Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Mangler jeg moderlig stolthed?

1. marts 2014

Mor til to, København

Jeg er i 30’erne og bor med min kæreste og vores to små børn (begge under tre år) i en gammel lejlighed i byen. Vi har begge fuldtidsjob – og hverdagen er ekstremt travl. Mange af mine veninder står i samme situation, men alligevel hører jeg dem gang på gang afvise hjælp fra deres familier. Især deres svigermor. De vil f.eks. ikke have, at hun kommer og laver mad i deres køkken.

Jeg har det helt omvendt. Jeg vil gerne have så meget hjælp, jeg overhovedet kan få, for at få hverdagen til at hænge sammen. Begge vores familier er til stede, men de kommer aldrig bare forbi – de siger, at de ikke vil trænge sig på, selv om jeg har prøvet at forklare, at de bare skal føle sig hjemme. De kunne aldrig drømme om f.eks. bare at tage et glas juice i køleskabet, vande en blomst eller smutte på legeplads med ungerne, og de lader høfligt, som om de ikke ser de voksende vasketøjsbunker i hjørnerne.

Jeg ved godt, at det ikke er deres job, men alligevel går jeg og drømmer om, at en eller anden – og gerne svigermor – vil dukke op foran vores dør med en gryderet, der kan holde i tre dage, og hvis nogen nogensinde skulle få lyst til at omarrangere tingene i vores køkkenskabe, der roder, ville jeg blive så glad! Så mine spørgsmål er: Findes der en eller anden husmoderlig stolthed, som jeg bare ikke ejer? Hvordan når de andre det helt alene? Og kan man spørge sin familie for meget om hjælp?

Svar I:

Det kommer vel an på svigermor. Er hun fra helvede eller fra himlen? Du har ingen fine fornemmelser og hede husmorfantasier om det perfekte hjem, men hvad hvis den, du lukker ind, giver mere, end du har lyst til at modtage?

Ud over svigermordilemmaet, ville jeg dog ikke have de mindste reservationer. Jeg tænker, det er dine veninder, der slider sig selv halvt ihjel, hvis det bare handler om husmorstolthed.

Hos os deler vi mange ting med naboerne – de er jo også en slags familie – vi har de samme logistiske udfordringer, og jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden dem med små børn og en mand, der rejser. De, der har fundet på, at kernefamilien fungerer bedst inden for hjemmets fire vægge, er jo sindssyge. Men det er, som om generationerne efter ’68 har droppet kollektivtanken. Men den kan omdefineres, og bliver det i stigende grad af nye familieformer, singler der bor sammen, bedsteforældrekollektiver osv. Jeg interviewede engang en højtuddannet dansk kvinde, der arbejdede i et østasiatisk land, hvor kvinder havde langt flere topstillinger end i Danmark. Her havde staten støtteordninger til, at man kunne indrette sig i flergenerations-hjem. Nu ved jeg godt, at vi ikke har en progressiv centrumvenstreregering i Danmark, men én, der afskyer nye ideer, som kunne risikere at ændre samfundet til gavn for borgerne. Men der er også noget, der skal ændres i vores hoveder. På dine veninder især måske. Du har den rigtige retning.

Mette-Line Thorup

Svar II:

Hjælp kan man aldrig få nok af. Spørgsmålet er, hvordan man tager imod den, og hvordan man beder om den. Jeg hører dig som temmelig underdrejet hjemme, og nej, det er ingen skam. De af dine veninder, der påstår, de ikke er det, lyver. Men derfra og til at bede om hjælp eller at tage imod den er der desværre langt:

Hjælp er muligvis en af de mest komplicerede sociale relationer, vi indgår i som mennesker (måske lige efter parforholdet), og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på dine egne grænser og følelser, men næsten endnu vigtigere at være opmærksom på andres.

Derfor: Tag imnod al den hjælp, du kan bruge med god samvittighed i forhold til dit ’husmorgen’, eller hvad du vil kalde det – det er n oget vrøvl og ren konstruktion – men sørg for alt i verden for at sige tak, at være direkte, selv at ’arbejde’, så meget, du nu kan og tilbyde din hjælp til gengæld. Holder du dig til det, og kan du samtidig bevare en voksenrelation til dem, der hjælper dig, vil det ikke gå helt galt. Til gengæld vil du være lidt af et overmenneske.

Lasse Lavrsen

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu