Baggrund
Læsetid: 2 min.

Her skal skinnes

Da først jeg var i det, nød jeg det, fortæller 16-årige Helene Misser om sin første catwalk på Copenhagen Fashion Week
Da først jeg var i det, nød jeg det, fortæller 16-årige Helene Misser om sin første catwalk på Copenhagen Fashion Week

Jakob Dall

Moderne Tider
1. februar 2014

Modeverdens jetset og andet godtfolk fra Copenhagen Fashion Week er i gang med at indtage Københavns Rådhus. Brancheorganisationen Kopenhagen Fur med en årlig eksport på 20 millioner pelse skal her i den store blødt belyste rådhushal fremvise årets kreative kollektioner, skabt af seks designere fra Danmark og Kina.

Bag den til formålet opsatte scene, er modellerne ved at blive gjort klar til rampelyset. I det ene hjørne af den halvkaotiske bagscene er 16-årige Helene Misser ved at få lagt den sidste make up, mens håret bliver stylet. Hun sidder i en lang hvid pelskjole designet af Anne Sofie Madsen foran et af de mange sminkeborde med lys og spejle til alle sider. Læberne får lidt ekstra farve, mens en hårstylist giver håret fylde.

For Helene Misser begyndte dagen godt fire timer tidligere, da hun kl. 7.30 blev kørt ind til rådhuset af sin mor. Det er en særlig dag for hende, for det er hendes første catwalk på en modeuge. Til hverdag til hverdag går hun i 1.g på Nærum Gymnasium på samfundssproglig linje.

»Mange af mine veninder fra gymnasiet syntes, det var vildt i starten, at jeg var fotomodel, fik stylet hår, lagt professionel makeup og fik taget billeder i det fedeste tøj, og da de en dag så nogle billeder af mig med de vildeste sko, tænkte de jo ikke over, at de faktisk gjorde ondt at have på. For det at være model er meget hårdere arbejde, end folk tror.«

Spænding

Helene Misser var 14 år, da hun begyndte som model ved Elite Model. Det var efter en modelkonkurrence, hvor hun var en af de 10, der blev valgt ud af 700 deltagere.

Klokken er lidt over 12, og showet skal lige til at starte.

»Jeg er ret spændt, jeg kan mærke adrenalinet i kroppen. Der er en særlig stemningen lige inden start, hvor man står klar i en lineup med de andre modeller bag de sorte forhæng. I sekunderne inden koncentrerer jeg mig om, hvilken vej jeg skal gå, så jeg ikke går den forkert vej,« fortæller hun og trækker vejret ekstra dybt ned i maven.

Lugten af hårlak hænger tungt i baglokalet, og Helene Misser får som de øvrige modeller lige et ekstra pift af hårlakken, så er hun endeligt klar til at gå ind og ’skinne’.

15 minutter efter er det hele overstået, og folk klapper taktfast inde i Rådhussalen. Helene Misser kommer næsten løbende ud og smider hurtigt den hvide pelskjole og står nu i undertøj og skynder sig at hoppe i sit eget tøj, for hun skal videre til det Benedicte Utzons show.

En særlig følelse

Hun småløber ned ad Strøget med en modelveninde, mens hun fortæller:

»Jeg blev vildt imponeret over at komme ud i den fyldte Rådhussal, og alle øjne var rettet mod os. Da jeg først var ude på den hvide løber, nød jeg det og tænkte på at gå så flot, jeg kunne – specielt nede for enden ved alle fotograferne, for her skal man virkelig skinne. Det er en helt særlig følelse at være så meget på, og det må være den eneste branche, hvor man kan opnå det i min alder.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her