Analyse
Læsetid: 5 min.

Alla som inte dansar är våldtäktsmän

Hvad gør man, hvis det viser sig, at dansk kultur rummer langt mere voldelige tendenser, end vi havde troet? Man konkluderer, at der er noget galt med de andre
Hvad gør man, hvis det viser sig, at dansk kultur rummer langt mere voldelige tendenser, end vi havde troet? Man konkluderer, at der er noget galt med de andre

Ib Kjeldsmark

Moderne Tider
22. marts 2014

Der er en del debatter om Danmark, der er værd at se fra Sverige. Ikke mindst på det område man lidt abstrakt kunne kalde vores kulturelle kompetencer – eller mangel på samme (racisme, chauvinisme, mangel på forståelse af andre kulturer, selvovervurdering, osv.)

Det er dog ofte vanskeligt at facilitere konkrete debatter med konkrete debattører henover sundet, ikke mindst fordi danske debattører som regel er så urokkeligt overbeviste om deres eget grundlæggende mere realistiske og ærlige udgangspunkt, at diskussionen ikke rigtig fungerer.

Det hele beror nemlig på en misforståelse, forstår man, der i sidste ende kan forklares med, at svenskerne aldrig har haft en åben og fordomsfri debat om indvandringen. Det danske demokrati er så veludviklet, at det virkelige problem ikke er, hvad og hvordan vi selv opfører os, men om vores omverden er udviklet nok til overhovedet at forstå, hvor langt fremme i skoene vi er.

Sådan én findes ikke

Reaktionerne på en omfattende undersøgelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder om vold og chikane mod kvinder kunne med nogen ret fortolkes i lyset af denne tendens til på forhånd at vide, at der ikke kan være noget galt med den danske kultur.

Undersøgelsen viste, at danske kvinder mere end nogen andre EU-landes kvinder føler sig udsat for vold, seksuel vold og chikane. Umiddelbart meget overraskende og naturligvis stærkt bekymrende: Er vi slet ikke så ligestillede og tolerante, som vi troede? Er der noget alvorligt galt med den kulturelle takt herhjemme – i en grad, der ikke blot handler om den berømte 'tone' i debatten, men om helt håndgribelige overgreb og vold?

»Det kan ikke passe,« tænkte de fleste sikkert. »Der må være noget galt med den undersøgelse.« Nogle reagerede ligefrem som Storm P., da han var på Danmarks Akvarium for at se en udstilling af sjældne fisk fra hele verden. Han studerede mange af dem indgående, men da han kom til et akvarium, der bar skiltet ’Ægyptisk snabelfisk’, gik han bare med det samme videre og sagde: »Sådan én findes ikke i virkeligheden.«

Mest fornægtende var nok præsten Kathrine Lilleørs blog i Berlingske under overskriften ’Når kvinder lyver’. Her var forklaringen, helt i stil med det med den om den åbne og fordomsfri debat om indvandringen, at alle andre europæiske kvinder end de danske bare finder sig i mere og endda lyver om det:

»Danske kvinder ved, at det ikke er vores egen skyld, når vi bliver voldtaget, chikaneret eller på anden måde ydmyget på grund af vores køn. Tegnet er, at vi fortæller om det. […] Andre europæiske kvinder er åbenbart ikke kommet dertil. De lyver hellere om det. Bærer over med det. Har af deres mødre lært, at ligesom man ikke kan ændre ved tyngdekraften, kan man heller ikke bebrejde en mand, hvis man har udfordret hans kønsdrift.«

Bortset fra den helt fantastiske generalisering i dette udsagn rummer det også en fuldstændig fornægtelse af de helt konkrete problemer, undersøgelsen handler om. Uanset om Danmark er nr. 1 eller 2 eller 7 på en liste over de mest voldelige og chikanerende, er det vel værd at tænke lidt over, hvorfor 52 procent af danske kvinder siger, at de har været udsat for fysisk eller seksuel vold.

Man fristes til at vende billedet på hovedet: Hvad nu hvis det ikke er ’de andres’ kultur, der forklarer denne rapport, relativerer den og bagatelliserer den? Hvad nu hvis det er den danske kultur selv, der rummer en alt for overset råddenskab? Det er her, svensken kommer ind i billedet igen.

Alle dem der ikke danser

Det svenske hiphop-band Maskinen lavede i 2009 en vidunderlig og provokerende sang Alla som inte dansar är våldtäktsmän. Sangens pointe er, som det allerede fremgår af titlen, den ret enkle og bastante, at man ikke skal stole på en mand, d er ikke danser.

Det hedder bl.a.: »Første skridt er, at I holder hånd / han virker rar, virker omsorgsfuld / men det bliver tungt, når det kommer frem / at han står stille som en voldtægtsmand.«

Titlen gentages igen og igen: Alle, der ikke danser, er voldtægtsmænd. Det må give en ret mærkelig og hektisk stemning, når dette nummer bliver spillet på et diskotek. Alle, der ikke er på gulvet, bliver pludselig suspekte: »Hvorfor står han egentlig derovre og kæler for den whiskysjus hele tiden?«

Teksten er selvfølgelig provokerende, fordi den er helt aggressivt generaliserende og overdrevet, men rummer den ikke også en mulig sandhed? Hvad nu hvis det netop ikke er de sanselige, frække og pågående sydeuropæere, der er mest forulempende og voldelige over for kvinder?

Hvad nu hvis der er langt mere vold i den passivt-aggressive afmålthed, der ofte kendetegner danske mænd? Og kunne man endda trække denne linje videre? Er det også vores verdensberømte kølige og lidt akavede måde at tage imod udenlandske gæster, kolleger og naboer, der bedst forklarer den aggression, der kommer til udtryk i hån, spyt og overfald?

