Baggrund
Læsetid: 2 min.

»Jeg starter for neden og slutter med ansigtet«

Lang tid før Enhedslisten gjorde to ugentlige bade til de ældre til en del af finanslovsforhandlingerne, havde Minna Jørgensen taget sin egen kamp mod nedskæringerne i hjemmehjælpen. Tirsdag bortfaldt kravet om lovgaranteret ældrebad i denne omgang, da regeringen lavede finanslov med Venstre og de konservative
Lang tid før Enhedslisten gjorde to ugentlige bade til de ældre til en del af finanslovsforhandlingerne, havde Minna Jørgensen taget sin egen kamp mod nedskæringerne i hjemmehjælpen
Moderne Tider
30. november 2013

I 2010 blev Minna Jørgensen landskendt, da Køge kommune skar i hendes hjemmehjælp på grund af sparekrav. Den dengang 85-årige Minna Jørgensen havde dårlig ryg, dårlige ben, to kunstige knæ og en kunstig hofte, og i første omgang blev hjemmehjælpen helt fjernet, så hun havde udsigt til selv at skulle stå for støvsugning og rengøring af den 59 kvadratmeter store lejlighed siddende på sin rollator. Efter en klage fik hun tildelt en halv times hjælp hver 14. dag. Men i modsætning til mange andre stillede Minna Jørgensen sig ikke tilfreds med en vurdering, som hun fandt urimelig, så hun lod ÆldreSagen føre sag mod kommunen om nedskæringen.

Sagen gik til både landsretten og højesteret og endte med, at domstolen anerkendte kommunenes ret til at fjerne den visiterede ydelse med den begrundelse, at kommunen havde foretaget grundige konkrete og faglige vurderinger af Minna Jørgensens behov, inden den skar i hjælpen.

’Jeg blev aldrig hørt’

»Dommen er principiel og har stor betydning for alle kommuner, ikke mindst i en tid med stram økonomi, hvor der er behov for at kunne styre de kommunale udgifter,« sagde formanden for Kommunernes Landsforenings Social- og Sundhedsudvalg, Anny Winther, efter Højesterets kendelse i maj i år.

Men Minna Jørgensen selv blev aldrig hørt i retten:

»Jeg er ked af, at de bare var nogle advokater som drøftede sagen i retten med hinanden, når det handlede om mig og min situation,« siger hun i dag. »Dommerne burde have hørt mig«

Daglig etagevask

Efter dommene blev Minna Jørgensen syg, og hun får i dag fuld hjemmepleje, hvilket vil sige 75 minutter hver 14. dag, så hun kan få vasket tøj og gulv og lagt rent sengetøj på. Ellers klarer den i dag 88-årige sig selv.

»Jeg tager etagevask hver morgen, jeg starter for neden og slutter med overkroppen og ansigtet,« fortæller hun

»To gange om ugen går jeg normalt i vores svømmehal og får varmtvandsbad, men den er desværre under ombygning helt frem til april, så nu må jeg klare mig med at tage til Ringsted for at gå i svømmehallen en gang om ugen,« fortæller hun. Hun bøjer sig helt frem i den brune lænestol:

»Det skal nedfældes på papir, at der skal tilbydes mindst to ugentlige bade til ældre, fordi ellers er jeg bange for at pengene forsvinder til andre formål i kommunerne,« slår hun fast.

Kommuner afviser

Hun hiver efter vejret – hun har haft en blodprop i lungen, der giver problemer med vejrtrækningen – inden hun med eftertryk fortsætter:

»Det skal være et lovkrav.«

I Kommunernes Landsforening ser man også anderledes på tingene end Minna Jørgensen:

»Det er et ædelt motiv at give flere penge til de ældre. Det er vi glade for. Det er også et ædelt motiv, at man mener, man skal standardisere, at de ældre kan få to bade om ugen. Men vi risikerer bare, at det går ud over de svageste ældre, når vi spreder det hele ud bredt,« sagde formanden for KL, Erik Nielsen (S), tirsdag, da regeringen endnu ikke havde besluttet at lave finanslov med Venstre og Konservative og dermed afvise kravet om lovgaranterede bade. Den blå finanslov indeholder dog stadig en ekstra milliard til ældreområdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette M. Abildgaard

Hvor er det rart, at man har muligheden for at vaelge at blive et af de mennesker, der kan gaa op paa en bjergtop og saette sig og vente ligesom de gamle indianere....

Bare det at en regering mener at skulle bestemme hvornaar og, hvor meget andre mennesker kan/maa/skal vaskes......ingen, absolut ingen ord daekker ;(

Henrik Christensen

Fuld hjemmehjælp er 75 min hver anden uge? Borger længst muligt i eget hjem? ... Velfærd? I en tid med masser af arbejdsløse? Går vores betydelige skat de rette steder hen?

Rasmus Kongshøj, Steffen Knudsen, Dennis Berg, Keld Sandkvist, Carsten Mortensen, Brian Pietersen, Claus Jørgensen, Rune Petersen og Lars B. Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

EL: stil dog det mistillidsvotum og vælt regeringen.

Rasmus Kongshøj, Steffen Knudsen, Alan Strandbygaard, Keld Sandkvist, Karin Jønsson, Brian Pietersen, Claus Jørgensen, Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen, Jette M. Abildgaard, Lars B. Jensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Det som er så tydeligt i hele denne diskussion, det er at regeringen og KL for alt i verden vil undgå en offentlig diskussion af, hvad der i dag må betegnes som frivillige minimumsydelser for ældre - ikke obligatoriske ydelser, men ydelser for de ældre der ønsker det.

Uden at forholde mig til selve finansloven, så stor tak til Enhedslisten for at have startet diskussionen. Jeg håber Ældre Sagen og andre tager opgaven op, og får området foldet ud og beskrevet som oplæg til næste gang muligheden er der.

lars abildgaard, John Victor Lorck, Brian Pietersen, Claus Jørgensen, Rune Petersen og Lars B. Jensen anbefalede denne kommentar

Det er ufatteligt at vi det er lykkes at gøre økonomi til emblemet for værdighed - en flok økonomiske uddannede sataner har gjort anstændighed og det humane til fyord.

Det krudt der er i ethvert menneske bliver sparket ned af disse røvhuller, med kun en ting for øje; karriere - og karriere med penge som endemål - ikke karriere med visdom og faglig kompetence.

Kan vi ikke snart blive fri for disse - please - og får simpel fornuft og varme tilbage, gennem kompetence og kærlighed til sine gøremål.

Rasmus Kongshøj, Steffen Knudsen, Olav Bo Hessellund, Keld Sandkvist, John Victor Lorck, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Vivi Rindom, Lise Lotte Rahbek, Brian Pietersen, Claus Jørgensen, Tue Romanow, Peter Strange Echwald og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar

*få

Mads Kjærgård

Ufatteligt at SF kalder det en rød finanslov! Hvor fanden er det røde henne? Tusinder falder ud af a-kasse systemet og andre tusinder skal fra næste år leve af betydeligt mindre eller ingenting. Arbejdsgiverne derimod de får milliarder! Uden modkrav vel og mærke. Og de ældre? Tør vædde min gamle hat på, at den sølle milliard, der er afset, den bliver brugt på bureaukrati!

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Steffen Knudsen, Alan Strandbygaard, Keld Sandkvist, Jesper Wendt, Rune Petersen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Kommunernes Landsforening er et demokratisk misfoster, som ikke hører hjemme i et folkestyre.

De sætter rammerne for kommunernes beslutninger sammen med finansministeren, og deres beslutninger har vidtrækkende samfundsmæssig betydning.

Formand og bestyrelse står ikke til ansvar overfor vælgerne, da foreningen virker på privatretnligt grundlag, men kommunernes kontingent til foreningen betales alligevel af skatteyderne.

Foreningen burde forbydes ved lov - men blir' det er der næppe udsigt til, da det for staten er en bekvem og effektiv måde at styre kommunerne på. Men det ændrer ikke ved, at en forening af Kls slags er og blir' et misfoster i en styreform, der bekender sig til demokratiet.

christel gruner-olesen, Rasmus Kongshøj, Anders Reinholdt, Steffen Knudsen, Dennis Berg, Keld Sandkvist, Kalle Nielsen, Per Torbensen, John Victor Lorck, Peter Jensen, Brian Pietersen, Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, Leif Andersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

"et misfoster i en styreform, der bekender sig til demokratiet."

Det er vel spørgsmålet, om det længere giver så meget mening, at holde fanen højt, mens resten falder som fluer. Mange som flest går kun efter nytteværdien, i alle aspekter af deres færden. Det vidner vel om en apati, for et sårbart system, der skal behandles nidkært. Egypten, er et glimrende eksempel på, hvor lidt der skal til før det hele falder på gulvet.

Demokrati forudsætter deltagelse, når delmålet bliver at atomisere modstanden, så udebliver perspektivet, og apatien vil brede sig. Fejlen er konkurrence parametret der er inkorporeret.

Rasmus Kongshøj, Olav Bo Hessellund og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Ejendommeligt at kommunen arbejder med et begreb som "fuld hjemmehjælp" .....når nu netop man ikke ønskede at få indført standarder?

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Kalle Nielsen, Rune Petersen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Jesper:
Ja, tingene er vendt på hovedet: Vi dyrker effektivitet som et mål i sig selv, fremfor blot at være et middel til at opnå en bedre livskvalitet.

Grethe Preisler

Fuld hjemmehjælp?

Ellers tak - hvis der ikke er råd til at hyre en ædru, så kan det være det samme.

Var det ikke mere æstetisk at starte for oven - med mindre hun da skifter vaskeklud inden hun når næsen ... :-)

Morten Kjeldgaard

Sjovt, min mor lærte mig vask med vaskeklud i omvendt rækkefølge: start med ansigtet, dernæst overkrop og ben, så armhuler og til sidst skridtet.