Baggrund
Læsetid: 4 min.

Betalt for at gå på gaden – på gaden for krig

En af grundlæggerne af Pussy Riot skriver om besættelsen af Krim – og tavsheden i Moskva
På gaden for krig. Demonstaranter på gaden i Moskva til støtte for beslutningen om at sende tropper til Krim. Natten forinden havde der været rundringninger til alle statsansatte med ordrer til at gå på gaden for beslutningen, skriver Marija Aljokhina, der onsdag blev overfaldet på en restaurant i Nisjnij Novgorod.

Nickolay Vinokurov

Moderne Tider
8. marts 2014

Rusland sender tropper til Krim. Det er ikke blot ord sat frem til verdens beskuelse, det er handlinger udført på mit lands vegne, handlinger udført på vegne af Den Russiske Føderation.

Soldater marcherer gennem Krims gader i disse dage, på Tilgivelsens Søndag, mens patriarken erklærer: »Jeg håber, at Ukraine ikke gør modstand.«

Politiet står på Manegepladsen i centrum af Moskva klar til at pågribe dem, som er imod krigen. Fængselsbetjente tager Bolotnaja-fangerne ud på deres daglige timelange gåtur i fængselsgården. Disse mennesker er sat bag lås og slå, fordi de gik på gaden to år tidligere med krav om retfærdige valghandlinger.

Del og hersk

Soldater, politi, fængselsvagter – de parerer alle ordrer, ordrer om at knuse modstand. Den gamle fængselstaktik om at spille borgere ud mod hinanden og give en gruppe mandat til at bruge fysisk og juridisk magt mod den anden, det er også Vladimir Putins taktik.

Historiebøgerne kommer ikke til at rumme beretninger om vores modstand, for vi vil blive anholdt, før vi overhovedet når frem til pladsen for at give luft for vores meninger.

De kommer heller ikke til at fortælle, at beslutningen om at sende soldater blev taget af Putin, som har kapret magten og nu taler på vegne af mit land. Historieskrivningen vil kun rumme ordene ’Rusland’, ’soldater’, ’det internationale samfunds vrede’.

Princippet om del og hersk, som blev indført forebyggende i Rusland, kan ikke retfærdiggøres, ej heller kan holdningen fra de mennesker, som aktivt eller passivt støtter dette princip.

Natten til søndag den 2. marts blev der gennemført hektiske rundringninger til alle, der får deres løn fra staten, f.eks. lærere, hvor de blev beordret til at gå på gaden og vise deres støtte til beslutningen om at sende soldater. De blev betalt for at gå på gaden. De gik på gaden for krig.

Nationen på sidelinjen

Om eftermiddagen så vi dem på gaderne og på pladserne. Og vi var ikke engang overraskede, ligesom vi ikke var overraskede over anholdelserne på Den Røde Plads af folk, som afsang nationalsangen.

»Borgere, bloker ikke vejen for andre borgere.« Det var de ord, vi hørte strømme ud af højttalerne under de seneste demonstrationer mod anholdelser og krig. Disse ord manifesterer klart og tydeligt den voksende kløft, der er mellem Ruslands borgere, en kløft, der er om muligt endnu mere skræmmende end borgerkrig. Det er en kunstigt, men effektivt konstrueret kløft mellem borgere, mellem dem, som har meninger, men ingen ret til at gå på gaden, og dem som går på gaden med tomme hoveder og uden ønske om indflydelse på ledelsen af landet.

I Rusland er det blevet en vane at stå på sidelinjen, det er blevet et grundvilkår i tilværelsen. Politisk engagement og mangel på ligegyldighed bliver hånet. Refleksion og analyse af de aktuelle begivenheder bliver afvist som overfladisk og unødvendigt. Underkastelse bliver hilst velkommen, mens staten traver derudaf (»... mod en lysende fremtid«, kunne man måske tilføje).

Overlevelse i blindhed

Men denne reference til en sovjetisk tro på en bedre morgendag er ikke længere udtryk for en reel overbevisning i nutidens russiske samfund. Her udtrykker et suk, når dagen går på hæld, snarere den trætte tanke: »I det mindste er der ikke krig.« Endnu.

Dette ’i dag’, som overleves blindt og sanseløst, viser sig altid skæbnesvangert. De, der har accepteret at være dømt til et liv i passiv uvidenhed, kommer til at gentage historien med alle dens fejltagelse. Og således står vi på randen af krig under et banner for fred, mens Rusland gentager 1968.

