Baggrund
Læsetid: 3 min.

Juleopskrifter til frokost, natmad og den søde tand

Her er en opskrift på dildsild til julefrokosten eller natmad og lækre leckerli-honningkager til glögg, te, kaffebordet eller som gave til værten
Moderne Tider
21. december 2013

I højtiden er der mange julesammenkomster, og mange gør en ekstra indsats for at spise godt sammen. Uden tvivl spises der mest hjemmelavet mad på denne tid af året.

Nogle elsker at stå for alt, hvad der skal på bordet, men mange laver sammenskudsgilder, hvor alle har mad med til julebordet. Det bliver let til et orgie og et festfyrværkeri af lækkerier, som det er traditionen her midt i den mørkeste tid, hvor mad kan være en god opmuntring.

Ved at nyde sammen kommer vi tættere på hinanden. At lave mad til andre handler bl.a. om at give kærlighed, og det er, hvad julen handler om. Her er en opskrift på dildsild til julefrokosten eller natmad og lækre kager til glögg, te, kaffebordet eller som gave til værten.

Sennepsgravede sild

Til 8-10 sildeserveringer

500 g friske ferske sildefileter

Modningslage:

 • 1 tsk. groft salt
 • 3 dl eddike
 • 3 dl vand

– eller 500 g gammeldags modnede hvide sild, drænet vægt

Sennepsdressing:

 • 2 spsk. dijonsennep
 • 2-3 tsk. dansk flydende honning
 • 2 æggeblommer
 • et drys salt og masser af friskkværnet sort peber
 • 2 tsk. hvidvinseddike
 • 2 dl olie
 • 1 spsk. vand
 • 1 bundt dild evt. 2 spsk. tørret dild
 • 1 bundt purløg eller 1 lille rødløg
 • Tilbehør: Groft rugbrød eller friskkogte kartofler

Skyl de ferske sildefileter i iskoldt vand. Lad dem dryppe af. Drys med salt på kødsiden. Hæld en blanding af eddike og vand over, så sildene er helt dækkede. Sæt dem i køleskabet 12-15 timer. Fisken skal være marineret så meget, at kødet er skiftet fra rå og blød med rød farve til fast med grålig farve. Hiv skindet af og kasser det og finnerne. Skær sildene ud i passende stykker.

Rør sennep med honning, æggeblomme og eddike, og krydr med salt og peber. Tilsæt olien dråbevis, til æggeblommerne bliver tyktflydende. Rør derefter olien i dressingen i en tynd stråle, til den er cremet. Rør vand, finthakket dild eller evt. tørret dild i. Rør så meget dild i, at sovsen er grønspættet. Rør fintklippet purløg eller finthakket rødløg i.

Bland dressingen med afdryppede sildestykker. Lad dem trække i sennepsdressingen mindst nogle timer eller til næste dag. Smag evt. til med ekstra sennep og servér med groft rugbrød eller kartofler.

Leckerli

Lise Lotz har lavet en lille bog om honningkager med flere historiske kager, som mange forbinder med jul. En af dem er Leckerli der stammer fra Basel i Schweiz. Det er små seje kager, der kan varieres med forskellige nødder og krydderier.

Til 40-50 stk.

 • 225 g honning (Fast honning kan smeltes i vandbad eller på en lun radiator)
 • 150 g sukker
 • 1/2 tsk. stødt kanel
 • 1/2 tsk. stødt nellike
 • 1/4 tsk. fint revet muskatnød
 • 50 g syltet appelsinskal
 • 1/2 økologisk citron (skal)
 • 100 g pistacienødder
 • 1/2 dl orangelikør eller appelsinsaft
 • 300 g hvedemel
 • 1/2 tsk. bagepulver

Glasur:

 • 50 g flormelis
 • 1,5 spsk. orangelikør eller appelsinsaft
 • Pynt: 75 g mørk chokolade

Smelt honning, sukker og krydderier sammen over svag varme i en lille gryde. Tag gryden af varmen. Rør syltet appelsinskal, revet citronskal og fint hakkede pistacienødder i den lune blanding. Rør likør eller appelsinsaft i og til sidst mel blandet med bagepulver. Rør, indtil dejen er ensartet.

Rul den klistrede dej ud mellem to stykker bagepapir til en firkant på ca. 30 x 30 cm og læg derefter dejen i køleskabet nogle timer eller natten over. Træk forsigtigt det ene stykke bagepapir af, når dejen har hvilet og er kølet helt af. Drys dejen med mel og rul den glat, hvis den har fået folder af opholdet i køleskabet.

Bag dejen ved 190 grader i ca. 15 min. Rør imens en tyk glasur af flormelis og likør. Pensl den bagte kage med glasuren, så snart den er kommet ud af ovnen. Skær den derefter i stænger på ca. 1 1/2 x 8 cm. Lad kagerne køle af.

Smelt chokoladen og dyp den ene ende af hver leckerli i chokolade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her