»Vi bebrejder jer, at vi ikke kan finde ud af at slappe af og have det dejligt sammen med andre mennesker!«

Det er bare for sjov

Hvis der er sådan noget som en dansk folkekarakter, var det måske i virkeligheden daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, der kom den nærmest, da han i sin nytårstale 2006 hakkede sig igennem en performativ selvmodsigelse for at forklare, hvor frimodige og muntre, danskerne er, når de f.eks. tegner karikaturtegninger: »Vi brug-er hu-mor, vi brug-er sa-ti-re.«

Uanset hvor sjove og charmerende I er, syntes Fogh Rasmussen at sige, så har vi patent på denne særlige, overlegne danske humor. Når en dansker gør det, er det bare sjovt, helt naturligt, også selv om det kan være svært helt at se for dem, det går ud over. Ligesom de krige, vi deltager i, altid er retfærdige, og den måde, vi bruger ytringsfriheden på, er nødvendig for den demokratiske debat.

Hvis man føler sig krænket af en dansker, er det bare fordi, man ikke selv er helt demokratisk nok endnu. Og voldtægt? Nå ja, herregud. Det kan vel ikke have været så slemt, hvis det var en dansker, der gjorde det.

Serie

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006.

CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

I det hele taget er det forbudt at føle sig krænket her i landet. Det er ikke småting man kan blive skudt i skoene, hvis man ikke synes om den særlige 'frigjorte' danske 'humor'.

Elisabeth Andersen, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, David Zennaro, Heinrich R. Jørgensen, Rikke Nielsen, Majbritt Nielsen, Ingrid Uma, Mikkel Storgaard Knudsen og Simone Bærentzen anbefalede denne kommentar

'Alla som inte dansar är våldtäktsmän' og
'den ret enkle og bastante, at man ikke skal stole på en mand, der ikke danser. '

Skide sjovt, ikke sandt Inger ?
Man skal heller ikke stole på noget der kan bløde i 8 dage uden at dø af det ..
Haha, skide sjovt er det at høre på den evindelige nedrakning af mænd .

Altså, i stedet for at diskutere det her ud fra en eller anden undersøgelse af folks subjektive følelser,
kunne vi så ikke få noget REELT tal-materiale på bordet .
For når jeg sidder og kigger på statistikker fra forskellige lande så er de
'de sanselige, frække og pågående sydeuropæere' betydeligt slemmere end de leverpostejs-farvede 'passivt-aggressive' danske taber-mænd til ikke at acceptere et nej .

Inger Sundsvald

Jeg ved ikke om du morer dig, Lars Olsen, jeg gør ikke. Jeg synes tværtimod, at teksten er provokerende og "aggressivt generaliserende og overdrevet".Hvad nu hvis det netop ikke er de sanselige, frække og pågående sydeuropæere, der er mest forulempende og voldelige over for kvinder?"

Mikkel Storgaard Knudsen og Marianne Mandoe anbefalede denne kommentar

Center for Vilde Overfortolkninger af Svenske Sangtekster

Markus Hornum-Stenz, Preben Rasmussen, Peter Jensen, Ludwig Wittgenstein, Henrik Nielsen, Vibeke Rasmussen, Michael Kongstad Nielsen, Claus Jensen, Rasmus Kongshøj og Lars Olsen anbefalede denne kommentar
Marianne Mandoe

Den er altså ikke helt forkert den der med de danske mænd.
Der er en del sexisme i danmark som bare ses som OK. En sexisme som bare IKKE er OK andre steder. En sexisme som, når den praktiseres af danske mænd uden for andegårdens små grænser, medfører løftede øjenbryn.
Det skal lige siges at jeg har et rimeligt godt sammenligningsgrundlag efter at have boet nu i snart 7 år på steder der er langt mere internationalt orienterede end lille Danmark.
Bruxelles hvor man ikke kan spytte uden at ramme en eller anden ikke-Belgier, og Costa Del Sol hvor man gerne hører 12 forskellige sprog talt hver dag.
Mange danske mænd har generelt overhovedet ingen respekt for kvinder. En hver form for almindelig god opdragelse gåf fløjten når der er kvinder med i en samtale. Sjovt nok forsvinder den gode opdragelse kun overfor kvinderne, men bibeholdes overfor mændene.
Der bliver, konsekvent, afbrudt når en kvinde taler.
Der bliver talt henover hvad en kvinde har at sige.
Der bliver talt højere hen over hvad en kvinde siger.
Og vinderen.... hvis en kvinde begynder at sige noget så begynder mange af de danske mænd at tale (lidt højere) sådan at kvinden ikke kan blive hørt.
Og det er bare i samtale-tilfælde.
Det er, på sin vis, tragisk-komisk at se reaktionerne på dette.
Danske kvinder har vænnet sig til det, og virker ikke som om det egentlig generer dem... udadtil. De holder bare kæft. Ikke-danske kvinder og ikke-danske mænd bliver forargede og afslutter ofte samtalen meget hurtigt.
Og det er bare i samtale-tilfælde.

Mange danske mænd opfører sig også som en folk hulemænd når de går ud.
Et klask i måsen eller endda reel befamlelse af kvindelige medarbejdere på diverse restauranter, cafeer og barer er "Normalt" og ikke engang noget samme danske mænd behøver at være berusede for at præstere.
Smålumre kommentarer om kvinder, kvinders personlighed, kvinders (tænkte) lyster og kvinders kroppe er åbenbart også en ret normal del af mange danske mænds opførsel.