Der er dem, som tiltrækkes af magten, og ved, hvordan fortiden og nutidens fejl kan erkendes, hvordan man kan reflektere over dem og tage personligt ansvar for dem. Der er dem, som tiltrækkes af magten med deres egen umiddelbare vinding for øje, og gør alt, hvad de kan for at få folket til at glemme deres dumheder. I Rusland kan man komme til magten på en tredje måde: at være stolt af sine fejltagelser og rejse mindesmærker til deres ære.

I den russiske straffelejr #28 i Perm kendte alle de kvindelige fanger regel nummer ét: Form, norm og regime. De lever efter denne regel i årevis. Men er det ikke den regel, vi alle har fulgt i Rusland år efter år? Er det ikke, hvad vore medborgere har skabt mere deres egne hænder? Forskellen på Rusland og en straffelejr er, at i en straffelejr er det staten, som udmåler din straf, men i Rusland skulle man mene, at vi selv bestemmer, hvor længe vi vil leve sådan her. I modsat fald, vil verden kunne se til, mens Kreml i stigende grad bliver som et vagttårn i et fængsel, som på vegne af Den Russiske Føderation udsteder ordrer, beordrer udsendelsen af soldater.

 

Marija Aljokhina er medlem af det russiske punk-kollektiv Pussy Riot. I august 2012 blev hun sammen med to andre medlemmer idømt to års fængsel for holiganisme motiveret af religiøst had. Hun blev benådet i december 2013.

© The New Republic og Information Oversat fra engelsk af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, det er jo godt nok med Pussy Riot, men de tegner bare endnu mindre "Rusland" end f.eks. Glistrup i sin tid tegnede "Danmark".
Og ja, de fik begge en spjældtur for at være for meget "imod", uanset om nogle af pointerne var rigtige eller ej.
Det er desværre bare sådan menneskenes mange ufuldkomne samfund er. Og det har russerne ikke monopol på, hvor gerne mange "velopdragne" danskere m.fl. end vil tro det!

Leopold Galicki, Stig Bøg, Claus Oreskov, Per Torbensen, Peter Hansen, Thorsten Lind, Bjarne Nielsen, Heinrich R. Jørgensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Det her er ikke overraskende. Det er heller ikke chokerende. Det er bare så dybt, dybt sørgeligt, at den russiske virkelighed - stadigvæk - er sådan...

Thomas Bindesbøll, Thomas Krogh, Henrik Mortensen, peter fonnesbech, Carsten Søndergaard, Gert Romme og Bjarne Kim Pedersen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Altid opmuntrende at høre en sund menneskelig stemme. Især fra noget der til tider ligner et nær-dystopisk mareridt.

Jens Thaarup Nyberg og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar

Hvad overskriften ” Betalt for at gå på gaden – på gaden for krig sigter mod kan jeg ikke lige se. Men ordet.
Ordet krig i er Ukraine nu brugt så ofte af medier og politikere, at krig er blevet en central del af konflikten.
Krig er en mulig udgang.
Ufatteligt og meget, meget deprimerende at et Vesteuropa der har oplevet årtier med unik fred med fede typer i mediers og politikeres overskrifter har ordet ”KRIG”.
Når ordet ”KRIG” præsenteres som konfliktløsnings model bør man se på surdejen i køleskabet. Katten eller hunden og ringe til katte- hundepensionen for få afklaret hvordan de skal klare sig.
Se sig om og se efter, hvad det er der skal undværes. Hvad der skal med i bilen. Hvor meget der er plads til.
Når ordet ”KRIG” nævnes er det billedet og stanken af lemlæstede menneskekroppe der omtales. Sult og barbari. Det er børn uden forældre der plyndre lig på gader og børn og forældre der plyndre lig. Når politikerne nævner det taler de om kannibalisme. Mennesker æder hinanden i KRIG.
Det er som om politikerne forventer, raketterne kun kan sende mod øst. Bomber kun kan falde i øst. At Europa er Verdens Navle og – aktuelt – at Rusland er alene i Verden mod alle andre. At Afrika, Kina, Indien, de Arabiske lande ikke findes og ingen betydning har.
Ingen spørger Europa hvem Europa er.
Der er ingen som spørger demonstranten, politikere eller journalisten hvad de forstår ved ordet KRIG når de bruger det.
Se dig om i din bolig og find ud af, hvad det er du vil ha’ med dig hvis den bryder ud.
Tænk over hvad du kan bære efter at have været på flugt i en uge.
På flugt fra krigen en uge.
Eller tænk på hvordan du forberede dig. Hvornår skal du lade kreditforening være kreditforening og rykke teltpælene op. Hvad du skal stille op med din gamle far på plejehjemmet. Måske dine børn.
Ufatteligt at ordet KRIG findes i overskrifter. I politikers sætninger.
Ufatteligt journalister ikke stiller mennesker og politikere til regnskab for brugen af ordet.
Som om ingen rigtigt forholder sig til KRIG.
At KRIG er en selvfølgelighed i konfliktløsning.
Trist og ubehageligt og tænk på din svigerdatter og søn som lige har fået barn og taler om hus.
I virkeligheden skal KRIG indgå i overvejelserne som det ser ud.
Trist det moderne menneske har udviklet sig dertil.

johnny lang jensen, Leopold Galicki, Niels Duus Nielsen, Erik Jensen , Karsten Aaen, Morten Balling, Per Torbensen, Tom Paamand, Laust Persson, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Niels Mosbak, Eva eldrup, Jesper Wendt, Helge Rasmussen, Carsten Søndergaard og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Nic mfl.

