Baggrund
Læsetid: 6 min.

Til bondebal i Parken

FC København møder sit jyske modstykke i kampen om guldet i morgen aften på Østerbro
Satser. Erik Sviatchenko får instruktioner af træner Glen Riddersholm under opgøret mod OB sidste weekend. I den kommende sæson satser FC Midtjylland hele på butikken på at vinde guld.

Satser. Erik Sviatchenko får instruktioner af træner Glen Riddersholm under opgøret mod OB sidste weekend. I den kommende sæson satser FC Midtjylland hele på butikken på at vinde guld.

Lars Rønborg

Moderne Tider
1. marts 2014

Det er to hold med en tradition for at drille og håne hinanden, der tørner sammen i Parken i morgen; en tradition, der blandt andet fandt sit udtryk ved en lejlighed i starten af 00’erne, hvor FCK’s daværende bestyrelsesformand, Flemming Østergaard, før en udekamp mod FC Midtjylland kom for skade at bemærke, at der var tre ting, han ikke kunne holde ud: Bonderøve, Tørfisk og Bankospil.

FC Midtjyllands daværende direktør, Jens Ørgaard, og klubbens entreprenante marketingschef, Torben Kølbæk, svarede prompte igen ved at omdanne kampdagen til en officiel bonderøvsdag, hvor Don Ø blev fragtet standsmæssigt frem til stadion i det midtjyske på toppen af en JCB traktor, ligesom der blev arrangeret bankospil i pausen og afspillet hitnumre af musikgruppen Tørfisk i stadionhøjttalerne.

Tættest på

Desuden blev Hedens Agrorådgivning indforskrevet som sponsor for kampen, hvor der blev bevilget gratis entré og fadøl til enhver, der ankom på en traktor, og dermed brugte FC Midtjylland lejligheden til effektivt at slå budskabet fast: At de var det jyske modstykke til de hvidklædte cafésnuder fra Østerbro.

Det tjener Don Ø til ære, at han tog hele hurlumhejet med godt humør, men det skyldes måske, at han bag det midtjyske drilleri så noget, der mindede ham om ham selv. For selv om ulvene fra Herning i høj grad har bestræbt sig på at positionere sig som FCK’s førende udfordrere i hovedlandet – som en slags midtjysk Anti-FCK om man vil – så er sandheden nok snarere, at ingen klub kommer så tæt på FC Københavns ånd og modus operandi som netop morgendagens midtjyske gæster fra heden.

Et spejl af hjembyen

Ligesom FCK er FC Midtjylland en fusionsklub, der er dannet for at udfordre den bestående orden og de halvsøvnige fodboldfætre i nærområdet – i midtjydernes tilfælde især AGF, Vejle, Silkeborg og Viborg. Og ligesom FCK udspringer FCM af en by, hvor entreprenørånd og initiativkraft belønnes. Herning er jo en stad, der i de senere år har trukket både motorveje, virksomheder og velstand til sig; som har en af landets stærkeste Venstreborgmestre siddende i sadlen på rådhuset; som råder både over et messecenter, et kongrescenter og en indendørs musikarena – og som frimodigt lægger billet ind på at afholde det internationale Melodi Grand Prix og giver udtryk for behørig skuffelse, når man forbigås.

FC Midtjylland har været et spejl af sin hjemby. Ambitiøs. Risikovillig. Parat til at slå ud med armene. Af og til med spektakulære fejldispositioner til følge. Som da de købte Jonas Borring for 20 millioner af OB. Eller da de besluttede at få et motorsportshold. Eller da de kastede næsten ruinerende dyre kontrakter efter nogle af deres bærende spillere.

Pengene var væk

Gennem alle fejltagelserne er de dog blevet båret oppe af den energi og opportunisme, der har gjort dem til Jyllands reelle hovedudfordrer til det københavnske magtmonopol gennem det sidste årti. To andenpladser og to tredjepladser og et par fjerdepladser taler deres tydelige sprog. Det er ikke borgerskabets klub fra Aarhus eller de bolsjestribede fra Aalborg, der først og fremmest byder FCK op til dans. Det er opkomlingene fra heden.

I slutningen af 2012 var den økonomiske virkelighed dog tæt på at knække midtjyderne. En alt for optimistisk budgetføring gennem flere sæsoner havde drænet klubkassen. Pengene var ikke bare små. De var væk.

Eller som midtjydernes administrerende direktør Claus Steinlein udtrykte det til Tipsbladet for nylig:

»Der var dage og uger, hvor jeg hver aften ved sengetid var i tvivl om, om FC Midtjylland eksisterede om et halvt år. Det var en rigtig alvorlig periode.«

Pantsatte spillere

Klubben klarede skærene ved at pantsætte sin egen fremtid, forstået på den måde at de frasolgte dele af transferrettighederne for deres spillere i såkaldte player-sponsorater til en gruppe lokale erhvervsfolk for 20 millioner kroner.