Når det kommer til danskeres racisme og intolerance er begge køn lige slemme.
Faktisk er man som dansker nødt til at blive vejet og målt på om man nu opfører sig "dansk" før man draget ind i den internationale kreds.
Opfører man sig ikke typisk dansk, dvs som en elefant i en glasbutik, socialt så bliver man modtaget med åbne arme og hurtigt draget ind i den internationale vennekreds.
Men man skal altså lige filtreres først, og det skal etableres at man ikke bare af vanvare har forvildet sig ud af danske enklave.

Når man så først er der bliver man, som dansker og specielt dansk kvinde, udsat for noget meget pudsigt.
Man bliver sgu taget alvorligt. Man bliver IKKE afbrudt når man siger noget. Man bliver IKKE ignoreret. Man bliver ikke befamlet, hverken fysisk eller visuelt.
Som dansker bliver man, uanset køn, mødt af en åbenhed der til tider kan virke helt skræmmende, en hjælpsomhed som til tider virker overvældende, og en venlighed som ikke har nogen bagvedliggende agenda.

Danskere bliver, i udlandet, mødt med forbehold. Indtil man, som dansker, har bevist at man rent faktisk er i stand til at begå sig på et socialt acceptabelt niveau.
Men som dansker der er blevet accepteret må man så også lægge øre til kritik af ANDRE danskere. Kritik som stempler danskere generelt, og danske mænd specielt, som (for at sige det med en af mine meget gode engelske venners ord) "blundering social incompetents" som (det næste sagt af en Irer og en Cypriot i samdrægtighed) "doesn't seem to know when enough is enough in any context".

Kære venner.... måske er det ikke Dansken der har ret. Måske har resten af Europa og Svenskerne en pointe når de siger at Dansken måske burde kaste et blik på sig selv og egen kultur inden der bliver lukket for meget mundgas ud om andre...

Sascha Olinsson, Carsten Søndergaard, Birgit Kraft, Malan Helge, David Zennaro, Heinrich R. Jørgensen, Rikke Nielsen, Majbritt Nielsen, Eva Bertram, Jens Thaarup Nyberg, Gert Hjembæk, Rasmus Kongshøj, Heidi Pedersen, Mikkel Storgaard Knudsen og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar

Inger Sundsvald skriver :
'Hvad nu hvis det netop ikke er de sanselige, frække og pågående sydeuropæere, der er mest forulempende og voldelige over for kvinder?"'

Og hvad nu hvis du læste hvad jeg skrev og selv gad sætte dig lidt ind i det tilgængelige talmateriale ?
Så ville du finde at statistikkerne siger noget HELT andet end den såkaldte 'undersøgelse' der refereres til.
Til Marianne Mandoe der skrev :
' Der bliver, konsekvent, afbrudt når en kvinde taler.'
Ja, for det skulle jo nødigt ende som en monolog, vel ?
'Danske kvinder har vænnet sig til det, .... De holder bare kæft'
Du skulle måske gå noget mere ud ?
'Man bliver ikke befamlet, hverken fysisk eller visuelt.'
Nej nej, det kunne græske Jorgos naturligvis aldrig finde på ...

Inger Sundsvald

Hvad med selv at komme med links til undersøgelser der viser noget andet - i stedet for at fabulere om hvad jeg griner af og finder morsomt.

Carsten Søndergaard, Majbritt Nielsen og Mikkel Storgaard Knudsen anbefalede denne kommentar
Marianne Mandoe

Lars Olsen....
Du skulle måske gå noget mere ud ?
Jeg kører, sammen med min mand, en Blues Bar på Solkysten. Det meste af mit liv (når man fraregner oversættelser som foregår på computeren derhjemme) uden for hjemmets 4 vægge.
Er vi ikke i egen bar, så er vi enten ude og spise eller sidder og holder strategimøder med ejerne af barerne rundt om os. Hvilket vi heldigvis kan gøre da vi har et godt og venskabeligt forhold til dem da ingen af os på nogen måder er konkurrenter.

Ja, for det skulle jo nødigt ende som en monolog, vel ?
Chauvinist-alert.... Chauvinist-alert....
Det er lige netop DEN slags bemærkninger danske mænd er berømte og berygtede for, og som viser en total mangle på respekt for kvinder og det faktum at kvinder måske også har noget intelligent at sige.

Nej nej, det kunne græske Jorgos naturligvis aldrig finde på ...
Nej... det kunne han nemlig ikke. Ikke med mindre han arbejder i turistbefængte områder, og i de tilfælde går det kun ud over turister.
Vovede han at opføre sig sådan overfor lokale eller fastboende ville han rende rundt med kronisk blodtud og blå øjne. Gerne delt ud af kvinderne selv.

Carsten Søndergaard, Birgit Kraft, Markus Hornum-Stenz, Rikke Nielsen, Majbritt Nielsen, Eva Bertram, Gert Hjembæk, Niels Mosbak, Torben Nielsen, Mikkel Storgaard Knudsen og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar

Inger Sundsvald, jeg vil foretrække at du selv laver din research .
Jeg har gjort mig den ulejlighed og derfor kan jeg bare grine af den der 'undersøgelse' .

Marianne Mandoe :
Så kan jeg SLET ikke forstå hvordan du kan påstå at Danske kvinder bare holder kæft ..
Og Danske kvinder er berømte for at kalde mænd 'skvat', 'tabere' og alt muligt andet, og i det hele taget tale temmelig grimt til og om deres mænd .
'og i de tilfælde går det kun ud over turister.'
Jamen, så er der jo ingen ko på isen ..
Ligeledes går klap i røven mest ud over mere eller mindre nøgne pop-tøsser på diskotekerne rund omkring .

Og det overrasker mig SLET ikke at det lige præcis er jer to der kaster sig frådende over muligheded for at rakke ned på mænd ..

Mikkel Storgaard Knudsen

Jeg vil også gerne rakke ned på mænd, Lars Olsen. Og jeg er endda en af dem! Ta-ber-mand - og mænd.

Du taler om at der ikke er lavet noget som helst research, men du godeste.
Er det ikke netop det, som den nye EU-rapport om kvinders vilkår netop ér? Altså, research.
Eller den er måske ikke god nok, nu når den hævder, at der faktisk _er_ problemer i Danmark.

Du er tydeligvis selv en del af problemet, er du ikke?
Du holder hånden over seksuelle overgreb, når du selv negligerer opførslen fra de røvhuller, som klapper (rager) kvinder på røven rundt omkring i nattelivet. Tydeligvis er de jo selv ude om det, i kraft af deres påklædning.
Må jeg så også gerne begå overgreb på folk, som klæder sig på en måde, jeg ikke kan li'?

Sascha Olinsson, Carsten Søndergaard, Rikke Nielsen, Eva Bertram, Heidi Pedersen, Inger Sundsvald og Marianne Mandoe anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Du har en livlig fantasi.

Michael Kongstad Nielsen

Hold da op for en gang generalisering.
Men det er måske meningen. Alle er ens hvis de ikke danser. og alle,der danser, er også ens på en anden måde.
Jeg holder af svensk mentalitet,
synes de er kernesunde
i lyse birkelunde
Men jeg forstår slet ikke hiphopbandets tekst "Alle som ikke danser er voldtægtsmænd"
http://www.youtube.com/watch?v=Sey4h54Kjt4
Måske er det en "forsigtig" protest mod svensk hysteri,
Nåh nej, sådan noget findes selvfølgelig ikke.
Tænker Julian Assange i den ecuadorianske ambassade i London.
Men måske er det dette hiphop bands kejtede og kiksede forsøg på at sige.
at de ikke har gået på danseskole,
at de er bedst til at jokke i spinaten og pigen over tærene.
at de egentlig også var brummere i skolen, og altid sad bagest,
at de ikke fører sig frem og stryger scoringerne med håret,
men står generte og håber på, at nogle falder for deres kiksede charme,
og ærlige uduelighed, som Klods Hans.
Måske er det deres vræl om forståelse af den herskende uforstand om, at man skal kunne danse for at være noget ved musikken, for at kunne tilnærme sig kønnet på den anden side.
Og at de, der ikke kan det, er voldtægtsmænd in spe.

@ Mikkel Storgaard Knudsen :
Jeg siger at når man ser på de statistikker der findes om voldtægt og vold, så er det nogle HELT andre tal
der fremkommer end i den såkaldte 'EU-undersøgelse' hvor man har spurgt til subjektive opfattelser ..
Bare fordi en person FØLER sig udsat for dette eller hint overgreb er det jo ikke ensbetydende med at der rent faktisk har fundet et overgreb sted, vel ?
Altså, jeg har med egne øre og øjne set halvnøgne kvinder gå ned af Strøget og blive tøse-fornærmede når nogen (læs 'den forkerte') gloede på deres frit udstillede bryster .
Og at nogen giver dem et klap i røven klokken lort om morgenen på et eller andet diskotek (aka 'kødmarked') hvor stort set alle er stander-stive og på stoffer .. kan ikke rigtigt hidse mig op .

Men tilbage til faktuelle tal, bygget på anmeldte forhold :
Det første der springer i øjnene når man ser feks Wikipedias side om emnet
http://en.wikipedia.org/wiki/Rape_statistics
er at der må være er et gigantisk 'mørke-tal' .
I Indien fex skulle der 'kun' være 1.6 voldtægter pr 100.000 indbyggere i 2005, til sammenligning var
tallet for Sverige det år 46.3 pr hundredetusinde !! . Altså, de Svenske femi-mænd skulle være ca 40 gange så store voldtægts-svin og kvinde-hadere som de Indiske ..

Helt ærligt, hvis der er nogen der tror på det så har I sgu' et problem ..

Preben Rasmussen, Glenn Lynge Andersen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

Og fri mig så lige for dine halv-kriminelle insinuationer, gider du ?
Personligt er jeg af den opfattelse at voldtægstforbrydere burde have skåret en hvis legemsdel af .
Men jeg gider Fandengalemig ikke finde mig i at hele mit køn skal udsættes for sådan en omgang feministisk mandehader-ævl . Gu' er det ej hverken specielt farligt eller specielt hårdt at være Kvinde i de Skandinaviske lande .

Morten Pedersen, Markus Hornum-Stenz, Glenn Lynge Andersen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

"Er vi ikke i egen bar, så er vi enten ude og spise eller sidder og holder strategimøder med ejerne af barerne rundt om os. Hvilket vi heldigvis kan gøre da vi har et godt og venskabeligt forhold til dem da ingen af os på nogen måder er konkurrenter."

Uha, kartelvirksomhed.

Torben Knudsen

Er det en særlig religion af fortabte sjæle, der holder møde her på siden.
Solen står op i morgen, men ja, der kan være mange skyer, der dækker den. Prøv at undgå at være en af dem og nyd livet.

Michael Kongstad Nielsen

Husk nu, at det er ikke solen der står op, men Jorden der drejer rundt.
I øvrigt skal der altid være plads til et par husarbukser.

Michael Kongstad Nielsen

Og hvis man skal nyde livet, skal man gå udenom EU og dets agenturers mærkelige spørgsmål.