Bare fordi russerne ikke har monopol på at undertrykke kritiske elementer i deres samfund, undskylder det intet! Det er et skråplan at mene sådan. Jeg kan godt forstå og følge "Jamen ,de andre…", men prøv at holde fokus. Her er der f.eks. ikke så meget at diskutere:

http://www.youtube.com/watch?v=ivT-I-yxtdY

Store stærke mænd i uniform som tæsker løs på piger er altid frastødende og usselt. Det kan ikke gradbøjes eller bortforklares.

Thomas Bindesbøll, Sune Olsen, Thomas Krogh, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Helene Nørgaard Knudsen, Bjarke Hansen, Erik Karlsen og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar
Carsten Søndergaard

Det er vel ret ligetil, hvad der menes med, at folk blev betalt for at støtte Putin: De blev kommanderet på gaden i arbejdstiden. Dermed fik de løn for at støtte regimet i stedet for at passe deres arbejde.

Thomas Bindesbøll og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Hvis kritikken var proportional mellem parterne, kunne man måske tale om - at tages til indtægt for et vulgært forsvar. Tilfældet er dog bare, at det forholder sig ikke sådan. Derfor virker kritikken af Rusland, malplaceret, derfor er der mange der - stille ser til, mens Rusland, agerer som Rusland, nu agerer. Når den samme kritik for brud på folkeretten håndhæves i alle kolonner - så kan man tage - de retfærdige til indtægt. Indtil da - er det bare propaganda - hykleri og andet fidibus.

Bjarne Nielsen

Pussy Riot er ingenting i Rusland og Ukraine, men dygtigt iscenesat medieshow i antirussiske medier.

Uden folkelig opbakning optræder nogle attraktive unge kvinder med aktioner, hvor de fører kampagne imod den russiske præsident på vegne af vestlige interesser og uden tvivl i meget tæt samarbejde med vestlige medier og repræsentanter.

Ingen af deres anklager imod Putin er dokumenterede, og imod deres påstande står at den russiske præsident er demokratisk valgt, i modsætning til den selvbestaltede ukrainske kupleder.

Jeg venter stadig på, at medierne bruger ressourcer på en kritisk analyse af organisationen bag Pussy Riot og dens bagmænd og forbindelser.

"Jeg venter stadig på, at medierne bruger ressourcer på en kritisk analyse af organisationen bag Pussy Riot og dens bagmænd og forbindelser."

Mon ikke det kan ses i US NGO budgettet.

Bjarne Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, Rune Petersen og Marina Kasimova anbefalede denne kommentar
Mogens Thagaard

Til Morten Balling og alle andre der er imod at politi slår på kvinder :
http://www.avisen.dk/kvinde-slaaet-otte-gange-politiet-forsvarer_111988....

Nic Pedersen, Jens Thaarup Nyberg, Rune Petersen, Peter Hansen, Niels Mosbak og Thorsten Lind anbefalede denne kommentar
Mogens Thagaard

I gode Gamle Danmark har vi heldigvis en helt anden civiliseret måde at reagere på mod kirke-bzættere end de laverestående slaviske horder :
http://arkiv.thisted-bibliotek.dk/thylejrweb/besaettelsen_af_hjardemaal_...

Niels Mosbak, Bjarne Nielsen, Eva eldrup, Romed Bucher, Jens Thaarup Nyberg og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Thorsten Lind

I 2011 stemte
87.7 % af de danske vælgere på "at gå i krig"..!
Og tumperne gjorde det gratis. :-)

Bjarne Nielsen, Romed Bucher, bob hansen, Rune Petersen, Mogens Thagaard og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Mogens Thagaard

Ja, men kun fordi politikerne rendte fra deres løfter om betaling for stemmen
hurtigere end Putin til hest ..

Kim Houmøller

Glem ikke at Ukraine er styret af mafiaen. Tænk hvis samtlige partier i folketinget var styret af Hells Angels og Jønke var præsident. Hvordan tro i så det var gået med vort lille land.

