Læsetid: 12 min.

Farvel til solidariteten

De stod sammen. Fabriksarbejderne, de studerende og den yderste venstrefløj kæmpede for plattepigernes rettigheder på Den Kongelige Porcelainsfabrik i 1970’erne. Da det sidste hold musselmalere for et halvt år siden blev fyret og deres produktion flyttet til Thailand, foregik det i den dybeste stilhed. Hvor blev alliancen mellem venstrefløjen og arbejderne af?
Strejke. På billedet sidder en række unge kvinder i hvide T-shirts, dybt koncentreret om at male paptallerkner som blev solgt til fordel for strejkekassen. Benthe Østrup Madsen viser billeder i sin lejlighed, hvor kaffen serveres i Tranquebar-kopper.

Jakob Dall

22. februar 2014

Stemmerne var unge, og ordene skar gennem luften, da plattemalerne fra Den Kongelige Porcelainsfabrik i 1970’erne fik danskerne op af sofaen og slog skår i det ellers velrenommerede bølge-brand, som for en stund blev mere kendt for sin tilsidesættelse af arbejdernes vilkår end for sine blå blomster og musselmønstre. Plattepigerne strejkede og demonstrerede. »Vi vil ikke længere være til grin for arbejdsgiverne« og »En blåblomst-løn er ikke skøn,« stod der på de hvide papskilte, der vuggede over de blomstrede skjorter og korthårsfrisurerne. De var utilfredse med deres løn og ønskede timebetaling i stedet for den opslidende akkord, fortæller Dorthe Rossau. Hun var kun var 19 år og lige startet på fabrikken, da hun første gang deltog i demonstrationerne.

»Jeg kan huske, at vi gik over Rådhuspladsen, og jeg gik ud til siden og kiggede ned ad gaden, og der var bare mennesker, så langt øjet rakte, røde faner, skilte og folk. Det var helt vildt, og man følte sig virkelig som en del af noget. Det vil gøre indtryk på mig resten af mit liv,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Markus Lund
 • Daniel Hansen
 • Curt Sørensen
 • Vivi Rindom
 • Kurt Lindy Hansen
 • Niels Ishøj Christensen
 • Rasmus Kongshøj
 • Torben Bruhn Andersen
 • Torben K L Jensen
 • Dorte Sørensen
 • Rune Petersen
 • Jeppe Petersen
 • Roselille Pedersen
 • Grethe Preisler
 • Flemming Scheel Andersen
 • Torben Nielsen
 • Claus Piculell
 • Inger Sundsvald
 • Laust Persson
 • Steven Wensley
 • Holger Madsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Steffen Gliese
 • Niels Mosbak
 • Peter Taitto
 • Aksel Gasbjerg
 • lars abildgaard
 • Peter Jensen
 • John Hansen
Markus Lund, Daniel Hansen, Curt Sørensen, Vivi Rindom, Kurt Lindy Hansen, Niels Ishøj Christensen, Rasmus Kongshøj, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Dorte Sørensen, Rune Petersen, Jeppe Petersen, Roselille Pedersen, Grethe Preisler, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen, Claus Piculell, Inger Sundsvald, Laust Persson, Steven Wensley, Holger Madsen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Niels Mosbak, Peter Taitto, Aksel Gasbjerg, lars abildgaard, Peter Jensen og John Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aksel Gasbjerg

Fra tro på solidaritet, fællesskab, lighed og økologi til realiseret egoisme, globalisering, ulighed og klimakatastrofe på kun ca 30 år. Det kan kun ende galt. Snart.

John Christensen, Eva Bertram, Dennis G. M. Jensen, Peter Hansen, Daniel Hansen, Uffe Illum, John Victor Lorck, Rasmus Kongshøj, Torben Bruhn Andersen, arne poulsen, Rune Petersen, Jeppe Petersen, Roselille Pedersen, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen, Morten Andersen, Laust Persson, Per Torbensen, Holger Madsen, Kim Houmøller, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Niels Mosbak, lars abildgaard, Mette Hansen og Jens Michael Brünings-Hansen anbefalede denne kommentar

Klart når "egenskaber" som mistro, stikkeri, grådighed, oneupmanship gennemsyrer samfundet ført an af ukloge politikere, der har udryddet begreberne moral og etik!!

