden. Men nej, jeg er ikke så utjekket som Nynne og ikke lige så konfliktsøgende som Rita. Det er jo et af privilegierne ved at være skuespiller – at få lov til at spille en anden.

Hvorfor tror du, at Rita vil have sex med ham skolelederen?

Rita knalder med mange i første sæson. Bl.a. for at komme af med nogle frustrationer. Det adspreder hende. I anden sæson prøver hun at blive ’normal’, blive voksen og indse, at det har nogle konsekvenser, det, hun gør. Men det er svært for hende.

Kunne du se dig selv være folkeskolelærer, eller er du lykkelig for kun at skulle spille en?

Jeg er lykkelig for at spille en. Og jeg er lykkelig for at spille en lærer, der vedkender sig den autoritet, en lærer bør have over for børnene.

Har du nogen kunstneriske forbilleder?

Jeg er serierytter. Er meget glad for seriekonceptet. Elsker at kunne følge karaktererne over så lang tid, som man gør i serie. Jeg synes, Claire Danes’ borderline-karakter Homeland er sprængfarlig. Så har jeg altid haft en forkærlighed for John Malkovich. Min drøm er at se ham på teater en dag

Er Rita den skolelærer, folkeskolen trænger til?

At være skolelærer er ikke så prestigefyldt, som det burde være. Det er et så vigtigt erhverv. Skolen og dermed lærerne har stor indflydelse på, hvordan børnene bliver ’forberedt’ på samfundet. Rita kører efter sine egne regler, men hun står ved sin autoritet, og det er vigtigt for børnene. Og vigtigt for lærerne og for forældrene at anerkende.

Er du god til at lave mad?

Jeg ville gerne være det og prøver også, når jeg har tid. Men jeg har ikke så meget tålmodighed, det er irriterende.

Har du noget til fælles med Rita-figuren?

Jeg er også lidt en lonely rider. Men jeg ville gerne have noget af hendes in your face. Jeg er konfliktsky, og når jeg kommer i konflikter, bliver jeg tit overrumplet af situationen. Når jeg så kommer hjem, tænker jeg. Det var jo det, jeg skulle have sagt. Men det har jo også nogle konsekvenser at være, som Rita er.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her