Rusland vil være rent til rotterne uden energieksport. Så hvem der er den stærkeste, er et pokerspil. Putin spiller hazard med den Russiske økonomi.

Bjarne Nielsen, Romed Bucher og Henrik Mortensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Hansen

Utroligt hvad berømmelse had til Putin og Rusland kan føre til i vestlige medier ... Så hvis man udtrykker sig kritisk om Rusland så bliver man betragtet som intelligent og nyhedsværdig....

Bjarne Nielsen, Claus Oreskov og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Jeg ved ikke rigtig. Jeg tror vi er blevet lidt for flinke her i vesten. Vi har ændret os. Det har vores fjender ikke. De har bare ændret taktik. Jeg tor visse lande ser Vestens vilje til forhandling som et tegn på at vi ikke kan forsvare os. De ser det som et tegn på svaghed. Godt nok har Putin store boller (mon de er photoshoppede på?) men ligefrem sådan et stunt som det her?

Marina Kasimova

Helene N K siger det lige ud. Flinke "vi", her i vesten, og "vores fjender" - alle andre. Så russerne per definition er fjender og skal straffes. Ikke sandt, Helene?

Bjarne Nielsen, Mogens Thagaard, Thorsten Lind, Nic Pedersen, Niels Duus Nielsen, Claus Oreskov, Rune Petersen, Stig Bøg, Anders Graae, Eva eldrup og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

Før Vesten slipper af med sit sygelige had mod muslimer, russere og serbere bliver der ikke fred på jord.

Man burde ikke bringe artikler fra "pussy riot" og andre vestlige påvirkningsagenter.

Bjarne Nielsen, Eva eldrup, Niels Duus Nielsen, bob hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

og endnu en skarmydsel i Informations-krigen...

Steffen Nielsen

For mig virker det til at Pussy Riot udtaler sig om det de kender til, nemlig korruptionen i Rusland, mens de udelader at snakke om at præcis det samme sker i Ukraine.

Derfor synes jeg mere det er de vestlige medier, der misbruger af Pussy Riot i den sædvanlige ensidige dækning af Ukraine konflikten. Hvis I læser noget af det de eller har udtalt sig om er de mere anarkistisk/socialistisk orienterede og ville i danske medier blive betegnet som autonome ballademagere eller lignende hvis de lavede deres aktioner i Danmark. Læs f.eks. en af medlemmernes breve med Zizek http://www.theguardian.com/music/2013/nov/15/pussy-riot-nadezhda-tolokon...

Hvis det er hvad i kalder provestlige agenter er det godt skjult, mit indtryk af dem er at de er ligeså meget imod vesten som imod Putin. Den del er ikke med når vestlige medier misbruger deres udtalelser i deres generelle Rusland kritik.

Niels Duus Nielsen, Morten Balling og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

"Store stærke mænd i uniform som tæsker løs på piger er altid frastødende og usselt. Det kan ikke gradbøjes eller bortforklares."

Nej, Morten Balling, intet kan gradbøjes for de, der er styret af følelser og derfor ikke kan tænke rationelt, når de møder stærke følelser. For sådanne mennesker er det en umulig tanke, at gråd og smerte ikke giver fritagelse fra gældende lovgivning, og kan være skuespil. De ønsker bare, lidelse forsvinder, så de får fred igen, men kan åbenbart ikke ignorere følelser, de har mødt.

Ja, det er frastødende, når store stærke mænd i uniform tæsker løs på piger., men mindst lige så frastødende, når piger skriger for at opnå medfølelse og magt. Kvinders skrig og gråd har samme effekt som 'store stærke mænds' vold. Den eneste forskel er, at de vækker vidt forskellige følelser, som nogle mennesker reagerer på med krav om, de forsvinder.
Det er ikke dansk el. andre landes politis el. befolkningers ansvar, at mange mennesker i den vestlige verden ikke kan rumme stærke følelser men vil gøre alt for at få dem til at forsvinde, uanset hvor påtagede følelerne er.

Helene Nørgaard Knudsen

Nej. Jeg siger ikke vi er flinke men jeg havde forventet en lidt mere samlet reaktion og en mere markant holdning overfor det der sker lige nu. Det er en invasion af Krim-halvøen. Ikke fordi USA eller Danmark er så meget bedre. Eller EU i det hele taget. Og vi er slet ikke begyndt at tale om visse NATO-landes skjulte operationer rundt omkring. Og det eneste man kan sige om situationen er at det bedste man kan gøre er at få holdt det valg med deltagelse af Russiske og EU observatører. Så må Ukraine selv beslutte sin fremtid. Har skrevet det før og gentager gerne: Ukraines fremtid er ikke Putins beslutning. Og det er ikke vores.

Måske det snart kunne være på tide at få delt sandheden op - ikke kun som et stykke kage fra en lagkage - men også belyst lag-delingen af kagen. Således man kan positionere kritik og ros - udfra hvilket lag i lag-kagen vi snakker om.

Alene sagen i Ukraine har jo tydeliggjort et par lag.
Det lag som vedrører de mennesker der har deres daglig dag i Ukraine.
Det lag der vedrører regionen, og dets historie - lokal og i samspil med omverdenen
Det lag som vedrører storpolitikken - og som må undre folk som demonstrerer for en fair hverdag.

Og så kan jeg ikke undlade at komme med min egen svaghed i den her problematik - Hvem f...... har inviteret USA til kaffe.

Bjarne Nielsen, Niels Duus Nielsen, Rune Petersen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Andreas Trägårdh
Og måske i virkeligheden et global fænomen, hvor folk ønsker bevidst magt over andre. Men som nogen fortæller blank - jeg gør det fordi jeg/vi kan, og fordi vi er bedst til det.

Gud ved om vi i virkeligheden opdrager vores egne børn lidt sådan, og med uhæmmet støtte fra samfundet i DK - især i disse tider, hvor mere og mere kontrol overføres fra forældrene til skoler og institutioner.

Ihvertfald følte jeg det sådan da jeg søgte rådgivning og hjælp - fra Familierådgivning - sjældent har jeg måtte gå på listefødder og trække mig tavs tilbage - da situationen kunne have udviklet sig fra træls til ren katastrofe.

Claus Oreskov

Der tales en del om ”vesten” og ”den øvrige verden” og om værdier om kulturer og Putins Rusland og om de gode og onde – tro mig kære medborgere, det handler om en helt anden modsætning, nemlig modsætningen mellem kapital og kapitalløse, mellem udbyttede og udbyttere! Alt det andet er overbygningen, som skal tilsløre den virkeligt udbytning som deler verden i dag!

Niels Mosbak, Torben Selch, Eva eldrup, Jens Thaarup Nyberg, bob hansen, Karsten Aaen, Rune Petersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Rusland og Krim styres af fascister. Hvorfor ser vi det ikke i Europa?

Når verden er sort, er det altid opmuntrende og livsberigende, at se et rødt lys i mørket. Et folks stemme, som modvægt til pøblens spidsborgerlige (som I Kierkegaard-spidsborger) og blinde hyldest til den store diktator.
Pussy Riot er modige mennesker, der risikerer liv og lemmer for at fortælle verden om et andet Rusland. De fortjener, og bør have vores solidaritet. Måske de repræsenterer en ny generation, når de ældre, der blev opflasket med autoritet under USSR, går borte? Når KGB-agenten og hans midaldrende pøbel ligger i jorden - kan det være, at Rusland er blevet et lysere sted?

Marina Kasimova

Helene, det er ikke Ukraines fremtid vi snakker om. Det er Krims, som var en del af Ukraine i de sidste ca 15 år. Tiden i Sovjet tæller ikke, fordi det var det samme land alligevel. Før sovjettiden var Krim en del af Rusland i ca. 200 år. Så synes jeg de (Krim) må få lov at bestemme selv om deres fremtid, uden at Ukraine blander sig i. Men "vi" i vesten vil gøre vores bedste for at forhindre denne proces af fri bestemmelse, fordi vi ved jo bedre hvad de har brug for.
Det er der bare et link til en artikel, som jeg synes er interessent:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/05/clash-crimea-wester...

Per Torbensen, Mogens Thagaard, Thorsten Lind, Nic Pedersen, Niels Mosbak, Leopold Galicki, Torben Selch, Claus Oreskov, Niels Duus Nielsen, Morten Balling, Karsten Aaen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

"Hvem f...... har inviteret USA til kaffe."
Gevalia.

Bjarne Nielsen, Torben Selch, Eva eldrup, Toke Andersen, Niels Duus Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

I en alder af 50, føler jeg mig ekstremt priviligeret. I al den tid jeg har levet, har der ikke været krig i mit land. Af samme grund blev jeg rasende, da folketinget besluttede at sende soldater til Irak. Ingen i min omgangskreds troede på at Saddam ikke havde masseudrydelsesvåben, og at selvom han var en diktator drejede krigen sig om olie. Der kan man snakke om naivitet på 1. klasse.

Indtil 2003 satte jeg en ære i at vide at jeg kom fra en ikke krigsførende nation når jeg mødte mennesker på mine rejser. Jeg var stolt af at være dansker. Ikke på en krigerisk måde, men på en fredelig måde, som gjorde at folk jeg mødte i udlandet smilede, når jeg sagde at jeg var dansk.

Jeg er også så gammel at jeg kan huske hvordan det føltes at ligge søvnløs som barn og rædselsslagen tænke på, hvad der ville ske hvis de voksne ikke kunne beherske sig, og en eller anden idiot trykkede på knappen. Jeg havde mareridt om atomkrig, og når jeg som voksen f.eks. ser den dengang forbudte film The War Game, er det ekstra tydeligt, hvor meget jeg prøvede at sove på en krudttønde. Jo ældre jeg er blevet, desto tydeligere er det også blevet, hvor tæt vi var på en regulær atomkrig dengang.

Da muren faldt fik jeg tårer i øjnene af glæde over at den kolde krig nu var slut. Selvom jeg godt kan forstå dem som havde det svært med Reagan, vil han sammen med Gorbi altid være blandt mine personlige helte.

Når jeg læser vestens og russernes krigsretorik idag bliver jeg bange. Jeg tror ikke det kommer til en krig, men jeg er 100% sikker på, at retorikken er livsfarlig, og kom det til en krig er jeg 100% sikker på at problemerne med overbefolkning ville være løst en gang for alle.

Jeg har ingenting imod russere, tværtimod. Efter muren faldt skyndte jeg mig at komme til det gamle øst, og mødte kun sjove og flinke mennesker, som modtog mig med åbne arme (samt utrolige mængder vodka), og var ligeså glade for afslutningen af den kolde krig som jeg var. Jeg kan også godt forstå, hvorfor mange russere elsker Putin, og på mange måder kan jeg følge dem.

http://cdn.thewire.com/img/upload/2013/02/15/rendered/e4a0a4a4f42236c3f9...

Hvad der virkeligt skræmmer mig, er når jeg læser kommentarfelterne på diverse nyhedshjemmesider rundt omkring i verden. Her støder man hele tiden på mennesker, som (med rette) er trætte af vestens rolle i Verden, som snakker om at de også har atomvåben idag, og at det måske er på tide at sætte vesten på plads en gang for alle. De forstår ikke at en atomkrig rammer alle, inkl. dem selv. Prøv f.eks. at læse Times Of India.

På trods af at det er mange år siden, kan jeg også godt huske hvordan det var at være ung, og ville gøre noget for at ændre Verden. Og selvom jeg med årene har fået et mere nuanceret billede af politik mm., prøver jeg stadig at have hjertet med når jeg tænker. Selvom jeg ikke nødvendigvis er enig med Pussy Riot i et og alt, er det virkeligt svært at se dem som andet end unge mennesker som er politisk engagerede.

Og man slår bare ikke på piger! Heller ikke foran Brorson Kirken, eller til klimademonstrationer mm. At Pussy Riot sikkert helt bevidst spiller på det faktum, betyder intet. Jeg har endnu ikke set dem slå på nogen. De provokerer, og de synger ikke særlig godt, men der er en klar skillelinie imellem at sige og mene et eller andet, og at tæske løs på dem som ikke er enig i ens egne synspunkter.

Call me old fashioned, og også gerne naiv, men i dette frådende kaos, er vi nødt til at prøve at holde bare nogle få principper højt.

Niels Duus Nielsen, Jens Thaarup Nyberg og Helene Nørgaard Knudsen anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

@Marina Kasimova 09. marts, 2014 - 12:46

Der er vi præcis enige. Hvad jeg kan hive ud af al den information der er i pressen så er jeg ikke i tvivl om at Krim-halvøen ønsker at være en del af den Russiske Føderation. Ukraine ønsker at være en del af EU. Er problemet i virkeligheden at dem der sidder og forhandler ikke ønsker at give hverken Krim eller Ukraine et frit valg.

Bjarne Nielsen, Marina Kasimova og Morten Balling anbefalede denne kommentar

@Helene Nørgaard Knudsen:
Problemet er jo lidt - og jeg tror ikke, at det ukrainske folk har overvejet dette - at hvis Ukraine kommer ind i EU, er de ikke bedre stillet, end nu, hvor Rusland behandler dem som var de stadig en Sovjet.

Som jeg skrev i et læserbrev i avisen for nyligt:
"Ukraine og EU
Af Dennis Baggers Laursen, Brøndby

På den ene side har Ukraine en nærmest diktatorisk præsident, der mere eller mindre har totalt underkastet landet for Rusland. På den anden side står den vestligt orienteret, EU-begejstret opposition.

Men hvad skyldes disse demonstranters EU begejstring? Er det uvidenhed? For jeg tror næppe, at det er EU, de frihedshungrende demonstranter virkelig ønsker. For hvorfor skulle de ønske at underkaste dig Bruxelles, frem for Moskva? Ønsker Ukraines opposition virkelig at være en del af en korrupt organisation, styret af en ikke-folkevalgt kommission, der har bragt hele Europa i dyb fattigdom, økonomisk krise, politisk apati samt fjernet medlemslandenes nationale integritet og suverænitet?