Læste iøvrigt, at EB har et tema om psykopater. Der skulle være rundt regnet 200.000 af dem her i Danmark, men det har slet ikke noget med det her at gøre.

På forhånd undskyld for min dybt useriøse kommentar!!

Annali Wingård, Peter Hansen, Daniel Hansen, Uffe Illum, Reda Ammari, Rasmus Kongshøj, Torben Bruhn Andersen, arne poulsen, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen, Morten Andersen, Michael Madsen, Inger Sundsvald, Kim Houmøller, Karsten Aaen og Geert Larsen anbefalede denne kommentar

Da lærerkonflikten eskalerede med lockouten, var det praktisk talt kun LFS, der reagerede. BUPL var med på en fribillet og sad ellers på hænderne, da de selv havde været med til, at gennemføre folkeskolereformen.

Det siger alt om solidariteten i dag.

Eva Bertram, Peter Hansen, Daniel Hansen, Uffe Illum, Rasmus Kongshøj, Torben Bruhn Andersen, arne poulsen, lars abildgaard, Peter Nielsen, Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen, Inger Sundsvald, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Farvel til solidariteten er goddag til plattenslagerne

Peter Hansen, Uffe Illum, Carsten Mortensen, Reda Ammari, Rasmus Kongshøj, Klara Liske, Mette Hansen, Kim Houmøller, Peter Taitto og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er pinagtigt, at fagbevægelsen dengang og nu overhovedet ikke kender sin plads som loyal overfor arbejderne.

John Christensen, Anders Kristensen, Eva Bertram, Peter Hansen, Daniel Hansen, Uffe Illum, Carsten Mortensen, Reda Ammari, Rasmus Kongshøj, Torben Bruhn Andersen, Steen Thaulow Olsen, Peter Nielsen, Rune Petersen, Janus Agerbo, Jeppe Petersen, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen, lars abildgaard, Per Torbensen, Mette Hansen, Karsten Aaen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg lægger mærke til, at Socialdemokratiet i artiklen ikke henregnes til venstrefløjen.
Tak for dén skelnen.

Eva Bertram, Annali Wingård, Erik Jensen , Peter Hansen, Kalle Nielsen, Daniel Hansen, Uffe Illum, Carsten Mortensen, Reda Ammari, Henrik Larsen, John Victor Lorck, Rasmus Kongshøj, Torben Bruhn Andersen, arne poulsen, Peter Nielsen, Bill Atkins, Alan Strandbygaard, Henrik Christensen, Rune Petersen, Janus Agerbo, Jeppe Petersen, John Christensen, Flemming Scheel Andersen, Geert Larsen, Torben Nielsen, Morten Andersen, lars abildgaard, Jens Overgaard Bjerre, Mette Hansen, Peter Taitto, Karsten Aaen, Jan Kønig, Niels Mosbak og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbek

Socialdemokratiet har altid forsøgt at sætte sig på fagbevægelsen, for at sikre, at samme bevægelse var "erhvervsvenlig" i modsætning til de slemme kommunister, der jo tænkte mere på arbejderne, end på hvad der tjente virksomhederne.
Hele partiets indsats - med "Firmaet" bl.a., havde jo til hensigt at undergrave en kommunistisk indstillet fagbevægelse, der var noget meget, meget farligt - også i dag findes den slags Socialdemokrater - Bjarne Corydon er en af dem.

John Christensen, Eva Bertram, Peter Hansen, Daniel Hansen, Uffe Illum, Carsten Mortensen, Reda Ammari, Rasmus Kongshøj, Holger Madsen, arne poulsen, Bill Atkins, Karsten Aaen, Rune Petersen, Janus Agerbo, John Christensen, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen, Morten Andersen, Jens Thaarup Nyberg, lars abildgaard, Michael Madsen, peter tind sørensen, Inger Sundsvald, Laust Persson, Olav Bo Hessellund og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Det var ikke regeringens førsteprioritet da den kom til magten, at sikre danske produktionsjobs. Som noget af det første øgede man afgifter og skatter på produktion i Danmark og de radikale mente, at cementproduktion hørte fortiden til.

