Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Peter Birch Sørensen

Professor i økonomi Peter Birch Sørensen læser bøger om historiske forhold. Når der er tid
Moderne Tider
11. januar 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»John Steinbecks Vredens Druer. Den beskriver med fantastisk indlevelsesevne nogle af de katastrofale menneskelige og sociale konsekvenser af den store økonomiske depression i 1930’erne. Indirekte beskriver den derfor også, hvorfor det er vigtigt at føre en politik, der forebygger den slags økonomiske tsunamier. For mig som økonom har Steinbecks bog derfor en særlig appel, men jeg tror, at alle, der læser den, vil blive grebet af hans skildring af almindelige menneskers kamp for overlevelse i et samfund med massearbejdsløshed, og hvordan det både kan bringe noget af det værste og noget af det bedste frem i mennesker.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Da jeg var barn, læste min morfar Carit Etlars Gøngehøvdingen for mig. Den var i høj grad med til at forme min drengefantasiverden i barndomsårene, sammen med f.eks. James Fenimore Coopers Den Sidste Mohikaner. Men ellers er den amerikanske økonom og samfundsreformator Henry Georges bog fra 1879 om Fremskridt og Fattigdom nok en af de bøger, der har påvirket mig mest. Den handler om nogle af de kræfter, der kan medføre, at fattigdom og social nød kan vokse, selv om samfundet som helhed bliver rigere. Jeg læste bogen som ganske ung og har senere lært, at tingene er mere nuancerede og komplicerede end beskrevet af Henry George i 1879.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Livet er for kort til at læse dårlige bøger. Hvis jeg starter på en bog, som jeg finder uinspirerende, lægger jeg den meget hurtigt fra mig igen.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er nødt til at bruge en stor del af min tid på at læse faglitteratur, så derfor hænder det for ofte, at jeg må lægge en god bog fra mig et stykke tid, inden jeg kan gå i gang med den igen. Det mindsker indimellem kvaliteten af læseoplevelsen.«

Hvornår læser du?

»Når det ikke er faglitteratur, det drejer sig om, foregår det meste af min læsning i sengen, inden jeg falder i søvn. Men ellers er det mest i sommerferien og i juleferien, at jeg får tid til at læse skønlitterære bøger eller bøger om historiske forhold, hvilket er et af mine favoritemner.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her