Enten må Ukraines opposition lide af dyb mangel på indsigt i EU. Eller også må der være tale om EU-støttede agenter og agitatorer, der foregøgler befolkningen. Hvis jeg var progressiv ukrainer, vil jeg ikke vide, hvem jeg skulle støtte - hvis nogen overhovedet."

PS: Læserbrevet er fra før Janukovitj blev væltet.

Helene Nørgaard Knudsen

Skal jeg være helt ærlig har jeg ikke den store tiltro til de regeringer vi har i verden. Jeg kan ikke sige at den regering ville jeg ønske var min. Men jeg vil helt sikkert hellere leve i Thorning's Danmark eller Obama's USA end Putin's Rusland.

Helene Nørgaard Knudsen

Men jeg er så også hvad man kan kalde en frit-tænkende anarkist :-)

Helene Nørgaard Knudsen

Spørgsmålet er ønsker man at lave med viden om at man ikke har frihed eller ønsker man at have en illusion af frihed. Jeg vælger illusionen ;-)

Krim er nu en del af Rusland. Hvordan det statsretslig kommer til at se ud, får vi at se. Det vi ser nu, er blame game som optakt til f. eks Hviderusland og andre lande i Centralasien. Hvad skal til Vesten og hvad skal til Rusland. Som Zizek skrev, skulle Pussy Riot ikke mænge sig med Madonna og LA-slænget, men med Snowden.
Det er altid en god ide at lytte til M K. Bhadrakumar:
Russia is increasingly left with no choice but to ‘declassify’ the privileged information in its possession regarding the western intelligence operation that forced the power grab in Kiev. It is extraordinary that Russia handed over to the UN Security Council the information with the request to hold an impartial international investigation.
Of course, any such move for impartial investigation will be vetoed by the United States. Russia knows it, too, but then, there is also an information war going on today regarding the situation around Ukraine and from Moscow’s point of view, as tensions keep rising, it has become imperative to expose the US’ narrative to be sheer baloney.
Clearly, Poland and Lithuania would not have ventured into the operation to train extremists to overthrow Yanukovich without getting the green signal from Washington. That is to say, Russia is putting on the horseshoe table at the UN the intelligence regarding a Holy Grail that belongs to the White House.
This is deadly serious stuff because it casts President Barack Obama in an altogether new light as a ‘cold warrior’ himself, whereas the American official propaganda would have us believe that the president is a helpless statesman largely acting under domestic political compulsions……………………………….

However, as Ukraine developments unfold, there is bound to be a paradigm shift.

Bjarne Nielsen, Eva eldrup, Nic Pedersen, Niels Mosbak, Leopold Galicki og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Hvor dumt et svin Putin end er, så er hans invasioner og forfærdeligheder ikke i nærheden af hvad vores skat er blevet brugt til i diverse krige siden 2001.

@Dennis
Og ikke mindst deres brug af euforiserende stoffer gennem livet (alkohol, hash m.m.), samt deres alder (er der overhovedet nogen af dem der er under 65.
In vino veritas, in aqua sanitas",

Det er dybt tragisk at en pussy dole mellem skal få tribun i Information for at væve sluder og vrøvl mod Rusland.

@Stig Bøg:
Jeg kan også gå ind på Google Translation, og bede den om at oversætte en tilfældig sætning til esperanto. Så kan vi have en lille, elitær sprogkamp, og føle os super kloge på baggrund af denne...

Men det er jo sket før, at eliten hæver sig over folket, ved at tale latin? Jeppe på Bjerget, kommer jeg til at tænke på.

Jens Thaarup Nyberg

Helene Nørgaard Knudsen
Jamen så må du jo være tilfreds, sådan overordnet set :)
Skulle vi så ikke lade Ukrainerne og Russerne selv vælge deres version?

Willy Johannsen

Kære Helene Nørgaard Knudsen
Jeg har det lidt som dig. Jeg ved også, hvor jeg helst vil leve. Heldigvis gør vi det jo...:)

Midt under anden verdenskrig demonstrerede modige kvinder i Berlin - noget helt uhørt - fordi deres jødiske ægtemænd skulle deporteres. Selv nazisterne undlod dengang at slå på kvinderne.