SSF fremhævede, at nu kunne homoseksuelle gifte sig i kirken og at man fjernede brugerbetalingen for sterilisation på sygehuset.

Der er intet naturligt i ovennævnte produktion hører hjemme i Danmark. Kunders præferencer skifter, teknologier ændrer sig og økonomier er dynamiske. Flere hundrede tusinder skifter arbejde hvert år. Det afgørende må og er sikring af de bedste muligheder for job- og brancheskifte.

Det er naturligt man er bitter når ens arbejdsplads lukker og jobfunktionen forsvinder, men hvilke solidaritet forventede hun. Grænsebomme mod udenlandske platter?

Venstrefløjen som SF og EL er dertil ligeglad med danske virksomheders rammevilkår og befinder sig på et helligt stade hvor de højest spiller forargede over fyringer som ovenstående, men ikke har nogen bud på løsninger. EL og SF rasede f.eks. over regeringens ændring af satsen for selskabsskat, selvom den blot blev tilpasset den svenske.

Jeg forstår dog godt hendes vrede mod tavsheden, selvom der hver dag nedlægges arbejdspladser i Danmark som end ikke får en notits i medierne der er fyldt med ligegyldigheder som realityshows eller politiske kommentatorers såkaldte analyser af ugens emne.

Claus E. Petersen, Kim Olsen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Næ, Kristoffer Larsen, det vigtigste er at sikre folk imod at miste deres job.
Danske virksomheder har de suverænt bedste rammevilkår i den civiliserede verden.

Eva Bertram, Peter Hansen, Uffe Illum, Reda Ammari, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Torben Bruhn Andersen, Karsten Aaen, Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er ganske rigtig svært for en industrivirksomhed at øge profitten til aktionærerne hvert evige eneste år,
når produktionen foregår i Danmark.

Så kan man jo vælge at flytte virksomheden til udlandet,
hvor omkostningerne for at bedrive industri er lavere,
og aktionærerne stadig kan få deres årlige vækst.

Det arbejdsfri, voksende udbytte er vigtigt i denne verden.

Eva Bertram, Peter Hansen, Uffe Illum, Carsten Mortensen, Henrik Larsen, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, John Christensen, Torben Nielsen, Olav Bo Hessellund og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

De, der kaldes 'arbejderne' har nok erkendt, at de studerende og akademikerne på venstrefløjen ikke kan bruges til ret meget konstruktivt, men fortrinsvis kalder sig solidariske, når det er uforpligtende og gerne kan bruges som undskyldning for brug af vold.
Et eksempel var Christiania, hvor mange påstod, de var klar til forsvar mod politiet, men viste sig ikke at være klar til køb af folkeaktier. I det tilfælde var solidariteten åbenbart begrænset til 'fest i gaden', mens udgifter blev defineret som et statsligt anliggende. For den yderste venstrefløj sætter åbenbart hellere livet end egne formuer på spil.

De seneste fem år er venstrefløjen endda blevet nationalistisk, og har erstattet fortidens røde faner med sorte faner. Nå ja, nationalistisk var den vist også i 70erne, hvor national stolthed igen blev vigtig nu i form om en vision om, at Danmark skulle være et foregangsland, der helst skulle beundres i andre lande.

Mediedækningen er markant anderledes nu, end den var i 1970erne. Nu er de fleste journalister, der arbejder med politik, koncentreret på Christiansborg, mens danske virksomheder mest dækkes af erhvervsredaktioner.

Kristoffer Larsen

Peter Hansen

Men nu kan du eller andre ikke sikre nogen imod, at et job ikke findes.

Du missede også pointen om EL/SFs golde modstand mod en konkurrencedygtig selskabsskattesats og regeringens øgede afgifter.