Jubel-optimister !
Det ødelægger faktisk min dag at skulle blive ved med at høre på alt det mande-hader ævl om hvor slemme nogle svin vi alle er .
Latterlige EU-undersøgelser, forherligelse af SCUM-manifestet og de rabiate svenske feministers evindelige brok over hvor hårdt det er at Kvinde i Skandinavien .
Det skulle lige være bøsser de talte om på den måde .. Eller Jøder ....

Hvad nu hvis... Hvad nu hvis folk der gemmer sig bag pseudonymer som Center for Vild Analyse er den slags typer som man skal være virkeligt på vagt over for. Måske er det netop især dem, og hverken danskere eller sydlændinge der er kolde, chauvinistiske og racistiske, samt udøver vold, overgreb og chikane? Hvad nu hvis det er deres kultur den er helt gal med, og hvad nu hvis man ligefrem synger en sang om dette? "Det må give en ret mærkelig og hektisk stemning" på redaktionen, og alle der ikke frakender sig et tilhørsforhold "bliver pludselig suspekte". Givet vis en ret tåbelig idé til en sang "men rummer den ikke også en mulig sandhed?". Det er altså ikke noget som jeg påstår, men... hvad nu hvis?

Den undersøgelse som danner udgangspunkt for alt det som insinueres i ”analysen” blev fra begyndelsen også anfægtet på et rent fagligt grundlag, f.eks. fordi dens definition på vold også omfatter relativt trivielle hændelser, som at blive puffet til. Hvad nu hvis undersøgelsens resultater er svære at håndtere, fordi den giver meget vidtgående muligheder for at fortolke, hvad der kan opfattes som vold og chikane? Det er i hvert fald et tyndt grundlag for et karaktermord på dansk kultur i almindelighed, og danske mænd i særdeleshed.

Samme tendens ses også i kommentarfeltet, hvor dem der mest aggressivt kommer med anklager om chauvinisme, langt mere nærliggende selv kan betragtes som udøvere af chauvinisme.

Peter Jensen, ulrik mortensen, Michael Kongstad Nielsen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen
Jan Weis, Henrik Nielsen og Peter Jensen anbefalede denne kommentar
Mikkel Storgaard Knudsen

Jeg anbefaler at man lytter til Reporterne fra radio 24syv den 7. marts.
Karin Helweg-Larsen er den slags person, som åbent mener at kvinder selv har ansvaret for sexchikane ;
Det er måske relevant at inddrage i sin kildekritik af overstående artikel.

Marianne Mandoe

Hurra.... de typisk danske benægtere om at der måske er noget galt med dansk kultur og dansk mentalitet myldrer frem.
Tager man samme diskussion andetsteds (uden for andegården) så vil langt de fleste mænd begynde at kigge sig selv og andre efter i sømmene.
Hernede i "macho-kulturen" TAGER man diskussionerne, også i de offentlige medier. Og konsensus er som regel at mænd der ikke mener at der bør tages hånd om diskriminationsproblemer er nogle.... rent ud sagt.... vatpikke og ikke kan benævnes rigtige mænd.

Birgit Kraft, Majbritt Nielsen, Heidi Pedersen, Gert Hjembæk og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar

Marianne Mandoe

Jeg kan bekræfte, at græske Giorgos, der begynder at rage på en lokal pige, som minimum vil sikre sig et spark i skridtet og et blåt øje.
Som en af min datters græske veninder sagde til hende: "Du skal ikke finde dig i noget som helst - bare klap til ham med det samme."
Men vi har selvfølgelig også en macho-kultur, hvor æresbegreber og blodhævn ligger lige for, og hvor man risikerer at pigens far pludselig dukker op med et skydevåben i hånden, hvis man har været for nærgående.

Carsten Søndergaard, Birgit Kraft, Heinrich R. Jørgensen, Gert Hjembæk, Inger Sundsvald, Marianne Mandoe og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Marianne Mandoe

Niels Mosbak

...eller hvor tøsen selv finder mors største køkkenkniv og beslutter sig til at rydde lidt ud i hvilke gener der i fremtiden kan videreføres...

Forestillingen om at mænd fra sydeuropa bare ikke kan holde snitterne for sig selv er meget forkert. Her bliver drenge opdraget til at man under ingen omstændigheder rører en kvinde unden at have fået et specifikt "Go ahead" fra samme pige/kvinde, og pigerne bliver opdraget med at de ikke skal finde sig i noget som helst.
At det så i mange tilfælde går galt med turister, og specielt nordiske, og her specifikt danske kvindelige turister, er fordi samme danske kvinder har lært at man i hvert fald ikke klapper til mænd der bliver for nærgående. For den slags opmærksomhed skal jo tolkes som flatterende.

Carsten Søndergaard, Heinrich R. Jørgensen, Niels Mosbak, Gert Hjembæk og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Hvad nu hvis folk der gemmer sig bag pseudonymer som Center for Vild Analyse er den slags typer som man skal være virkeligt på vagt over for."

Ja, det kan jeg da også – snarere – være bekymret for. Og sidste afsnit, især sidste sætning, i ovenstående, er da i sandhed helt "Vildt" … langt ude!

