Baggrund
Læsetid: 7 min.

Er bogen død, genopstået eller i koma?

E-bogen har for længst overhalet papir-bogen på salgstal i både USA og Storbritannien, og det er fremdeles op ad bakke for boghandlerne, hvis antal fortsat daler. Men er bogen død eller i live – og ser vi blot et hamskifte i formater og platforme? Eksperter, forfattere og brugere er i vild diskussion
Læsning. Bogen har det glimrende. Derimod er forlagene og boghandlerne under pres. Forfattere, der udgiver deres bøger selv elektronisk, kan opnå en større fortjeneste, og på det amerikanske Amazon-marked tegner de sig for 30 procent af bestsellerne.

Læsning. Bogen har det glimrende. Derimod er forlagene og boghandlerne under pres. Forfattere, der udgiver deres bøger selv elektronisk, kan opnå en større fortjeneste, og på det amerikanske Amazon-marked tegner de sig for 30 procent af bestsellerne.

Moderne Tider
9. november 2013

I USA skete det allerede i 2010: Den elektroniske netboghandel Amazon.com meddelte, at firmaet nu solgte flere digitale bøger end indbundne trykte bøger. For hver 100 bøger, firmaet sendte på gaden, solgte netgiganten 143 værker til sin e-reader, Kindle. Det tog Kindle to år og otte måneder at overhale papirbogen, som Amazon begyndte at sælge tilbage i 1995.

I Europa er udviklingen i visse lande gået endnu hurtigere. I Storbritannien tog det blot to år for Kindlen at overhale Amazons papirbogsalg i 2012. Amazon meddelte sidste år, at de britiske kunder køber flere e-bøger end både hardcovers og paperbacks tilsammen. For hver 100 papirbøger, som Amazon solgte i 2012, downloadede de britiske kunder 114 elektroniske bøger, og salget er i hastig stigning. Og i sidste måned gik Jeff Bezos’ firma, der er verdens førende og største boghandel på nettet, i marken med endnu en nyskabelse: Fra oktober i år kan man i USA få den elektroniske version af en mængde bøger for blot et par dollar eller helt gratis på Amazon, hvis man har købt eller agter at købe bogen på papir.

En læsningens renæssance

»Det er en service til de mange læsere, som fortsat gerne vil have bogen stående på hylden eller læse den på papir først, men som gerne vil have mulighed for at tage den med sig,« lød det fra en talsmand for firmaet for fire uger siden, da programmet Kindle MatchBook blev lanceret. Amazon insisterer selv på, at Kindle har boosted både amerikanske og britiske forbrugeres læselyst:

»Vore undersøgelser viser, at kunderne køber fire gange så mange bøger per kunde, efter de har købt en Kindle, som før købet. Generelt oplever vi en kærlighed til bøger, en læsningens renæssance som et af resultaterne af lanceringen af Kindle,« siger Amazon i en pressemeddelelse.

Men optimismen på vegne af både bogen og mere overordnet, læsningen som sådan, deles langt fra af alle eksperter i Amazons moderland, USA. Her hæfter forskere sig ved, at især drenge og unge mænd bruger langt mere tid på elektroniske videospil af enhver art – PlayStation, GameBox, Wii, GameCube, Nintendo samt spil af enhver art til mobiltelefoner, tablets og computere. Spillene æder sammen med brugen af sociale medier sig også ind på de amerikanske unges tv-forbrug. 33 millioner amerikanere er på Facebook (45 procent af befolkningen) og for de 18-29 årige er tallet endnu højere: 83 procent anvender sociale medier, og over halvdelen spiller regelmæssigt spil. Samlet bruger den typiske amerikanske teenager 3-5 timer dagligt foran en skærm, mens de til sammenligning bruger under en halv time dagligt på at læse bøger.

Bullshit og løgnehistorier

Pessimister som f.eks. den britiske forfatter Paul Carr, der i dag bor i Las Vegas i USA, er ikke i tvivl om, at bogen vil lide en krank skæbne i den elektroniske tidsalder især grundet eksplosionen af smartphones og tablets:

»Tag den mest populære tablet, iPad’en. Det er ikke et device, man kan læse på. Folk som siger, at de læser hele dagen på deres iPad, lyver. Det er bullshit. Det, de mener, er, at de har læst nogle artikler på New York Times og i øvrigt kun begyndelsen, inden de sender et link videre på Twitter, og den proces gentager sig så i otte timer, mens de lader som om de er på arbejde.«

»Det er en iPad nemlig velegnet til. Hurtige tekster. Øjnene bliver trætte af skærmlæsning. Hvis man betragter læsning som en fornøjelse, så skal man enten have fat i en Kindle, der anvender elektronisk blæk, eller en papirbog. Læsning på skærm duer ikke. Det er læsning på samme måde, som det at gnide sig op ad en kvinde i metroen er sex,« siger Carr til TechCrunch.com.

Carr erkender, at en iPad er »perfekt til hurtig avislæsning, e-mails, spil og sociale medier. Bare ikke til at læse bøger. Og det er en ulige konkurrence, for alt det andet er det langt nemmere lige at kaste sig over. Hvis selve mediet er distraherende – hvis du lige skal tjekke, om du har fået en mail, eller nogen har tweetet noget – så mister du al den fordybelse og ro, der netop er forbundet med læseoplevelsen. Og det er derfor, jeg er så bekymret for bogens fremtid.«

Skærme æder ikke hjerner

Men elektronikkens fremmarch og det ulige tidsforbrug er langt fra det samme som at bogen er ved at dø, fremhæver forskergruppen Kathryn Zickuhr, Lee Rainie, Kristen Purcell, Mary Madden og Joanna Brenner fra den respekterede tænketank Pew i Washington DC.  De fem forskere er tilknyttet Pews afdeling for ”Internet and American Life,” og de foretog i 2012 den hidtil største undersøgelse af alle amerikaneres læsevaner. Her fremkom flere faktiske resultater, der ikke er i tråd med den pessimistiske kulturdebat, der ofte ventileres i medierne og som mestendels handler om bogens forfald og om, hvordan elektronik i al almindelighed bidrager til en stigende analfabetisme og manglende interesse i bøger.

Undersøgelsen viste bl.a., at 83 procent af amerikanerne mellem 16 og 29 havde læst en bog i det forgangne år, 47 procent af de yngre læsere læste ’lange formater’ hver uge. 60 procent af brugerne under 30 år havde besøgt et bibliotek inden for de seneste 12 måneder – heraf havde 38 procent lånt en bog (papir, audio- eller en e-bog) mens 23 procent havde lånt en avis, et magasin eller en rapport. 75 procent havde læst en papirbog, 19 procent en e-bog og 11 procent havde lyttet til en audio-bog. 41 procent af de adspurgte under 30 år foretrak at læse bøger på deres mobiltelefon eller computer (55 procent) frem for på en e-reader som Kindle (23 procent) eller tablet, typisk en iPad eller en Nook (16 procent).

Kritikerne fremhæver, at de 25 minutter om dagen er det rene ingenting i sammenligning med de mange timer brugt foran diverse skærme, men tallet er faktisk udtryk for en svag stigning i boglæsningen. Ifølge en anden undersøgelse fra 2010 foretaget af tænketanken Kaiser Family Foundation brugte den gennemsnitlige amerikanske 8 til 19-årige blot 21 minutter dagligt på at læse i 1999, 23 minutter i 2004 og 25 minutter i 2010.

»Uanset alle advarsler har skærmbaserede mediers stigende popularitet ikke nedsmeltet vores børns hjerner. Den tid, de unge bruger på tv, mobiltelefoner, videospil og computere, har ikke ædt sig ind på den tid, der bruges på printmedier,« konkluderer Kaiser Foundation.