Kristoffer Larsen

Lise Lotte Rahbek

Mon ikke det nærmere var stigende underskudsdeling der medførte udflytningen af produktionen. Dit tv er måske produceret i Polen af et japansk selskab der giver underskud år efter år.

Steffen Gliese

Kristoffer Larsen, i vores samfund tillader vi privat virksomhed. Det gør vi ikke for vores blå øjnes skyld, men fordi pengene skal bruges til at få samfundet til at køre. Hvis man ikke vil medvirke til det ved at betale en rimelig skat af det, ens virksomhed indtjener, skal man ikke lægge beslag på landets arbejdsføre befolkning, der får en del af sin betaling igennem de fælles velfærdsydelser, der finansieres igennem beskatning af det, der cirkulerer igennem arbejdspladserne.

John Christensen, Eva Bertram, Erik Jensen , Peter Hansen, Uffe Illum, Dana Hansen, Rasmus Kongshøj, Torben Bruhn Andersen, Karsten Aaen, Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Peter Hansen

Du svarede ikke. Du ville sikre hendes job selvom markedet ikke efterspørger produktet til den pris det koster. Hvordan vil du det - skal der gælde livstidsgaranti ved ansættelser og hvordan skal det kunne gennemføres og hvem skal betale?

Du vil også beskatte produktion og investeringer hårdere i Danmark end Sverige beskatter deres. Kan du ikke se dine logiske brister når der samtidigt beklages over manglende jobs i Danmark?

Claus E. Petersen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Næh, Kristoffer Larsen, der er blot brug for, at erhvervsdrivende skruer indtjeningsforventningerne ned i normal højde og måske ikke mener, de skal tjene 3-5 gange mere end deres ansatte.

John Christensen, Eva Bertram, Erik Jensen , Uffe Illum, Carsten Mortensen, Dana Hansen, Rasmus Kongshøj, Steen Thaulow Olsen, Karsten Aaen, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Peter Hansen

Du svare ikke - hvordan vil du garantere job når efterspørgslen svigter? Med dit præmis ville der stadig være telefondamer og man kunne ikke spille lotto på nettet.

Når Sverige har mindre skat på investeringer - det gælder både selskabsskat og skat på udbytter, så giver det alt andet lige danske virksomheder dårligere konkurrenceforhold.

Kristoffer Larsen:

Hvad er dit forslag til at stoppe ræset mod bunden?

Daniel Hansen, Uffe Illum, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, arne poulsen, Karsten Aaen, peter tind sørensen, Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen, Jens Thaarup Nyberg, Steffen Gliese og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

lidt nostalgi her, det kan jo altid være godt for at se tingene i perspektiv, men det kan jo ikke ligefrem bruges til noget. En fabrik ejes af en kapitalfond, og den flytter produktionen til thailand. Det er selvfølgelig meget snildt at det nu uden videre kan gøres i den neoliberalistiske økonomiske struktur. Men kan ikke rigtig se at det kan bruges til meget, som f.eks. til kritik af venstrefløjen. neoliberalisterne har simpelthen gjort det for godt med den her nye verdensøkonomi, hvor der ikke kan gøres noget. Hvad skulle de nu gøre, strejke? Ville have været godt hvis artiklen havde fokuseret lidt mere på hvordan den nye struktur har umuliggjort, eller man kunne næsten sige overflødiggjort solidaritet, solidaritet der burde have været der, hvis der altså havde været noget at ha den i. men det er der jo ikke. hvem skulle venstrefløjen demonstrere imod? noget så fiktivt som en kapitalfond?
Man kan demonstrere mod regeringen, når den sælger dong til goldman sachs, men man kan da ikke demonstrere imod goldman sachs? De har inkorporeret i luxembourg med hovedhvarter i new york. De kan da være pisseligeglade. Men selvfølgelig kan man godt demonstrere imod en fremmed bank som er pisseligeglad fordi den ikke kan røres? Man kan heller ikke demonstrere imod den kapitalfond der ejer den kgl. selv hvis den osse har sæde i danmark. Det kan da godt være der er en eller anden godt gemt person, som er ansvarlig for det hjer, som faktisk bor i danmark. men lad of forestille os demomnstrationsplakaterne: "Peter Larsen, hvorfor har du og dine kumpaner flyttet rundt på kontoerne?" eller "Vi modsætter os konto 345-87721!" Milton Friedman-slænget har simpelthen taget verden på sengen. Problemet er ikke direkte at solidariteten mangler. det kan man måske godt sige at den gør, men det rigtige problem er at der ikke er noget for solidariteten at fokusere på og samles om, som er håndgribeligt.

og undskyld fejlslagene. med det nye format og de små bogstaver kan jeg ikke lzngere se hvad jeg skriver, men information får da sparet på papiret, hva?

