Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Jobbet kan ikke holde på mig

Jeg arbejder med styring af projektersamarbejde mellem det private og det offentlige og har en akademisk uddannelse. 1. maj skal jeg begynde et nyt job, det femte siden jeg blev færdiguddannet 2003
Moderne Tider
29. marts 2014

ET, 40 år, Frederiksberg

Jeg arbejder med styring af projektersamarbejde mellem det private og det offentlige og har en akademisk uddannelse. 1. maj skal jeg begynde et nyt job, det femte siden jeg blev færdiguddannet 2003.

Jeg glæder mig, det gør jeg hver gang, men denne gang er jeg også lidt usikker. For jeg er begyndt at ane et dårligt system i mit arbejdsliv: Jeg får et nyt job, er glad for det, knokler løs i et års tid, mister så gejsten, bliver alligevel hængende, til jeg mærker, at mine aktier på arbejdspladsen daler, så slutter jeg af med at sige op, fordi de alle sammen viser sig at være idioter.

I den projektverden, jeg arbejder i, er det ikke i sig selv et problem at have så mange jobskift på cv’et. Men det er jeg selv begyndt at synes, fordi jeg har en klar fornemmelse af, at det er mig, der ikke kan holde fokus på den lange bane og derfor ikke tør tage ansvar. Ved sidste jobskifte for 18 måneder siden lovede jeg mig selv, at det skulle være anderledes denne gang. Det blev det så ikke.

Hvad kan jeg gøre?

Svar I:

Du skal ikke være ked af din rastløshed. Den er i pagt med tidens ånd.

Tag nu f.eks. Morten Hesseldahl, som regeringen for nylig udnævnte til direktør for Det Kongelige Teater. Siden 2007 er Hesseldahl hoppet fra at være forlagsdirektør til at være direktør for dagbladet Information og videre til at være kulturdirektør i Danmarks Radio og nu altså for den kongelige kukkasse. Midt i denne springende karriere har Hesseldahl også haft energi til en forfatterkarriere, omfattende indtil nu hele 27 værker med vidt forskelligt indhold, begyndende i 1986 med ’Erotik og eventyr: Om sex i tegneserier’, mellemlandende i 1991 med ’Sørøver Skummelskræks Skat’ og nu senest med fire spændingsromaner. Alle disse vildt omskiftelige præstationer har på ingen måde nedsat Hesseldahl i omverdenens agtelse – og da næppe heller i hans egen.

Så klø på. Folk, der det meste af livet forbliver på samme arbejdsplads, lærer ikke meget nyt om tilværelsen. Det indebærer, at de begynder at kede ikke alene sig selv, men også dem, de fører konversation med.

I øvrigt sørger biologien for, at dit problem forsvinder af sig selv. Om en 10 års tid er gassen formentlig gået af dig, og så vil du midalderhygge dig med at forblive i samme job – og fortælle de samme historier.

- David Rehling

Svar II:

I min vennekreds er der en fyr, Hans-Jørgen, som aldrig har boet på den samme adresse mere end halvandet år ad gangen. Det er den tid, det tager at »gro til«, som han siger. Han gider ikke gøre rent, og efterhånden som gamle madrester får ben og mod på opdagelsesrejser i skabe og skuffer, kommer lysten til at forsvinde. Lægge svineriet bag sig. En ny adresse indtages, men snart går den nyvundne lykke til i møg. Det er tid til at flytte igen.

Du lyder som en arbejdsmarkedets Hans-Jørgen. Hvis ikke du skal ende som flygtning i dit eget arbejdsliv, må du lære at gøre rent.

Heldigvis begår du dig i en moderne projektorganisation, hvor arbejdet i høj grad er, hvad man taler det op til. Derfor kan du med lidt snilde muge de uinteressante opgaver ud. Øv dig i at overbevise chefen om, at det ikke er det, kunderne vil have.

Lykkes den brutale udsmidningsaktion ikke, må du anskaffe dig en au pair – læs: underbetalt praktikant – til de opgaver, du ikke orker selv at løse.

Samtidig må du puste de opgaver op, du finder interessante. Når du bliver rigtig dygtig til det, kan du nøjes med at sidde op pudse stjernerne på skuldrene.

Men inden du når så langt, venter hovedrengøringen. Og nej, det er ikke sjovt at pudse mentale vinduer, men fedtfingre har det med at flygte med, uanset hvor stærkt man løber, for deres ophavsmænd sidder for enden af ens egne hænder.

- Susan Knorrenborg

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her