Læsetid: 6 min.

Læserne spørger: Joshua Oppenheimer

»The Act of Killing handler ikke om undtagelsen, men om reglen. Og hvis vi kan se den vold i øjnene og holde op med at tro, at vi er bedre end gerningsmændene, så bliver den politiske vold sværere at udøve«
Joshua Oppenheimer. Født 1974. Amerikansk dokumentarinstruktør bosat i København. Oscar-nomineret for den danskproducerede dokumentarfilm ’The Act of Killing’ om gerningsmændene bag det indonesiske folkedrab i 1965. Er i gang med en opfølger om ofrene. Filmen har vakt furore i Indonesien, hvor Oppenheimers medinstruktør har været nødt til at operere anonymt for at rode op i en fortiet fortid, og han er også i dokumentarkredse blevet kaldt kontroversiel, fordi filmen lader gerningsmændene rekonstruere deres forbrydelser.

BRITTA PEDERSEN

25. januar 2014

Er din film en anklage?

Ja, bestemt. Den er en anklage om en moralsk katastrofe: et folkemord, der blev begået i Indonesien i 1965-66, og mod et nutidigt regime, som er bygget af gerningsmændene på frygt, korruption og straffrihed. Sådan som regimer gør, når gerningsmændene vinder, og rædsel og løgn bliver til normalitet. Men anklagen peger videre end det. Vi er alle tættere på verdens gerningsmænd, end vi selv går og tror, og filmen holder ikke bare et mørkt spejl op foran hovedpersonen Anwar og hans medskyldige, men foran os alle sammen. Den siger til os: »Det her er, hvem vi er.«

Tror du på, at film kan ændre verden, og har din gjort det?

Der er forskel på journalistik og film. Journalistikkens rolle er at præsentere ny viden i en kontekst, som får os til at forstå virkeligheden bedre. Kunstens rolle er at få os til at se vores egne mest smertelige aspekter i øjnene, de mest mystiske og frygtindgydende aspekter af, hvem vi er. Kunstens rolle er anderledes end aktivismens, men den kan gøre aktivismen mulig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Andreas Trägårdh
Andreas Trägårdh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu