Læsetid: 16 min.

Min fars hotel

Da Hotel Sønderhav brændte ned, var brandefterforskerne hurtigt sikre på, hvordan branden var startet, og hvem der stod bag: hotellets ejer, Niels Nedertoft Jessen. Hans datter, der er journalist på Information, beskriver her, hvad der skete, da hendes familie blev ramt af branden
Niels og Helle Nedertoft Jessen foran ruinen af hotellet. Først efter nytår er forsikringsudredningen faldet på plads. Nedrivningen af ruinerne ventes påbegyndt inden for de nærmeste uger

Niels og Helle Nedertoft Jessen foran ruinen af hotellet. Først efter nytår er forsikringsudredningen faldet på plads. Nedrivningen af ruinerne ventes påbegyndt inden for de nærmeste uger

Jakob Dall

1. februar 2014

De tre politiefterforskere kigger hinanden i øjnene i få sekunder. Branden på hotellet i Sønderhav er ikke opstået på naturlig vis. Den er påsat. Det vand, som er blevet brugt til at slukke branden, er frosset til is og hænger som istapper på ruinen af det, der engang var et hotel. Det er februar 2012. Selv om ingen af de tekniske undersøgelser endnu er færdige, er efterforskerne sikre. Der er for meget, som tyder på, at noget suspekt har fundet sted. Det er næsten for belejligt, at bilforhandlerens gamle hotel brænder ned netop den dag, han flytter sit kontor fra hotellets lokaler.

Den selvsamme dag, som hotellet brændte, havde hotelejeren også modtaget et brev fra sin forsikring. Den vandskade, han havde bøvlet med at få ordnet i månedsvis, var nu udbedret, og udgifterne ville blive dækket af forsikringen. Måske summen fra forsikringen ikke var høj nok, måske han var blevet grådig og ville have mere? Motiver og tegn på, at det var hotelejer Niels Nedertoft Jessen selv, som stod bag branden, var der nok af.

Niels Nedertoft Jessen er min far. Han var 51 år gammel, da sagen om hotelbranden startede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • kim jensen
 • Tom Paamand
 • Hanne Koplev
 • ulrik mortensen
 • Helge Rasmussen
 • Carsten Søndergaard
 • Niels P Sønderskov
 • Ellen Chakir
 • Lene Timmermann
 • Viktor Knudsen
 • Vibeke Rasmussen
 • Hans Larsen
 • Henrik Christensen
 • Christian Svenstrup Harder
 • Benny Jensen
 • Heinrich R. Jørgensen
 • Torben Selch
 • Jeppe Petersen
 • Per Jongberg
 • Tove Lodal
 • Jørn Andersen
 • lars abildgaard
 • Henrik Brøndum
 • Slettet Bruger
 • Jørgen Dragsdahl
 • Jan Weis
kim jensen, Tom Paamand, Hanne Koplev, ulrik mortensen, Helge Rasmussen, Carsten Søndergaard, Niels P Sønderskov, Ellen Chakir, Lene Timmermann, Viktor Knudsen, Vibeke Rasmussen, Hans Larsen, Henrik Christensen, Christian Svenstrup Harder, Benny Jensen, Heinrich R. Jørgensen, Torben Selch, Jeppe Petersen, Per Jongberg, Tove Lodal, Jørn Andersen, lars abildgaard, Henrik Brøndum, Slettet Bruger, Jørgen Dragsdahl og Jan Weis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hver gang vi passerer forbi hotelruinen i Sønderhav - på vej ned syd for grænsen eller bare hen til Annie's kiosk lige rundt om hjørnet for at fouragere og spise hendes formidable is - taler vi om - hvad der mon har været årsagen til branden - nu ved vi det ...

ulrik mortensen, Heinrich R. Jørgensen, Torben Selch, Per Torbensen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Sjovt, vi talte netop om at ville ned for at tilbringe en hyggelig eftermiddag dernede. Men så opdagede vi at hotellet var brændt. Det havde vi slet ikke fået med.

Ærgerligt. Det var et specielt og hyggeligt sted. Lige overfor Okseøerne.