Hvad med boghandlen?

I Pews undersøgelse udtaler flere unge mediebrugere optimisme på bogens vegne: »Jeg læser langt mere, efter jeg har købt en e-reader. Den er nem at tage med alle steder, det er nemt at købe med blot få klik, og jeg kan bruge min fritid langt mere effektivt, samtidig med at jeg også er blevet opmærksom på flere bøger gennem den,« siger en ung kvinde.

Andre af respondenterne foretrækker fortsat papir:

»Jeg er tøvende over for teknologien. Jeg køber meget sjældent en e-bog, jeg foretrækker simpelthen den samlede fysiske oplevelse af en rigtig bog. På en eller anden måde føles den mere varm og personlig,« siger en universitetsstuderende sidst i 20’erne.

Men hvordan harmonerer læsestatistikken med det faktum, at boghandlerne har så hårde tider? For to år siden lukkede en af de største amerikanske boghandlerkæder, Borders. Lokale boghandlere melder fortsat om en konstant kamp for at overleve, og selv giganten Barnes & Noble melder om nedgang.

Svaret skal findes i distributionen og platformen. Boghandlernes samlede omsætning for papirbøger i USA lå i 2012 12 procent under sidste års tal, og den udvikling fortsætter i eksprestogsfart. Flertallet af brugerne er som nævnt på vej væk fra papirbøgerne, og det rammer især boghandlerne hårdt, eftersom e-bøgerne i sagens natur købes online og ikke i en fysisk butik. Samtidig er der en stadig vækst i bøger, endog bestsellere, der udspringer af de sociale medier (som f.eks. Fifty Shades of Grey), hvor bogbranchen melder, at især unge forfattere i fremtiden vil forsøge sig frem via nettet. Endvidere truer den voksende popularitet for e-bøger og fanfiktion, der er selvudgivne – hvor forfatterne leverer deres værker direkte til læsernes tablets, f.eks. iPads, Kindles eller laptops – ikke bare boghandlerne men også forlagene, idet forfatterne her er i kontakt med læserne direkte og uden mellemled.

Igen er det opkomsten af e-bogen og de elektroniske readers, der har ændret den litterære ligning. De forfattere, som selv udgiver deres bøger, kan beholde en større andel af deres royalties. Amazon oplyser at sådanne bøger tegnede sig for 30 af de 100 største bestsellere på amazon.com i oktober 2012.

Forretningsmodel søges

Det er fristende at konkludere, at det næppe er bogen, der er døende eller i koma, men at boghandlere og forlag muligvis er. Her ses en parallel til nyhedsindustrien, hvor tal også viser, at interesserede borgere i de vestlige lande forbruger nyheder som aldrig før. Blot ikke på papir og helst ikke på medier, hvor de skal betale. Det er en udfordring, som de traditionelle medier – herunder både aviser, radio og tv – endnu ikke har fundet svaret på. Det samme gælder til en vis grad for forlag og boghandler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Det var en ordentlig omgang tal for noget, der burde handle om ord.

Og der må da være noget galt i teksten her: "33 millioner amerikanere er på Facebook (45 procent af befolkningen)...".

Om bogen - den trykte - er død kommer vel an på, hvem man spørger - for mange - vel nok de fleste - er den stadigvæk i hvert fald skindød - men for andre - der kan mistænkes for også at læse dem - er det stadig muligt - af omveje - at anskaffe selv udenlandsk litteratur - herunder tysk fra det største kulturland lige syd for Skelbækken - som intet dansk forlag kunne bare drømme om at oversætte til dansk ...

At bestille en tysk bog i den lokale boghandel udvikler sig til en afbestilling - en pris fra det tyske forlag på 25 EUR (ca. 190 kr.) svulmer op til ca. 340 kr. inden bogen kan langes over disken i dette døende kulturland befolket af bogempatiske filistre og elektroniknarkomaner med hang til et billigt fix - O hellige enfold ...

Forsynet med 25 EUR suses der så lige over Skelbækken - ned til et stadig eksisterende kulturland - og aflægges besøg i den ofte frekventerede og velassorterede boghandel i Flensborg - og man husker naturligvis rødvinen og cigarerne på hjemvejen - O hellige mangefold ...

Per Torbensen, Maj-Britt Kent Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Bogen er.

Poul Genefke-Thye

Jan Weis: ".... elektroniknarkomaner med hang til et billigt fix - O hellige enfold ..."

Med al disponipel vægplads i huset optaget af bogreoler står man overfor et vanskeligt valg. Enten en større bolig - bekostelig og økonomisk urealistisk - eller at skille sig af med en stor stak bøger for at give plads til nyanskaffelserne - alt for ubehageligt!

Her kommer så en rigtig e-bogslæser, med plads til et par tusinde titler, som en redning.
Når det er sagt, må man stille spørgsmålet: kan vi stole på, at udviklingen af nye e-bogslæsere tager hensyn til kompatibiliteten bagud? Hvis ikke det sker, havner man i det problem, jeg demonstrerede på et IT-kursus for et par år siden.
Til en diskussion om det papirløse samfund havde jeg medbragt en floppy-disc og en bog. Alle sad med nye PCer, der selvfølgelig ikke kunne læse en foppy-disc - mindre end 25 år gammel. Det eneste en ca 250 år gammel bog frembød var, at nogle stejlede over de "krøllede bogstaver" - noget der let kan løses på et lavteknologisk niveau!

Forlag bør i langt højere grad udgive deres bøger på mange sprog.

Poul - jeg føler med dig, hvad angår vægplads - har selv samme reolproblem - selv gulvarealet er visse optaget ...

Kan du også huske de store floppyer - passer ingen steder hen i dag - har heldigvis ikke lagret data af væsentlig værdi på den - og selv de små knap så meget floppy - kan min nyeste PC-er ikke læse - intet hul - har derfor måtte gemme den foregående PC-er med et passende hul - således vokser maskinparken ...

Tager altid hard-copy backup - skal ikke nyde noget uden papir - samme med bøger - som samler er og bliver man jo en bognar - krøllede bogstaver til krøllede hoveder - ja tak - men e-bøger, nej tak - alene udbuddet af ligegyldige titler sætter en naturlig begrænsning ...

Maj-Britt Kent Hansen

Er nu ikke modstander af e-bøger eller e-læsere, men det forudsætter i mit tilfælde, at man kan få de bøger, man ønsker at læse (de andre bøger er jo ligegyldige), og dertil er der vist endnu et godt stykke vej.

Det er på en måde som at læse avis på skærmen. Kun det, redaktionen mener skal flashes, får man øje på. Er man abonnent, ved man, at det andet stof - om overhovedet - i mange tilfælde først gøres synligt dage efter, man selv er gået videre til noget andet.

Og hvad med bogormene - de bliver jo udryddet - hvilket nogen sikkert vil finde dybt umoralsk - jfr. disputten i et andet forum - hvor kødædere er ilde set ... :-)

Maj-Britt Kent Hansen

Som nærmest-vegetar føler jeg med bogormene. De skal få lov at muntre sig i de mange papirbøger mit hjem er fyldt med.

Men Jan, det er da snarere vegetarerne, og de ultragrønne veganere, der er ilde set i det forum - altså med mine briller.

Kombat-tanterne ilde-ser vist hinanden gensidigt - Maj-Britt ...

Michael Kongstad Nielsen

På en eller anden måde har bogindustrien rigtig godt af, at den mister sine standsfordele, ligesom adelen gjorde det engang. Forlagene er både privatkapitalistiske og statsunderstøttede, eller var, for nu er støtten jo væk, eller hvordan er det nu? De nye elektroniske muligheder tager livet af bermudatrekanter rundt omkring, men der arbejdes ihærdigt mange steder på at overtage rovet. Den enes død ...