Selv om det står enhver frit for at tolke et hvilket som helst kunstnerisk udtryk efter forgodtbefindende, det være sig film, malerier, skulpturer … eller sangtekster, er det ikke helt uinteressant, hvad den aktuelle kunstner selv mener. Så jeg prøvede at finde ud af, hvad de to mænd, som udgør 'Maskinen', havde at sige om teksten. De fortæller bl.a. at:

"– Det är ett absurd skämt, en parafras på "sisten i plurret är en rutten skit", ett fullständigt befängt påstående som vi skrattade oss svimfärdiga åt när vi kom på. Vi tyckte det var för roligt för att inte dela med oss av det till er."

http://nyheter24.se/noje/musik/335647-maskinen-om-hitlaten-ett-absurt-skamt

Altså noget ret uskyldigt. Dét kan man så til gengæld ikke sige om resten af den linkede sides indhold. Hvordan man dér, på en svensk nyhedsside fremstiller kvinder, er da fx langt mere interessant at diskutere end en 5 år gammel sangtekst – altså hvis det da er dét: danskere og svenskeres angiveligt forskellige syn på sexisme, chauvinisme og chikane mod kvinder, Center for Vild Analyse har ønsket at fokusere på.

For mig at se er den opstillede 'problematik' snarere en stråmand, en undskyldning for at kunne lange ud mod "os" danskere – og det vil jo så også sige Centerets egne medlemmer, ikke sandt? – i al almindelighed og på en eller anden bagvendt måde … Anders Fogh Rasmussen i særdeleshed. Og ovenikøbet og Ghm peger på ham som eksponent for "os" og vores "folkekarakter"? Give me an effing break!

Peter Jensen, ulrik mortensen, Michael Kongstad Nielsen og Jonathan Smith anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Og derfor kan man helt afvise at der kan være noget om snakken. Det er jo kun for sjov, ligesom i stand-up- og Casper Christensen udsendelser, og måske kan man slet ikke fæste lid til undersøgelsen og kvinder der muligvis lyver om hvad de oplever. Ak ja, verden er lumsk og uvederhæftig.

Carsten Søndergaard og Marianne Mandoe anbefalede denne kommentar

Øjnene falder ud, når jeg læser Lars Olsens ord om, at det 'kun' er halvnøgne poptøser, som mænd synes det er rimeligt at gramse på. Er det i grunden burka'en, du efterlyser? Hvornår eren kvinde 'anstændig' nok til at ufrivillige klap er et overgreb?
Jeg kender en mand i Luxembourg, som er med i en mandegruppe. Den har et noget andet sigte end de fleste jeg har læst om herhjemme, nemlig at undersøge, hvad fanden det er der får mænd til at voldtage og i øvrigt foretage den slags overgreb, som Lars Olsens mener er kvindernes egen skyld.
Jeg kender også en hel del mænd, der er dybt ulykkelige og skamfulde over fænomenet voldtægt.
Uanset hvor korrekt EU-undersøgelsens tal måtte være, er de fleste af kommentarerne fra mænd ovenfor dybt forstemmende.

Sascha Olinsson, Carsten Søndergaard, Birgit Kraft, Sabine Behrmann, Inger Sundsvald, Majbritt Nielsen og Marianne Mandoe anbefalede denne kommentar

Niels Mosbak:

Du fantaserer.

Marianne Mandoe

Kommentarerne til denne artikel viser med al smertelig tydelighed at danskere generelt overhovedet ikke er modtagelige for nogen former for kritik.
At en undersøgelse viser at danske kvinder er de kvinder i EU der er hårdest ramt af vold og seksuel chikane forsøges i bedste fald at bortforklares ved at nedgøre kvinder OG mænd i andre EU-lande, i værste fald stilles intelligensen og ærligheden af de personer eller organisationer der står bag undersøgelserne.

Sascha Olinsson, Carsten Søndergaard, Birgit Kraft, Malan Helge og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Majbritt Nielsen

Lars Olsen
22. marts, 2014 - 19:23

Ligeledes går klap i røven mest ud over mere eller mindre nøgne pop-tøsser på diskotekerne rund omkring .

Så fordi de er poptøsser og dermed fair game at begå overgreb på?
Det var da et charmerende syn på kvinder du er med til grundlægger der. Og jeg har sku ondt af mænd der mener det i orden at rage. For så som en slapssvans fraligge sig ansvaret for egne handlinger og en teenager poptøs vide hun er selv ude om det. Og siger hun fra så hun bare en snerpe og skulle tage det som en kompliment at en mand som dig åbenbart har den fritidsbeskæftigelse.

Men heldigvis er de fleste af de mænd jeg kender, voksne mænd der kender deres eget værd og ikke har brug for at opføre sig som dig for at fundere deres "manddighed".

Elisabeth Andersen, Carsten Søndergaard, Marianne Mandoe og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Jeg er også overbevist om, at størstedelen af de danske mænd, overhovedet ikke er i klasse med de elendige snøbler der i den grad fylder i debatter som denne.

Elisabeth Andersen, Carsten Søndergaard og Marianne Mandoe anbefalede denne kommentar

Claus Jensen

Dream on min ven. Så skal jeg fortælle dig et eventyr om en lille landsby på Kreta, i det herrens år 2012, hvor min datter iført kort kjole og dansk kæreste blev raget på låret af en indfødt - dog ikke fra vores landsby.
Da så kæresten, der havde oparbejdet en efter danske forhold god brandert og en vis animositet mod den kretenser, der havde befølt hans kæreste, rejste sig for at gå hjem fulgte datteren min jo med, men efter ganske kort tid i hjemmet blev de klar over at de havde glemt noget nede på den lokale.
Så såre de atter kom til syne, rejste misæderen sig og løb bort til sin bil og kørte i rasende fart fra stedet.
Hvorfor - jo, han havde nok en forventning om at de havde været hjemme hos svigerfar - mig - og hente et af husets skydevåben i den hensigt at banke 7-8 skud i maven på ham, på grund af den æreskrænkelse datteren min havde været udsat for.
Så enkelt kan livet nogle gange leves - uden for de trygge danske rammer.