Max Trifunovich, kaleb larsen, Eva Bertram, Uffe Illum, Rasmus Kongshøj, Steen Thaulow Olsen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Michael Madsen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Claus Jensen

Der er færre ufaglærte jobs i dag end for 10-20 år. Det afspejles i bedre lønninger og arbejdsmiljø. Ikke ligefrem et "ræs mod bunden".

Kristoffer Larsen

Vi har haft diskussionen før - det er falsk reklame når erhvervslivet flæber over den høje selskabsskat, der forhindrer samme erhvervsliv i at drive virksomhed på tålelige vilkår, når fakta er, at 2/3 af alle danske virksomheder ikke betaler selskabsskat.

John Christensen, Henrik Brøndum, Eva Bertram, Erik Jensen , Peter Hansen, Daniel Hansen, Uffe Illum, Carsten Mortensen, Dana Hansen, Rasmus Kongshøj, Holger Madsen, Steen Thaulow Olsen, Peter Nielsen, Bill Atkins, Mette Hansen, Karsten Aaen, Henrik Christensen, Rune Petersen, Janus Agerbo, Steffen Gliese, Geert Larsen, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Engang drejede det som at få et arbejde og herfra kæmpe for forbedringer for alle. Nu drejer det sig om at får en karriere for mig selv , mig selv og mig selv.

Erik Jensen , Daniel Hansen, Rasmus Kongshøj, Mette Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Niels Mosbak

Der er tekniske forklaringer på din påstand. I en sammenbeskatning er det kun moderselskabet der registreres som betaler. Mig bekendt der der heller ingen der som du kalder det flæber. De påpeger nødvendigheden af samme rammevilkår.

Lavere selskabsskat ændrer da heller ikke på beskæftigelsen. Ledige skal nok på sigt få jobs. Det bliver bare ikke så spændende jobs hvis virksomheder foretrækker Sverige frem for Danmark. Pointen er dertil at EL og SF blæste diskussionen om selskabsskatten op på et niveau der ikke holdt. Sverige har endvidere fortsat en lavere effektiv selskabsskat end Danmark som følge af f.eks højere saldoafskrivninger på maskiner og skatten af udbytte er lavere.

Vil du give livstidsgaranti for ansatte og hvorfor har EL og SF ingen svar i sager som ovennævnte - hvorfor er de tavse?

De værdier og arbejdsvilkår vi har kæmpet for i årtier i den vestlige verden er ved at gå i opløsning. Nutidens generationer har kun sig selv for øje og tager livs- og arbejds betingelserne i vesten for givet.

Det gælder ikke mindst de yngre generationer i Danamark. Men den nye verden vi er begyndt at bevæge os ind i vil være en meget brat opvågning og øjenåbner inden for kort tid. Det vil ske efterhånden som flere og flere mister deres arbejde og dagpenge etc. og dermed forsørgelsesgrundlag. I de kommende år vil disse realiteter begynde, at gnave sig ind til benet på det vi dagligt kalder for middelklassen - Altså de mennesker, som er vant til alt kommer af sig selv og som har sig selv nok.

Det vil komme som et chock for de mennesker pludselig at se sig selv som maginaliseret på en måde som de ikke kan forstå. For det rammer ikke sådan nogen som dem.

- Men det vil det komme til lige så sikkert som armen i kirken.

