Læsetid: 8 min.

Hej, Søster løgsovs

Denne weekend åbner en udstilling om sangskriveren og musikeren Trille på Arbejdermuseet. I den anledning ser dramatikeren Tomas Lagermand Lundme tilbage på en barndom, hvor Trilles sange spillede en vigtig rolle for små som for store
Ikon. På et enkelt et årti blev sangskriveren og musikeren Trille ikon for et par generationer. Nu åbner en udstilling om hende på Arbejdermuseet i København.

Ikon. På et enkelt et årti blev sangskriveren og musikeren Trille ikon for et par generationer. Nu åbner en udstilling om hende på Arbejdermuseet i København.

SVEND ÅGE MORTENSEN

23. november 2013

Et af de første steder, jeg boede som barn, var Reberbanegade på Amager. Det var på 3. sal med udsigt til Amager Centret, som strålede som en kunstig højfjeldssol. Der stod også et kastanjetræ. Når det blomstrede om foråret, var det skønheden. Jeg troede, det var skoven. Min far var elektromekaniker og havde for det meste natarbejde. Min mor var i huset hos Thomas Winding og passede hans børn, så han havde tid til at skrive bøger til alle de andre voksne børns børn. Når min mor ikke passede Thomas Windings børn, var hun med i hans fjernsynsudsendelser for børn. Når jeg blev passet hos min mormor og morfar i deres kolonihavehus, kunne jeg altid se hende i fjernsynet, min mor. Så var hun der. På en måde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Britt Kristensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Tino Rozzo
 • Brian Pietersen
 • Tue Romanow
 • Lars R. Hansen
 • Trille Hassager
 • Steen Sohn
 • Tom Paamand
 • Karsten Aaen
 • Per Torbensen
 • Claus Høeg
 • Steffen Gliese
 • Helle Degnbol
 • David Zennaro
 • Allan Nørgaard Andersen
 • Jens Thaarup Nyberg
 • HC Grau Nielsen
 • Jørn Vilvig
Britt Kristensen, Niels Duus Nielsen, Tino Rozzo, Brian Pietersen, Tue Romanow, Lars R. Hansen, Trille Hassager, Steen Sohn, Tom Paamand, Karsten Aaen, Per Torbensen, Claus Høeg, Steffen Gliese, Helle Degnbol, David Zennaro, Allan Nørgaard Andersen, Jens Thaarup Nyberg, HC Grau Nielsen og Jørn Vilvig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Allan Nørgaard Andersen

I mine kredse kaldte vi hende Trylle, og da vi efter en lang pause igen satte hendes musik på, blev vi egentlig forbløffede over hvor holdbar både teksterne og musikken er. Nu trådte den lyriske kvalitet tydeligere frem, og det viser sig at viserne ikke bare er et udtryk for tidsånden den gang, men stadig har noget på hjerte, der taler ind i nutiden.

Brian Pietersen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg synes, Tomas Lagermand Lundme mere og mere forsøger at sælge sig selv som Alex Keaton i "Blomsterbørns børn" - måske tilsat en lillebitte smule BBF.

Billedet på Hej Søster er vel netop lavet i bemalet trylledej. Min favorit fra pladen blev "Sang Sidst På Vinteren", som hørt i bakspejlet også holder musikalsk. Først sent bemærkede jeg hvor melankolske hendes sange som regel var, men det er vel det der giver så fin genlyd på en regnvejrsnat.

Jørn Stjerneklar

Stort tillykke til Informations redaktør. Først er der en suveræn artikel om nutidens livsfilosofi - at bulshitte sig gennem tilværelsen. Og så længere nede et ligeså suverænt eksempel på, hvordan man gør det.

Det er sgu godt arbejde.

Tomas fra Amar formår at skrive rigtig mange ord - ikke om Trille - men om sig selv. Og så godt med "name dropping", navne der på den gamle venstrefløj, læs Informations læsere, får den til at gå i bukserne.
Et eklatant eksempel på bullshitting. Som bliver ædt med krog, blylod og hele svineriet.

Jeg har det ligesom Jack lidt oppe. Kunne have været fedt at høre om Trille, bare lidt. Måske endda om udstillingen på Arbejdermuseet. Nu er sangeren og ordsmeden bare en billig baggrund for Tomas selvpromovering. Ûber bullshit.

PS Jeg har aldrig brudt mig om Trille, men det er nok fordi Black Sabbath, Led Zeppelin og Deep Purple var en anelse mere populære lidt længere ude på Amar.

Lyt til Rasmussens henvisning til "Øjet" - i dag kan det være svært at forstå, hvilken opstandelse, sangen den gang afstedkom.

Trille har aldrig været noget for mig - hendes hvislende s'er stod i vejen for en ordentlig kontakt - men hold da op, hvor er det her godt skrevet, Thomas L.L.
Et dejligt boost på en grå november dag - og en anledning til lige at høre lidt Birthe Kjær igen.