Læsetid: 3 min.

Vi anbefaler: Ski med kant

Østrig, Frankrig Italien, Norden ... skiturismen har sine kendte mål. Her er fem destinationer med markant politisk profil, og hvor du næppe møder nogen, du kender
Østrig, Frankrig Italien, Norden ... skiturismen har sine kendte mål. Her er fem destinationer med markant politisk profil, og hvor du næppe møder nogen, du kender
Moderne Tider
4. januar 2014

Hermonbjerget

På den sydøstlige side af Hermonbjerget i Golanhøjderne, et par kilometer fra den israelsk-syriske våbenstilstandslinje, ligger skisportsområdet Hermon Ski Resort med sine fem stolelifte og 45 kilometer løjper, hovedsageligt røde, men også et par sorte for dem, der foretrækker stejle skrænter.

Ifølge det internationale samfund ligger Hermon Ski Resort på syrisk territorium, men siden Seksdageskrigen i 1967 har Israel kontrolleret Golanhøjderne og således også skiområdet, der åbnede i 1971 og i dag drives af 32 familier fra Neve Ativ, en israelsk bosættelse, beliggende hvor den nu tilintetgjorte syriske landsby Jubata ez-Zeit lå. Hermonbjerget – også kendt som ’Nationens Øjne’ på grund af udsigten langt ind over Syrien – huser også en observationspost bemandet af det israelske militærs alpintropper.

I mange år har Hermon Ski Resort haft sneklædte løjper fra januar til marts, men grundet stigende temperaturer har skisæsonen de seneste 10-15 år ikke varet meget mere end fire uger. Ikke desto mindre besøger godt 300.000 gæster området hver vinter. Som rejseskribenten Frank Riley skrev i Los Angeles Times i 1981: »Dette er et bjerg og en oplevelse, som bør prøves mindst en gang i enhver skiløbers liv.«

Ski Dubai

Mellemøstens første indendørs skisportssted ligger i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater som en del af Mall of the Emirates, et af verdens største shoppingcentre, der åbnede i 2005. Ski Dubai er bygget op omkring et 85 meter højt bjerg med fem løjper, inklusive verdens første indendørs sorte løjpe. Flere gange om dagen kommer en flok pingviner ud og leger med gæsterne. Det hele foregår i nøjagtig én grads frost midt i ørkenen, hvor temperaturerne uden for anlægget har det med at nå op over 50 grader. Stedet er ikke populært blandt miljøforkæmpere.

Gulmarg

Uspoleret puddersne og udsigt til nogle af verdens højeste bjergtinder gør skisportsområdet Gulmarg i den indisk kontrollerede del af Kashmir til et populært rejsemål, især for ekstrem- og ekspertskiløbere, der rejser til fra hele verden som regel via fly til Delhi, indenrigsfly videre til Srinagar og så med taxa op i Himalayabjergkædens højder forbi gedehyrder og militære kontrolposter til Gulmarg i 2.690 meters højde. Herfra står en af verdens højest beliggende kabinelifter for den sidste del af rejsen, der slutter i 3.979 meters højde, hvorfra stejle, upræparerede nedkørsler med masser af såkaldt curry powder-sne byder sig til, sparsomt befærdet, eftersom områdets upålidelige strømforsyning og generelle mangel på komfort holder horderne af skiturister på behørig afstand.

Det er næppe heller et trækplaster, at Gulmarg befinder sig få kilometer fra den stærkt bevogtede våbenstilstandslinje, der deler Kashmir i to og således fungerer som de facto-grænse mellem Indien og Pakistan. Både Indien og Pakistan går krav på hele Kashmir. Landminer lagt langs våbenstilstandslinjen har gennem årene dræbt og invalideret tusinder.

Bamiyan

Området i det centrale Afghanistan er bedst kendt for to enorme buddha-statuer, der efter at have stået i små 1.500 år blev sprængt itu af Taleban-styret i 2001. Siden er Bamiyan blevet kendt som skisportssted, og hvert år i marts afholdes Afghan Ski Challenge, et flere kilometer langt skiløb, der har til formål at promovere Bamiyan-provinsen som turistdestination.

Med god grund: Flere af Hindu Kush-bjergkædens tinder er over fire kilometer høje og dækket af sne seks måneder om året. Til gengæld er infrastrukturen ringe. Området har kun få asfalterede veje, vand hentes fra nærliggende bække, og elforsyningen er afhængig af lokale generatorer og ngo-drevne turbiner. Det meste af skiterrænet befinder sig over trægrænsen, så lavinefaren er betragtelig. Der er ingen skilifte, men mulighed for at leje æsler til at bære skiene. Bamiyan, der engang var en af det krigshærgede Afghanistans mest fredelige provinser, har i løbet af de seneste år været hårdt plaget af militsangreb. Men både sne og udsigt skulle efter sigende være fantastisk.

Shemshak

En times kørsel fra Tehran ligger Irans næststørste skisportsområde, Shemshak. Stedet er kendt for sin rebelske attitude over for præsident Mahmoud Ahmadinejad, der ellers har indført kønsopdeling i kabine- og stolelifte og indsat et særligt bjergpoliti for at forhindre upassende samkvem mellem mænd og kvinder på løjperne. Shemshak, der ejes og drives af lokale beboere, har konsekvent modsat sig ordrerne fra Tehran, og de stejle nedkørsler besværliggør bjergpolitiets arbejde gevaldigt. Byen er i øvrigt kendt for et heftigt natteliv. Liftkortet koster 30 kroner om dagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her