Carsten Søndergaard, Inger Sundsvald og Marianne Mandoe anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Altså hør nu lige: Centret for den vilde analyse lufter sin foragt for danskernes kulturelle selvforståelse og bruger som eksempel en rapport fra et EU-agentur, der siger at danske kvinder er topscorere med hensyn til at føle sig udsat for vold, seksuel vold og chikane. Centret forklarer nu, at danskerne slet ikke tager rapporten alvorligt, for det viser Kathrine Lilleørs blok i Berlinske:"Når kvinder lyver". Dermed har Centret vist, at danskerne slet ikke er kulturelt overlegne, og så fik centret ret. Mere bevis skulle der ikke til, bortset fra at en behjertet debattør finder endnu en kvinde frem, der er ekspert i vold mod kvinder, som heller ikke kan anerkende rapporten. I virkeligheden var Centrets idé nok fra starten at angribe den halvdel af danskerne, der går ind for Muhammedtegningerne, for de har en dårlig kultur, mens svenskerne er helt oppe på toppen med deres kritik af danskernes accept af indvandrerforfatteren, der sviner sin egen muslimske baggrund til. Men det blev nok for indviklet, så de valgte den med EU-rapporten. Som nogle kvinder bortforklarer. Hvordan skal de stakkels mænd, som ikke danser, nu forholde sig til det?

Inger Sundsvald

Uha, sikke en analyse, Michael, langt mere lødig end artiklens generaliseringer, hva'?
;-)

Carsten Søndergaard og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Inger, i min kommentar tidligere var det nu ikke den omtalte undersøgelse, jeg 'langede ud' efter, men derimod 'Centeret' og dets for mig at se helt "Vildt" dårligt underbyggede 'Analyse' af forskellen på danske og svenske forhold samt den besynderlige konklusion – og generalisering af en hel befolkning! – at "den danske folkesjæl' skulle være personificeret i Anders Fogh Rasmussen!

Hvem er det i øvrigt, der udtaler sig her, og hvorfor står vedkommende ikke bare frem med navns nævnelse i stedet for fejt at gemme sig bag en fællesbetegnelse og kalde sig et Center? Hele "analysen" er for mig at se en gang unødig (selv)flagellation på hele den danske nations vegne, der synes at munde ud i: 'Danskere slemme. Svenskere gode', og en sådan forsimpling tager jeg afstand fra.

Når det er sagt, tager jeg bestemt ikke afstand fra, at man debatterer den omtalte undersøgelse. Men det er nu ikke mit indtryk, at det har været 'Centerets' formål med ovenstående 'Analyse'.

Henning Pedersen, Michael Kongstad Nielsen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

OT
… og i øvrigt er alle de gode, velmente råd om, hvordan man laver kommentarfeltet større ved at trække i det med musen, s'gu' ikke meget nytte til på en tablet. :-(

Marianne Mandoe

OT.... Heller ikke hvis du hiver i nederste højre hjørne???

Inger Sundsvald

CVA består af 3-4 personer, jeg kan ikke huske hvem, men det har været oplyst engang.

Niels Mosbak:

Anekdoter til trods ved vi jo desværre godt, at overgreb ikke omgående bliver fulgt op retfærdig gengældelse, poetisk eller på anden vis, og at skydevåben under hovedpuden ikke i virkeligheden gør nogen tryggere.

I øvrigt kan jeg ikke se, hvorfor de af os, der ikke lever af at sælge alkohol i middelhavsområdet skal acceptere artiklens besynderlige kliche af en præmisse. Hvor har forfatteren dog fra, at danskerne har nogle specielt udtalte fordomme mod "sanselige" folkeslag, som vi har gjort det til en folkesport at håne, spytte på og overfalde, fordi de er gode til at danse? Var det også noget, der stod i rapporten?

Og selvfølgelig har kritikerne ret i, at spørgeskemaer, som ikke tager højde for kulturelle og andre forskelle, blot er rå data, der kan betyde hvad som helst. De overgreb, danske kvinder har været udsat for er måske alle foregået under ferieophold på Costa del Sol og Kreta. Eller hvem ved, måske vil det vise sig, at de mænd, der chikanerer kvinderne oftest på arbejdspladsen, er sambaentusiaster. Der er tydeligvis frit slag for både fantasi og klicheer.

Claus Jensen

Det kan meget vel være, at skydevåben ikke gør nogen tryggere - men i ethvert kretensisk hjem befinder der sig statistisk set 2 stk. - og gerne et håndskydevåben fra 2. verdenskrig, noget som små drenge får i dåbsgave. Jeg havde såmænd ikke boet her ret længe, før en af de yngre mænd spurgte ind til, hvilket våben jeg så havde - hvor jeg jo i fuld overensstemmelse med sandheden måtte sige, at jeg havde faktisk ikke noget våben. Men der var faktisk en forventning om, at det var noget alle mænd havde.
Og det kan vel være, at det ikke gør nogen tryggere - men i modsætning til i Danmark, hvor man dårligt kan afholde en skolefest uden at politiet bliver indblandet - kan man her på Kreta afholde lokale fester med 1000-1500 deltagere, der drikker grundigt igennem af raki, øl og whisky. Af en eller anden grund er der prestige i at drikke whisky, der sættes på bordet i helflasker. Men dans og morskab - og nul vold, ikke engang optræk til ballade.
Selv et hal-bal i en mindre jysk flække, kan ikke afvikles på den måde.

Carsten Søndergaard, Inger Sundsvald og Marianne Mandoe anbefalede denne kommentar

Haha, ok, Niels Mosbak, så meget er jeg ikke inde i dansk (eller græsk) festkultur, at jeg ved, hvordan et hal-bal afholdes nutildags, men jeg er ikke overrasket over, at Danmark - efter omstændighederne - skulle være et forholdsvis kedeligt og voldeligt sted at være.