For en uge siden blev der demonstreret i Sankt Petersborg mod Krim-invasionen. Demonstranterne blev tævet til blods, mens politiet så passivt på. Bagefter blev demonstranterne - selvfølgelig - arresteret. Voldsmændene fik lov at gå. Du kan læse om det her på en lokal russisk netavis, som åbenbart ikke er regeringskontrolleret: http://www.sptimes.ru/story/39271

Når et regime opfører sig sådan, siger det selvfølgelig alt om det. Et stærkt og folkeligt funderet samfundssystem behøver ikke at bruge den slags metoder.

Du var inde på Putins besynderlige macho-bravader. Manden vi har set mere til i bar overkrop, end selv Mussolini, som også yndede det. Du er så ung, at du måske ikke ved det, men han var en italiensk diktator. Jeg har i øvrigt længe før det her med Ukraine og Krim spekuleret på, hvorfor han åbenbart har et så kolossalt stort behov for at udstille sig selv i den slags attituder. Gemmer han mon på en hemmelighed, som han for alt i verden ikke vil have afsløret? Er manden måske bøsse? Noget som vil være helt OK i vesten, men som er totalt uaccepteret af den store offentlighed i Rusland.

Af samme grund er Pussy Riot en trussel og en helt utålelig provokation for mange russere. De vender op og ned på konventioner. Og så stiller de samtidig spørgsmål, som det er ubehageligt at skulle svare på. Så er det nemmere at slå løs på dem. Når de gode argumenter slipper op starter volden.
De bedste hilsener
Willy Johannsen

Jens Thaarup Nyberg
Glimrende link - tak for det. Alle amerikanere skulle tvinges til at se hvad den amerikanske professor
ved new york and princeton universities siger her.

Willy Johansen - giv dig selv tid til at se Jens T. Nybergs link. Udsendelsen varer 30 minutter

@Willy Johannsen:
Tak for linket til The St. Petersburg Times. Der er mange, ganske interessante artikler.
Bl.a. denne, med en aktivist, der overlevede nazisternes belejring af St. Petersborg under anden verdenskrig, der nu demonstrerer mod besættelsen af Krim.
http://www.sptimes.ru/story/39315

Han bliver også kaldt "fascist" af Putin-støtterne. Det viser bare, hvor usammenhængende deres argumentation er...

Det link som Jens Thaarup Nyberg har forsynet os med, til democracynow.org er nok et af de væsentligste i analysen af hvad der foregår - og udstiller det svineri som vestlige medier, herunder også Information, med David Rehlings syrede leder - "Valget mellem vanære og krig" deltager i. Reelt er der tale om, at den vestlige presse bakker op om en nedbrydning af demokratiet i Ukraine - til fordel for en fascistisk regering, efter at ultra-højreorientede har kuppet det, der startede som en fredelig demonstration...

Bjarne Nielsen, Eva eldrup, Thorsten Lind, Nic Pedersen, Jens Thaarup Nyberg og Leopold Galicki anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Hedder det ikke vanære og krig? Krim beslutter om Krim og Ukraine om Ukraine. Som de siger i South Park "So I have to choose between a giant duce and a turd-sandwich?" No dis-respect :-)

Willy Johannsen

Kære Torben Selch

Jeg har ligepå din opfordring set interviewet med Stephen Cohen på "Democracy Now." Jeg kunne forstå hans bekymring, hvis det var de fascistiske kræfter, som kom til at overtage magten i Ukraine. Men det er jo ikke dem, der har fået magten - uanset hvor meget det så påstås fra officiel russisk side. Det blev jo netop den moderate leder, som blev ny ministerpræsident.
Cohens hovedtese er, at USA og NATO rykkede frem til Ruslands grænser for at forstærke truslen mod Rusland. Nu underskrev Jeltsin og NATO aftalen "Partnerskab for fred" i 1997, og jeg tror, at de fleste i vesten håbede og troede, at det kunne blive starten på en ny fredelig udvikling. Den "fremrykning", som Cohen taler om, var jo noget Polen og ikke mindst de nye demokratier Estland, Letland, Lithauen selv bad om - ud fra deres gamle kedelige erfaringer med russerne. De blev ikke påtvunget nogen "broderlig hjælp", som østeuropæerne jo kender alt for godt til.
Og hvad skulle denne "fremrykning" i øvrigt bruges til militært? NATO har jo slet ikke den slags styrker, som gør en militær operation mod et land af Ruslands dimensioner og militærmagt mulig. NATO kan forsvare sig en tid. Og så ellers true med atomgengældelse. Eller realisere den. Det er optionerne.
Men er det ikke herligt, at vi her i den fri verden kan tale om alt det her? Kunne du forestille dig, at noget tilsvarende - med modsat fortegn blev udsendt på russisk-tv? :)

Mvh
Willy Johannsen

Thomas Krogh, Thomas Bindesbøll og Helene Nørgaard Knudsen anbefalede denne kommentar

Sider