Player-sponsorater – også kendt som Third Party Ownerships – er ellers uglesete i store dele af fodboldbranchen og direkte forbudt i England, fordi de flytter råderetten over spillerne væk fra klubberne og over til eksterne sponsorer, hvormed man risikerer, at klubberne bliver værgeløse ofre for kortsigtede pengemænds jagt på hurtige fortjenester.

I midtjydernes tilfælde havde de dog ikke noget valg. De sortklædte ulve stod med ryggen mod muren, og når Steinlein i dag forsvarer beslutningen om at indgå player-sponsorater, sker det med henvisning til, at aftalerne blev lavet med lokale sponsorer, der har hjertet på rette sted og ikke vil udnytte deres råderet over spillernes fremtid til at foretage dispositioner, som skader FC Midtjylland sportsligt.

Om det så er tilfældet, kan kun fremtiden vise. Faktum er i hvert fald, at Superligaens førerhold i dag råder over en trup, hvor dele af rettighederne til 10 af spillerne er frasolgt til investorer.

Har styrke til at spille guld

Til trods for denne særegne ejer-konstruktion er det lykkedes klubbens træner, Glen Riddersholm, at skabe et slagkraftigt mandskab, der hentede 36 point i efterårets 18 kampe, altså to point i snit, hvilket efter al sandsynlighed vil række til guldet, hvis holdet kan holde samme gennemsnit i det kortere forårsprogram.

Den blonde træner, der i kampsituationer ofte optræder som et utøjlet dampbarn ude på sidelinjen, har sikret den stabile pointhøst ved at bygge midtjydernes mandskab op omkring en stærk rygrad bestående af Jonas Lössl i målet, forsvarstalentet Erik Sviatchenko og rutinerede Kristian Bak i fireback-kæden, den effektive oprydder Izunna Uzochukwu på den defensive midtbane og svenske Petter Andersson og Danny Olsen lidt længere fremme.

Samtidig har den fysisk stærke Morten ’Duncan’ Rasmussen i sine skadesfrie perioder ageret brækjern i offensiven og underbygget billedet af et hold, der hviler på en fast struktur og spillestil, og som det er ualmindeligt bøvlet at spille mod.

Det er et mandskab, der har styrken til at køre guldet hjem fra spids i forårssæsonen, og det har de tydeligvis også erkendt i klubbens ledelse, hvor de har valgt at satse hele butikken på at hente mesterskabet til sommer.

I modsætning til rivalerne fra økonomisk lige så trængte AaB, der i vinterpausen valgte at sælge den stærke midterforsvarer Lasse Nielsen for at få kolde kontanter i kassen, besluttede FC Midtjyllands ledelse således at afvise et bud på et tocifret millionbeløb for forsvarskrumtappen Erik Sviatchenko, selv om det kunne have skabt ro omkring klubbens finansielle situation.

Infbyrdes opgør

Ja, faktisk har man oprustet ved at hjemhente den fortabte søn Jakob Poulsen fra AS Monaco til en årsløn, der rygtes at ligge på omkring tre millioner kroner; penge som FC Midtjylland ikke har, men som klubbens tidligere bestyrelsesformand, Steen Hessel, og andre investorer ifølge presseforlydender betaler broderparten af.

Jo, den midtjyske opportunisme fornægter sig ikke!

Hvorvidt den bliver belønnet med guld, afhænger i høj grad af, om ulvene kan holde stand mod FCK i klubbernes to indbyrdes opgør i løbet af foråret, hvoraf det første altså afvikles i betonbunkeren på Øster Allé i morgen aften.

Umiddelbart har de forsvarende mestre de bedste kort på hånden, eftersom midtjyderne kommer til staden med en amputeret trup, hvor den kreative midtbanemand Petter Andersson er skadet og Sylvester Igboun må sidde over med karantæne. Man skal dog ikke frakende Glen Riddersholms velorganiserede trup muligheden for at redde en uafgjort hjem i Parken – hvorefter de sandsynligvis vil kunne sætte skabet på plads, når københavnerne skal besøge MCH Arena i udkanten af Herning i næstsidste spillerunde.

Hvad fremtiden vil bringe på den anden side af et eventuelt guld til midtjyderne er langt fra givet. Klubbens økonomiske fremtid er hyllet i uvishedens tågeslør. Feberredningen med player-sponsoraterne reddede ulvene fra konkurs, men de entreprenante midtjyder kan sagtens blive tvunget til et brandudsalg af truppens mest salgbare elementer til sommer for at få tingene til at hænge sammen – uanset om DM-guldet kommer i hus eller ej.

Den slags spekulationer må dog vente. Foreløbig gælder det opgøret mellem to af de direkte mesterskabsrivaler på nationalarenaen på Østerbro:

Der er dømt officiel bonderøvsdag i Parken!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kirsten Andersen

Danny Olsen er skiftet til AGF.