Digitalisering, automatisering og selvbetjening, samt udfasning af produktionsapparatet til billiglande har slet ikke nået sit højdepunkt endnu. Og indtil nu er middelklassen sluppet meget billigt i deres tro på de er hævet over alle andre. Men det vil ændre sig nu og fremover, når de traditionelle middelklassejobs for alvor begynder at forsvinde i 1.000 tal.

- Mange yngre generationer af den klassiske middelklasse vil pludselig befinde sig i en situation de ikke forstår kunne ramme dem.

- Sker det vil vi for alvor risikere kriminalitet og sociale uroligheder i Danmark på et niveau vi ikke har forestillet os muligt.

kaleb larsen, Eva Bertram, Peter Hansen, Holger Madsen, Rasmus Kongshøj, Steen Thaulow Olsen, arne poulsen, Niels Mosbak, Karsten Aaen, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Kristoffer Larsen:
"Der er færre ufaglærte jobs i dag end for 10-20 år. Det afspejles i bedre lønninger og arbejdsmiljø. ...", og, for de ufaglærte, "... ligefrem et "ræs mod bunden"."

Erik Jensen , Peter Hansen, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Kjeld Hansen

Ja, næste tur kommer til 'white collar' og vil give besparelser for forbrugerne. Men der er ingen dokumentation for det er et stort skridt frem mod fritidssamfundet. Tværtimod er udviklingen i den samlede produktivitet i de vestlige lande faldende.

He says innovation is faltering just as it did in the 1970s, when technological advancement started coming from improvements in existing products rather than new breakthroughs. For him, Apple Inc.’s (AAPL) iPad is a reworking of previous developments in computing, not a reason for confidence in innovation.

http://www.bloomberg.com/news/2014-02-21/china-hard-landing-war-gamed-fo...

Se blot produktivitetskommissionens manglende svar på deres opdrag. Indtil videre er det blot blevet til forslag om hypermarkeder og liberalisering af apotekerloven. Hele servicesektoren, både den private og offentlige er stort set kun borgerorienteret og meget svær at erstatte med robotter.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er dog rolig. Ligesom maskinstormerne har vi en tendens til at overfortolke forandringer i netop vor tid, siger han.

http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indblik/Erhverv/ECE65092...

Lars Kristensen

Vi er alle egoister,
nogle er det ved at gøre noget godt for andre, der belønner en selv,
andre er det ved at gøre noget godt for en selv og som skader andre.

I dagen verden handler det om konkurrence og det vil sige at gøre noget godt for en selv og som skader andre. Det er det nye mantra i den verden.

Danmark skal kunne klare sig i det globale markeds konkurrence, hvor det handler om at få modparten til at gå konkurs, således at ens egen virksomhed kan forblive fungerende og indtjene penge til aktionærerne.

Hvor er samarbejdet blevet af?

Konkurrence ender med at vi globalt står med et kæmpe stort selskab, der ved at eje lidt i alle selskaber kan eje alle selskaber.

Blot for overskuelighedens skyld:
Der er 101 aktieselskaber, der hver ejer 1% aktier i hver af de andre 100 aktieselskaber. På den måde ejer de 101 aktieselskaber hinanden 100%, hvorved at de 101 aktieselskaber er blevet til eet stort selskab, ved kun at de ejer 1% af hinanden. De kan også blot nøjes med 0,51% af aktierne hos hinanden, hvorved de alligevel har aktiemajoriteten.

Så enkelt kan et globalt styret selskab opbygge et totalt globalt styret økonomisk marked, som ingen, end ikke regeringer vil kunne stoppe, så længe vi har en fri global liberalkapitalistisk verdensorden.

Porcelænsmalerne er blot skakbrikker (bønder) i det globale konkurrencespil om den globale økonomiske magt og fagforeningerne er også blot skakbrikker (officerer) ligesom politikerne er det, så hvad er der at gøre?

Hvordan vi end vender og drejer os, er vi brikker i spillet om den globale økonomiske magt.

kaleb larsen, Steen Thaulow Olsen, Peter Nielsen, Mette Hansen, Kjeld Hansen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Lars Kristensen
23. februar, 2014 - 14:35
Vi er alle egoister,

Det gælder vel også den tallerkenmaler der vil en løn som andre i Danmark, men som andre ikke vil betale for. Folk udbyder deres arbejdskraft og der betales for den hvis den er efterspurgt. Man kan så diskuttere lønniveau og lønandel, men hvis ingen vil købe platter, hvem skulle så betale lønnen?

