Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Kan jeg springe min mor over?

18. januar 2014

Dorthe, 58, Aalborg

Jeg er så heldig, at min mor stadig lever, og det sætter jeg stor pris på. Desværre er der ikke så mange af de mennesker, der engang var vigtige for hende, som stadig lever. Hun har derfor kun mig og mine to brødre tilbage – og vores familier, naturligvis.

Jeg har altid haft et godt forhold til hende, men på det seneste er hun grundet sin alder blevet lidt af en belastning at have med at gøre. Hun får stadig de praktiske udfordringer til at gå op med en smule hjælp fra en sød hjemmehjælper, men hendes situationsfornemmelse er forsvundet med alderen. Det gør det meget svært for mig at føre samtaler med andre familiemedlemmer, når hun er til stede. Hun forstår ikke, hvis hun afbryder på et upassende tidspunkt eller skifter emne, mens mine børn fortæller om deres tanker og bekymringer.

Da jeg er den, der bor tættest på hende, er det mig, som står for at tage hende med til alle familiesammenkomster, og når mine børn kommer på besøg, er min mor naturligvis også inviteret, men nogle gange har jeg lyst til at være sammen med min familie uden hende. Men tanken om, at hun så sidder alene derhjemme i lænestolen imens, er bare ikke til at bære. Hvad gør jeg, som er godt for hende og stadig også okay for mig?

Svar I:

Jeg synes, det lyder lidt mystisk, at du ikke kan være sammen med dine børn, uden at din mor er med. Hvorfor kan de ikke bare komme på besøg, når det passer dem og dig? Det synes jeg, I skulle indføre.

Ved større familiesammenkomster er problemet selvfølgelig et lidt andet, men nøgternt betragtet er ’aflastningen’ vel tilsvarende større, når der er flere til stede? I stedet for at opfatte det som dit problem, som du i enhver situation er forpligtet til at gøre noget ved, så prøv at fedte din mor af på en arvetante eller et andet af familiens medlemmer, mens du selv underholder dig med dem, du gerne vil udveksle noget med. Måske går det helt fint. At din mors situationsfornemmelse er forsvundet, kan og skal du ikke gøre noget ved. Måske gider hun slet og ret ikke tage alle mulige høflighedshensyn længere? Det er hun i sin gode ret til, og du behøver ikke at føle det som en personlig pinlighed. Du er ikke teenager længere. Det er dejligt, at du holder af din mor, men hun er sig, og du er dig, og du har ingen grund til at nære skyldfølelse på hendes vegne. Eller føle skyld, fordi du gerne vil sludre med dine børn uden hendes tilstedeværelse.

Karen Syberg

Svar II:

Det er et dybt spørgsmål, du roder med her, så det er vigtigt, at du kigger dybt i dig selv og afklarer, hvilket moralsk kompas din personlighed styrer efter. Vi kunne godt tage en længere snak om, hvorvidt du objektivt bør gøre det ene eller det andet – om børn bør tage sig af deres forældre, ligesom de tog sig af dem; om man bør gøre oprør mod sine forældre og ikke lade sig kue osv.

Men jeg hæfter mig ved den sidste del af dit spørgsmål: » ... stadig også okay for mig«. Her må du vurdere, hvor meget den forpligtelse, du føler over for din mor, reelt styrer dig. Ikke hvor meget du har lyst til, den styrer dig – du er langt over den alder, hvor du kan styre den slags – men hvor meget den faktisk betyder for dig. Prøv grænser af. Lad hende sidde hjemme et par gange og mærk efter – hvordan føles det? Er det fint, og er du glad, så bliv ved. Kan din samvittighed måske klares med f.eks. dybe vejrtrækninger (det har jeg selv god erfaring med), så hold det hen med det i en periode, men du bør hele tiden have din egen lykke for øje: Vil din opførsel give dig så dårlig samvittighed, at du får søvnbesvær og løber rundt med dybe suk, så stop med det samme og overkompensér tilbage. Du må hele tiden have øje på dig selv og din egen lykke. Det er det vi arbejder med her: Lykkeoptimering inden for den ramme, du har at arbejde med. Du skal ikke forsøge at flytte rammen, men affinde dig med den. For skulle det omvendt vise sig, at du ikke holder til én familiesammenkomst uden din mor, må du indrette dig efter det. Du må gøre dig fri. For dig selv.

Lasse Lavrsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu