Ordforklaring
Læsetid: 2 min.

Ugens ord: Sølvpapirshat

[ˈsølpaˈpiɐ̯ˀsˈhad] En hat af stanniol, du kan tage på, eller en nedsættende betegnelse for en person, der er paranoid eller optaget af konspirationsteorier
Sølvpapirshat. Den her viste model er en klassisk avispapirshat beklædt med staniol. I andre udgaver er materialet udelukkende alu-folie.

Sølvpapirshat. Den her viste model er en klassisk avispapirshat beklædt med staniol. I andre udgaver er materialet udelukkende alu-folie.

Jakob Dall

Moderne Tider
4. januar 2014

En sølvpapirshat er en hat lavet af alufolie/stanniol, som man ifører sig i det håb, at den vil beskytte hjernen mod indtrængning af stråler fra elektromagnetiske felter, tankekontrol eller forskellige typer af overvågning.

Hatten kan foldes i forskellige former, men det understreges i instruktioner, at den skal vende den skinnende side af sølvpapiret udad, så signalerne reflekteres væk fra hovedet. En rigtigt foldet hat skal dog også have den skinnende side på indersiden, da det ifølge internettet kan holde på hjernebølgerne og gøre dem sværere at aflæse. En korrekt foldet hat vil altså både beskytte mod indtrængen af stråler udefra og beskytte mod, at folk udefra kan aflæse dine hjernebølger.

’Sølvpapirshat’ bruges dog oftest som en nedsættende betegnelse for personer, der giver meninger til kende som opfattes som paranoide eller konspiratoriske. Hatten kan antage forskellige former og blev såvidt vides nævnt første gang i en science-fiction novelle af Julian Huxley fra 1927, hvor sølvpapirshatte skulle blokere for telepati:

»Vi havde opdaget, at metal var relativt uigennemtrængeligt for den telepatiske effekt, og havde forberedt en slags prædikestol af tin, som vi kunne stå bag ved, mens vi gennemførte eksperimenterne. Dette kombineret med hætter af metalfolie reducerede virkningerne på os enormt«.

I den nuværende kultur for masseovervågning i det digitale såvel som det fysiske rum fungerer sølvpapirshatten stadig som inspiration til nye former for beklædning, der kan beskytte individer mod overvågning.

En britisk kunstner er begyndt at sælge burkaer i et metallisk materiale, der blokerer mod overvågning via infrarød stråling, som eksempelvis droner kan bruge til at finde frem til sine bombemål. Andre lignende beklædninger af æsker kan bruges til at blokere for mobilsignaler, hvis man i en given situation ikke vil have sin position afsløret.

Den videnskabelige forklaring på, at en sølvpapirshat skulle hjælpe på noget som helst, er, at det fungerer som et såkaldt Faraday-bur, hvor det materiale, som hatten er beklædt med beskytter det inde i ’buret’ eller rummet mod elektromagnetiske stråler. En teknik som for eksempel anvendes i elevatorer og mikrobølgeovne.

Der er dog meget, der tyder på, at sølvpapirshatten fungerer bedre som metafor end som hat, der skal give beskyttelse. For forskellen på en hat og et Faraday-bur er blandt andet, at en hat ikke dækker hele det område, som skal beskyttes.

Studerende på Massachussets Institute of Technology har endvidere undersøgt tre forskellige sølvpapirshattedesigns – den klassiske, fezen og centurion – for, om de var i stand til at blokere for forskellige radiofrekvenser. De udstyrede en person med en tolags sølvpapirshat og sendte signaler fra en radioantenne til en modtager på henholdvis et bart hoved og en person iklædt sølvpapirshat.

Hjelmene beskyttede mod radiobølgerne i det meste af spektrummet, men forstærkede signalet for andre – heriblandt dem i 2,6 ghz- og 1,2 ghz-spektrummet, der bruges til blandt andet satelitter og mobiltelefoner. Et fund, der får de studerende til at konkludere, at »den nuværende hjelmdille sandsynligvis er blevet fremmet af regeringen«.

Det store spørgsmål, som Moderne Tiders Encyklopædi har tænkt over i månedsvis, er så, om man skal tro på forskningen og tage hatten af. For er det ikke netop det, den gerne vil have os til at gøre?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jack Jönsson

Der er mange former for fyldstof i en avis, meeeen....... Er det her ikke at trække den lige langt nok.

En nytårs hilsen fra Information til den fantasifulde skare af kommentatorer hernede i trådene måske? :))

Henrik Darlie

Næste uges ord: Paphat
[paaphad] En hat af pap, du kan tage på, eller en nedsættende betegnelse for en person, der er langsomt opfattende eller let at narre.
;-)

Jan Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Torben Selch og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Eller: Avishat
En hat foldet af Dagbladet Information. Dens liden tyngde besværer således ikke hjernen eller andre dele af hovedet. Men man skal passe på, at den ikke hele tiden falder ned over øjnene og blokerer for udsynet. Seksuelt er hatten også et tegn på, at alle former for seksuel adfærd, bortset fra mand og kvinde-forholdet, tages yderst alvorligt. Ud over det, så er den lettere at folde end Familie-Journalen, som er blevet den nærmeste konkurrent.

Jan Pedersen, Henrik Darlie, Lise Lotte Rahbek og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Darlie

Her er sørme en rigtig sølvpapirshat:
http://www.youtube.com/watch?v=W0KEuXiVXys

Helge Rasmussen

Sølvpapirshat, En hat af stanniol?
Stanniol er tinfolie.

Henrik Darlie

Aluminium

Morten Balling

En sølvpapirshat virker bedst hvis man jorder den.

Du tager en 220 V ledning, med stik i den ene ende, sætter den i en stikkontakt og så afisolerer du ledningen i den ende hvor der ikke er noget stik. Bemærk at der er to ledninger, og den ene er farlig af helvede til, og den anden er den du skal bruge til at klistre fast på sølvpapirshatten. Hvis du er i tvivl om hvilken en af ledningerne som er den farlige (fordi den indeholder store mængder elektroner), så prøv at sætte den mod din tunge, mens du holder en bar fod mod en radiator. Så kan du nemt mærke om der er strøm i den. Hvis det gør meget ondt i tungen (lidt som hvis nogen havde givet den et dask med en muggert) er det den anden ledning du skal bruge til at jorde sølvpapirshatten.

(Ovenstående metode er iøvrigt livsfarlig!)