Marianne Mandoe

Claus Jensen

De kan affeje det som "Anekdoter", men jeg lever et sted, også sydeuropa, hvor "Drunken Dane" er et skældsord, og som bar-ejer har jeg kun oplevet problemer med fulde DANSKERE.
De bliver ubehagelige, nærgående, voldelige, enormt højrystede... faktisk til et punkt hvor både min mand (dansker) og jeg ikke ønsker at vores bar skal tiltrække danskere og danske turister. Når vi tale med andre barejere og restauratører i området er holdningen den samme. En fuld dansker er en persona-non-grata.

Og "anektdoter" til trods. Sydeuropæiske mænd rører generelt bare ikke kvinder. Punktum.
Gør du det, så er den offentlige mening at en mand der enten ikke kan tage et nej for et nej, eller klapper til en kvinde, ikke er en mand. Faktisk får han at vide, offentligt og også af andre mænd, at han ikke er at regne for stort andet end et insekt. En rigtig mand udviser den samme respekt for en kvinde som han ville udvise for en anden mand.
De tager diskussionerne. Offentligt. I TV. I aviserne. På stort set alle medier. Og den generelle konsensus er at kvinder og mænd skal behandles med SAMME respekt.
Så vil jeg, personligt, sige... op et vist sted med at erhvervsfrekvensen for kvinder hernede er lavere end den er i danmark.
En kvinde der bevæger sig ud i erhvervslivet i denne del af verden har en større mulighed for at bryde glasloftet. For her bliver man i første omgang ikke bedømt på sit køn, men udelukkende på sine evner. Der bliver ikke stillet spørgsmålstegn ved kønnet,
For kvinder er der nemmere at lykkes i erhvervslivet her, end det er i åh-så-korrekte Danmark.

Carsten Søndergaard, Niels Mosbak og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Når man læser noget som kommer fra noget der kalder sig Center for Vild Analyse, så kan man vist godt forvente en noget vild og muligvis mærkværdig analyse - især når man er gjort opmærksom på at CfVA kan finde på at benytte sig af elementer fra psykoanalysen.

Lige netop denne artikel, forekommer mig fint disponeret og helt logisk i opbygningen i de valgte eksempler til forklaring af "vores kulturelle kompetencer", i forhold til de fordomme vi muligvis har overfor sydligere beliggende nationer. Og det gør hverken fra eller til om jeg kender navnet på den/dem, der har produceret artiklen.

Når man ved hvor farvet en vurdering kan være, f.eks. hvis det er en kvinde, der har skrevet en artikel / en stil /en ansøgning - så kan det kun være en fordel ikke at vide hvem det er.

Toke Andersen

Problemet her er jo at man føler et behov for at sammenligne data lande imellem uden at kompensere for de indiskutable forskelle i kultur og temperament.
Hvis vi kunne lukke den tåbelige vinkel kunne vi måske i stedet fokusere på den reelle problemstilling; at kvinder stadig udsættes for alt for meget vold.
Personligt har jeg ikke været udsat for vold fra andre mænd siden jeg var i starten af 20'erne. Men har oplevet adskillige kærester der tyede til vold(spark og slag) og trusler om vold(en enkelt gang med en kniv oppe i ansigtet på mig) over konflikter i vores parforhold - Jeg kunne aldrig drømme om at melde dem for disse overgreb, men jeg føler mig 100% overbevist om at de ikke ville have tøvet havde volden været vendt modsat.

Inger Sundsvald

Enhver kan jo tænke sit...

Marianne Mandoe:

Jeg synes, det er fint, at både du og Mosbak er glade for de lande I bor i; jeg er selv flyttet ud, og jeg elsker en god gang dansker-bashing, men det skal helst være med lidt intelligens, humor, konsistens og/eller hold i virkeligheden. Dine bodegahistorier tilsat en god gang personlig bitterhed fra de varme lande opfylder ingen af kravene. Men fortvilv ikke Hr. Mosbak i det mindste t finder det værd at applaudere selvmodsigende hadesnak fra dig, som følgende - som vel også må gælde som forklaring på, hvorfor hans datter blev forulempet:

"At det så i mange tilfælde går galt med turister, og specielt nordiske, og her specifikt danske kvindelige turister, er fordi samme danske kvinder har lært at man i hvert fald ikke klapper til mænd der bliver for nærgående. For den slags opmærksomhed skal jo tolkes som flatterende"

Jeg kan også selv en lille anekdote fra et sted, jeg kommer, hvor man elsker skandinaver, men sætter "No vacancies" -skiltet i vinduet, når der kommer franskmænd og russere forbi. Smag og behag, personligt går jeg gerne uden om alle de nævnte befolkningsgrupper, da deres æstetiske værdi er minimal i mine øjne.

Søren Sørensen

Dette er altså niveauet på den danske kønsdebat i 2014?

Feminister der argumenterer for at en katolsk/ortodoks machokultur der forsvarer sine kvinders dyd (om nødvendigt med våben, som åbenbart på Kreta) er bedre for ligestilling end den danske/nordiske kulturs måde at håndtere kønsforskelle på?

Det er jo fantastisk :-D

Lars Olsen, Peter Jensen, Glenn Lynge Andersen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Søren Sørensen

Når 26.000 tilfælde af vold mod kvinder i parforhold bliver registreret på årsbasis i Danmark, synes det lidt interessant, at den protestantiske kønsmoral udmønter sig på den måde.
Men danskerne bryder sig ikke om at være nr. 1 på alle områder - det fremgår jo tydeligt.

Sider