Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Henrik Qvortrup

Tv-vært og politisk kommentator, Henrik Qvortrup, læser både flygtigt og trofast, men som oftest ved aftentide
Moderne Tider
1. marts 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Biblen, fordi den – hvad enten man køber trospakken eller ej – er grundlaget for den danske kultur. Emma Gad er skammeligt underkendt og latterliggjort, men dybest set er det en bog, der handler om at tage hensyn til andre og ikke kun sig selv. Mere af det.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Dostojevskij, Forbrydelse og Straf. Min klart største litterære oplevelse – jeg blev suget ind i den bog, og det gjorde et eller andet ved mig at læse den her suveræne beskrivelse af, hvordan alle mennesker har noget godt og noget ondt i sig.«

»Jeg havde egentlig troet at Dostojevskij var for tung, men da jeg læste den for fire-fem år siden i en ny oversættelse, så fandt jeg ud af, at sproget er lige ud af landevejen. Så selv om det ikke er en bog man læser på en aften, er det på en måde en meget lettilgængelig bog.«

»Jeg kan huske, at jeg over en periode på halvanden måneds tid læste den hver aften før jeg skulle i seng, og det var en meget fin oplevelse.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Managementbøger af enhver slags. Ikke bare er de sprogligt forarmede – jeg frastødes også af den svulstige selvhøjtidelighed, hvormed de forsøger at forvandle banaliteter til noget meget, meget dybt.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er en lidt flygtig læser forstået på den måde, at andelen af bøger, jeg er begyndt på og har lagt fra mig, er større end den del, jeg har læst til ende. Og det er ikke, fordi jeg ikke har læst mange bøger, men jeg dømmer dem hurtigt og hårdt. Hvis jeg 50 sider inde går træt i en bog, så er der for mange andre ting i verden, som aviser og faglitteratur, jeg hellere vil bruge tid på.«

»Men omvendt, når man så rammer den bog, man bare gerne vil læse, så er det en vidunderlig oplevelse ikke at ville andet end at komme tilbage til den og dens univers. Og der er jeg en trofast læser.«

Hvornår læser du?

»Læser i sengen en halv times tid hver aften. Bogen er en god bro mellem dagen og søvnen. Ellers på farten.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her