Med hensyn til bogorme og veganere vil jeg sige som min bror,
- jeg kan spise alt, bare der er godt med bøffer til.

Maj-Britt Kent Hansen

Selleribøffer ...

Michael Kongstad Nielsen

Nej, nej og atter nej, selleri er det værste jeg ved (til nød bladselleri, men de giver ikke så gode bøffer).

Poul Genefke-Thye

Jan Weis: "- men e-bøger, nej tak - alene udbuddet af ligegyldige titler sætter en naturlig begrænsning ..."

Internettet bugner af tilbud på titler, som på ingen måde kan kaldes ligegyldige. Der er ganske vist en overvægt af engelsksproget litteratur, men dog også en del på dansk. Der er en mange billige bøger - og minsandten tusindvis af helt gratis! Nemlig ældre litteratur, hvor der ikke længere er rettighedshavere.
Som tiden går, blivere der endda flere og flere af dem ;-)

Et godt sted at besøge er Projekt Gutenberg på: http://www.gutenberg.org

P.t. mere end 44.000 titler, heraf en håndfuld gode danske forfattere: Gustav Wied, Herman Bang, Johs. V. Jensen, Jeppe Aakjær o.a.
Heriblandt titler, som kan være vanskelige og/eller dyre at opdrive antikvarisk.

"Søger, og I skal finde!"

Poul Genefke-Thye - når der bruges termen 'ligegyldig' har det naturligvis at gøre med den specifikke interesse - seneste høst fra det sydlige udland er endnu en biorafi om Immauel Kant og en om Hannah Arendt, endnu et polemisk skrift af Peter Sloterdijk, samt en højaktuel og meget omtalt bog i Tyskland 'Die Schlafwandler' (Christopher Clark) om årsagerne til første verdenskrig - næppe titler, du vil kunne finde på e-bog foreløbig ...

Med hensyn til ældre litteratur har jeg selv haft gang i et lille bogforlag - hvor forretningsideen var at scanne og genoptrykke gammel naturvidenskabelig litteratur - lidt efter ideen fra Projekt Gutenberg - vi nåede da et stykke vej - men så kom Google ind fra højre og huggede ideen ... :-)

Men det er da godt - at internettet kan stille alverdens litteratur til rådighed - indtil videre gratis - det er da altid et passende supplement til hullerne eget bibliotek ...

PS: Hvis du skulle være interesseret i rav - er vi stadig leveringsdygtig i to titler ...

Annegrethe Rasmussen

Hej Maj-Britt, 128 millioner amerikanere bruger Facebook mindst en gang om dagen. Der er omkring 40 % aktive brugere (over 50 % af befolknngen har en konto). Så tallet i artiklen er ganske rigtigt forkert.

Hvad angår netavisen skal du (hvis du har et abonnement) logge ind med dit login og password på på der, der hedder e-avisen. Så får du et overblik på din hjemmeside over HELE dagens avis, ikke bare det, redaktionen vælger ud, som kun er et lille uddrag af artiklerne.

Alt godt

Annegrethe Rasmussen

Maj-Britt Kent Hansen

Tak for svar og rettelse, Annegrethe.

Jo, jeg er skam abonnent - og kender både papiravisen, samt den elektroniske e-avis og "Dagens avis".

Det, jeg måske ikke udtrykte tydeligt nok, er, at man - eller i det mindste jeg er kommet til at kede mig enormt i Informations elektroniske debatunivers, efter den nye models indtog i januar 2013. Og dette fordi dem, der IKKE er abonnenter, stort set kun kommer til at kommentere de artikler, Information flasher - mens de er aktuelle - ellers til nøds med flere dages forsinkelse, hvor jeg som abonnent for længst er gået videre til andet og nyere stof.