Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Susanne Staun

Forfatter Susanne Staun er en langsom og utålmodig læser
Moderne Tider
1. februar 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Alle skal ikke læse samme bog, fordi alle er forskellige og har forskellige præferencer. Det ses ofte ganske tydeligt i anmeldelser, hvor det også ofte fremgår, at mennesker læser med hvert sit filter, der er et patchwork af personlighed og erfaring, og det i en sådan grad, at man måber over, at den samme bog kan udlægges så forskelligt. Når det er sagt, ville alle børn have godt af at vokse op med et Anders And-abonnement og Halfdans ABC, og alle voksne danskere, især dem i læsegrupperne, ville have godt af at vove sig lidt ud af tryghedszonen i stedet for at trykke på flokdyrsknappen og lade sig diktere af verserende god smag.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det er stadig Portnoy’s Complaint (Da: Portnoys Genvordigheder) af Philip Roth, der satte mig i gang med studier i integration og assimilation og var bestemmende for mit studievalg dengang i 80’erne. For nylig har den fået nyt liv i form af pendant – eller rettere: forløber – til Yahya Hassans digte af samme navn, i og med at den er en jødes opgør med/udlevering af sin egen baggrund som et led i den samme proces, som Yahya er i gang med. Og Processen af Franz Kafka, hvis klaustrofobiske fornemmelse aldrig helt slipper og nok er den bog, der tegner sig for flest referencer.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Den eneste virkelig elendige bog, jeg har læst til ende, fortrinsvis som antropologi- og civilisationsstudie, var ualmindeligt uophidsende 50 Shades of Grey. Hvis en roman gerne vil være fræk, kunne den i det mindste have modet til at være fuldblodsfræk i stedet for fnisende at stå og putte sig bag en mur af flinke eufemismer. Ellers får dårlige bøger kun 50 sider til at vise, om de er værd at læse færdige.«

Hvilken type læser er du?

»En meget utålmodig læser, der hurtigt keder sig. Dertil en utåleligt langsom læser. Kombineret betyder det, at jeg er meget hurtig til at dømme en bog ude. Der er simpelthen for mange gode bøger i omløb til at bruge tid på de dårlige.«

Hvornår læser du?

»Altid og alle steder, men på det seneste er læsetiden blevet slugt af amerikanske serier, der burde være pensum for alle forfattere: Se nu her, sådan fortæller man en historie, ingen kan slippe.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her