Interview
Læsetid: 5 min.

Læserne spørger: Erlend Loe

»Internettet har ødelagt min koncentration. Det kan der ikke være tvivl om. Måske burde jeg opsøge en ekspert i mental sundhed for at tale om det. Men foreløbig har jeg ikke kunnet afse tid til det«
Moderne Tider
1. marts 2014
Erlend Loe. Født 1969, norsk romanforfatter, oversætter og filmmanuskriptforfatter. Cand.mag. i folkeminde-, film- og litteraturvidenskab. Manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i København. Har studeret på Kunstakademiet i Trondheim og aftjente sin værnepligt som militærnægter i teatergruppen Stella Polaris. Debuterede i 1993 med romanen ’Kvinden flytter ind’ og har siden udgivet en rækker bøger. På dansk er romanen ’Status’ netop udkommet.

Erlend Loe. Født 1969, norsk romanforfatter, oversætter og filmmanuskriptforfatter. Cand.mag. i folkeminde-, film- og litteraturvidenskab. Manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i København. Har studeret på Kunstakademiet i Trondheim og aftjente sin værnepligt som militærnægter i teatergruppen Stella Polaris. Debuterede i 1993 med romanen ’Kvinden flytter ind’ og har siden udgivet en rækker bøger. På dansk er romanen ’Status’ netop udkommet.

Berit Roald

Hvis du ikke skulle være forfatter, hvad ville du så gerne være?

Pilot på et fly, der fløj et eller andet vigtigt gennem et farligt område. Eller musiker, måske allerhelst bassist i The Wailers mellem 1970 og 1981. Desuden ville jeg ønske, at verden var sådan, at hvis jeg så folk ind i øjnene i lad os sige tre sekunder, var det nok til at få min vilje med dem.

Hvad er din livret?

Indisk mad, f.eks. chicken tikka masala. Stærk. Mere indviklet end det er jeg ikke.

Din største fiasko – og success?

Min største succes er, at jeg nu i 20 år har præsteret at bevare min motivation og er i stand til at skrive kontinuerligt uden at få problemer med at hitte på nye ideer eller mangle energi til at gennemføre dem. Fiaskoen ligger sikkert lige om hjørnet. Jeg risikerer når som helst at blive afsløret som en fuldkommen charlatan, der aldrig fattede, hvad han gik og fuskede med.

Hvor ville det stille samfundet, hvis alle gjorde som Doppler og flyttede ud i skoven?

Hvor ville det stille samfundet, hvis ingen gjorde det.

Det smukkeste, du har oplevet?

Jeg oplever stadig mange smukke ting. Jeg ser gode film, læser bøger, som er skrevet af intelligente mennesker. Jeg oplever at nogen elsker mig, at jeg har børn, som tror, jeg er verdens bedste far. Jeg kan leve af mine ideer og til en vis grad styre min egen tid. Det er forresten det smukkeste: At jeg kan styre min egen tid. Selv om jeg foreløbig ikke har lært mig at sige nej i tilstrækkelig grad. Nordlys er forresten også smukt.

Nogle gange drømmer jeg mig tilbage til den tid, hvor telefonen var noget, der hang i en ledning i gangen, og internettet var et ord, som ingen kendte. Kender du den følelse? Jeg husker det analoge liv, og af og til kan jeg savne det. Internettet har ødelagt min koncentration. Det kan der ikke være tvivl om. Måske burde jeg opsøge en ekspert i mental sundhed for at tale om det. Men foreløbig har jeg ikke kunnet afse tid til det.

Hvad er din yndlingsserie?

Lige nu er det True Detective. Mørk og lækker. Og med en af de bedste kendingsmelodier nogensinde.

Er du ked af, at Norge ikke vandt flere medaljer til OL?

Nej. Norge vandt mere end rigeligt. Vores allerede alt for store egoer ville ikke have haft godt af det.

Skal litteraturen være opbyggelig?

Ikke nødvendigvis. Formålsløs litteratur, skrevet alene på ren glæde eller djævelskab af et talent er mere end godt nok for mig.

Hvad er vigtigst for en forfatter: at læse eller at skrive – altså at suge inspiration eller skærpe sit udtryk?

Jeg tror, det er vanskelig at skrive noget af værdi, hvis man ikke har læst en hel del først. Det er måske ikke umuligt. Men vanskeligt. Når man har læst, må man skrive. Jeg tror, det kan tage lang tid at finde sin stemme. Selv skrev jeg adskillige tusinde sider dagbog fra jeg var 17 til 21 år. Derefter blev det nemmere at skrive.

Hvad er Norges største problem?

At vi ikke forstår, hvor få vi er i verden, og hvor ufatteligt heldige vi er. Det gælder i høj grad også Danmark. I er måske knap så heldige som vi lige nu, men traditionelt har I været heldigere. I er ikke mere sympatiske end vi. Men måske heller ikke mindre.

Hvor bevidst bruger du humor i din litteratur, og hvad betyder det for, hvordan du bliver opfattet som forfatter?

Humor findes i alle mine ideer. Den og en vis melankoli og følelse af afstand til verdens dårskab er mit vigtigste værktøj.

Har du nogensinde skrevet noget, du har fortrudt?

Jeg begynder ikke at skrive, lige så snart jeg får en ny idé. Dermed kan jeg nå at fravælge de ideer, jeg ikke synes er gode nok. Svaret er med andre ord nej.

Hvilken dansker – levende eller afdød – beundrer du mest (hvis nogen)?

Da jeg gik på Filmskolen i København, mødte jeg filosoffen Peter Zinkernagel. Jeg havde venner, som dyrkede en tæt kontakt til ham og hans ideer. Et par gange traf jeg ham tilfældigt, gående alene, sent om aftenen på Strøget, og vi fulgtes og talte om alt muligt. Jeg beundrer ældre mennesker, som er ukonventionelle og holder sig mentalt levende og udfordrende til det sidste.

De af dine bøger, jeg har læst, er baseret på en ret tam idé – f.eks. ’Naiv Super’, hvor en ung mand i krise sidder en hel bog igennem og leger med babylegetøj. Alligevel bliver bøgerne megagode. Hvad sker der for dig i mellemrummet mellem den åndede ide og det fede bog.

Alle ideer kan realiseres godt og dårligt. I næsten alt det, jeg beundrer, er det ikke hvad, men hvordan, som tæller.

Hvad er sjovest: At blive interviewet her eller læse ’Volvo lastvagner’?

Jeg læser ikke mine bøger, når de er færdige. Så svaret er klart at blive interviewet af Information.

Ditte Giese skrev i weekenden en klumme om, hvor træt hun var af at læse om gamle mænd i kriser, som skriver (fantasier?) om, at de knepper løs. Hvordan er det at være Loe og ikke være en gammel mand i krise – har du simpelthen fundet vejen? Eller er det okay bare at være kedelig?

Det er helt okay at være kedelig. Mit liv er lidet opsigtsvækkende eller esotisk. Det er fint at læse om kriser. Jeg synes ikke, det er mænds skyld, at gamle kvinder i for ringe grad skriver romaner om deres kriser.

Jeg har set dig citeret for, at hvis en dansker ikke forstår norsk, så skal man slå ham/hende hårdt over næsen. Har du nogensinde gjort alvor af truslen?

Nej. Dertil drikker jeg for lidt alkohol. Jeg må lære mig selv at drikke mere.

Har du fået dårlige anmeldelser, og hvad har du tænkt dig at gøre ved det?

Det har jeg fået, og jeg har for længe siden tænkt, at det kan jeg ikke stille noget op imod. Man må bide ærgrelsen i sig og komme videre. Og så kan man for sig selv ønske kritikeren en ubehagelig død eller en langvarig og ydmygende sygdom med forsvindende små chancer for helbredelse.

Forstår du prinsesse Märtha, som snakker med engle?

Folk må jo gå op i, hvad de vil, men når du spørger, bliver jeg nødt til at svare nej, det forstår jeg ikke. Jeg synes, hun er langt, langt ude. Engang stod jeg i en boghandel og læste i en af hendes bøger om, hvordan man skal flytte sin aura to meter til venstre, eller hvad det nu var. Jeg husker, at noget inde i mig jublede, for jeg havde aldrig selv kunnet finde på en mere skør prinsesse.

Synes du også, at norske damer er lidt farligere end de danske?

Det forholder sig stik modsat. Danske damer er farligere end norske. Cirka 18-20 procent farligere, vil jeg vurdere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Balling

"Er du ked af, at Norge ikke vandt flere medaljer til OL?"

"Hvad er din livret?"

WTF? Det er den slags spørgsmål man stiller Side-9 Pigen i Ekstrasprøjten ;)