Måske kan man håbe på en genopbygning?

Uha - den historie fremkaldte alle billederne og sladderen da mit barndomshjem - en stor proprietærgård - brændte ned til grunden og kun stuehuset, en traktor, ladbilen og personbilen blev reddet samt de svin som det lykkes tililende naboer at få ud. Næsten hundrede svin indebrændte plus to mejetærskere, to traktorer, korntøringsanlæg og diverse maskiner. Uheldigvis havde jeg sat et del af mit indbo i laden fordi jeg lige havde fået en ny lejlighed som jeg var ved at sætte i stand. Alt det brændte også. Heriblandt ting af stor affektionsværdi.

Men det værste var sladderen. At min far nok selv havde sat ild til det. Telefonen blev aflyttet af politiet, men de fandt ingen beviser på deres påstand. Branden var en lynbrand midt under den knastørre sommer i 1976.

Jeg forstår ikke hvorfor den slags sladder og mistanke opstår. Den store gård var min fars livsværk. Han kom fra små kår på et husmandssted, men havde med flid og dygtighed drevet det langt. - Han genopbyggede gården, men mistankerne, sladderen og det fortsatte slid tærede på ham og han opgav til sidst og solgte gården.

Majbritt Nielsen, Hanne Koplev, Carsten Søndergaard, Lene Timmermann, Vibeke Rasmussen, Erik Jensen , Flemming Scheel Andersen, Heinrich R. Jørgensen, Torben Selch og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Er der en grund til at det er danske politifolk som står bag at opbygge en anklage mod journalistens fader? Siden hotellet nu ligger i Flensborg, burde det da så ikke have været tyske politifolk eller den tyske anklagemyndighed eller hyr? Ok, nu hvoir jeg har googlet det, kan jeg se, hotellet ligger i Kruså.

Og hvorfor er det politi-efterforskere som undersøger en brand? Hvilke kvalifikationer har de for at undersøge brande? I USA, f.eks. er det jo stort set altid brandmænd med en specialuddannelse, som undersøger brande. I hvert fald hvis USA's krimier skal stå til troende...

"Efterforskeren fra Dansk Brand- og Sikringsinstitut finder det ifølge rapporten »overvejende sandsynligt, at varme fra lysbuen har været årsag til brandens opståen.« Denne oplysning vælger politiet ikke at medtage i rapporten fra Kriminalteknisk Center." citat fra artiklen.

Se, dette er jo, efter min bedste mening, tjenesteforsømmelse! Det er politiets opgave at samle alle beviser, både dem som taler for en anklage, og dem, som taler imod en anklage. Desuden finder jeg det dybt betænkeligt at politi-efterforskerne på forhånd har dømt faderen (til journalisten) for selv at have anstiftet/påsat branden. Og at rapporten om branden er skrevet af en af disse efterforskere indenfor politiet.

Og jeg er ked afg at sige det, men her fremstår det danske politi - og den danske anklagemyndighed præcis som den måde, jeg stort set altid har opfattet dem på:
hamrende udygtige og totalt inkompetente...

Majbritt Nielsen, Lene Timmermann, Claus Jørgensen, claus knudsen, Tove Lodal, Flemming Scheel Andersen, Heinrich R. Jørgensen og Per Jongberg anbefalede denne kommentar

Min daværende kæreste har engang modtaget en dummebøde for uagtsom ildspåsættelse, da vores hus brændte. Brandefterforskningen fandt nogle metalknapper ved siden af brændeovnen og konkluderede derfor at hun havde lagt tøj til tørre på brændeovnen.
De var bedøvende ligeglade med at hun er vokset op med brændeovn og derfor ikke kunne finde på noget så tåbeligt, samt det at hendes sykasse havde stået der hvor de fandt knapperne.
(vigtigst af alt: der var ingen motiv overhovedet, da vi ikke havde nogen forsikring )

Majbritt Nielsen, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Lene Timmermann, Lise Lotte Rahbek, Erik Jensen , Tove Lodal, Flemming Scheel Andersen, Anders Feder og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Karsten Aaen - selv om jeg må give dig fuldkommen ret i tolipiets sædvanligvis amatøragtige indsats til uacceptable gener for alt og alle - der må være basis for en gedigen erstatning - må jeg dog oplyse dig om - at hotellets ruiner ligger i Sønderhav - altså i DK ...

