Baggrund
Læsetid: 6 min.

Fodboldspilleren der kom ind fra kulden

Liverpools angriber Luis Suarez vader i succes. Men for bare få måneder siden lignede han den klassiske fortælling om stortalentet, der er sin egen værste fjende
Moderne Tider
8. marts 2014
Fra flab til favorit. Siden jeg kom til England, har pressen kun vurderet mig på min attitude, ikke på mit spil. Derfor bliver der ikke sagt så meget pænt om mig, siger Luis Suarez. Det er alt sammen ved at vende, og nu er han favorit til Den Gyldne Støvle.

Khalil Mazrawi

Han står til at vinde Den Gyldne Støvle i 2014 som årets mest målfarlige fodboldspiller. Han scorede i sidste weekend, da Liverpool FC vandt 3-0 på udebane over Southampton. Holdet fra Merseyside ligger nummer to i Premier League kun overgået af Chelsea. De er tæt på at kvalificere sig til næste års Champions League. Næste søndag gælder det topopgøret mod Manchester United. Uruguayanske Luis Suarez vader i succes, og fansene elsker ham. Men for bare et halvt år siden var billedet et helt andet.

For nylig underskrev Suarez en kontrakt med Brendan Rodgers’ mandskab, som binder ham flere år ud i fremtiden. I kølvandet på mål nr. 24 i sæsonen mener den uruguayanske landsholdsspiller selv, at han er på toppen af karrieren. Roen er kommet tilbage og ikke mindst troen på, at han spiller for den helt rigtige klub.

»Faktisk ville jeg foretrække ikke at vinde Den Gyldne Støvle. Jeg ser hellere, at Liverpool kvalificerer sig til Champions League,« sagde den 27-årige centerforward til det engelske fodboldmagasin FourFourTwo for et par uger siden.

»Alle fodboldspillere oplever at misse Champions League. I min tid i Liverpool har vi ikke været gode nok, men 2014 er afgjort vores år.«

Det handler også om stemningen på stadion. Anfield Road er legendarisk, og en aften med Champions League og »You’ll never walk alone« vil Suarez ikke gå glip af.

»Det vil være uforglemmeligt.«

Er blevet mere rolig

Hjemme i Uruguay bliver han stadig kaldt El Pistolero. Englænderne siger The Gunner om ham. Men spørger man manden selv, er det aggressive lagt på hylden. På Liverpool-mandskabet er han kommet ind i et forrygende, offensivt samarbejde med Daniel Sturridge. Brendan Rodgers, Liverpools manager, er lykkelig:

»Suarez er ganske enkelt eminent. Det virker, som om han har genfundet sig selv. Fremtiden er lys,« jublede Rodgers.

»Jeg er godt klar over, at jeg har været mere rolig i de seneste kampe,« udtalte Suarez til den uruguayanske avis El País, da sæsonen 2013/14 endnu var ung.

Men husk tilbage til juli 2013. Aviserne bugnede af historier om Luis Suarez. Liverpool var på vej til Australien for at spille venskabskampe og gøre reklame for sig selv. Suarez, der flere gange offentligt havde luftet sin utilfredshed over engelsk presse, fik lov til at støde til holdet midtvejs. Han skulle lige være færdig med en tiltrængt ferie oven på Uruguays deltagelse i Confederations Cup.

»Jeg er Liverpool-spiller. Men en telefonopringning kan jo ændre det hele,« udtalte Suarez til den uruguayanske radiostation Sport 890.

Arsenal havde afgivet et bud på 300 millioner kroner, men fået blankt nej af Brendan Rodgers og administrerende direktør Ian Ayre. Real Madrid spøgte i kulissen, og rygterne gik på, at de ville sende Gonzalo Higuain den anden vej sammen med en pose penge. Konkurrenterne fra Chelsea, der netop havde ansat stormombruste José Mourinho som træner, var vist nok også interesseret.

Racisme

Men det ændrede ikke ved Suarez’ status: en flamboyant cirkushest for nogen; passioneret sydamerikaner med rødder i hollandsk totalfodbold for andre.

5. oktober 2011. Efter en kamp på Anfield Road, der endte 1-1 mod Manchester United, blev Suarez beskyldt for at have brugt racistiske ukvemsord mod Uniteds Patrice Evra. Angiveligt skulle han have hvæset negro til den senegalesisk fødte franskmænd.

Suarez fik karantæne på otte kampe og en bøde på 40.000 pund. Liverpools stab hævdede højlydt, at beviserne var spinkle, og at det engelske fodboldforbund mest var ude på at statuere et eksempel. Og så var der ikke noget nemmere end at brændemærke en udenlandsk spiller, der i forvejen var kendt for at have følelserne uden på tøjet.

»Vi synes, det er bemærkelsesværdigt, at Luis kan kendes skyldig alene på vidnesbyrd fra Evra, mens ingen andre – inklusiv Evras egne holdkammerater – hørte den påståede samtale mellem de to spillere i et stopfyldt hjørne af The Kop midt under et hjørnespark,« lød en officiel udtalelse fra Liverpools ledelse i dagene efter FA’s hårde dom.

Et bid i armen

21. april 2013. Der var kamp om bolden, og sjovt nok var det endnu engang et opgør, der kunne gå begge veje. Suarez blev sur, rigtig sur. I kampens hede havde han bidt Chelseas Branislav Ivanovic i armen.

Dommerne bemærkede ingenting, og sekunder efter scorede Suarez det udlignende mål til 2-2. Suarez, som indrømmede forseelsen og efter eget udsagn straks sagde undskyld til sit offer, mente selv, at tre spilledages karantæne burde have være rigeligt. Men FA satte straffen til 10 kampe.

På bagkant af optrinnet var PSV Eindhovens Otman Bakkal målløs. Han var også blevet bidt af sydamerikaneren tilbage i november 2010, mens Suarez spillede for Ajax.

»Jeg så det, og det var næsten ikke til at fatte,«, sagde midtbanespilleren, som nu er i Dynamo Moskva, til The Sun.

»Sådan noget kan du slet ikke forestille dig ske på en fodboldbane. Men det er altså sket før. Først troede jeg, det var et uheld, men åbenbart slår det klik for Suarez engang imellem. Han sagde undskyld til mig for tre år siden, og jeg tror, han mente det oprigtigt. Problemet er bare, at han vil vinde så meget, at han mister jordforbindelsen og først kommer til fornuft, når det er for sent. Den opførsel blev enden på hans hollandske eventyr. Spørgsmålet er, om det samme sker nu i England,« spekulerede Bakkal.

I mellemtiden rumlede en potentiel fremtid i Real Madrid og måske et gensyn med Chelsea og Branislav Ivanovic rundt i den globale sportspresse, og Suarez var ikke sen til at kaste brænde på bålet. Han følte sig forfulgt af medierne. Til tv-programmet RR Gol sagde han:

»Lige siden, jeg kom til England, har jeg haft det dårligt. Aviserne har aldrig vurderet mig på mit spil, men evig og altid på min attitude. De siger, at jeg spiller skuespil, protesterer, laver fagter og kommer med racistiske udtalelser. Alt det dér.«

»De har aldrig sagt noget pænt om mig. Da jeg på et tidspunkt fik at vide, at jeg måske kunne vinde titlen som året spiller, sagde jeg til mig selv: ’Lad nu være med at blive alt for glad. Du kommer aldrig til at få en vigtig pokal i England’,« udtalte Suarez.

Tvunget til at blive på toppen

Han sammenlignede sin dom for racisme med en tilsvarende sag, hvor Chelseas John Terry blev suspenderet i fire kampe efter upassende opførsel mod Manchester Uniteds Anton Ferdinand:

»Uden skyggen af bevis gav de mig en karantæne på otte kampe, men i tilfældet Terry, hvor de havde beviser, mundaflæsning og hele molevitten, gav de ham fire. Jeg er sydamerikaner, og dér har du sagens kerne.«

Midt i al virakken glemmer man næsten, at Luis Suarez er en fabelagtig sportsmand. I konkurrencen om Den Gyldne Støvle fører han over Cristiano Ronaldo og Atletico Madrids Diego Costa. Rødderne i Ajax’ legendariske fodboldskole, hvor han opholdt sig fra 2007 til 2011, fornægter sig ikke. Suarez er lynhurtig og kan lave de mest spektakulære lækkerier på meget lidt plads. Han er alsidig og kan bruges både som klassisk 9’er og i hullet lige bag angriberen – den såkaldte trequartista-position. Glem ikke, at han er modnet i en tid, hvor Holland fik øjnene op for fysisk betonet fodbold. Dét game mestrer Suarez også.

Alligevel gjaldt det om at være på et mandskab, der spiller med i Champions League. Vennen fra Uruguays landshold, Edinson Cavani, sagde det rammende i sommer:

»Suarez nærer en stor og ægte kærlighed for Liverpool. Hvis de spillede i Champions League, ville han overhovedet ikke tænke på at forlade klubben. Men, ærlig talt, han er et sted i sin karriere, hvor han bliver nødt til at spille på allerhøjeste niveau.«

Lige nu er Liverpool åbenbart nok for en Suarez, der har travlt med at lokalisere sin indre zen. Tiden vil vise, om den 27-årige uruguayaner virkelig har genfundet sig selv i hjertet af Merseyside. Champions League eller ej.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her