Green Elevator: En mand og en kvinde beslutter sig for at drikke sig i hegnet

Det er ikke til at stole på, internettet. Det er derfor, jeg hader det. Og jeg mener ikke bare alle unøjagtighederne på Wikipedia, jeg mener hele den fuldstændige gargantuanske sværm af vrøvl, selvmodsigelser og spektakel på alverdens blogs og selvbestaltede hjemmesider
Moderne Tider
22. februar 2014

Jeg hader internettet. Dér – så er det ude. Jeg kan lige så godt være ærlig. I flere år håbede jeg, at det ikke var kommet for at blive. Men sådan skulle det tydeligvis ikke gå.

Når jeg hader internettet, så er det jo ikke fordi, jeg ikke kan se dets mange fordele. Jeg er skam ikke maskinstormer, og jeg gør stor brug af min iPad med alskens aps og abonnementer på bøger, blade, singler og frimærker

Men det er ikke til at stole på, internettet. Det er derfor, jeg hader det. Og jeg mener ikke bare alle unøjagtighederne på Wikipedia, jeg mener hele den fuldstændige gargantuanske sværm af vrøvl, selvmodsigelser og spektakel på alverdens blogs og selvbestaltede hjemmesider.

Jeg kommer fra en familie, der elsker gennemarbejdede opslagsværker, hvor man faktisk kan slå noget op og så regne med, at det er nogenlunde rigtigt, det der står. Men når man søger på nettet, så dukker der også de mærkeligste søgningsresultater op, som absolut ingen forbindelse har med det, man leder efter. I flere tilfælde mange millioner forskellige muligheder for at gå videre. Hvordan skulle man dog kunne overskue den slags? Hvor er kuratoren?

Tag nu bare sidste uge, hvor jeg til ære for denne klummes ærede læsere skulle finde ud af, helt præcis hvad cocktailen Green Elevator var for en størrelse.

Fra scene til cocktailglas

Først et par facts, som jeg kendte til i forvejen. En Green Elevator optræder i den næsten 100 år gamle Broadway-farce Fair and Warmer (1915) skrevet af en af datidens største komedieforfattere Avery Hopwood (1882-1928). En anmelder roste stykket og skuespillerne til skyerne og beskrev cocktailen, som den stærkeste, der nogen sinde var lavet på en scene.

Allerede i 1920 blev stykket med stor succes spillet i Danmark under titlen Den grønne Elevator, og efter Anden Verdenskrig er stykket med jævne mellemrum taget op på de store frederiksbergske morskabsteatre, men også på talrige amatørscener landet over. I 1961 blev skuespillet endvidere indspillet i en nutidig fordansket version med bl.a. Kjeld Petersen og Birgitte Reimer.

Da jeg søgte ’green elevator cocktail’ på Internettet, fik jeg 5.530.000 hits. Et af de øverste var en artikel med overskriften »Molotov cocktail kills a 60-year old woman in New York elevator«.

Så jeg måtte lede videre, og på indtil flere såkaldte cocktail-sites, bl.a. 1001cocktails.com, drinksmixer.com og drinkslab.co.nz, var de rørende enige om, hvad en Green Elevator indeholder, men stort set heller ikke meget andet. Det er en lidt underlig blanding, og jeg har ændret blandingsforholdet fra 1:1 til 2:1 for at gøre den drikkelig.

Green Elevator

 • 6 cl øl, f.eks. Tuborg
 • 3 cl pebermyntelikør
 • Sørg for at både øl og likør er iskold. Hæld først øl dernæst likør i et cocktailglas. Server straks og drik om nødvendigt.

  Denne cocktail har tydeligvis intet med skuespillets oprindelige Grønne Elevator at gøre, da den ikke er ret stærk, så jeg ledte i første omgang videre på internettet, men efter en halv time måtte jeg give op. Intet sted stod teaterstykkets potente drink at læse, og der var heller ingen forklaringer på, hvorfor dette var tilfældet.

  Jeg kunne låne det oprindelige manuskript på et enkelt bibliotek i Boston, men det ville tage for lang tid i forhold til denne klumme, så jeg smed ganske enkelt mit internet ud ad vinduet og greb til anderledes probate midler. Jeg fandt mine gamle dvd’er med diverse filmversioner af både Fair and Warmer og Den grønne elevator frem og gennemtrawlede dem.

  Et fatamorgana

  Og således opklarede jeg mysteriet og grinede en del undervejs. Det er ikke noget stort skuespil, men det er godt nok sjovt.

  Bottom line: Cocktailen Green Elevator eller Grøn Elevator findes ikke. For ikke at skulle ud i lange referater af plottet, så lad mig nøjes med at forklare, at en mand og en kvinde for at hævne sig på deres respektive ægtefolk beslutter sig for at drikke sig i hegnet, og da de normalt ikke rører spiritus, så hælder de bare alt, hvad der står på kvindens ægtemands barbord sammen.

  De mener, at det er lidt ligesom at bygge et højhus, og derfor mangler de på et tidspunkt også en elevator (som skal være grøn, fordi de har noget grøn Chartreuse ved hånden).

  Drinken er forskellig fra version til version, men indeholder derudover bl.a. whisky, rød og hvid vermouth, gin (til at fortynde med, da de synes det ligner vand), absint, solbærrom, portvin, mere gin, abrikoslikør og Parfait Amour. Efter et par ølkrus til hver, drikker de også lige et par flasker champagne. Og så gi’r de den gas.

  Warning: Don’t try this at home!

  Blandingsbatteriet: Drinks til enhver lejlighed

  Alt hvad der er værd at lave, er værd at lave ordentligt. Det gælder også drinks. I denne serie har vi samlet vores bedste opskrifter på både klassiske drinks og mere kuriøse miksturer.

  Seneste artikler

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her