Karsten Aaen, lars abildgaard og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Fremragende fortalt, af Catarina Nedertoft Jessen.

Per Torbensen, Olav Bo Hessellund, Lars Dahl, Carsten Søndergaard, Vibeke Rasmussen, Martin Madsen, Tove Lodal, Karsten Aaen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Hvilken større hæder kan tilfalde en journalistpraktikant, end at blive tildelt et venligt nik af én af journalistfagets skarpeste og kræsne udøvere?

Flemming Scheel Andersen

Desværre der dette en glimrende fortælling om det kongelige ildsprudlende politikorps´s kompetancer og vanlige udeladelser, der kan pleje både dets indbyggede dovenskab og arbejdsbesparende fordomme.
Og det er jo så succeshistorierne, hvor man forsøger at udfylde sin opgave, som ordensmagt!!

Tilbage står så alle de tilfælde hvor borgernes henvendelser, lander i affaldspanden, fordi indsatsen enten er sparet væk, prioriteret væk , struktureret væk, eller man bare ikke gider den dag.

Derfor er ordensmagten , som institution, et glimrende eks. på de institutioner, funktioner og nødvendigheder der hører hjemme i et velfungerende demokrati, men som ved vore uduelige repræsentanters lalleglade søgen efter effektiviseringer, reformer og besparelser idag fremstår som næsten fraværende.

Det er vel næsten overflødigt at nævne at et samfund , der ikke ønsker at betale de penge det koster at sikre dets love overholdes, har dømt sig selv til en hurtig, men sikker opløsning.

Derfor er ordensmagten så godt et eks. på at vi også p.g.a. mangelen af og den dårlige kvalitet på de institutioner der er et demokratis nødvendigheder, allerede lever i et postdemokrati.

Per Torbensen, Lars Dahl, Lene Timmermann, Claus Jørgensen, Jan Weis, Karsten Aaen og Tove Lodal anbefalede denne kommentar

Hvem har 'opfundet' resultatorienteret løn/bonus inden for politi og skat? I en retsstat går retssikkerhed forud for ALT, troede jeg? Desværre er det mere reglen end undtagelsen, at uskyldige behandles på samme måde som journalistens far!

Majbritt Nielsen, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Claus Jørgensen, Henrik Christensen, Tove Lodal, Flemming Scheel Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Christian Christensen

Lige en oplysning Til Karsten Aaen, Sønderhav ligger ikke i Flensborg men i Danmark, det ligger lige før Kollund ned ad fjordvejen lidt udenfor Rinkenæs i Sønderjylland

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor skal Information fyldes med de ansatte journalisters personlige fortællinger om deres forhold til far?
Skulle journalisternes skønlitterære aspirationer ikke virkeliggøres gennem et forlag?

Lene Timmermann

En gruopvækkende beretning om nogle komplet inkompetente institutioner - Politi, Kriminalteknisk Center og anklagemyndighed.
Held i uheld er at offerets datter er journalist og kan videreformidle den chokerende historie i et trykt medie, og at den vil blive yderligere kendt via den kommende tv-udsendelse.

Catarinas far er jo ikke det eneste offer for den slags inkompetencer og manglende uvildighed fra myndigheder, som det også fremgår af Tove Andersens kommentar ovenfor.

Karsten Aaen, Olav Bo Hessellund, Carsten Søndergaard, Vibeke Rasmussen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hvordan skal alle de andre ofre, som ikke er journalister, eller hvis døtre ikke er journalister, så få deres retfærdige historier fortalt, når aviserne bruger alle deres kræfter på at fortælle om redaktionens egne journalisters personlige historier?

Michael Kongstad Nielsen

Efterhånden ville sådanne aviser miste sin validitet, efterhånden som læserne ville efterspørge andet end ugebladsunderholdning.

Michael Kongstad Nielsen øffer ... at fortælle om redaktionens egne journalisters personlige historier? - men kan han ikke bare være ligeglad - han er jo ikke abonnent ...

Michael Kongstad Nielsen

Hvor ved du det fra? Men er dette ikke et åbent forum for digital debat? Kan nogle ikke klare indlæg, der strider mod herskende kultur, så skulle de nok blive hjemme i deres egen biedermeier.

Altid rart med reportager og artikler fra det der bliver kaldt "udkants Danmark" gerne skæve vinkler,lidt som denne-godt han blev frikendt og øvrigheden sat på plads for dårlig efterforskning og arbejde.

Niels P Sønderskov

Godt med en ordentlig uafhængig dømmende magt når politiet som udøvende magt svigter så eklatant og der går så lang tid med en helt simpel opgave. Så vidt jeg forstår på datteren ikke et eneste håndfast bevis imod ejeren.

I øvrigt er det noget vrøvl Michael Kongsberg Nielsen, at Information skulle være fyldt med den slags historier, men det er nærmest reglen at Nielsen tager fejl.

Lene Timmermann, Karsten Aaen og Lars Dahl anbefalede denne kommentar

Al efterforskning af forbrydelser er i samme kategori: Vi er i princippet alle uskyldige, men i realitetens verden er det forbundet med enorme omkostninger at være anklaget, og politiet skal prioritere deres resourcer imod respekten for den anklagede.

I virkelighedens verden er betjente ikke genier, og vi har allesammen små skavanker, som helst ikke skal for dagens lys, selvom vi er uskyldige i selve anklagen.

Både i Danmark og USA er de fleste betjente høflige og respektfulde, og graver ikke udenfor selve anklagen, men der kan jo være tumper, der forfølger en personlig agenda...

Som jeg ser det er problemet snarere dette:

I staten DK, i dette land, vores eget land, er politi og anklagemyndighed smeltet (så meget) sammen, at den ene ikke ved, hvornår den ene hører op og den anden begynder. I Frankrig og Italien har man f.eks. undersøgelsesdommere, i USA har man state attorneys (altså offentlige anklagemyndigheder) som er forskellige fra politiet. Og som ikke bor side om side med politiet...

I DK er det politiets pligt at efterforske alle beviser samt at overgive alle beviser til advokaterne..

Heinrich R. Jørgensen, Per Torbensen og Lene Timmermann anbefalede denne kommentar

Ja og ikke at forglemme mordet i Finderup Lade,jyden han er stærk og sej og sindig men også brutal,når det bryder løs.(udover denne artikel)

Fremragende artikel, der sætter spotlyset på det store problem, politi/anklagers manglende objektivitet. Det fremgår ellers med al ønskelig tydelighed af retsplejelovens

"§ 96. De offentlige anklageres opgave er i forbindelse med politiet at forfølge forbrydelser efter reglerne i denne lov.

Stk. 2. De offentlige anklagere skal fremme enhver sag med den hurtighed, som sagens beskaffenhed tillader, og derved ikke blot påse, at strafskyldige drages til ansvar, men også at forfølgning af uskyldige ikke finder sted."

I anklagemyndighedens resultatkontrakt for 2013 citeres bestemmelsen endda!

Så det kan mildt sagt undre, at politi/anklager IKKE medtager det/de elementer, der kunne tale til fordel for den sigtede/tiltalte, her det afgørende forholdt, at der var en alvorlig defekt i varmeblæseren!

Det der kunne være rigtig interessant at vide er, har det her, og andre tilsvarende sager, haft nogen konsekvenser for politi/anklager, eller var det bare "another day in the office??"

Det får vi nok aldrig at vide, for mens det åbenbart ikke er noget problem for politi/anklager at hænge andres "snavsede vasketøj" til offentligt skue, virker det som om mafiens "Omerta", tavshedens lov, gælder politi/anklagemyndighed.

Allerede det newspeak-agtige begreb, "den UAFHÆNGIGE politiklagemyndighed" siger jo alt!!