Flemming Scheel Andersen

Eneste logiske svar er at regulere den fri bevægelighed af varer, arbejdskraft og ikke mindst kapital.
Alt andet er symptombehandling.
Ikke mere EU til mig, tak.

Og gerne mindre med det samme.

Anders Kristensen, Peter Hansen, Uffe Illum, Rasmus Kongshøj, Steen Thaulow Olsen, Mette Hansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Flemming Scheel Andersen

Eneste logiske svar er at regulere den fri bevægelighed af varer, arbejdskraft og ikke mindst kapital.

Andre vil regulere SKATs mulighed for at bevæge penge fra borgerne til staten. Hvorfor skal nogen bestemme over borgernes forbrugsmuligheder fordi der er aftagende interesse for en plattemalers arbejde?

Steffen Gliese

Kristoffer Larsen, det er ikke livets mening, at du skal forbruge til du segner, det er meningen, du skal indgå meningsfuldt i et samfund og yde dit til det fælles bedste.

John Christensen, Peter Hansen, Uffe Illum, Claus Jensen, Rasmus Kongshøj, Kjeld Hansen, peter tind sørensen, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Engang gik det ud på at blive voksen og få et voksent forhold til forbrug - mådehold og vurdering af nødvendighed. Nu er vi ude i sådan en ikke overstået anal fase, idstyret og ubærlig, hvis man skal omgås med den slags mennesker.

Uffe Illum, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Peter Hansen

Det er ikke mig der beklager over manglende forbrug af platter og tab af deres arbejdspladser. De kan stadig male al det de vil. Om der så er nogen der vil forbruge og betale så de segner for platterne er en anden sag.

Kristoffer Larsen

Geert Larsen
23. februar, 2014 - 16:03
Kristoffer Larsen har helt ret når han siger det er 'venstrefløjens' skyld ..

Skyld i hvad?

Steffen Gliese

I det hele taget handler det om et udsalg, vi har foretaget. Jeg har en fantastisk salatskål - den er fremstillet på Den Kgl. Porcelainsfabrik, til brug i fængselsvæsenet, I kan gætte til hvad, når det ikke ligefrem var salat.

Steffen Gliese

Nu skal vi huske, at den eneste, der ikke vil betale porcelænsmalerens løn, er arbejdsgiveren. Ser man på priserne for virksomhedens produkter, burde det ikke være noget problem.

Eva Bertram, Dennis G. M. Jensen, Erik Jensen , Uffe Illum, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, Peter Nielsen, Rune Petersen, Niels Mosbak og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Spørgsmålet er, om det ikke var opgivelsen af ØD, der ødelagde arbejdernes og de venstreorienterede studerendes forhåbninger så effektivt, at alliancen faldt fra hinanden.

Kristoffer Larsen
23. februar, 2014 - 16:31
" Skyld i hvad? "

"Venstrefløjen som SF og EL er dertil ligeglad med danske virksomheders rammevilkår og befinder sig på et helligt stade hvor de højest spiller forargede over fyringer som ovenstående, men ikke har nogen bud på løsninger. EL og SF rasede f.eks. over regeringens ændring af satsen for selskabsskat, selvom den blot blev tilpasset den svenske."

Problemet skyldes altså 'venstrefløjens' ublu beskatning af 'erhvervslivet' og ikke det forhold at en konservativ amerikansk præsident, på opdrag af 'The Usual Suspects',
indgik en aftale om leje af kinesisk slave-arbejdskræft til en månedlig pris som Lars L
ikke engang kan købe et par sko for ..

Hans Nielsen, Uffe Illum, Rasmus Kongshøj, peter tind sørensen, Steffen Gliese og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Peter Hansen

Nu er der jo ikke nok forbrugere der ikke vil betale eller i det hele taget købe de tallerkener hun maler om som dele af venstrefløjen endda tidligere hånede som småborgerligt.

Du svarede ikke hvordan du ville garantere hendes og andres job - livstidsansættelse og hvem skal betale?

Kristoffer Larsen

Geert Larsen
23. februar, 2014 - 17:07

Der står intet i mit indlæg om at det er venstrefløjens skyld. Der er mange arbejdspladser der forsvinder over tid og det har ikke noget med selskabsskattens eller afgifternes størrelse at gøre. Men skatten og andre rammevilkår har naturligvis en indvirkning som de ikke vil erkende.

Kunne "venstrefløjen" have hjulpet i denne sag og vist solidaritet?

Steffen Gliese

Nu er det jo for det første en lille medarbejderstab, Kristoffer Larsen, for det andet er det verdensmarkedet, der efterspørger disse produkter mere end danskerne.
Men er det Axcel, der ejer fabrikken? Iflg. Wikipedia solgtes den i 2012 til Fiskars.

Flemming Scheel Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Peter Hansen, hvad har venstrefløjen med verdensmarkedet at gøre?

Hans J. Wegner møbler bliver stadig produceret i Danmark af Carl Hansen og Søn. Skal deres rammevilkår være dårlige end i vores nabolande?

Du har stadig ikke svaret på hvordan hendes og andres stillinger skulle garanteres.

Alan Strandbygaard

Socialdemokraterne vil nok sige, at der ikke er flere arbejdere i Danmark. Det kan slet ikke betale sig at appelere til de få der er tilbage.

Nå nej, det hedder jo heller ikke længere abrbejdere men "lønmodtagere-der-er-ansvarlige-funktionærer-med-specialopgaver."

Uffe Illum, Rasmus Kongshøj, Torben Bruhn Andersen, Steen Thaulow Olsen, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Flemming

Eneste logiske svar er at regulere den fri bevægelighed af varer, arbejdskraft og ikke mindst kapital.

Om vi så havde lukket alle grænser og sat mure og selvskydeautomater op ved grænsen til Tyskland, så havde det jo ikke ændret ved at meget af det kongelige porcelæn var usælgeligt.

Alt andet er symptombehandling.
Ikke mere EU til mig, tak.

Vi er en eksportsucces ud over alle grænser. Bogstaveligt talt. Hvis i tror at de vi ser nu er en krise, så er det *intet* imod hvad der vil ske hvis vi begynder med isolationisme og protektionisme.

Kristoffer Larsen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Har med vilje fravalgt alt fra den Kongelige. Hvem køber i øvrigt en Ferrari "made in China".

John Christensen, Carsten Mortensen, Claus Jensen, Torben Bruhn Andersen, Steen Thaulow Olsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

De eneste som den nye verdensorden kommer til at gavne er de 10% af verdens befolkning som ejer 90% af alle værdier i den nye verdensorden. De resterende 90% kommer til at leve et usselt lønslave liv, som stille og roligt vil blive udformet ens på hele kloden. Farvel til velfærd og goddag til normadetilværelse fra dag til dag for store dele af klodens befolkning.

- Hæng mig ikke op i procenterne. De er bare et udtryk for hvad der kan vente os.

Men er det da virkelig det hvad vi vil? Det har jeg meget meget svært ved at tro. En omfordelig gennem skatter er den eneste løsning på at dæmme op for en sådan vanvittig verden, som vi risikere at bevæge os ind i. Det er de nordiske lande et fantastisk eksempel på.

Vi skal ABSOLUT have en verden for hele kloden og ikke blot for 10%.

- Koste hvad det vil og for en hver pris. Slut med at bevæge os ind i en verden styret af kapital, start på en verden styret af mennesker for mennesker gennem mere demokrati og folkestyre.

Uffe Illum, Carsten Mortensen, Niels Ishøj Christensen, Rasmus Kongshøj, Torben Bruhn Andersen, Flemming Scheel Andersen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar

Trist at danskerne er ved at miste forståelsen af værdien af det danske samfund...

Erik Jensen , Uffe Illum, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sider