Det er aldrig Shirley Temple-tid

Moderne Tider
18. januar 2014

Januar er jo askesens måned. Vi har syndet, vi har forædt og fordrukket os. Altså de fleste af os. Derfor er der tradition for bl.a. at lave nytårsforsætter og for at gå på en eller anden form for kur.

Med hensyn til det første, så er det enormt vigtigt, at sandsynlighedsafstemme forsættet med chancen for succes, ellers har man bare bevidst påført sig selv et forudsigeligt nederlag. Det er ikke svært at holde op med at ryge. Det, der er svært, er at lade være med at begynde igen.

Pølser uden kød?

Med hensyn til det andet, så vil man netop nu hos boghandlerne og supermarkederne se de mest fantastiske forsøg på at genopfinde en almindelig slankekur. Ret beset er det klogeste man kan gøre at lade være med at spise så meget som i julen, men jeg kan selvfølgelig godt forstå, at nogen vil have lidt flere retningslinier end dét. Derfor opstår systemer som LCHF-kuren og 5:2-kuren (selv er jeg en 7:0-mand).

Med hensyn til alkohol, så er der ingen tvivl om, at hvis man i en periode drikker mindre spiritus, end man plejer, så taber man sig. Omvendt er der – set fra mit ganske vist forholdsvis snævre, det gi’r jeg, klummesynspunkt – ganske enkelt ikke noget værre en alkoholfri cocktails. Det svarer til at lave pølser uden kød. Det giver ingen mening. Så spis hellere noget andet.

De fleste klassiske cocktails blev opfundet i USA under Forbudstiden. Det kan synes absurd og selvmodsigende, men det er fordi den ulovligt fremstillede spiritus smagte ad H. til, og så måtte bartenderne på smugkroerne opfinde fantasifulde blandinger med sodavand og diverse farvede limonader.

Lille Per gange 100

Forbudstiden blev ophævet i 1933, nogenlunde samtidig med, at den mest berømte amerikanske alkoholfri cocktail blev opfundet.

Den hed en Shirley Temple og blev opkaldt efter datidens mest irriterende barneskuespiller. Tænk den originale Lille Per gange 100. Hun var en lille såkaldt nuttet pige med lidt for mange unaturlige krøller, der ligesom var placeret oven på hendes hoved som en slags hat. Det så mærkeligt ud, og når hun så ydermere sang med en kæk skærebrænderstemme, ja, så var der af uforståelige runde ikke et øje tørt i hele den vestlige verden.

Hun blev kæmpestor i Danmark med film som En lille hjerteknuser og Solskinsbarnet (begge fra 1934, hvor hun var seks-syv år) samt Krøltop (fra 1935) og ikke mindst den amerikanske version af Heidi (fra 1937).

Hun var USA’s bedst sælgende billet-magnet i fem år i træk fra 1934, men efterhånden som hun blev ældre og fik bryster og pludselig ikke bare var charmerende, så gik det nedad for skuespillerkarrieren. Hun var klog og stoppede tidligt. Senere blev hun både en dygtig forretningskvinde, gavmild velgørenhedsfortaler og måske lidt overraskende USA’s ambassadør i Ghana og Tjekkoslovakiet.

Nogen mener, at en bartender i Hollywood opfandt cocktailen specielt til Shirley Temple, da hun jo trods alt ikke kunne sidde og kyle whiskysjusser i sig som fem-årig. Selve cocktailen er sådan set meget enkel.

Shirley Temple

  • 1 Schweppes Ginger Ale
  • 2 cl grenadine
  • Isterninger
  • Pynt: 1 mynteblad

Fyld et sodavandsglas med isterninger og hæld meget langsomt grenadinen ned over isen. Fyld forsigtigt op med ginger ale, pynt med et mynteblad og server med et sugerør.

Grenadine er jo egentlig granatæblelimonade, og i disse tider, hvor granatæblekerner er blevet pokkers populære, skulle man mene, at tiden var inde for en relancering af cocktailen, men et sådan stunt har visse vanskeligheder.

For det første smager en Shirley Temple ikke særlig godt. Den er alt, alt for sød. Og for det andet er det svært at få grenadine, der rent faktisk er lavet af granatæbler.

De fleste mærker bruger nu kunstige smagsstoffer, farver og aromaer, bl.a. det mest populære Rose’s, som også er kendt for deres lime-lemonade. Af mærker der stadig bruger granatæbler kender jeg lige nu kun Monin og Bols.

Rigtig frugt

Så selv om det altså aldrig er Shirley Temple-tid, så er her alligevel et par råd til velsmagende alternativer til cocktails i disse kur-tider uden sukker og spiritus.

Danskvand i store glas fyldt med isterninger kan med held piftes op med lidt saft fra alle økologiske citrusfrugter f.eks. appelsin, citron, lime, mandarin og clementin. Kom lidt skal ned som pynt. Tilsæt endvidere et skvæt Angostura og rør rundt. Med mindre du altså slet ikke rører spiritus.

Blandingsbatteriet: Drinks til enhver lejlighed

Alt hvad der er værd at lave, er værd at lave ordentligt. Det gælder også drinks. I denne serie har vi samlet vores bedste opskrifter på både klassiske drinks og mere kuriøse miksturer.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her