Læsetid: 8 min.

Autoriteternes genkomst

Enhver stor tenniskamp når et punkt, hvor det ikke længere handler om tennis. Netop derfor er et rend af sportens 80’er-ikoner blevet hyret af nutidens stjernespillere – ikke som trænere, men som åndelige vejledere
Rivaler. I 1989 indtog de verdensranglistens tre øverste pladser. De udkæmpede den ene mere nervepirrende dyst efter den anden og vandt til sammen 20 grand slam-titler. Nu er – fra venstre – Stefan Edberg, Boris Becker og Ivan Lendl tilbage i det omrejsende tenniscirkus som trænere, eller rettere mentorer, for tre af tidens absolutte topspillere, henholdsvis Roger Federer, Novak Djokovic og Andy Murray, der på mandag kæmper om at vinde årets første grand slam-titel, Australian Open, i Melbourne. Fotos: Scanpix

Rivaler. I 1989 indtog de verdensranglistens tre øverste pladser. De udkæmpede den ene mere nervepirrende dyst efter den anden og vandt til sammen 20 grand slam-titler. Nu er – fra venstre – Stefan Edberg, Boris Becker og Ivan Lendl tilbage i det omrejsende tenniscirkus som trænere, eller rettere mentorer, for tre af tidens absolutte topspillere, henholdsvis Roger Federer, Novak Djokovic og Andy Murray, der på mandag kæmper om at vinde årets første grand slam-titel, Australian Open, i Melbourne. Fotos: Scanpix

11. januar 2014

Et af de mere berømte makkerpar i græsk mytologi opstår, da kong Odysseus beder sin gode ven Mentor om at holde øje med sit palads, sin kone, Penelope, og deres søn, Telemakos, mens han selv drager i krig.

Det går ikke så godt for gamle Mentor. Huset bliver overrendt af lurendrejere og plattenslagere, der stjæler og æder og drikker, mens de bejler til Penelope og mobber Telemakos. Heldigvis kommer visdommens gudinde, Athene, på besøg. Hun tager bolig i Mentors krop og opfordrer, gennem ham, unge Telemakos til at sige fra over for de ubudne gæster og rejse ud for at finde sin far. Med Athene, i form af Mentor, ved sin side begiver Telemakos sig ud på en længere dannelsesrejse, der gør ham både modig, klog og uafhængig og ender med, at han hjælper sin hjemvendte far med at bekæmpe skurkene og genvinde kongemagten.

Deraf begrebet mentor i moderne sprogbrug: en vejleder og rådgiver for en mindre erfaren person.

I moderne tennis er begrebet dukket op hen over jul og nytår, efterhånden som den ene topspiller efter den anden annoncerede ansættelsen af et 80’er-ikon som sin ... ja, mentor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu