Læsetid: 4 min.

Her er din kulturarv

Julemanden er fra Istanbul. Sådan lød den første udmelding fra SF’eren Özlem Cekic, da hun var blevet kulturordfører. Og H.C. Andersens forfatterskab ville aldrig være blevet det samme uden hans udlandsrejser. Dermed indledte SF’eren et opgør med 00’ernes kulturpolitik og Brian Mikkelsens kulturkanon. Gode ting er kommet til os udefra, siger Cekic, som vil samle de mange danske kulturfænomener, som i virkeligheden er udenlandske, i et ’inspirationskatalog’. Moderne Tider Multikultur® kommer her som nogen af de første med 10 navne til Özlems katalog
11. januar 2014

Johnny Madsen

Han bor på Fanø, han har fedtet hår, og han kan godt lide guldøl. Findes der noget mere dansk end Johnny Madsen? Jo, måske nok, for hvad var Johnny Madsen uden sin massive Tysklands-inspiration, kunne man passende spørge? »De var på vej til Lüneburger Heide«, »Ses vi i Slesvig« og »Det er godt nok farlig på Checkpoint Charlie« synger han. Og så har man slet ikke nævnt første linje i Johnny Madsens største hit, Udenfor Sæsonen: »På en rasteplads i Kassel trak en mama rundt med muttis kluge kinder.«

Allan Simonsen

Og nu vi er ved Vild med dans: Den folkekære fodboldspiller og tv-danser, Allan Simonsen, var heller aldrig blevet den dansker, han er i dag, hvis ikke klubber som Borussia Mönchengladbach og FC Barcelona havde formet ham og givet ham de rigtige udviklingsmuligheder. Ganske som H.C. Andersen måtte rejse ud af landet i 1800-tallet, måtte Allan Simonsen gøre det i 1970’erne. Han afslutter – som et utal af andre danske fodboldspillere – karrieren i Vejle Boldklub, men som Andersen skrev: »man rejser ud for hjem at nå, thi bedst er det dog hjemme«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Vilvig
Jørn Vilvig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Øllgaard

Hvem har nogensinde anfægtet, at Dk har fået påvirkninger udefra?
Hvorfor denne "belærende" - og temmelig nedsættende tone i artiklen?