Læsetid: 3 min.

Vi anbefaler: En bluffers guide til Oscar

Natten til mandag dansk tid uddeles årets Oscarpriser. Begivenheden sendes direkte på TV 2 og bliver de næste par dage det, man kommer til at snakke om i de små hjem, på arbejdspladser og på de sociale medier. Andetsteds i dagens avis kommer filmredaktøren med sine bud på vinderne, men der er også andre måder at få et hurtigt Oscaroverblik på
Moderne Tider
1. marts 2014

Guldfeber – på sporet af Oscarfilmen

I samarbejde med forlaget Turbine har onlinefilmtidsskriftet 16:9 udgivet denne antologi, der på 400 sider dissekerer det årligt tilbagevendende Oscarshow og prøver at forstå, hvorfor det er blevet så populært og betydningsfuldt; hvilken slags film,  – og hvilke danske filmfolk, der gennem tiden har vundet for hvad og hvorfor. Guldfeber er en vældig informativ udgivelse, hvor man får serveret nyttige talking points om Oscaruddelingen som modeshow, mediebegivenhed og bærer af Hollywoods værdier. Pletlæser man lidt i den, vil det ikke være svært at imponere med sin viden.

Mere på turbineforlaget.dk og 16-9.dk

Gold Derby og Carpetbagger

I en helt anden boldgade, men stadig oplysende og underholdende, finder man diverse Oscarblogs, som gennem de seneste måneder har skrevet løs om all things Oscar, og som ofte har fingeren godt placeret på pulsen af den forestående prisuddeling. Selve uddelingen er kulminationen på måneders kapløb, hvor store film og stjerner kæmper om at gøre opmærksom på sig selv ved utallige store og små prisuddelinger, og både Gold Derby og New York Times’ The Carpetbagger har været med hele vejen og er klar med interview, analyser og forudsigelser.

Mere på goldderby.com og carpetbagger.blogs.nytimes.com

Bookmakerne

Hvad kan man så bruge al den information til – ud over selvfølgelig at imponere sine venner? Jo, man kan jo f.eks. sætte lidt penge på, at 12 Years a Slave vinder en Oscar som Bedste Film, mens Matthew McConaughey og Cate Blanchett vinder hovedrolle-Oscars. Men nu er de jo blandt favoritterne og giver ikke pengene så mange gange igen. Man kan være lidt mere eventyrlysten og i stedet satse på Captain Phillips, Hende og Nebraska, der alle tre giver pengene hele 151 gange igen hos Ladbrokes. Hos Bet365 giver Nebraska og Hende dog overvældende 301 gange igen. I Bedste Fremmedsprogede Film-kategorien, hvor Jagten er nomineret, er den italienske Den store skønhed favorit hos begge bookmakere, mens Jagten er nr. 2 og giver pengene ca. fire-fem gange igen.

Mere på ladbrokes.dk og bet365.dk

Oscars.org

Vil man gerne vide mere om selve mekanikken i nominerings- og afstemningsprocessen, ja, så er der også råd for det. Det Amerikanske Filmakademi, der uddeler Oscarprisen, har en glimrende hjemmeside spækket med spændende fakta, regelsæt og meget andet, som vil få enhver prisfanatiker til at savle: Akademiet blev f.eks. grundlagt i 1927, og Gregory Peck var dets præsident fra 1967-70. Dertil kommer, at akademiet også har sin egen YouTube-kanal, hvor man kan se klip fra gamle Oscarshows og dyrke nogle af de store øjeblikke. Som dengang i 1974, hvor David Niven skulle overrække en pris og med et skævt smil kommenterede den nøgne mand, som pludselig løb hen over scenen: »Det måtte jo ske. Men er det ikke fascinerende, at forestille sig, at det eneste grin, han formentlig nogensinde vil kunne fremkalde, er ved at smide tøjet og fremvise sine mangler?«

Mere på oscars.org og youtube.com/oscars

Twitter

Når man så sidder klar foran skærmen natten til mandag for at se den 86. Oscaruddeling, er det selvfølgelig ikke nok blot at følge med i, hvad der sker i The Dolby Theatre. Nej, man må selvfølgelig også vide, hvad der sker backstage, hvad Oscarbloggerne og -eksperterne mener, hvad værten, komikeren Ellen Degeneres, laver, når hun ikke er på scenen, hvordan folk reagerer på priserne, og selv kommentere det hele. Og hvordan gør man så det? Jo, man følger selvfølgelig en masse relevante mennesker på Twitter: @TheAcademy, @TheEllenShow, @TheCarpetbagger, @GoldDerby og ikke mindst @ScottFeinberg, et af de bedste Oscarorakler, der findes. Via Twitter kan man sikkert også kommunikere med TV 2’s Oscarværter – korrigere dem, når de siger noget forkert – og over for sine egne følgere blære sig med sin nu ernorme Oscarviden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Knudsen

'I de små hjem', der mangler foran kakkelbordene med termokande og dåseøl-
Små hjerner overlader vi til Information.