Baggrund
Læsetid: 3 min.

Et liv er forbi. Ole Engberg (1922 - 2014)

Ole Engberg tilhørte som aktiv modstandsmand den generation, der blev formet af den tyske besættelse. For ham var handlekraft en nødvendighed, ikke en bedrift. Og han var konsekvent i både ord og handling
Moderne Tider
1. marts 2014
Kærlighed. Som 90-årig kunne Ole Engberg og hans hustru Ellen fejre deres krondiamant-bryllup i 2012. Privatfoto

Kærlighed. Som 90-årig kunne Ole Engberg og hans hustru Ellen fejre deres krondiamant-bryllup i 2012. Privatfoto

Kassen med identitetskort er fyldt med forskellige navne, professioner og fødselsdatoer. Men ansigtet er det samme. Kønne træk, blondt hår og blå øjne. Sådan så Ole Engberg ud under krigen. Det meste af tiden lød han navnet Bruhn og arbejdede som kørelærer.

For Ole Engberg var modstandsmand og deltog i en lang række aktioner mod tyskerne. I fire år satte han livet på spil for sit land og de mennesker, han samarbejdede med, men da krigen sluttede, lagde han låg på fortiden. De farefulde operationer i modstandsbevægelsen blev skiftet ud med en hektisk karriere som it-udvikler hos en af 1960’ernes mest lovende virksomheder. Ole Engberg arbejdede sig gennem livet og ud af krigens skygge, lige indtil han døde den 14. februar, 91 år gammel.

Modstandsmand

Familien Engberg var ikke nationalister. Til gengæld blev de fem søskende opdraget i den grundtvigianske tro. Det frie ord var målet, og midlet var uddannelse. Som den ældste i søskendeflokken flyttede Ole Engberg fra hjemmet i Horsens som 16-årig, hvor han begyndte på Herlufsholm Kostskole, og selvom eleverne der ikke fik andre nyheder end dem, de kunne opfange via radioen, mærkede de krigen komme. Tyske soldater, tanks og kanoner trillede nordpå med åbne transportvogne på jernbanen fra Gedser til København, og efterhånden blev hakkebøfferne skiftet ud med rødbedebøffer

Efter sin studentereksamen i foråret 1941 tog Ole Engberg til København for at læse til ingeniør på Polyteknisk Læreanstalt – i dag Danmarks Tekniske Universitet. På avisernes spisesedlerne kunne han læse, at tyskerne havde invaderet Rusland og på Elers’ Kollegium, hvor han boede, blev han forsynet med illegale blade. Hans modstandskamp startede i BOPA, men han kom hurtigt med i gruppen Holger Danske, hvor han deltog i utallige operationer. Fra farefulde aktioner mod pronazistiske virksomheder til satiriske indslag i Roxy Biograf, hvor de midt i forestillingen viste et stort billede af Hitler med en flue på næsen.

Efterhånden som krigen skred frem, begyndte jorden at brænde under Ole Engberg. Tyskerne var på sporet af ham, og han blev nødt til at tage til Jylland. Han tog kontakt til sin gamle spejderfører i Horsens, og i en alder af bare 22 år fik Ole ansvar for at modtage våben og sprængstoffer fra engelske fly i Midtjylland og for radiokontakten med de allierede. Hver aften lyttede Ole til nyhedsudsendelsen på BBC, og hvis der blev sendt »en hilsen til cementblanderen«, cyklede han og hans folk af sted for at sætte senderen op.

Efter krigen

Ole Engberg pralede aldrig med sine bedrifter i modstandsbevægelsen. Hans ene lillebror var blevet skudt af tyskerne, mens den anden havde siddet i koncentrationslejr. I hans øjne havde modstanden været en nødvendighed, men ikke noget, man behøvede at snakke om, og da freden kom, lagde han historien bag sig.

Kort efter krigen mødte Ole Engberg Ellen på kollegiet, og de begyndte at komme sammen. Allerede på det tidspunkt var han meget engageret i sit arbejde som maskiningeniør for kølefabrikken Atlas, hvor han senere blev underdirektør. Men han søgte hele tiden nye udfordringer. I begyndelsen af 60’erne kom Ole Engberg til Regnecentralen, som var meget langt fremme med kreative løsninger på it-systemer. »Din far har haft mere indflydelse på det her land, end du aner,« fik sønnen Jens at vide til begravelsen af en af farens tidligere kolleger.

Selv om Ole Engberg var meget væk hjemmefra, var de tre sønner aldrig i tvivl om, hvem der bestemte. Det var ikke noget hotel, de boede på, og hvis man ikke lavede noget, havde det konsekvenser. Blandt andet blev den ene søn sendt halvandet år på landet i Vendsyssel, fordi han ikke kunne finde ud af, hvad han ville. For Ole var det ikke at træffe et valg ensbetydende med at træffe et valg. Lige meget om det drejede sig om de åbenmundede bønder på Herningegnen under krigen eller sønnernes skolegang. Ole Engberg gik aldrig på kompromis med det, han mente, og han var altid retfærdig.

Ole Engberg

Født den 22. februar 1922

Student i 1941 fra Herlufsholm Kostskole

Uddannet til ingeniør i 1947 på polyteknisk læreranstalt

Død den 14. februar 2014

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her